ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΣΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Η κυβέρνηση ψήφισε το έκτρωμα

Με τους ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας πέρασε τελικά το καταστροφικό νομοσχέδιο που παραδίδει εκατομμύρια στρέμματα δημόσιας γης στο ιδιωτικό κεφάλαιο

«Αρον - άρον» σταύρωσε τα δάση της χώρας η κυβερνητική πλειοψηφία, γράφοντας στα «παλαιότερα των υποδημάτων της», τις οξύτατες αντιδράσεις που προκάλεσε το δασικό νομοσχέδιο στο σύνολο των αρμόδιων επιστημονικών, αλλά και άλλων μαζικών φορέων. Χτες το πρωί ολοκληρώθηκε στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία με 151 κυβερνητικούς βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ του νομοσχεδίου, 134 βουλευτές της αντιπολίτευσης να το καταψηφίζουν και τον, ανεξάρτητο πλέον, Στ. Παπαθεμελή, να δηλώνει «παρών» αν και αρχικά είχε δηλώσει ότι θα καταψήφιζε. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί η υποκριτική στάση που τήρησε η ΝΔ, η οποία καταψήφισε μεν το νομοσχέδιο, αποδέχτηκε δε τη (ν)τροπολογία για το πάγωμα των προστίμων στους καταπατητές δασών, μέσω δήλωσης του καθ' ύλην αρμόδιου βουλευτή της, Ευ. Μπασιάκου. Μην μπορώντας φυσικά να μείνει έξω από το παζάρι εξαγοράς ψήφων και συνειδήσεων.

«Υποκριτές»

Ο Σπ. Στριφτάρης, εισηγητής του ΚΚΕ, αφού χαρακτήρισε υποκριτές όλους εκείνους που ισχυρίζονται ότι θα λυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν σήμερα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αναφέρθηκε στην αύξηση του βαθμού συγκόμωσης (σ.σ. ο όρος έχει σχέση με τη σκιά που καλύπτουν τα δέντρα στην επιφάνεια της συγκεκριμένης έκτασης) κατά 10% που πέρασε αυθαίρετα, αντιεπιστημονικά και αντισυνταγματικά η κυβέρνηση:

«Είναι αυθαίρετο το 15% (σ.σ. έτσι ισχυρίζεται η κυβέρνηση) και το 25% είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο! Από πού και ως πού το 25% είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο; Εκεί είναι το πρόβλημα; Και θα καταλάβαινε κανένας το 15% να γίνει 25% αν είχαμε τόση πίεση για αγροτική γη. Σήμερα, έχουμε μείωση της καλλιεργούμενης γης και όπως το πάτε, ήδη περίπου ένα εκατομμύριο στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας θα μείνουν χέρσα πια. Δηλαδή "μας μάρανε" ότι δεν έχουμε γη ή οικιστική ή γεωργική και θέλουμε να απελευθερώσουμε γη για να τη χρησιμοποιήσουμε για κάτι που είναι κοινό όφελος;».

Αναφερόμενος στη σύνταξη των δασικών χαρτών, ο Σπ. Στριφτάρης τόνισε: «Πότε θα γίνουν οι δασικοί χάρτες; Και θα ισχύουν οι δασικοί χάρτες που έχουν καταρτιστεί με βάση το 15%; Τώρα δε θα πρέπει να περιλάβουν και το 25%; Δε θα αχρηστευτούν; Γιατί κοροϊδευόμαστε, κύριε Υπουργέ; Ισχυρίζεστε ότι με τους δασωμένους αγρούς θα αποδοθεί η κυριότητα. Η κυριότητα σε κανέναν δεν αμφισβητήθηκε από τους δασωμένους αγρούς. Εκείνο που αμφισβητήθηκε είναι η χρήση. Και εμείς συμφωνούμε να αποδοθεί στη χρήση που ήταν πριν δασωθεί. Να μην αποδοθεί, όμως, για άλλες χρήσεις που θα πάνε οι "εξυπνάκηδες" και θα τα αγοράσουν».

Μιλώντας σχετικά με την ειδική τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για τη Σαλαμίνα και για την οποία μίλησαν όλοι οι βουλευτές της Β' Πειραιά, ο Σπ. Στριφτάρης υπογράμμισε: «Τους πήρε ο πόνος; Πότε θα λυθεί το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων; Οταν καταρτιστούν οι δασικοί χάρτες, γίνει το δασολόγιο. Για το αν θα γίνει το δασολόγιο, εγώ δεν έχω αντίρρηση, μπορεί να γίνει όταν καταρτιστούν οι δασικοί χάρτες. Αλλά οι δασικοί χάρτες και με το 25%, κύριε Υπουργέ, είναι καθαρό ότι θα κάνουν δέκα και δεκατρία χρόνια να γίνουν και αυτούς θα τους έχετε σε ομηρία. Τι τους κάνετε; Δεν τους παίρνετε τα πρόστιμα, γιατί δεν έχουν και δε θα τα πληρώσουν ποτέ. Αλλωστε είπατε ότι δε θα πληρώσουν. Δεν μπορούν να τα πληρώσουν. Αρα δεν τους κάνετε και καμιά χάρη, απλώς θα τους έχετε σε ομηρία για δέκα χρόνια ακόμη και θα ζουν με την αγωνία να φτιάξουν και έναν όροφο επάνω; Να φτιάξω ένα δωματιάκι θα λέει ο φτωχός ή όταν βγουν οι δασικοί χάρτες θα μου το γκρεμίσουν; Αυτή είναι η υποκρισία, αυτή είναι η διγλωσσία και αυτό είναι που σας είπαμε ότι θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα».

Ο Σπ. Στριφτάρης στη συνέχεια της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στο παιχνίδι των λέξεων που πράττει η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου με σκοπό να μπερδέψει και σε τελική ανάλυση να αφήσει άλυτα τα προβλήματα που υποτίθεται ότι θέλει να λύσει, αλλά κυρίως να καλλιεργήσει «φρούδες ελπίδες για πράγματα, τα οποία δε θα λυθούν». Μίλησε επίσης για την παράδοση της δημόσιας περιουσίας στην ιδιωτική εταιρία «Αγρογή»: Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να χαρίζει περιουσία του Δημοσίου είτε στην ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ η οποία θα πάρει πέντε, δέκα ημέτερους και θα τους τη δώσει να την αξιοποιήσουν τώρα που είναι δασικές εκτάσεις - θα έχουν αποχαρακτηριστεί τότε - ή αν θέλετε, και φρυγανώδεις εκτάσεις και ο ένας θα στήνει το μαγαζάκι του να κάνει εκτροφείο θηραμάτων, ο άλλος θα στήνει το μαγαζάκι του να φτιάχνει ξενοδοχεία ή ο τρίτος θα φτιάχνει το μαγαζάκι του για κάτι άλλο».

Καταλήγοντας ο εισηγητής του ΚΚΕ επισήμανε ότι ο ελληνικός λαός «δεν μπορεί να περιμένει πολιτική προς όφελός του από το ΠΑΣΟΚ ή τη Νέα Δημοκρατία» και κατέληξε: «Αφού δεν έχετε τι άλλο να πουλήσετε, σκεφθήκατε να πουλήσετε τη δημόσια γη. Να την παραδώσετε στο μεγάλο κεφάλαιο και στο κατασκευαστικό κεφάλαιο, γιατί τελειώνουν τα Ολυμπιακά έργα. Εχουν ξοδέψει οι άνθρωποι, έφτιαξαν υποδομή. Πού θα κάνουν τώρα "χρυσές" δουλιές; Στη γη»!

ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Αγώνας στις πρωτεύουσες

Συντονισμένα συλλαλητήρια στις 19 του Δεκέμβρη, αποφάσισαν οι συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών και όλων των αγροτών του Μοριά

Παμπελοποννησιακή αγροτική κινητοποίηση με συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των νομών του Μοριά, την Παρασκευή 19 Δεκέμβρη, αποφάσισαν προχτές αργά το βράδυ στην Πάτρα εκπρόσωποι των αγροτών που ήρθαν από κάθε γωνιά της Πελοποννήσου. Στη σύσκεψη που συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Αιγίου και ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Ωλενίας, κεντρικό σύνθημα - όλων των συνδικαλιστών και των αγροτοκτηνοτρόφων που παραβρέθηκαν - ήταν «αγωνιστικές κινητοποιήσεις τώρα σε συντονισμό και κλιμάκωση με το αγροτικό κίνημα της χώρας».

Η ανάγκη για συντονισμό και κλιμάκωση του αγώνα που εκφράστηκε απ' όλους έρχεται τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο να ξεκληρίσει τη μικρομεσαία αγροτιά μια ώρα αρχύτερα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με το λάδι και την επιδότησή του, όπου τα νέα μέτρα μειώνουν το εισόδημα των αγροτών. Επίσης, με πρόσχημα τους ελέγχους, η κυβέρνηση εκβιάζει με την προκαταβολή τους παραγωγούς που δήλωσαν πέρσι παραγωγή άνω των 500 κιλών και ακόμα πιο πολύ άνω των 1.400 κιλών. Παράλληλα, όχι μόνο η επιδότηση δίνεται καθυστερημένα, αλλά η κυβέρνηση εμπαίζει με το χειρότερο τρόπο περισσότερους από 100.000 παραγωγούς (που εμφανίζουν προβλήματα με τους ελέγχους και το μητρώο), όταν, για παράδειγμα, σε μια σειρά νομούς το μητρώο δεν έχει καταρτιστεί ακόμα. Κι όταν από το υπουργείο Γεωργίας και τον ΟΠΕΚΕΠΕ λένε ελέγχους εννοούν τα διοικητικά μέτρα περιορισμού της επιδοτούμενης παραγωγής. Το τελευταίο χτύπημα δόθηκε με την εφαρμογή, από φέτος, της απαγόρευσης της χύμα διακίνησης του λαδιού από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Οι συνδικαλιστές και αγροτοκτηνοτρόφοι που μίλησαν, μετέφεραν τόσο τα προβλήματα που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ στα αγροτικά νοικοκυριά όσο και την πείρα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων το προηγούμενο διάστημα. Για την επιτυχία της παμπελοποννησιακής κινητοποίησης, ήδη από χτες, άρχισαν περιοδείες με στόχο να ενημερωθούν όλοι οι αγρότες για τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής και να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της 19ης Δεκέμβρη.

Στη σύσκεψη εγκρίθηκε ομόφωνα σχέδιο απόφασης με βάση το οποίο θα πορευτούν το επόμενο διάστημα, οι αγρότες.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Χαριστική βολή τα μέτρα της ΕΕ

Χαριστική βολή για τον κλάδο αποτελούν τα τελευταία μέτρα της ΕΕ και οδηγούν στην κατάργηση της καπνοκαλλιέργειας και καπνεργασίας. Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του Συνδικάτου Καπνεργατών - Καπνεργατριών Ν. Θεσσαλονίκης. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως με την πολιτική της ΕΕ που πιστά εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, έχουν επιβληθεί ποσοστώσεις στην παραγωγή του καπνού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή του, αλλά και παράλληλα τα μεροκάματα στην καπνεργασία, ώστε:

  • Να δουλεύουμε 3 μήνες το πολύ το χρόνο και να είμαστε άνεργοι τους υπόλοιπους 9.
  • Να μην έχουμε τη δυνατότητα να συμπληρώσουμε τα ένσημα για να μπούμε στο Ταμείο Ανεργίας και πολύ περισσότερο:
  • Να χρειάζεται να δουλεύουμε 45-50 χρόνια για να βγούμε στη σύνταξη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
  • Το συνδικάτο ζητά την κατάργηση των ποσοστώσεων στην παραγωγή καπνού και τη συνέχιση των επιδοτήσεων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ