ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΡΑΜΑ - «ΠΟΥΡΝΑΡΑΣ»
Απλήρωτοι εργάτες παρά τα «αναπτυξιακά κίνητρα»

Στην πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση Δράμα, για τα αναπτυξιακά κίνητρα που προσφέρει στους μεγαλοεπιχειρηματίες, μια ακόμη επιχείρηση με 72 εργαζόμενους οδηγείται σε λουκέτο, ύστερα από τη «Σόφτεξ» που έκλεισε πετώντας στο δρόμο 500 εργάτες. Πρόκειται για τη βιοτεχνία ετοίμων ενδυμάτων «Πουρνάρας», 50 εργαζόμενοι της οποίας προχώρησαν τον τελευταίο μήνα σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας επιδόματα αδειών και γιορτών που οφείλει η εργοδοσία στους ίδιους και στους υπόλοιπους συναδέλφους τους από το 2001. Η προσφυγή των εργαζομένων εκδικάστηκε την Τρίτη και αναμένεται η απόφαση.

Το εργοστάσιο λειτουργεί στην περιοχή από τη δεκαετία του '70 και απασχολούσε αρχικά περίπου 300 εργαζόμενους. Η συρρίκνωση του προσωπικού ήταν ραγδαία, ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του '90, με αποτέλεσμα να απομείνουν στην παραγωγή μόλις 72 εργαζόμενοι, στους οποίους σήμερα η επιχείρηση χρωστάει έως και 5.500 ευρώ στον καθένα από επιδόματα της τελευταίας τριετίας. Οι εργαζόμενοι απέχουν από την εργασία τους τον τελευταίο μήνα, ενώ η εργοδοσία προχώρησε στην πρόσληψη περίπου 20 νέων εργαζομένων, προκειμένου να ολοκληρώσει ανειλημμένη παραγγελία από το εξωτερικό. Παράλληλα, ζητάει από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στο εργοστάσιο, προσφέροντας «εγγυήσεις» ότι θα δουλέψουν μέχρι το Μάρτη, χωρίς όμως να τους καταβάλλει τα χρωστούμενα από το 2001.

Ο μύθος των αναπτυξιακών κινήτρων, που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, προβάλλοντας την επιδότηση των εργοδοτών σαν τη λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, καταρρίπτεται για μια ακόμη φορά στη Δράμα, ύστερα από την περίπτωση της «Σόφτεξ». Παρά τις παχυλές επιδοτήσεις που απολαμβάνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, άλλη μια επιχείρηση οδηγείται στο κλείσιμο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται η μεταφορά της παραγωγής της βιοτεχνίας σε χώρες των Βαλκανίων.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Στάσεις εργασίας και 48ωρη απεργία

Σαρανταοχτάωρη απεργία πραγματοποιούν την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη (2-3 Δεκέμβρη) οι συμβασιούχοι γιατροί Αττικής σύμφωνα με απόφαση του Συλλόγου τους.

Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Συμβασιούχων Γιατρών ΙΚΑ Αττικής καλεί τους συμβασιούχους γιατρούς να συμμετάσχουν ενεργά στην απεργία, αλλά και στη συγκέντρωση που θα γίνει την Τρίτη, πρώτη μέρα της απεργίας, στις 10 π.μ στα γραφεία της διοίκησης του ΙΚΑ (Αγ. Κωνσταντίνου 8).

Αιτήματα της κινητοποίησης είναι:

  • Ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κατοχύρωση όλων των συμβασιούχων γιατρών και οδοντιάτρων από την ημερομηνία πρόσληψής τους.
  • Αμεση νομοθετική αναγνώριση της εξαρτημένης εργασίας των συμβασιούχων με το ΙΚΑ.
  • ΟΧΙ στο σχέδιο για το ψευδεπίγραφο θεσμό της Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης που οδηγεί στην επιστημονική και επαγγελματική υποβάθμιση των γιατρών του ΙΚΑ με αρνητικές επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας.
  • Αναβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών Υγείας στους ασφαλισμένους.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται σήμερα, για δεύτερη μέρα, οι τρίωρες στάσεις εργασίας των γιατρών του ΙΚΑ στο τέλος του πρωινού και απογευματινού ωραρίου που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ).

Διεκδικούν την άμεση ασφάλιση των συμβασιούχων γιατρών που έχουν ασφαλιστεί στο ΤΣΑΥ προ της 31/12/1992 και αναγνώριση του χρόνου προϋπηρεσίας τους ως συντάξιμου, με υπαγωγή στο ειδικό καθεστώς των μόνιμων γιατρών του νόμου 3163. Επίσης, επιστημονικό βαθμολόγιο και εκσυγχρονισμό των ραντεβού («184») για αναβάθμιση της περίθαλψης.

ΛΑΪΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Σοκ... λιτότητας στο αλλεργιολογικό τμήμα

Στην υποβάθμιση και ακύρωση του έργου του αλλεργιολογικού τμήματος του Λαϊκού Νοσοκομείου, που εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο και αποτελεί την παλαιότερη και μεγαλύτερη εκπαιδευτική μονάδα στο χώρο της αλλεργιολογίας, προχωράει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αρνούμενη να προκηρύξει μια θέση επιμελητή Β΄, που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του τμήματος.

Το αλλεργιολογικό τμήμα υπάρχει από 20ετίας, σαν μια από τις δυο εκπαιδευτικές μονάδες της χώρας και, παρά τα τεράστια προβλήματα στελέχωσης και υποδομής που αντιμετωπίζει, έχει εκπαιδεύσει την πλειονότητα των Ελλήνων αλλεργιολόγων, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα ασθενείς απ' όλη τη χώρα, ενώ συνεργάζεται και για χειρισμούς δύσκολων περιστατικών με τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας και με ειδικές μονάδες φροντίδας υγείας. Και αυτά, παρά την οριακή στελέχωση του τμήματος, αφού μια διευθύντρια και μια επιμελήτρια Β΄ αντιστοιχούν σε οκτώ και κατά καιρούς δέκα ειδικευόμενους γιατρούς.

Φέτος, η διοίκηση του νοσοκομείου ζήτησε την προκήρυξη της θέσης, με δεδομένο ότι για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια υπάρχει διαθέσιμος αλλεργιολόγος για ένταξη στο ΕΣΥ - η ειδικότητα της αλλεργιολογίας δεν έχει επαγγελματικό κορεσμό και οι περιπτώσεις που επιλέγουν να υπηρετήσουν στο ΕΣΥ σπανίζουν. Το αίτημα της διοίκησης για την προκήρυξη της θέσης εγκρίθηκε απ' το Α΄ Περιφερειακό Σύστημα Υγείας Πρόνοιας Αττικής, αλλά στην πορεία «χάθηκε» στα χρονοντούλαπα του υπουργείου Υγείας.

Σε επιστολή διαμαρτυρίας τους η διευθύντρια και επιμελήτρια του τμήματος υπογραμμίζουν ότι η στάση του υπουργείου οδηγεί στη ματαίωση της τυπικής δυνατότητας του Λαϊκού Νοσοκομείου να εκπαιδεύει βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας ειδικευόμενους αλλεργιολόγους και να προσφέρει κλινικό έργο στους ασθενείς και ζητούν άμεσα την προκήρυξη της θέσης.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
Πετυχημένη και χτες η απεργία

Με καθολική συμμετοχή έγινε χτες η 24ωρη προειδοποιητική απεργία στους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς που κήρυξαν οι συνδικαλιστικές Ενώσεις των δημοσιογράφων, ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ, διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και την αποκατάσταση των συμβασιούχων. Η καθολική συμμετοχή των δημοσιογράφων στη χτεσινή απεργία είχε ως αποτέλεσμα να μη μεταδοθούν ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές από τους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Τη Δευτέρα 1 Δεκέμβρη έχει κηρυχτεί απεργία στην ΕΡΑ από τις 6 π.μ. έως τις 6 π.μ. της επομένης, ενώ την Τρίτη 2 Δεκέμβρη στην τηλεόραση της ΕΡΤ, από τις 6 π.μ. έως τις 6 π.μ. της επομένης.

Εκλογές οικοδόμων Κέρκυρας

Οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας διοίκησης στο σωματείο οικοδόμων Κέρκυρας θα γίνουν από τη Δευτέρα 1 Δεκέμβρη έως και την Παρασκευή στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας από τις 5 έως τις 9 το βράδυ. Σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές του σωματείου έχει καλέσει όλους τους οικοδόμους της Κέρκυρας η «Πανοικοδομική Αγωνιστική Ενότητα».

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Επικίνδυνη η απόσυρση από την εφημερία

Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) οποιαδήποτε σκέψη απόσυρσης του «Ευαγγελισμού» από τη γενική εφημερία για το διάστημα ανακατασκευής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ υπογραμμίζει ότι τα προγραμματισμένα έργα ανακατασκευής των ΤΕΠ στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία της γενικής εφημερίας των νοσοκομείων.

Ιδιαίτερα για τον «Ευαγγελισμό», επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν σταδιακά, με διατήρηση της λειτουργίας του νοσοκομείου στη γενική εφημερία. Το παρακείμενο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, συνεχίζει, επιβάλλεται να συμμετέχει αυτοτελώς στο πρόγραμμα των γενικών εφημεριών των νοσοκομείων της Αθήνας, κάτι που θα βοηθούσε και τη λειτουργία του «Ευαγγελισμού» στο επίμαχο διάστημα.

ΟΤΟΕ
Παρωδία η διαδικασία εκλογής της Γραμματείας

Σε παρωδία εξελίχθηκε η διαδικασία της ψηφοφορίας για την εκλογή νέας Εκτελεστικής Γραμματείας (ΕΓ) στην Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ) με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ-Συνεργαζόμενοι. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η ΠΑΣΚΕ μοίρασε τις δυνάμεις της σε τρία ψηφοδέλτια και η ΔΑΚΕ σε δύο με κοινό στόχο να αφαιρέσουν την έδρα από την Εκτελεστική Γραμματεία που δικαιωματικά ανήκε στην ΕΣΑΚ - Συνεργαζόμενοι. Να σημειώσουμε ότι η ΕΣΑΚ εξέλεξε, στο πρόσφατο 27ο Συνέδριο, τέσσερις γενικούς συμβούλους και σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα τής αναλογεί μια έδρα.

Επίσης, η ΕΣΑΚ τόνισε ότι όσοι επιχειρούν με τεχνάσματα να αλλοιώσουν την ψήφο εργαζομένων και το αποτέλεσμα του συνεδρίου, αναλαμβάνουν σοβαρές πολιτικές και συνδικαλιστικές ευθύνες. Καλεί τα μέλη του γενικού συμβουλίου να σεβαστούν τις διαδικασίες και να επιβάλουν τη θέληση των εργαζομένων, όπως αυτή εκφράστηκε στο συνέδριο της ΟΤΟΕ ψηφίζοντας την ΕΣΑΚ - Συνεργαζόμενοι. Τέλος, δηλώνει ότι θα συνεχίσει τη δράση της με βάση το πρόγραμμα που έχει καταθέσει στο 27ο Συνέδριο. Διακηρυγμένοι στόχοι της είναι η ανάπτυξη του αγώνα ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, στους αντιασφαλιστικούς νόμους και στη συρρίκνωση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Αμεση διεκδίκηση νέας ετήσιας συλλογικής σύμβασης εργασίας με βάση τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και συγκεκριμένα: 1.100 ευρώ στο Α κλιμάκιο ενιαίου μισθολογίου. Μείωση του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας στις 35 ώρες, Δευτέρα - Παρασκευή 8 π.μ. έως 3 μ.μ. και μόνιμη σταθερή απασχόληση για όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ