ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Απεργοσπαστικός μηχανισμός για να πετάξουν τα αεροπλάνα

Με απεργοσπαστικό μηχανισμό, που έστησαν κυβέρνηση και διοίκηση στην «Ολυμπιακή Αεροπορία» (ΟΑ), ενοικίαση ξένων πληρωμάτων και την άρον - άρον πρόσληψη εποχικού προσωπικού, θα εκτελεστούν οι πτήσεις της εταιρίας μέχρι μεθαύριο Παρασκευή, που λήγουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των αεροσυνοδών - φροντιστών.

Την ίδια ώρα που η διοίκηση της ΟΑ ανακοίνωνε ότι όλες οι πτήσεις θα εκτελεστούν σήμερα κανονικά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Διον. Καλόφωνος, δήλωνε προκλητικά μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ότι «απαιτείται ρήξη με νοοτροπίες του παρελθόντος» και ακόμα πιο προκλητικά πρόσθετε πως «δεν μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός όταν κουβαλάς βαρίδια»! Σημειώνεται ότι το ...επιχείρημα των «βαριδίων» δεν είναι έμπνευσης Καλόφωνου. Το κυκλοφορούν καιρό τώρα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων οι κατ' εξοχήν αρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών - Επικοινωνιών. Και βέβαια, «βαρίδια» για την κυβέρνηση των ...εκσυγχρονιστών είναι κάθε εργασιακό δικαίωμα και κατάκτηση. Αυτά φρόντισαν να σαρώσουν με τον πρόσφατο νόμο για τη διάλυση και ξεπούλημα της ΟΑ, προκειμένου να κάνουν την εταιρία ακόμα πιο... ελκυστική για τους ιδιώτες!.

Πάντως, οι απεργοί αεροσυνοδοί - φροντιστές, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι «η τρομοκρατία δε θα περάσει». Παράλληλα, καταγγέλλουν την εκτέλεση δρομολογίων με απεργοσπαστικό μηχανισμό και εποχικό προσωπικό, επισημαίνοντας ότι υπό την πίεση των απεργιακών κινητοποιήσεων, οι αρμόδιοι αναθέτουν καθήκοντα εξειδικευμένου προσωπικού, σε εποχικούς με ελλιπή εκπαίδευση.

Στο μεταξύ, «πλάτες» στην κυβέρνηση αποφάσισαν να βάλουν οι πιλότοι της ΟΑ! Με ανακοίνωσή της η Ενωση Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας (ΕΧΠΑ), απευθύνει έκκληση προς το υπουργείο Μεταφορών να επισπεύσει τη λειτουργία της «Νέας Ολυμπιακής»!

Επίκαιρη Ερώτηση από το ΚΚΕ

Το θέμα των κινητοποιήσεων και των αιτημάτων των Ιπτάμενων Συνοδών και Φροντιστών της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» ήρθε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης, προς τους υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ειδικότερα στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης ο βουλευτής σημειώνει: Οι Ιπτάμενοι Συνοδοί και Φροντιστές της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις, γιατί η κυβέρνηση με την πολιτική της, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει τις θέσεις εργασίας αυτών των εργαζομένων, αφού μειώνει τις συνθέσεις των πληρωμάτων, αλλά αυξάνει και τις ώρες εργασίας τους και μειώνει τις αποδοχές τους. Επιπλέον ένα όργιο εκφοβισμού, παραπληροφόρησης και εκβιασμών σε βάρος τους ασκείται από τη διοίκηση και την κυβέρνηση για να αγανακτήσουν οι εργαζόμενοι να υποκύψουν στις απαράδεκτα βλαπτικές συνέπειες για το ωράριο εργασίας, τις αμοιβές τους και τις θέσεις εργασίας τους. Ο βουλευτής ρωτάει τους υπουργούς εάν: Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Ιπτάμενων Φροντιστών και Συνοδών; Θα σταματήσει να ποινικοποιεί τις απεργίες των εργαζομένων;

ICON

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν χτες οι συμβασιούχοι της εταιρίας, διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους. Ο αριθμός των συμβασιούχων ανέρχεται περίπου στους 3.500, οι περισσότεροι εκ των οποίων δουλεύουν επί δεκατρία χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αποτελούν, ουσιαστικά, φθηνό εργατικό δυναμικό που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εταιρίας καθώς δε δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας κ.ά. Δηλαδή, δικαιώματα που απολαμβάνει ένας εργαζόμενος με μόνιμη και σταθερή απασχόληση. Στη Βουλή αντιπροσωπεία των συμβασιούχων κατέθεσε σε όλα τα πολιτικά κόμματα τα αιτήματα που διεκδικούν, ενώ προετοιμάζονται για νέες 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, κάτι που θα εξαρτηθεί και από τη στάση που θα κρατήσει η διοίκηση της ΟΑ.

Ιπτάμενο «Νταχάου»

Τι προβλέπει ο κανονισμός εργασίας της «Νέας Ολυμπιακής»

Για προσπάθεια επιβολής «εργασιακού Νταχάου» στην υπό λειτουργία «Νέα Ολυμπιακή», καταγγέλλουν κυβέρνηση και διοίκηση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), οι αεροσυνοδοί - φροντιστές της εταιρίας. Παράλληλα, τονίζουν ότι αντίστοιχοι κανονισμοί εργασίας με αυτούς που επιδιώκουν να εφαρμόσουν στη νέα εταιρία «χαμηλού κόστους», δεν υπάρχουν ούτε στις μικρές ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες ναυλωμένων πτήσεων («τσάρτερ»).

Οι αεροσυνοδοί, που έχουν αποφασίσει ομόφωνα σε γενική τους συνέλευση, να μην εργαστεί ούτε ένας στη «Νέα Ολυμπιακή», καταγγέλλουν ακόμα, ότι αυτή η πρωτοφανής προσπάθεια κατάργησης του συνόλου του εργασιακού πλαισίου, επιδιώκεται, αφενός, για να παραδοθεί ο κλάδος στον ιδιώτη, χωρίς το παραμικρό δικαίωμα και αφετέρου, το νέο εργασιακό μοντέλο να αποτελέσει πιλότο, ώστε στη συνέχεια να επεκταθεί και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν πρόσφατα οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ιπταμένων Συνοδών - Φροντιστών (ΕΙΣΦ), στο νέο κανονισμό εργασίας, μεταξύ άλλων προβλέπονται:

  • Εφταήμερη συνεχής εργασία και απασχόληση 56 ωρών τη βδομάδα, αντί 40 ωρών του προηγούμενου εργασιακού καθεστώτος.
  • Η ημερήσια απασχόληση μπορεί να φτάνει μέχρι και τις 20 ώρες, από 14 που ίσχυε μέχρι τώρα.
  • Θα μπορεί να εφαρμόζεται διακεκομμένο ωράριο (πρωί - βράδυ), με αντίστοιχη αύξηση της απασχόλησης.
  • Λύση της σύμβασης εργασίας προσωπικού με οποιαδήποτε αιτία και αφορμή. Κατάργηση του Συμβουλίου Απολύσεων.
  • Παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης πρόσθετων εργασιών οποιουδήποτε είδους.
  • Δεν υπάρχει η παραμικρή μέριμνα για τις μητέρες (μειωμένο ωράριο), ενώ από τον κανονισμό απουσιάζουν διατάξεις για την ασφαλιστική κάλυψη εγκύων.
  • Οι θερινές άδειες ουσιαστικά καταργούνται.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Η κυβέρνηση συνεχίζει να τους εμπαίζει

Χαρακτηριστική της τύχης που επιφυλάσσεται και στους νέους συμβασιούχους που στέλνει η κυβέρνηση στους ΟΤΑ είναι η στάση της απέναντι στους ήδη εργαζόμενους σε δήμους και κοινότητες. Τη στάση της κυβέρνησης, να μην προσέλθει εκπρόσωπός της στη χτεσινή προγραμματισμένη συνάντησή της με την ΠΟΕ ΟΤΑ, αποφεύγοντας έτσι να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στους ΟΤΑ που είχανε θέσει με τις πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις τους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ ΟΤΑ).

Η κυβέρνηση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΔΑΣ, αξιοποιώντας το ξεπούλημα των κινητοποιήσεων από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) στην ΠΟΕ ΟΤΑ, και στη χτεσινή συνάντηση αντί να παρουσιαστεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έστειλε τη διευθύντρια του υπουργείου, η οποία, όπως η ίδια δήλωσε, πήγε για να κάνει ενημέρωση για το κώδικα δήμων και κοινοτήτων και δεν είχε καμιά εξουσιοδότηση να απαντήσει στα αιτήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι. Αιτήματα όπως: κατώτερος μισθός 1.100 ευρώ, μόνιμη σταθερή δουλιά, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν ακόμα πιο αποφασιστικά μαζί με το Συντονιστικό των ΟΤΑ τον αγώνα τους «ενάντια στην αντιλαϊκή και αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης» και να συμβάλουν στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στα σωματεία, ενισχύοντας τις ταξικές δυνάμεις και βάζοντας στο περιθώριο «τις δυνάμεις που πούλησαν τους αγώνες μας».

ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Αναλαμβάνουν δουλιά οι εργολάβοι

Τέσσερις χιλιάδες θα είναι τελικά οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν με όρους μερικής απασχόλησης, για να καλύψουν κάποιες από τις ανάγκες του Δημοσίου και όχι 25.000 όπως αρχικά είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα προσληφθούν από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (σ.σ. επί της ουσίας πρόκειται για σύγχρονα ιδιωτικά δουλεμπορικά μαγαζιά) που θα παίρνουν εργολαβία διάφορες δουλιές του Δημοσίου. Η σχετική ανακοίνωση που έβγαλε το υπουργείο Εργασίας δεν ξεκαθαρίζει πόσες ώρες θα απασχολούνται αυτοί οι εργαζόμενοι ημερησίως. Το μόνο που είναι σαφές από το νόμο είναι ότι αυτοί οι εργαζόμενοι δε θα δουλεύουν παραπάνω από 20 ώρες τη βδομάδα. Δηλαδή, ένας εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει 10 ή 12 ή 15 ώρες τη εβδομάδα, συνολικά. Επίσης, δεν υπάρχει πρόβλεψη για σταθερό ωράριο και έτσι οι εργαζόμενοι μπορεί να κληθούν να δουλεύουν τη μία μέρα πέντε ώρες και την άλλη δύο ώρες. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας δε γίνεται σαφές ποιοι είναι οι εμπλεκόμενοι ιδιωτικοί φορείς. Αναφέρεται, επίσης, ότι ακόμα 5.000 άτομα θα προσληφθούν - πάντα από διάφορους ιδιώτες- για να δουλέψουν ως μερικώς απασχολούμενοι σε διάφορες εργολαβίες που αφορούν κύρια αρμοδιότητες της κρατικής Πρόνοιας, οι οποίες έχουν περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το γεγονός ότι οι ιδιωτικοί φορείς θα αναλαμβάνουν εργολαβικά να λειτουργούν κοινωνικές υπηρεσίες είναι αποκαλυπτικό για την απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών και μετάθεση του κόστους τους στους ίδιους τους πολίτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ