ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ
Φούμαρα τώρα και «φόλες» μετά το 2007

Οδυνηρές εκπλήξεις επιφυλάσσει το 4ο ΚΠΣ για τους Ελληνες αγρότες και για την ελληνική ύπαιθρο

«Χοντρό γαζί» περνάει η κυβέρνηση τους Ελληνες αγρότες και συνολικότερα τα λαϊκά στρώματα της ελληνικής υπαίθρου. Χτες ξανασυνεδρίασε, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτη, η λεγόμενη διυπουργική επιτροπή για την ανάπτυξη της υπαίθρου, με θέμα τα ολοκληρωμένα προγράμματα για την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου και με επιδίωξη τη δημιουργία απατηλών προεκλογικών εντυπώσεων... Και σε αυτό συνηγορούν όλες οι κυβερνητικές δηλώσεις που έγιναν σχετικά μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Η είδηση πάντως βρίσκεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να «κουκουλώσει» τους ολέθριους σχεδιασμούς που γίνονται ήδη στις Βρυξέλλες για το 4ο ΚΠΣ. Από τα λεγόμενα και τα ανακοινωθέντα του υπουργού Γεωργίας προκύπτει σαφέστατα ότι τα κονδύλια του 4ου ΚΠΣ, από το 2007 μέχρι το 2013, θα συρρικνωθούν ή θα εξαφανιστούν, όσον αφορά βασικούς παραγωγικούς τομείς των τωρινών επιχειρησιακών προγραμμάτων για τη λεγόμενη αγροτική ανάπτυξη και την ανάπτυξη της υπαίθρου. Στις σχετικές δηλώσεις του χτες, ο Γ. Δρυς διατύπωσε την εξής, αρκετά γενικόλογη θέση: «Θα πρέπει να γνωρίζετε, επίσης, ότι όπως επισημάνθηκε πρόσφατα στη 2η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Ανάπτυξη της Υπαίθρου, στο Saltzburg της Αυστρίας, τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα και κυρίως η Κοινοτική Πρωτοβουλία Leader+ (Λίντερ Πλας) θα αποτελέσουν τον οδηγό για το σχεδιασμό των μελλοντικών κοινοτικών παρεμβάσεων για την ανάπτυξη της υπαίθρου, μέσα από τα κοινοτικά προγράμματα της περιόδου 2007-2013».

Με στόχο την αποκρυπτογράφηση της παραπάνω θέσης, ακολούθησε ο εξής διάλογος δημοσιογράφων και του υπουργού Γ. Δρυ:

- Δημ.: Θέλω να ρωτήσω με αφορμή και τη διάσκεψη του Σάλτσμπουργκ, μετά το 2007 θα υπάρχουν μόνο ΟΠΑΑΧ (Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης του Αγροτικού Χώρου) και Λίντερ Πλας για την ελληνική ύπαιθρο;

- Γ. Δρυς: Δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση για μετά το 2007.

- Δημ.: Εδώ λέτε πως τα ΟΠΑΑΧ και το Λίντερ Πλας θα αποτελούν τον οδηγό για το σχεδιασμό των μελλοντικών κοινοτικών παρεμβάσεων για την ανάπτυξη της υπαίθρου και αναρωτιέμαι τώρα;..

- Γ. Δρυς: Δεν μπορώ να ξέρω τι προγράμματα θα φτιάξει η Κοινότητα για μετά το 2007.

- Δημ.: Ξέρετε μόνο για αυτό που ανακοινώνετε, δηλαδή;..

- Γ. Δρυς: Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2007-2013, εντάξει. Το ποια προγράμματα και τι ύψος προϋπολογισμού δεν το γνωρίζουμε.

Στη συνέχεια ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Ξ. Λουράντος έδωσε τη δική του δικαιολογία απόκρυψης για τα όσα πρόκειται να συμβούν μετά το 2007. Είπε σχετικά: «Και μόνο Ολοκληρωμένα να υπάρχουν στο 4ο ΚΠΣ, στην ουσία είναι όλο το 3ο, αλλά πιο συγκεκριμένα και σε συγκεκριμένες περιοχές. Θα έχει εγγειοβελτιωτικά, θα έχει έργα άρδευσης, ανάπλασης και άλλα».

Ομως αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα μέχρι τώρα είναι ότι τα προγράμματα ΟΠΑΑΧ και Λίντερ Πλας δεν αφορούν τους μικρομεσαίους Ελληνες αγρότες. Γιατί, για παράδειγμα, τέθηκε χτες στο υπουργό Γεωργίας και το ερώτημα, πόσοι αγρότες μπήκαν σε προγράμματα αγροτοτουρισμού μέσω του Λίντερ Πλας. Οπως επίσης και πόσοι δικαιούχοι είναι κάτοικοι Αθηνών. Αλλά απάντηση δεν υπήρξε. Αυτό όμως που φαίνεται είναι πως οι Ελληνες αγρότες θα πρέπει να ξεχάσουν προγράμματα που υπάρχουν τώρα στο Γ΄ ΚΠΣ, όπως για παράδειγμα, νέοι αγρότες και σχέδια βελτίωσης... Η Νέα ΚΑΠ που ψήφισε ο Γ. Δρυς τον περασμένο Ιούνη και η δημοσιονομική πειθαρχία που ψήφισε τον Οκτώβρη του 2003 ο Κ. Σημίτης δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας...

Εκτός αυτών, ακόμα και με τα σταθμά της κυβέρνησης να δει κανείς το τι έγινε στα ΟΠΑΑΧ και το Λίντερ Πλας, πάλι τον πιάνει απελπισία. Οσον αφορά τα ΟΠΑΑΧ στον άξονα 7 του ΕΠΑΑ-ΑΥ από τα 14 μέτρα, τα 13 έχουν μηδενική απορροφητικότητα και μόνο σε ένα έπεσαν φράγκα. Πρόκειται για το μέτρο 7.14 που αφορά τις δομές στήριξης, δηλαδή τις αναπτυξιακές εταιρίες. Αυτές μέχρι 1/12/2003 απορρόφησαν 2.598.105 ευρώ. Οσο για το Λίντερ Πλας το σύνολο της απορρόφησης μέχρι 1/12/2003 είναι 5,74% και φυσικά δεν αφορά τους αγρότες.

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Χαμένες επιδοτήσεις...
  • Παμπελοποννησιακή σύσκεψη σήμερα με στόχο τον αγωνιστικό συντονισμό τους
  • Αναβρασμός επικρατεί σε όλη τη χώρα από το «μπάχαλο» και τις καθυστερήσεις

Οργή κι αγανάκτηση έχουν προκαλέσει σε δεκάδες χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς της χώρας τα πρόσφατα τερτίπια του υπουργείου Γεωργίας σχετικά με τον τρόπο καταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων στο λάδι, αφού τώρα φαίνεται ξεκάθαρα ότι κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι το «τσεκούρωμα» της επιδότησης. Κι αυτό συμβαίνει γιατί επιχειρείται να «στριμωχτεί» η πραγματική περσινή παραγωγή λαδιού σε 448.000 τόνους, όταν οι αιτήσεις επιδότησης φτάνουν τους 600.000 τόνους και το εθνικό πλαφόν είναι 419.000 τόνοι.

Ηδη, οι ελαιοπαραγωγοί της Πελοποννήσου, κατέρχονται σήμερα σε σύσκεψη στην Πάτρα με στόχο το συντονισμό της δράσης τους και την κοινή κάθοδο σε δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απαιτώντας από την κυβέρνηση να καταβάλει άμεσα τις επιδοτήσεις που δικαιούνται. Η σύσκεψη συνδιοργανώνεται από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, τον Αγροτικό Σύλλογο Δήμου Αιγίου και τον Αγροτικό Σύλλογο Δήμου Ωλενίας, και θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Το κάλεσμα προς τους αγρότες της Πελοποννήσουν δείχνει άλλωστε και τις προθέσεις των διοργανωτών: «Δε φτάνουν τα συλλαλητήρια που κάναμε στους νομούς μας ο καθένας ξεχωριστά. Απαιτείται ο συντονισμός της δράσης μας για να φέρουμε αποτελέσματα».

Μιλώντας στο «Ρ» ο Χρ. Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, υπογράμμισε ότι στόχος της παραπάνω σύσκεψης είναι ο συντονισμός της αγωνιστικής δράσης των αγροτών της Πελοποννήσου, και η απάντηση στα τεχνάσματα της κυβέρνησης μέσω δυναμικών μορφών πάλης. «Στις τοπικές κοινωνίες επικρατεί έντονη ανησυχία και αναβρασμός εξαιτίας των τελευταίων κυβερνητικών μέτρων, που στόχο έχουν το κόψιμο της παραγωγής λαδιού. Μόνο στο νομό Ηλείας δεν έχει καταβληθεί δραχμή από την επιδότηση σε 10.000 ελαιοπαραγωγούς και μία ανάλογη κατάσταση επικρατεί όχι μόνο στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, αλλά και σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας».

Να σημειώσουμε ακόμη ότι και στον νομό Ηρακλείου παρουσιάζεται έντονο πρόβλημα αφού μέχρι στιγμής παραμένουν απλήρωτοι 40.000 παραγωγοί από το σύνολο των 62.000. Το πρόβλημα αρχίζει να λαμβάνει διαστάσεις τέτοιες που ακόμα και αγροτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις ανά την Ελλάδα αγροτικές ενώσεις, αρχίζουν να διαμαρτύρονται αφού βλέπουν ότι με τους σημερινούς ρυθμούς που καταβάλλονται οι επιδοτήσεις αλλά και το συνολικότερο «μπάχαλο» που επικρατεί με τη σύνταξη των καταστάσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η καταβολή των επιδοτήσεων θα ολοκληρωθεί σίγουρα μετά τα Χριστούγεννα.

Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Αργύρης, διαβεβαίωνε με κάθε επίσημο τόνο ότι η επιδότηση του λαδιού θα έχει καταβληθεί μέχρι της 10 Δεκέμβρη το αργότερο.

Αέρας ... για αγρότες

Ο παρακάτω διάλογος μεταξύ του υπουργού Γεωργίας και ενός δημοσιογράφου, είναι απολύτως αποκαλυπτικός τόσο για το πού προορίζει, η κυβέρνηση, τον υποτιθέμενο πακτωλό των κοινοτικών κονδυλίων, αλλά και για το πώς αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση τη λεγόμενη ανάπτυξη της υπαίθρου:

Δημοσιογράφος: «Προβλέπεται (σ.σ. από το ΟΠΑΑΧ) η υλοποίηση 1.500 έργων. Προφανώς, έχουν υποβληθεί αυτές οι αιτήσεις. Υπάρχει σε καμία από αυτές τις αιτήσεις, φυσικό πρόσωπο που να φέρει την ιδιότητα του "κατά κύριο επάγγελμα αγρότη";»

Γ. Δρυς: «Τα ολοκληρωμένα προγράμματα ανάπτυξης αγροτικού χώρου και η πρωτοβουλία "λίντερ", απευθύνονται σε κατοίκους της υπαίθρου. Ολοι οι κάτοικοι της υπαίθρου, εν δυνάμει, είναι δικαιούχοι στα προγράμματα αυτά».

Δημοσιογράφος: «Σας ρώτησα αν κάποιος φέρει την ιδιότητα του "κατά κύριο επάγγελμα αγρότη"...».

Γ. Δρυς: «Σας απήντησα».

Δημοσιογράφος: «Δηλαδή μου λέτε κανένας. Αυτό που ξέρω και 'γω...».

Γ. Δρυς: (Με το γνωστό του ύφος): «Λοιπόν, σας απήντησα».

Τα συμπεράσματα δικά σας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ