ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΪΤΖ
Αρνητικό πρόσημο στις δαπάνες πρόληψης

Την τελευταία δεκαετία δε δαπανώνται ούτε τα ποσά του προϋπολογισμού που περιστρέφονται γύρω απ' το ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο

Με μειώσεις που φτάνουν μέχρι και 34,2% εκτελούνται οι ετήσιες δαπάνες για την πρόληψη της δημόσιας υγείας απ' το ΕΪΤΖ τα τελευταία δέκα χρόνια σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία των προϋπολογισμών του κράτους.

Η διαπίστωση αυτή βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τη σχετική αισιοδοξία που εκφράστηκε προχτές απ' την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στηριζόμενη στη σταθεροποιητική τάση που προκύπτει απ' την καταγραφή των στοιχείων. Αν μάλιστα το αρνητικό πρόσημο της εκτέλεσης των δαπανών συνδυαστεί με το γεγονός ότι τα προϋπολογιζόμενα - κάθε χρόνο - ποσά περιστρέφονται γύρω απ' το ένα εκατομμύριο ευρώ, τότε ο συνδυασμός αυτός δεν προοιωνίζεται ευχάριστες εξελίξεις.

Θυμίζουμε ότι το ίδιο ακριβώς κλίμα ικανοποίησης είχε καταγραφεί και πριν δέκα χρόνια με αποτέλεσμα πριν πέντε χρόνια - το 1998 - η χώρα μας να κάνει άλματα «προς τα πάνω».

Ηδη υπάρχουν διαπιστώσεις από την πλευρά των επιστημόνων ότι χαλάρωσε η εκστρατεία κατά του ΕΪΤΖ, καθώς εμφανίζεται ανησυχητική αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νόσων ανάμεσα στους εφήβους. Ακόμα και η ετήσια καμπάνια του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) - παρά τον περιορισμένο χαρακτήρα της - έχει περιοριστεί. Το πιο βασικό, όμως ζήτημα, είναι ότι δεν έχει εφαρμοστεί η αγωγή υγείας - τμήμα της οποίας θα αποτελέσει και η πρόληψη για το ΕΪΤΖ - στα σχολεία. Δεν είναι τυχαίο πως επιστήμονες ομολογούν ότι φτάνουν σ' αυτούς γονείς - κυρίως μητέρες - παιδιών (αγοριών και κοριτσιών) μέχρι 18 χρονών και ζητούν οδηγίες για να ενημερώσουν τα παιδιά τους πώς πρέπει να προφυλαχτούν απ' τη μόλυνση απ' τον ιό του ΕΪΤΖ.

Ο Πίνακας που δημοσιεύουμε καταρτίστηκε με βάση τα προϋπολογισθέντα κατ' έτος ποσά για την προστασία της δημόσιας υγείας απ' το ΕΪΤΖ και τα αντίστοιχα ποσά που τελικά καταβλήθηκαν. Οπως στον Πίνακα η χειρότερη χρονιά διάθεσης των κονδυλίων ήταν το 1999 που σημειώθηκε απόκλιση -34,2%, ενώ την προηγούμενη χρονιά έκλεισε με περίσσευμα μόλις 20 ευρώ.

Κ. Ανάν: Ελλειψη πολιτικής βούλησης

Με την απειλή της «τρομοκρατίας» και τα «όπλων μαζικής καταστροφής» εξομοίωσε το ΕΪΤΖ ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εκφράζοντας τη λύπη του για την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση της θανατηφόρου ασθένειας. «Είναι πρόβλημα ασφάλειας και δεν αφορά μόνο την Αφρική. Εξαπλώνεται πολύ γρήγορα στην Ασία, την ανατολική Ευρώπη, την Καραϊβική, ακόμα και σε αυτήν τη χώρα», τόνισε ο Ανάν σε συνέντευξή του στο BBC στη Νέα Υόρκη. Χαρακτηρίζοντας το ΕΪΤΖ «όπλο μαζικής καταστροφής», ο Ανάν κατηγόρησε τους ηγέτες όλων των χωρών ότι δεν έχουν αποδεσμεύσει αρκετά κονδύλια, ούτε έχουν δώσει την απαιτούμενη προσοχή στην αντιμετώπιση της πανδημίας. «Είμαι δυσαρεστημένος, αγωνιώ και αισθάνομαι ανίσχυρος γνωρίζοντας πως ζω σε έναν κόσμο όπου διαθέτουμε τα μέσα και τους πόρους που μας επιτρέπουν να βοηθήσουμε τους ασθενείς και αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση», επισήμανε ο Ανάν.

«Αυτοί που πιστεύουν πως το ΕΪΤΖ έφτασε στο τέλος του, απατώνται. Πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες επιδημίες που έχει γνωρίσει ο κόσμος και πραγματικά πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα» υπογράμμισε ο ΓΓ του ΟΗΕ. «Εκτιμούμε πως θα χρειαστούμε τα επόμενα χρόνια 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την αντιμετώπιση της ασθένειας αυτής. Σήμερα προσπαθώ να δω αν θα μπορέσουμε να διαθέσουμε τρία δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για την επόμενη πενταετία», είπε ο Ανάν καλώντας την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ να συνεισφέρουν ένα δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για πέντε χρόνια.

Περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο είναι φορείς του ΕΪΤΖ, από αυτούς τα 2,5 εκατομμύρια είναι παιδιά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Μέσα στη χρονιά αυτή μολύνθηκαν με τον ιό πέντε εκατομμύρια άνθρωποι και τρία εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ