ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ
Προσβάλλουν την ευαισθησία του ελληνικού λαού

Το ΚΕΜΕΤΕ αντιδρά στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει στα σχολεία το εγχειρίδιο της Μίλερ

«Προσβάλλεται η ευαισθησία του ελληνικού λαού»! Αυτή είναι η θέση - απάντηση του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΕΤΕ) της ΟΛΜΕ, στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει στους εκπαιδευτικούς της χώρας να δουλέψουν με το εγχειρίδιο που συνέγραψε η Μπόνι Μίλερ, με θέμα «Χτίζοντας καλύτερη σχέση με τα παιδιά στην τάξη». Μια... σχέση που, σύμφωνα με τη σύζυγο του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, πρέπει να κινείται στη λογική του «... Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το αναπόφευκτο». Την ύπαρξη του βιβλίου και τη μεθόδευση της κυβέρνησης αποκάλυψε πριν λίγες μέρες ο «Ρ» και ήδη πολλοί φορείς και εκπαιδευτικοί έχουν καταγγείλει και καταδικάζουν ως απαράδεκτη την εισβολή στα ελληνικά σχολεία μεθόδων που στοχεύουν στη δημιουργία ευπροσάρμοστων και υποτακτικών προσωπικοτήτων στις απαιτήσεις της αγοράς.

Το βιβλίο «Χτίζοντας καλύτερη σχέση με τα παιδιά στην τάξη» συνοδεύεται από φυλλάδιο - οδηγό και βίντεο, σχετικά με τις «Μαθησιακές Δυσκολίες και το σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας». Το βιβλίο εκδίδεται από τον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων, με τη χορηγία της γνωστής πολυεθνικής «Πρόκτερ εντ Γκαμπλ».

Το ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τις εφημερίδες ότι τυπώθηκε από τον ΟΕΔΒ σε 30.000 αντίτυπα και στάλθηκε στα σχολεία της χώρας. Θεωρούμε ότι η στοιχειώδης δεοντολογία δεν επιτρέπει σε καμιά περίπτωση να προσδιορίζεται η εκπαιδευτική πολιτική στη χώρα μας από παράγοντες που ο ρόλος τους δεν τους εκχωρεί καμιά τέτοια αρμοδιότητα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ.

Χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη ενέργεια, υπογραμμίζει ότι «προσβάλλει την ευαισθησία του ελληνικού λαού και των εκπαιδευτικών και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι ιστορικά η πρεσβεία των ΗΠΑ έχει ταυτιστεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού με νοοτροπία και συμπεριφορές των ΗΠΑ που στράφηκαν κατά της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας στη χώρα μας και σε άλλες χώρες και που, όπως όλα δείχνουν, εξακολουθούν και σήμερα σε βάρος λαών όπως του Ιράκ και της Παλαιστίνης».

Και καταλήγει: «Εάν η εκπαίδευσή μας χρειάζεται ειδικά επιστημονικά εγχειρίδια, η χώρα μας διαθέτει ικανούς και έμπειρους επιστήμονες, που έχουν άμεση γνώση των προβλημάτων της ελληνικής εκπαιδευτικής πραγματικότητας και μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες συγγραφής τους».

ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Λείπουν 2.000 εκπαιδευτικοί

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί για μεθαύριο η ΟΛΜΕ

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα κενά καθηγητών που υπάρχουν ακόμα στα σχολεία καλεί τους εκπαιδευτικούς μεθαύριο Παρασκευή το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Η συγκέντρωση θα γίνει στο υπουργείο Παιδείας, στη 1 το μεσημέρι.

Αν και σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο λειτουργίας των σχολείων - σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΟΛΜΕ - «τα κενά διδακτικού προσωπικού υπερβαίνουν τις 2.000 σε ολόκληρη τη χώρα»! Το ΔΣ της Ομοσπονδίας καταγγέλλει ότι το υπουργείο Παιδείας προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με αντιεκπαιδευτικές επιλογές: ανάθεση υπερωριών σε μόνιμους εκπαιδευτικούς, συμπτύξεις και καταργήσεις τμημάτων και, το τελευταίο διάστημα, προσλήψεις ωρομισθίων. Οι εντολές που έχουν δοθεί στους διευθυντές εκπαίδευσης, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, είναι «να κατακερματιστούν όλα τα κενά και να προσλάβουν παντού ωρομίσθιους, παρά τις αρνητικές συνέπειες που αυτό έχει τόσο στην εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και στις εργασιακές μας σχέσεις».

Η Ομοσπονδία απαιτεί, λοιπόν, την άμεση διάθεση κονδυλίων, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά με προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών καθηγητών. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην κινητοποίηση, κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας (τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες του απογευματινού), ενώ καλεί τα ΔΣ των ΕΛΜΕ να κηρύξουν στάση εργασίας για το υπόλοιπο του προγράμματος.

Τέλος, το ΔΣ της ΟΛΜΕ διαμαρτύρεται με επιστολή του στον υπουργό Παιδείας για την καθυστέρηση πληρωμής δεδουλευμένων στους αναπληρωτές καθηγητές του προγράμματος Ολυμπιακής Αγωγής για πάνω από δυο μήνες.

Στο ΤΕΙ Αθήνας ο Γραμματέας της ΚΝΕ

Στο ΤΕΙ Αθήνας θα μιλήσει αύριο Πέμπτη, στις 5 το απόγευμα, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης, σε εκδήλωση που πραγματοποιεί η Οργάνωση ΤΕΙ Αθήνας - Πειραιά - ΣΕΛΕΤΕ της ΚΝΕ για την επέτειο των 35 χρόνων από την ίδρυση της ΚΝΕ και των 85 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Διαμαρτυρία για τα ακριβά εισιτήρια

Συμβολική κατάληψη τεσσάρων λεωφορείων έκαναν χτες το πρωί φοιτητές από πέντε συλλόγους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Χημικό, Φυσικό, Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας (ΦΠΨ), Ιστορικό και Επιστήμης Υλικών), με αίτημα αιχμής τη μείωση της τιμής του φοιτητικού εισιτηρίου.

Οι φοιτητές χτες το πρωί εισέβαλαν στα λεωφορεία που έφταναν στο χώρο του Πανεπιστημίου και κατέβηκαν έως την πόλη χωρίς να βγάλουν εισιτήρια. Με αυτό τον τρόπο θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για την ακριβή τιμή του εισιτηρίου (0,50 ευρώ), η οποία αποτελεί πρόσθετο οικονομικό βάρος στο ήδη υψηλό κόστος ζωής στην πόλη των Ιωαννίνων.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Παραμένουν τα οικονομικά προβλήματα

Το πρόβλημα υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων παραμένει οξύ και οι πρόσφατες οικονομικές ρυθμίσεις κρίνονται ανεπαρκείς από τους πρυτάνεις των ιδρυμάτων της χώρας, που συνήλθαν σε τακτική Σύνοδο στις 21 και 22 Νοέμβρη. Οι πρυτάνεις επισημαίνουν ότι πέρα από τα οικονομικά προβλήματα που δε λύθηκαν, συνεχίζουν να υπάρχουν και θεσμικά προβλήματα, που «δεν αντιμετωπίζονται γενναία και αποτελεσματικά».

Εμμεσα, η ανακοίνωση των πρυτάνεων αναφέρεται και στην επικείμενη συζήτηση στη Βουλή, του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, χωρίς όμως να παίρνει θέση. Συγκεκριμένα, επισημαίνουν: Η διασφάλιση της ποιότητας στα Πανεπιστήμια δεν είναι αυτοσκοπός, αφού προέχει η εξασφάλιση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων και η βελτίωση του όλου θεσμικού πλαισίου των ΑΕΙ, όρων απαραίτητων για μια ποιοτική αναβάθμιση.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Σταθερά στην υποταγή της εκπαίδευσης στην αγορά

Στην πεπατημένη των προηγούμενων αποφάσεων για την εκπαιδευτική πολιτική της ΕΕ, κινήθηκε το Συμβούλιο των Υπουργών Παιδείας που πραγματοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες, οι εργασίες του οποίου επικεντρώθηκαν στην προετοιμασία της ενδιάμεσης Εκθεσης, για τους κοινούς στόχους των συστημάτων εκπαίδευσης, που θα καταθέσει το Φλεβάρη του 2004 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι υπουργοί Παιδείας της ΕΕ υιοθέτησαν ψήφισμα για την αντιμετώπιση της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης και συμπεράσματα για τη λεγόμενη «ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου», η οποία υποτίθεται ότι ενισχύει την κοινωνική συνοχή. Υπέρμαχος όλων αυτών των ευρωπαϊκών αποφάσεων και πολιτικών, που στόχο έχουν την καλύτερη προσαρμογή των εκπαιδευτικών συστημάτων στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, ήταν και ο Ελληνας υπουργός, Π. Ευθυμίου. Εξάλλου, η κυβέρνηση υλοποιεί σταθερά στη χώρα μας αυτές τις διαδικασίες υποταγής της εκπαίδευσης - όλων των βαθμίδων - στις ανάγκες της αγοράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ