ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Συνομιλίες, υπολογισμοί και παραιτήσεις

ΜΟΣΧΑ-ΤΙΦΛΙΔΑ.- Ο ηγέτης της αυτόνομης περιοχής της Νότιας Οσετίας, Εντουαρντ Κοκόιτι, δήλωσε χτες από τη Μόσχα ότι ελπίζει πως η περιοχή του θα ενσωματωθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο Κοκόιτι που είχε συναντήσεις με αξιωματούχους του Κρεμλίνου αλλά και με το Ρώσο ΥΠΕΞ Ιγκόρ Ιβανόφ, πρόσθεσε ότι το αίτημά του «εξετάζεται από τη Ρωσία και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες». Η νότια Οσετία αποσχίστηκε από τη Γεωργία το 1992.

Χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ συνάντησε και τον ηγέτη της Αντζαρίας (αυτόνομη Δημοκρατία της Γεωργίας), Ασλάν Αμπασίτζε ενώ αναμενόταν να έχει συνομιλία και με τον Ραούλ Χατζιμπά, ηγέτη της Αμπκχαζίας (επαρχία που επίσης αποσχίστηκε από τη Γεωργία στις αρχές της δεκαετίας του '90). Το αντικείμενο των συνομιλιών δεν έγινε γνωστό, ωστόσο εκφράζονται φόβοι για νέα εμφύλια σύρραξη σε περίπτωση που και ο Αμπασίτζε ζητήσει την προσχώρηση της Αντζαρίας στη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πάντως, ζήτησε χτες από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (άνω Βουλή) να εγκρίνει την παράταση της παραμονής 3.000 Ρώσων στρατιωτών στη Δημοκρατία της Αμπκχαζίας. Χαρακτηριστικά ο Πούτιν ζήτησε την παραμονή των στρατιωτών «μέχρις ότου οι δύο πλευρές ζητήσουν την απομάκρυνσή τους». Οι Ρώσοι στρατιώτες στάλθηκαν στην περιοχή το 1994 έπειτα από συμφωνία που επιτεύχθηκε στα πλαίσια της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών.

Το γεωργιανό Κοινοβούλιο επίσης αποφάσισε χτες να παρατείνει μέχρι τη Δευτέρα τη διορία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές της 4ης Γενάρη. Μέχρι στιγμής 5 άνθρωποι έχουν δηλώσει υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα. Η υποψηφιότητα που ξεχωρίζει (μετά από αυτή του Μιχαήλ Σαακασβίλι) είναι αυτή του Ιγκόρ Γκεοργκάτζε, πρώην επικεφαλής της Κρατικής Ασφάλειας της Γεωργίας (ο Γκεοργκάτζε είχε επίσης κατηγορηθεί για την οργάνωση της βομβιστικής επίθεσης σε βάρος του Ε. Σεβαρντνάντζε τον Αύγουστο του 1995 και σήμερα βρίσκεται στη Ρωσία).

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν χτες η επικεφαλής της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Γεωργίας, Νάνα Ντεβτναριάνι και ο υπουργός Εξωτερικών Ιράκλι Μεναγκαρισβίλι. Τέλος ο Μιχαήλ Σαακασβίλι δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να ανατρέψουν τη νέα ηγεσία και παρατήρησε με «νόημα» ότι ο υπουργός Αμυνας Νταβίντ Τεφζάντζε (που δεν έχει παραιτηθεί) «βρίσκεται εδώ και μέρες στην Αντζαρία» αλλά κατέληξε, ότι ο Τεφζάντζε «είναι πατριώτης»...

ΠΕΡΟΥ
Τα φονικά δε σταματούν τις κινητοποιήσεις

Προχτεσινή διαδήλωση εργαζομένων στην Υγεία, στη Λίμα. Χτες, οι αρχές σκότωσαν δύο διαδηλωτές κατά της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης ηλεκτρισμού...

Associated Press

Προχτεσινή διαδήλωση εργαζομένων στην Υγεία, στη Λίμα. Χτες, οι αρχές σκότωσαν δύο διαδηλωτές κατά της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης ηλεκτρισμού...
ΛΙΜΑ.--

Η αντίδραση των αρχών του Περού στις λαϊκές κινητοποιήσεις ήταν, και χτες, η τραγικά συνηθισμένη. Οταν οι καμπεσίνος, οι αγρότες των υψιπέδων, οι αντιτιθέμενοι στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού της χώρας, δύο δήμαρχοι και χιλιάδες άλλοι διαδηλωτές έκλεισαν τους δρόμους διαδηλώνοντας στη Χουνίν και σε άλλες πόλεις, τα όργανα της τάξης και ο στρατός επενέβησαν για να τους διαλύσουν. Οπως προσφυώς εξήγησε μιλώντας στο «Ρόιτερ» ο Φερνάντο Ροσπιγκλιόσι, υπουργός Εσωτερικών, «η αστυνομία επενέβη για να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση και δέχτηκε βροχή από πέτρες και πυροβολισμούς από αυτούς τους βανδάλους». Απολογισμός: δύο διαδηλωτές νεκροί, τουλάχιστον 21 τραυματίες, ανάμεσά τους και αστυνομικοί. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών είπε ανερυθρίαστα ότι οι διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους «από τις πέτρες που πέταξαν άλλοι διαδηλωτές»! Οι ίδιοι οι διαδηλωτές ξέρουν πολύ καλά, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του «Ραδιοπρογκράμας», πώς σκοτώθηκαν οι άνθρωποι αυτοί: από τα πυρά της αστυνομίας.

«Αυτοί οι βάνδαλοι», όπως το θέτει ο κ. Ροσπιγκλιόσι, δεν πρόκειται να σταματήσουν, παρά την τακτική της αιματηρής καταστολής και του αναίσχυντου ψεύδους που έχει επιλέξει η κυβέρνηση του Προέδρου Αλεχάντρο Τολέδο. Το ξεπούλημα - η «ιδιωτικοποίηση» όπως σε ένδειξη πίστης στη νεοφιλελεύθερη θεολογία μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία - της εταιρίας ηλεκτρισμού, που αποσκοπεί στο να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία 58 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι μόνο ένα από τα ζητήματα που θέτουν. Ενα δεύτερο αφορά στον καθαρισμό της Λίμνης Χουνίν, που έχουν μολύνει οι εταιρίες εξόρυξης του ορυκτού πλούτου της χώρας. Ο δήμαρχος του Καρχουαμάγιο, Ραούλ Αρίας, ξεκαθάρισε ότι οι κινητοποιήσεις δεν πρόκειται να ανασταλούν.

Αναλυτές διερωτώνται αν ο Αλεχάντρο Τολέδο - που αθέτησε όλες τις προεκλογικές του υποσχέσεις, με αποτέλεσμα στις λαϊκές κινητοποιήσεις φέτος να ακούγεται συνεχώς το σύνθημα «διαδηλώνοντας σε ανεβάσαμε στην εξουσία, διαδηλώνοντας θα σε ρίξουμε» - είναι ο επόμενος σταθμός του τρένου των ανατροπών στη Λατινική Αμερική. Η λαϊκή αποδοχή στο πρόσωπο του ιθαγενή προέδρου - η προσωπική πορεία του οποίου, από μικρός λούστρος έφθασε να γίνει οικονομολόγος με πτυχίο από το Στάνφορντ και θητεία στην Παγκόσμια Τράπεζα, άφηνε ελπίδες, που όμως αποδείχτηκαν φρούδες... - έχει εξανεμιστεί εδώ και μήνες. Το 54% των πολιτών του Περού επισήμως ζουν με 2 δολάρια την ημέρα, κι ένα 24% ζει - κατά τα επίσημα στατιστικά - με 1 δολάρια την ημέρα.

Η κατάσταση συνεχίζει να θυμίζει πυριτιδαποθήκη. Αν, όπως συνέβη στη Βολιβία, οι μάζες που διαδηλώνουν - οι δάσκαλοι, οι πολέμιοι της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, οι καλλιεργητές κόκας, οι πλειοψηφούντες ιθαγενείς - ενωθούν, οι ημέρες του Τολέδο μοιάζουν μετρημένες...

ΗΠΑ
Επιχειρούν εμπλοκή του ΣΑ του ΟΗΕ στην κορεατική κρίση

ΤΟΚΙΟ.--

Τις τελευταίες πινελιές σε σχέδιο προτάσεων προκειμένου να πειστεί η ΛΔ Κορέας να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα φαίνεται πως βάζουν στελέχη της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους ενόψει της πιθανής επανάληψης των περιφερειακών συνομιλιών στο Πεκίνο τον ερχόμενο μήνα. Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας, «Γιουμιούρι Σινμπούν», οι ΗΠΑ υπολογίζουν στην ανάμειξη των πέντε πυρηνικών δυνάμεων - μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα, Γαλλία και Ρωσία) αντί παρατηρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, τόσο στον τερματισμό όσο και στην πιστοποίηση της παύσης του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος. Το σχέδιο που επεξεργάζεται η Ουάσιγκτον σε συνεργασία και συνεννόηση με τους συμμάχους της στην περιοχή της βορειοανατολικής και νοτιοανατολικής Ασίας μοιάζει να έχει ως πρότυπο ανάλογο τρόπο επιβεβαίωσης της διάλυσης του προγράμματος πυρηνικών όπλων που ανακοίνωσε το 1993 η Νότια Αφρική και το οποίο είχε αναπτυχθεί επί καθεστώτος Απαρτχάιντ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στο Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ενημερώσουν σχετικώς τη ΛΔ Κορέας κατά την επανάληψη του γύρου συνομιλιών στο Πεκίνο μεταξύ Κινέζων αξιωματούχων και άλλων από την Ουάσιγκτον, τη Μόσχα, την Πιονγιάνγκ, τη Σεούλ και το Τόκιο. Εντούτοις, εάν οι ΗΠΑ παρουσιάσουν την πρότασή τους δίχως αυτή να συνοδεύεται από τα εχέγγυα ασφαλείας και μη επίθεσης που απαιτεί η ΛΔ Κορέας, είναι μάλλον βέβαιο πως θα απορριφθεί...

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ισόβια στην υπόθεση Λουκάνοφ

ΣΟΦΙΑ.--

Δικαστήριο της Σόφιας καταδίκασε χτες στην ανώτατη ποινή που προβλέπει η νομοθεσία πέντε άτομα που κατηγορούνται για τη δολοφονία του κατ' επανάληψη πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, μετά το 1989, Αντρέι Λουκάνοφ στις 2 Οκτώβρη του 1996.

Σε ισόβια δεσμά χωρίς δικαίωμα έφεσης ή αναστολής καταδικάστηκαν ο επιχειρηματίας Αγγελ Βασίλεφ, τον οποίο η Εισαγγελία χαρακτήρισε διοργανωτή του εγκλήματος, ο Ουκρανός Αλεξάντερ Ρουσόφ (που θεωρείται φυσικός εκτελεστής του Λουκάνοφ) μαζί με τον συμπατριώτη του Αλεξέι Κιτσάτοφ και τον ανιψιό του Βασίλεφ, Γκεόργκι Γκεοργκίεφ που θεωρούνται συνένοχοι. Ο οδηγός του Βασίλεφ, Γιούρι Λένεφ επίσης καταδικάστηκε σε ισόβια, αλλά με δικαίωμα αναστολής. Οι κατηγορούμενοι επανέλαβαν ότι είναι αθώοι, ενώ, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Ρουσόφ, πρόκειται για δικαστική πλάνη, αφού δεν υπάρχει καμιά απόδειξη σε βάρος του πελάτη του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ