ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ
Αλίμονο σ' όποια μείνει έγκυος!

Η εξωφρενική σύμβαση, με την οποία προσλαμβάνει η ΕΕΤΑΑ τους σχολικούς φύλακες, αποκαλύπτεται μέσα από τα βάσανα μιας εγκύου εργαζόμενης στο πρόγραμμα «σχολικοί φύλακες». Το πρόβλημα δεν είναι ατομικό, αφορά στο σύνολο των «απασχολήσιμων» που κάτω από το βάρος της ανεργίας γίνονται θύματα μιας βαθιά αντεργατικής πολιτικής

Το τι σημαίνει και πού οδηγεί η πολιτική ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, την οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση, κατάλαβε - και εξ ιδίας πείρας - μια 28χρονη εργαζόμενη από το Βόλο. Η Βάσω Λαμπαδαρίου, που εργάζεται ως σχολικός φύλακας στο 2ο Λύκειο της πόλης, έμεινε έγκυος και, φτάνοντας στο 9ο μήνα της εγκυμοσύνης της, θέλησε να πάρει άδεια για να γεννήσει. Και τότε έμαθε ότι δε δικαιούται άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας μετ' αποδοχών!

Ο Δήμος Βόλου, από τον οποίο πληρώνεται, της διαμήνυσε: Μπορείς, μεν, να πας να γεννήσεις - ευτυχώς αυτό το δικαίωμα της αναγνωρίζεται - αλλά για τις 110 μέρες, πριν και μετά τη γέννα, που θα λείπεις από τη δουλιά δε θα αμείβεσαι καθόλου, καθώς δε δικαιούσαι το επίδομα εγκυμοσύνης και λοχείας. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι ο δήμος δεν αποδέχτηκε την πρόταση συναδέλφων της να δουλέψουν στη θέση της, τις μέρες που έχουν «ρεπό» και η αμοιβή που θα έπαιρναν να δοθεί σ' αυτήν, για να μπορέσει ν' ανταποκριθεί στις οικονομικές ανάγκες στο διάστημα που θα λείπει, αναγκαστικά, από την εργασία της.

«Ιδιόμορφη» σχέση!

Ομως, εν προκειμένω, δεν πρόκειται για εργοδοτική αυθαιρεσία. Ο Δήμος Βόλου δεν κάνει τίποτα άλλο, παρά να εφαρμόζει πιστά τους όρους της σύμβασης εργασίας, που ισχύει για τους σχολικούς φύλακες.

Η Βάσω Λαμπαδαρίου, όπως κι άλλοι 51 συνάδελφοί της, που εργάζονται στα σχολεία του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, υπέγραψε μια σύμβαση εργασίας, η οποία δεν αναγνωρίζει και δεν κατοχυρώνει βασικά εργατικά και εργασιακά δικαιώματα. Εχει τοπικό χαρακτήρα και δε σχετίζεται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπογράφει η ΓΣΕΕ. Υπογράφεται από τον κάθε προσλαμβανόμενο, το Δήμο Βόλου και την ανώνυμη εταιρία «Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης», (ΕΕΤΑΑ), η οποία και έχει αναλάβει «εργολαβικά» από την κυβέρνηση να «προξενεύει» σχολικούς φύλακες, αλλά κι άλλους εργαζόμενους στους δήμους.

Με την ίδια διαδικασία, μέσω της ίδιας εταιρίας, έχουν προσληφθεί οι 3.000, περίπου, σχολικοί φύλακες σε σχολεία όλης της χώρας. Η εργασιακή σχέση όλων αυτών είναι «ιδιόμορφη» - δεν είναι ούτε ορισμένου, ούτε αορίστου χρόνου κι εμφανίζονται ως συμμετέχοντες σε «πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» - κι ούτε ασφαλίζονται, ούτε δικαιούνται τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, ενώ δεν πληρώνονται τα επιδόματα άδειας και όλα τα άλλα που παίρνουν οι άλλοι εργαζόμενοι.

Η «πρόσληψή» τους έγινε το 2001 για να συμμετάσχουν σ' ένα πρόγραμμα κατάρτισης, που θα διαρκούσε 11 μήνες. Το πρόγραμμα παρατάθηκε για 6 μήνες μια φορά και για άλλους 6 μήνες στη συνέχεια και τον περασμένο Μάρτη η σύμβασή τους διακόπηκε. Με προφορική παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, οι σχολικοί φύλακες παρέμειναν στη δουλιά μέχρι τον Ιούλη και μετά δόθηκε κι άλλη εξάμηνη παράταση μέχρι στις 31 - 12 - 2003.

Εκτοτε, οι 3.000 σχολικοί φύλακες σ' όλη τη χώρα δε γνωρίζουν - καθότι το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών δεν το έχει ξεκαθαρίσει - αν και για πόσο ακόμα θα έχουν τη δουλιά τους. Βεβαίως, ο Κ. Σκανδαλίδης, παίρνοντας υπόψη ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλη ανάγκη για ψήφους, υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται και, μάλιστα, θα έχουν και ασφαλιστική κάλυψη. Ομως, όπως δηλώνει στο «Ρ» ο Β. Τούμπας, πρόεδρος του σωματείου των σχολικών φυλάκων Βόλου, κανείς δεν εγγυάται ότι αυτό θα γίνει. Καθώς - συμπληρώνουμε εμείς - σε μια προεκλογική περίοδο, όλοι έχουν ελπίδες κι όλοι μπορεί ν' απογοητευτούν.

Κι άλλοι στο «δόκανο»

Βεβαίως, δεν είναι μόνο οι σχολικοί φύλακες που «απολαμβάνουν» τα «καλά» των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στις εργασιακές σχέσεις, που προωθούν στη χώρα μας η κυβέρνηση - με τη συμφωνία της ΝΔ - το κεφάλαιο και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τα ίδια, ή ανάλογα προβλήματα - π.χ. όσοι προσλήφθηκαν μέσω των διαβόητων «Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης» - ενώ η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει στον ίδιο «ντορό», υποβάλλοντας κι άλλους εργαζόμενους στο ίδιο μαρτύριο.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η κυβερνητική απόφαση για προσλήψεις χιλιάδων ανέργων με το «καθεστώς» της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι - όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών - τις συμβάσεις προσλήψεων ανέργων για μερική απασχόληση στους δήμους, δε θα τις κάνουν οι ίδιοι οι δήμοι, αλλά εταιρίες ιδιωτικού δικαίου «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα».

Προεξάρχοντα και προνομιακό λόγο και σ' αυτές τις προσλήψεις φαίνεται να έχει η ΕΕΤΑΑ, μέσα από την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση εφεδρειών του εκλογικού μηχανισμού της...


Π.Ρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ