ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Θα «τελειώσουν τη δουλιά» Ουάσιγκτον - Λονδίνο

Συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και οι αντικατοχικές επιθέσεις με στόχο τους συνεργάτες των κατακτητών

Σπέρνοντας τον τρόμο

Associated Press

Σπέρνοντας τον τρόμο
ΒΑΓΔΑΤΗ-ΚΙΡΚΟΥΚ-ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Θα τελειώσουμε τη δουλιά που αρχίσαμε στο Ιράκ, και θα σιγουρέψουμε την ασφάλειά του με τον οποιονδήποτε αριθμό στρατιωτών κριθεί απαραίτητος», διαμήνυσε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Στο πλευρό του, ο Βρετανός πρωθυπουργός επαναλάμβανε, επίσης, ότι τα βρετανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιράκ «μέχρι να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους». Προς το παρόν, πάντως, συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Κεντρικό και Βόρειο Ιράκ αλλά και οι αντικατοχικές επιθέσεις με στόχους, τις τελευταίες μέρες, κυρίως συνεργάτες των κατακτητών.

Επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκε, νωρίς το πρωί χτες, στο Κιρκούκ, έξω από τα γραφεία της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν, του Τζαλάλ Ταλαμπανί, που έχει, αυτό το μήνα, την προεδρία του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου. Από την επίθεση, εκτός από τον καμικάζι, σκοτώθηκαν 4 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 30, εκ των οποίων τα 4 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Αξιωματούχοι της Πατριωτικής Ενωσης απέδιδαν την επίθεση στην ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση «Ανσάρ αλ Ισλάμ», που φέρεται να συνδέεται με την «Αλ Κάιντα», και ο Ταλαμπανί μιλούσε για «επίθεση κατά ολόκληρου του ιρακινού λαού».

Λίγο νωρίτερα, στο Ραμάντι, βορείως της Βαγδάτης, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από το γραφείο του διορισμένου, από τους Αμερικανούς, τοπικού Συμβουλίου. Στόχος, προφανώς, ήταν ο πρόεδρος του Συμβουλίου, αρχηγός της σουνιτικής φυλής Ντουλάιμ, Σεΐκ Αμέρ Αλί Σουλεϊμάν, ο οποίος γλίτωσε. Αντίθετα, σκοτώθηκαν 2 άλλοι Ιρακινοί πολίτες.

Στην Καρμπάλα, 2 παιδιά σκοτώθηκαν και 2 τραυματίστηκαν όταν εξερράγησαν πυρομαχικά που βρίσκονταν σε αίθουσα του σχολείου τους. Στη Βασόρα νεκρός βρέθηκε, μία μέρα μετά την απαγωγή του, ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Ασσυριακού Κινήματος στο τοπικό συμβούλιο. Στη Χαλίντιγια, αμερικανική βάση δέχτηκε επίθεση με χειροβομβίδες, χωρίς να υπάρχουν θύματα, ενώ στην Καρμπάλα όλμοι έπληξαν την πολωνική βάση, χωρίς, επίσης, να ανακοινωθούν θύματα. Στη Φαλούτζα, παραιτήθηκε ο διορισμένος από τους Αμερικανούς δήμαρχος, ένα μήνα μετά την αντικατάσταση του προκατόχου του, ο οποίος επίσης παραιτήθηκε. Τέλος, στη Σαμάρα, τους 10 έφθασαν οι νεκροί Ιρακινοί από τη μάχη που σημειώθηκε μετά την εκδήλωση ενέδρας σε αμερικανική φάλαγγα, την Τετάρτη το απόγευμα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αρκετοί από τους νεκρούς είναι πολίτες.

Στην ιρακινή πρωτεύουσα επικρατούσε, χτες, σχετική ηρεμία με μοναδική εξαίρεση την κινητοποίηση η οποία προκλήθηκε όταν εντοπίστηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός στο μοναδικό πύργο τηλεπικοινωνιών, που παραμένει όρθιος από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές. Ο μηχανισμός εξουδετερώθηκε. Επίσης, τα ξημερώματα, άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά του νέου κτιρίου της ιορδανικής πρεσβείας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Ιρακινός φρουρός της. Στις 7 του Αυγούστου, επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην ιορδανική πρεσβεία είχε προκαλέσει το θάνατο 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό 40, ανοίγοντας τον κύκλο των αιματηρών επιθέσεων αυτοκτονίας που συγκλονίζουν το Ιράκ έκτοτε.

Εκπρόσωπος των κατοχικών δυνάμεων ανακοίνωνε, πάντως, χτες, ότι οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των ανταρτών βαίνουν καλώς και ότι στη Βαγδάτη οι αντικατοχικές επιθέσεις έχουν μειωθεί κατά 70%. Επίσης, έγινε γνωστό ότι, σήμερα, παραδίδεται στην κατοχική διοίκηση ο έλεγχος του ανθρωπιστικού προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων», που διαχειριζόταν μέχρι σήμερα από το 1996 ο ΟΗΕ, και από το οποίο, μέχρι πριν την εισβολή του Μάρτη, εξαρτιόταν η επιβίωση του 60% του ιρακινού πληθυσμού. Το πρόγραμμα, το οποίο πλέον απευθύνεται σε πολύ περισσότερους Ιρακινούς, θα διαχειριστούν οι κατακτητές μέχρι τη μεταβίβαση της εξουσίας σε μια ιρακινή ηγεσία.


ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Μπους, Μπλερ τρομοκράτες»

Από τις μεγάλες διαδηλώσεις στο Λονδίνο

Associated Press

Από τις μεγάλες διαδηλώσεις στο Λονδίνο
ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η χτεσινή διαδήλωση στους δρόμους του Λονδίνου ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης Μπους και του πιστού συμμάχου της, Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ. Σύμφωνα με τους διοργανωτές των διαδηλώσεων, στο αποκορύφωμα των αντι-πολεμικών εκδηλώσεων περίπου 250.000 Βρετανοί πήραν μέρος στη χτεσινή πορεία, γεγονός που την έκανε τη μεγαλύτερη των τελευταίων 25 χρόνων που πραγματοποιείται σε εργάσιμη ημέρα.

Η διαδήλωση ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι (τοπική ώρα) με την προσέλευση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων (φοιτητών, συνταξιούχων, μαθητών και εργατών) στην οδό Μάλετ. Στα πανό των συγκεντρωμένων μπορούσε κανείς να διαβάσει συνθήματα όπως «Οι Μπους και Μπλερ καταζητούνται για εγκλήματα πολέμου», αλλά και «Καταγγέλλουμε τον αμερικανοβρετανικό ιμπεριαλισμό». Λίγο αργότερα πολύς κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στην πλατεία Τραφάλγκαρ, όπου θα κατέληγε η πορεία για το προγραμματισμένο συλλαλητήριο. Χαρακτηριστικό του όγκου της πορείας είναι ότι πήρε περίπου δύο ώρες προκειμένου όλοι οι συγκεντρωμένοι να αποχωρήσουν από την οδό Μάλετ.

Καθ' οδόν προς την πλατεία Τραφάλγκαρ η πορεία πέρασε μπροστά τόσο από το βρετανικό Κοινοβούλιο όσο και από την πρωθυπουργική κατοικία στο νούμερο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ. Στα δύο αυτά σημεία πραγματοποιήθηκαν στάσεις προκειμένου ο κόσμος να φωνάξει συνθήματα κατά του Αμερικανού Προέδρου («Μπους πήγαινε σπίτι σου» και «Τζορτζ Μπους τρομοκράτη»), αλλά και του Τόνι Μπλερ, πάντα υπό τη συνοδεία δυνατής μουσικής. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πολύς κόσμος συνέχισε να ενώνεται με την πορεία καθώς η ώρα περνούσε και τα μαγαζιά και οι επιχειρήσεις έκλειναν. Τελικά η κεφαλή της πορείας κατέφθασε περίπου στις 5 μ.μ. στην πλατεία Τραφάλγκαρ, όπου λίγο αργότερα κατεδαφίστηκε 5μετρο ομοίωμα του Τζορτζ Μπους - μια κίνηση που σύμφωνα με τους διοργανωτές ήθελε να καταδείξει το γελοίο του γκρεμίσματος του αγάλματος του Σαντάμ Χουσεΐν στη Βαγδάτη. Ο κόσμος παρέμεινε μέχρι αργά στην πλατεία (όπου πραγματικά γινόταν το αδιαχώρητο από τους 250.000 ανθρώπους) πανηγυρίζοντας και τραγουδώντας.


Associated Press

Εκτός από τη μεγάλη πορεία, μια ομάδα Βρετανών με πορτοκαλί στολές διαδήλωσε κοντά στην Ντάουνιγκ Στριτ κατά της κράτησης των φερομένων ως μελών της «αλ Κάιντα» στη βάση Γκουαντάναμο. Πάντως ο Μπους απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε εγγύηση για την αποστολή των κρατουμένων στη Βρετανία.

Επεισόδια μέχρι το βράδυ δεν είχαν αναφερθεί, αλλά οι περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, που ήταν η σκιά των διαδηλωτών, πραγματοποίησαν περίπου 50 συλλήψεις. Η ηγεσία της αστυνομίας πάντως υποστήριζε ότι περίμενε ταραχές από περίπου «1.000 αναρχικούς που ταξίδεψαν από την Ευρώπη»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ