ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΜΕΝΙΔΙΟΥ
Το ΥΠΕΧΩΔΕ δηλώνει ότι θα... καθαρίσει τον «καταυλισμό»

«Το κράτος πρέπει να δουλεύει. Να κάνει τη δουλιά του». Αυτό δήλωσε στο «Ρ» ο διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδη, απαντώντας στην ερώτηση αν είναι δυνατόν ένας γερανός να «σηκώνει» την προσωρινή κατοικία - κοντέινερ, χωρίς να ενημερώνει αυτόν που ζει μέσα!

Με το φόβο των απειλών του ΥΠΕΧΩΔΕ ζουν πλέον οι κάτοικοι του καταυλισμού ΚΑΠΟΤΑ
Με το φόβο των απειλών του ΥΠΕΧΩΔΕ ζουν πλέον οι κάτοικοι του καταυλισμού ΚΑΠΟΤΑ
Σα να μην έφτανε ο εμπαιγμός της κυβέρνησης προς τους σεισμόπληκτους της Αθήνας και το μεγάλο φιάσκο της αποκατάστασης, έτσι όπως εξελίχτηκε, τώρα η κυβέρνηση στέλνει γερανούς για να τους αφαιρέσει και τη μοναδική στέγη που τους απέμεινε - δηλαδή τα κοντέινερς - και επιπλέον τους χαρακτηρίζει ως... παράνομους!

Οπως αποκάλυψε χτες ο «Ρ», οι γερανοί την περασμένη Δευτέρα πήγαν να «σηκώσουν» τα πρώτα λυόμενα από τον καταυλισμό ΚΑΠΟΤΑ του Μενιδίου, δημιουργώντας αναστάτωση στους 3.500 σεισμόπληκτους κατοίκους του καταυλισμού που βλέπουν ότι σε λίγο, εκτός από σεισμόπληκτοι θα καταλήξουν και άστεγοι.

Κι όμως, μπροστά σ' αυτό το δράμα οι αρμόδιοι, όχι μόνο παραμένουν παγερά αδιάφοροι, αλλά αποδεικνύονται και εξαιρετικά προκλητικοί. Θαυμάστε πώς απάντησε ο Α. Κοτσώνης, διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδη στην ερώτηση του «Ρ», αν μπορεί ένας γερανός να σηκώνει, έστω και την προσωρινή κατοικία κάποιου, χωρίς να ενημερώνει κανένα: «Βεβαίως - απάντησε - αν είναι παράνομος κάποιος, το κράτος πρέπει να δουλεύει, να κάνει τη δουλιά του»! Επίσης, ο ίδιος διαχώρισε τους σεισμόπληκτους, ανάλογα αν ήταν ενοικιαστές ή ιδιοκτήτες λέγοντας ότι οι πρώτοι «δεν είναι δικαιούχοι και μένουν στους καταυλισμούς μόνο για "κοινωνικούς λόγους"»...

Οσο για τους ιδιοκτήτες; Θαυμάστε και πάλι πώς τους αντιμετωπίζει ο σύμβουλος του υπουργού: «Οι ιδιοκτήτες είναι δικαιούχοι. Οπως φρόντισαν, όμως, όλοι οι άλλοι ιδιοκτήτες να αποκαταστήσουν τα σπίτια τους, έτσι έπρεπε και αυτοί να αποκαταστήσουν τα σπίτια τους»!

«Ξεχνάει» βέβαια ο συγκεκριμένος κύριος ότι το κράτος, που επικαλείται και η κυβέρνηση, αν ήθελαν να κάνουν σωστά τη δουλιά τους, θα έπρεπε να είχαν φροντίσει να δώσουν ουσιαστική στεγαστική συνδρομή που να καλύπτει το κόστος της αποκατάστασης και όχι αυτή την ανεπαρκέστατη, αναγκάζοντας το 70% των σεισμοπλήκτων - σύμφωνα με τα ίδια τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ - είτε να μην κάνουν καμία ενέργεια για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους και να ζουν στα λυόμενα, είτε να τα «μπαλώσουν» όπως - όπως και να μένουν σε ακατάλληλα σπίτια, επικίνδυνα σε κάθε ενδεχόμενο νέο σεισμό...

«Ο καταυλισμός ήταν προσωρινός» - λέει τώρα η κυβέρνηση, που πριν τέσσερα χρόνια υποσχόταν σε όλους, γρήγορη και πλήρη αποκατάσταση. Και τώρα μετά την απόλυτη αποτυχία - και σε πείσμα της πραγματικότητας και προς χάριν των επισκεπτών... της Ολυμπιάδας του 2004 - προσπαθεί να αποδείξει την αλήθεια των λόγων της με θύματα πάλι τους σεισμόπληκτους.

ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΕΔΚΝΑ
Μια απλή καταγραφή των προβλημάτων...

Σε συνέδριο απλής καταγραφής των προβλημάτων, μακριά από τα προβλήματα των εργαζομένων, μακριά ακόμη και από τα Δημοτικά Συμβούλια, εξελίσσεται το διήμερο τακτικό συνέδριο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), μετά τη χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών του, με θέματα τα οικονομικά της ΤΑ, το Γ΄ ΚΠΣ, τα θεσμικά ζητήματα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Αφήνοντας - επί της ουσίας - στο απυρόβλητο τις αιτίες της δημιουργίας τους, η διοίκηση της ΤΕΔΚΝΑ όχι μόνο δεν έδωσε λύσεις, αλλά, αντιθέτως, δεν προώθησε και καμιά δυνατότητα διεξόδου από αυτά.

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, Π. Φιλίππου, στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, αν και αναγνώρισε πως ο περιφερειάρχης αποκτά ρόλο «υπουργού Περιφέρειας», βάζοντας «καπέλο στην Αυτοδιοίκηση», δεν πρότεινε παρά την ...«αποκέντρωση με ουσιαστική Αυτοδιοίκηση», χωρίς όμως να εξηγήσει τι σημαίνει αυτό.

Ο Π. Φιλίππου έκανε κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν τήρησε, μέσω του προϋπολογισμού, όσα υποσχέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Και την ίδια ώρα «ξέχασε» να μιλήσει για τα πάγια οικονομικά αιτήματα της Αυτοδιοίκησης, αλλά ζήτησε από το συνέδριο να διεκδικήσει τα όσα υποσχέθηκε ο υπουργός, κάνοντας σαφή οπισθοχώρηση ως προς τις διεκδικήσεις...

Και όλα αυτά, ενώ «οι "μεταλλάξεις" του θεσμού και τα οικονομικά της ΤΑ έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των εργαζομένων, στα κοινωνικά, οικονομικά και δημοκρατικά τους δικαιώματα», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Οι νόμοι - συνέχισε - οι ρυθμίσεις που προωθούνται έχουν σαν βάση τη στήριξη των κατευθύνσεων της ΕΕ, που υλοποιούνται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ και όλων των υπερασπιστών της ΕΕ».

Για το Γ΄ ΚΠΣ ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε: «Είναι ένα ακόμη μέσο συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, αφού τα επιχειρησιακά προγράμματα ευνοούν τις μεγάλες επιχειρήσεις και την ενδυνάμωση των μονοπωλίων». Ενώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες τόνισε πως «έχουν εξελιχθεί σε εθνικό βρόχο», που τα κύρια ζητούμενα είναι η αφαίμαξη των εργαζομένων, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η ενδυνάμωση της αστυνομοκρατίας, η συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Τέλος, αναφορικά με τα οικονομικά της ΤΑ, τόνισε πως οι αλλαγές που προωθούνται (σ.σ.: και τις οποίες ούτε καν έθιξε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ στην ομιλία του) έχουν στόχο τη δυνατότητα επιβολής και διαχείρισης τοπικής φορολογίας.

Και ο Σπ. Χαλβατζής κατέληξε: «Πιστεύουμε ότι έστω και τώρα η ΤΑ πρέπει να αντιδράσει. Μα μη γίνουν δεκτές τέτοιες κατευθύνσεις, να μην εφαρμοστούν στην πράξη. Η κατάκτηση ενός άλλου ρόλου της ΤΑ, προς όφελος των εργαζομένων, απαιτεί την ανατροπή του πλαισίου μέσα στο οποίο σήμερα κινείται».

Το συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα.

Εγκαίνια για την «Παρέμβαση»

Τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης, θα κάνει το πρόγραμμα «Παρέμβαση», την Τετάρτη 26 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα. Το νέο κτίριο βρίσκεται στην οδό Βουλγαροκτόνου 56.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Πέντε οι υποψήφιοι «μνηστήρες»

Εληξε χτες η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά της «Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΝΟΑ), δηλαδή της μικρής περιφερειακής εταιρίας, όπως... οραματίζεται η κυβέρνηση την «Ολυμπιακή Αεροπορία».

Η μόνη πληροφορία που παρείχε μέχρι χτες το βράδυ η κυβέρνηση διά του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών είναι ότι πέντε «επενδυτικά σχήματα» υπέβαλαν τελικά δεσμευτικές προσφορές, από τους 11 συνολικά «μνηστήρες» της ΟΑ, που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμευτικές προσφορές υπέβαλαν οι εξής πέντε επιχειρηματικοί όμιλοι: «Golden Aviation Holdings SA» (εκπροσωπείται από τον Σταμ. Ρέστη). «Century Aeron Aviation Group» (ισραηλοαμερικανικών συμφερόντων). «Olympic Investors LLC» εταιρία Real Estate (αμερικανική εταιρία που εκπροσωπείται από τον Ελληνοαμερικάνο Β. Αλεξάκη). «Chrysler Aviation Inc.» (εκπροσωπείται από τον Στ. Ράπη). «European Economic Development Corp» (EEDC).

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, η ΝΟΑ υπολογίζεται να «ανοίξει τα φτερά της» τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, στελέχη του αεροπορικού κλάδου εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο πριν το νέο έτος. Σημειώνεται ότι οι ιπτάμενοι αεροσυνοδοί - φροντιστές της ΟΑ έχουν αποφασίσει ομόφωνα σε γενική τους συνέλευση να μην εργαστούν στη ΝΟΑ και να παραμείνουν στη σημερινή εταιρία.

Εκδήλωση για τα 80 χρόνια του ΤΕΕ

Μια σημαντική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο Μέγαρο της Παλιάς Βουλής. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, υπουργοί, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, καθώς και ο πρύτανης του ΕΜΠ, Α. Ανδρεόπουλος.

Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε στο χαιρετισμό της πως ο επιστήμονας μηχανικός συνδέεται στενά με την ανάπτυξη αυτού του τόπου, τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι «το πώς θα παίξει το ρόλο του, δεν εξαρτάται μόνο από τον ίδιο». Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη συγκεντροποίηση των κατασκευαστικών έργων, γεγονός που σηματοδοτεί την επιδείνωση της θέσης των μηχανικών, μισθωτών και μικροεπαγγελματιών, αλλά και στις ανησυχίες που δημιουργεί η αποδέσμευση του πτυχίου από το επάγγελμα, η αποειδίκευση και η υποεκπαίδευση, σχετικά με το πλήρες γνωστικό υπόβαθρο των μηχανικών.

«Το ΤΕΕ πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, τόσο στην αντιμετώπιση των επιστημονικών και επαγγελματικών προβλημάτων του κλάδου, αλλά και σε ζητήματα που αφορούν τη λαϊκή στέγη, την αντισεισμική θωράκιση, την ιδιοκτησία γης, τα δάση, κ.ά., στη βάση της λογικής, όχι του κέρδους, αλλά της λαϊκής ευημερίας», κατέληξε η Αλ. Παπαρήγα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, ο βουλευτής της ΝΔ Σ. Τσιτουρίδης, η Α. Ξυροτύρη από τον ΣΥΝ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο καθηγητής του ΕΜΠ Α. Μπαλτάς. Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις σε σημαντικούς μηχανικούς, όπως ο Ν. Δεσύλλας, η Γ. Βακαλοπούλου και ο Σ. Στάικος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ