ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνεχίζουν τη διεκδίκηση Οπερας

Με την έκδοση ενός ημερολογίου με τίτλο «Οι όπερες του κόσμου» (εκδόσεις «Λιβάνη») και με την έκθεση «Κάτοπτρα Μουσικής - Συνείδηση Ιστορίας» που θα πραγματοποιηθεί (2/12 - 10/1), στους Κυλινδρόμυλους Σαραντόπουλου, η Εταιρεία για τη Δημιουργία Νέου Κτιρίου, συνεχίζει τον αγώνα της για να αποκτήσει η Αθήνα - η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης που δε διαθέτει κτίριο όπερας - μια στέγη Εθνικής Οπερας και Μουσικής Ακαδημίας αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας.

Η Εταιρεία - όπως επισήμανε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η πρόεδρός της Βάσω Παπαντωνίου «στηρίζει ένα όραμα γενεσιουργό, ενάντια στην πελατειακή πολιτική και τον εντυπωσιασμό των επετείων. Η λυρική τέχνη θα είναι ένα δρώμενο ανάμεσα στα άλλα που θα παρουσιαστούν στα Μέγαρα; Το ότι το κράτος επένδυσε στα Μέγαρα σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο;... Θα πολεμήσουμε για να αποκτήσει η Ελλάδα το οίκημα στο οποίο θα λειτουργήσει το Λυρικό μας θέατρο ή θα συναινέσουμε στην πρόταση του κυρίου υπουργού με τη σύμφωνη γνώμη του καλλιτεχνικού διευθυντή, που προτείνουν να γυρίσουμε ανάποδα το κοστούμι των «Ολυμπίων» - όπως υπόσχονταν οι παλιοί ραφτάδες στον φτωχό πελάτη - και μάλιστα με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 30 δισ. δρχ. συν την αξία του διπλανού οικοπέδου; Ενώ το κόστος ενός καινούριου κτιρίου δεν ξεπερνά το 50-55 δισ. δρχ; Εμείς θα συνεχίσουμε τη διεκδίκηση του προταθέντος χώρου και θα επιδιώξουμε την επίλυση του σημαντικού αυτού προβλήματος».

Η ανέγερση ενός σύγχρονου κτιρίου είναι ασφαλώς πολιτιστική ανάγκη και όχι πολυτέλεια. Κάτι, που δε συμμερίζονται όλα αυτά τα χρόνια όσοι αποφασίζουν για την τύχη των πολιτιστικών πραγμάτων της χώρας μας, καθώς αντιμετωπίζουν το θέμα είτε με αδιαφορία είτε με υποσχεσιολογία.

Σε ό,τι αφορά στην έκθεση, μιλώντας ο Μάνος Στεφανίδης είπε μεταξύ άλλων: «πρόκειται για έργα που έχουν προσφέρει σύγχρονοι Ελληνες καλλιτέχνες -και ευάριθμοι ξένοι (Κουνέλλης, Τάκις, Κανιάρης, Τσόκλης, Παύλος, Adami, Καράς κ.ά.), ως συμβολική χειρονομία για τη νέα ελληνική όπερα. Υπερβαίνει όμως το πλαίσιο μιας δωρεάς και λειτουργεί πιο φιλόδοξα. Προτείνει έναν καλλιτέχνη, δρων πολιτικό υποκείμενο, προβάλλει ένα έργο-ερμηνεία του ιστορικού χρόνου και επαναφέρει στην ελληνική κοινωνία μια μείζονα πολιτιστική μας εκκρεμότητα».

Πρώτη παρουσίαση

«Κρυστάλλινο ποτήρι», έργο του Ευθ. Παπαδημητρίου
«Κρυστάλλινο ποτήρι», έργο του Ευθ. Παπαδημητρίου
«Ελληνική Γλυπτική - Χαρακτική. Συλλογές Θόδωρου Χατζησάββα» είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται σήμερα (8μ.μ.)στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 51). Πρόκειται για μία σημαντική έκθεση, η οποία περιλαμβάνει ένα μικρό μέρος από τη μεγάλη σε ποσότητα και αξία συλλογή του γιατρού Θόδωρου Χατζησάββα. Τα έργα, καρπός 35χρονης συλλογής, παρουσιάζονται για πρώτη φορά ως ενότητα. «Ψυχή» της συλλογής αποτελεί η χαρακτική. Ξεκινά από το 1920 με τον «Τολστοϊκό άνθρωπο» του Γιάννη Κεφαλληνού και καταγράφει με σαφήνεια τη διαδρομή στον 20ό αιώνα. Περιλαμβάνει έργα των θεμελιωτών και πρωτοπόρων της ελληνικής χαρακτικής: Λ. Κογεβίνα, Αγ. Θεοδωρόπουλου, Δ. Γαλάνη, Ευθ. Παπαδημητρίου. Των συνεχιστών και ανανεωτών: Γ. Κεφαλληνού, Β. Κατράκη, Τάσσου, Κ. Γραμματόπουλου, Γ. Βαρλάμου, Π. Τέτση και σύγχρονων χαρακτών (Τ. Κατσουλίδης, Μ. Παντελιάς κ.ά.).

Η συλλογή γλυπτικής περιλαμβάνει μικρογλυπτά στην πλειοψηφία τους και μεσαίων διαστάσεων έργα, με τα παλαιότερα να φιλοτεχνούνται στις αρχές του 20ού αιώνα και τα πιο πρόσφατα στο τέλος της δεκαετίας του '80. Ανάμεσά τους έργα των: Θ. Θωμόπουλου, Γ. Χαλεπά, Μ. Τόμπρου, Θ. Απάρτη, Γ. Σκλάβου, Γ. Ζογγολόπουλου κ.ά. Εκτίθενται ακόμη πλάκες, εργαλεία και φωτογραφίες. Την έκθεση, που συνοδεύεται από καλαίσθητο κατάλογο, επιμελήθηκε η διευθύντρια της Πινακοθήκης και των Μουσείων του Δήμου Αθηναίων, Νέλλη Κυριαζή.

Θέατρο στην περιφέρεια

Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ξεκίνησε το χειμερινό του πρόγραμμα με δύο παραστάσεις. Στο θέατρο «Aπόλλων» της Πάτρας, στην παιδική σκηνή, παρουσιάζεται μέχρι τις 11 του Γενάρη, το δημοφιλές θεατρικό έργο της Ξένιας Kαλογεροπούλου «Tο Σκλαβί». H σκηνοθεσία είναι του Θέμη Mουμουλίδη, τα σκηνικά και κοστούμια της Παναγιώτας Kοκκορού, η μουσική του Nίκου Kυπουργού και η χορογραφία της Σεσίλ Mικρούτσικου. Παίζουν: Kώστας Bελέντζας, Aλέξανδρος Zαχαρέας, Bασιλική Kυπραίου, Nιόβη Kωστοπούλου, Θοδωρής Σκούρτας, Eιρήνη Σπανουδάκη, Φώτης Σπύρος, Xρήστος Στρέπκος, Mαριάνθη Φωτάκη κ.ά.

Στο θέατρο «Eπίκεντρο», στο πλαίσιο του αφιερώματος «Λογοτεχνία επί σκηνής», παρουσιάζεται, μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, η «Eλένη», ένα από τα σημαντικότερα ποιητικά κείμενα του Γιάννη Pίτσου, με πρωταγωνιστή τον Bασίλη Παπαβασιλείου. Tην παράσταση, που δόθηκε πέρσι στην Aθήνα, σκηνοθετεί ο Bασίλης Παπαβασιλείου, ενώ τα σκηνικά και κοστούμια είναι του Γιώργου Zιάκα, η μουσική επιμέλεια του Γιάννη Mεταλλινού. Συμμετέχει ο ηθοποιός Nίκος Σακαλίδης.

  • Και στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας ξεκίνησαν οι παραστάσεις του έργου των Δημήτρη Κεχαΐδη - Ελένης Χαβιαρά «Με δύναμη από την Κηφισιά», σε σκηνοθεσία Στέφανου Κοτσίκου, σκηνικά - κοστούμια Χριστίνας Κωστέα και φωτισμούς Ανδρέα Μπέλλη. Παίζουν: Ναταλία Καποδίστρια, Αννα Μονογιού, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Μαρία Τσιμά.
  • Το έργο του Μάριου Ποντίκα «Το τρομπόνι», ανεβάζει, μέχρι τις 7 του Δεκέμβρη, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, το ΔΗΠΕΘΕ Χίου σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μάριου και σκηνικά - κοστούμια Αμαλίας Ζαφείρη. Παίζουν: Γιώργος Μάζης, Ράνια Πλατάκη, Αθηνά Μερτύρη, Γιώργος Παυλιδάκης, Θανάσης Γιοβανάκης, Ευτυχία Κωστάλα, Μανώλης Σιδεράτος.
Χριστουγεννιάτικες προσκλήσεις

Δραστηριότητες για παιδιά 5 έως 13 ετών, διοργανώνει, περιμένοντας τα Χριστούγεννα, το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη. Συγκεκριμένα, στις 6 ή στις 13/12 (10πμ - 1μμ), παιδιά 5 έως 8 χρονών, θα ασχοληθούν με το πλάσιμο του χριστόψωμου και τα στολίδια του σπιτιού, το χριστουγεννιάτικο καράβι και τα κάλαντα, ενώ στις 7 ή στις 14 του Δεκέμβρη (10πμ-1μμ), θα συμμετέχουν παιδιά 9 έως 13 χρονών. Το δεύτερο πρόγραμμα με θέμα «Οι καλικαντζαραίοι» θα πραγματοποιηθεί στις 20/12. Τα παιδιά 5 έως 8 χρονών μπορούν να το παρακολουθήσουν στις 10 το πρωί και τα παιδιά 9 έως 13 χρονών στις 4 το απόγευμα. Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ. Πληροφορίες: 210 3671043, 3671044.

Αφιέρωμα στην Κύπρο

Στην Κύπρο είναι αφιερωμένα τα «Θεατρικά Βραδινά» που διοργανώνουν το «Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών» του ΑΠΘ και το Θέατρο Λύκη Βυθού, στους χώρους του «Τελλόγλειου». Πρόκειται για θεατρικό δρώμενο που ξεναγεί τους θεατές στην έκθεση «Κύπρος 1700 - 2000». Η παρουσίαση κλείνει με τη δραματοποίηση της ζωγραφικής σύνθεσης του Αδαμάντιου Κοραή «Ο κόσμος της Κύπρου», σε επιμέλεια του σκηνοθέτη Παύλου Δανελάτου. Ηδη δόθηκαν δύο παραστάσεις και η τελευταία θα δοθεί στις 27/11.

Επίσης, στο «Τελλόγλειο», στις 28/11 θα γίνει διάλεξη του δρος Πάτροκλου Σταύρου, πρώην υφυπουργού παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας, με θέμα «Ο Τώνη Σπητέρης και η προβολή του πολιτισμού της Κύπρου». Η διάλεξη οργανώνεται στο πλαίσιο της έκθεσης «Κύπρος 1700 - 2000» που θα φιλοξενείται στο «Τελλόγλειο» μέχρι τις 7/12.

Τέλος, στις 23/11 το «Τελλόγλειο» οργανώνει αφιέρωμα στον αρχιμουσικό, μαέστρο και συνθέτη Αλκη Μπαλτά.

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ του Γιάννη Μίχα εγκαινιάζεται σήμερα (7μ.μ.) στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (Εργαστήριο Λιμενικών Εργων στην Πολυτεχνούπολη Ζωγράφου). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Δεκέμβρη και θα λειτουργεί από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ