ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΤΑΜΕΙΑ
Με τη θηλιά της κυβερνητικής πολιτικής

Τα Ταμεία χρωστούν περισσότερα από 1,4 δισ. ευρώ στα νοσοκομεία, που με τη σειρά τους έχουν ακόμα μεγαλύτερα χρέη προς τους προμηθευτές

Η κυβέρνηση με την πολιτική υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων και την επέκταση της εμπορευματοποίησης της Υγείας έχει δημιουργήσει ένα εφιαλτικό τοπίο για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, καθώς τα νοσοκομεία έχουν φτάσει σε οριακό πλέον σημείο. Οι οφειλές των Ταμείων προς τα νοσοκομεία, αλλά και τα χρέη των τελευταίων προς τους προμηθευτές ήταν απ' τα κεντρικά θέματα ευρείας διυπουργικής σύσκεψης που έγινε χτες στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υπουργό Ν. Χριστοδουλάκη και στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Εργασίας, Δ. Ρέππας, Υγείας, Κ. Στεφανής, Ναυτιλίας, Γ. Πασχαλίδης, οι υφυπουργοί Οικονομίας Ν. Φαρμάκης και Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος και ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος.

Το ακριβές ύψος των οφειλών των Ταμείων προς τα νοσοκομεία δεν έγινε γνωστό. Σύμφωνα με πληροφορίες απ' το υπουργείο Οικονομικών, τα σωρευμένα χρέη των Ταμείων προς τα νοσοκομεία απ' το 1999 μέχρι τώρα ξεπερνούν τα 1,4 δισ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες οφειλές τις έχουν ο ΟΓΑ, ο ΟΠΑΔ και το ΝΑΤ.

Η κατάσταση αυτή είναι η κατάληξη της πολιτικής υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων απ' την κυβέρνηση. Τα τρία τελευταία χρόνια η κρατική επιχορήγηση προς τα νοσοκομεία έχει περιοριστεί στο 3,2-4,2% των συνολικών εσόδων των νοσοκομείων. Την ίδια περίοδο τα προϋπολογισμένα νοσήλια των Ταμείων προς τα νοσοκομεία αποτελούσαν το 74,5-81,1%!

Στη χτεσινή σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητήθηκαν πόροι χωρίς να συγκεκριμενοποιηθούν και οι τρόποι. Πάντως, η συζήτηση που γίνεται είναι για «εξοικονόμηση πόρων ύψους ενός δισ. ευρώ» και η δημιουργία ενός τροφοδότη λογαριασμού μέσω της Αγροτικής Τράπεζας. Δηλαδή, θα πρόκειται για άγριες περικοπές που θα ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία έχουν γονατίσει και απ' το βάρος των χρεών προς τους προμηθευτές, για τα οποία δεν έχουν δοθεί ακριβή στοιχεία. Πάντως, σύμφωνα με δήλωση (23.10.2003) του βουλευτή της ΝΔ Ν. Κακλαμάνη, τα συνολικά χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ανήλθαν τον Ιούνη του 2003 σε 1,482 δισ. ευρώ, η δε αύξησή τους έχει ρυθμό 57 εκατ. ευρώ το μήνα! Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, τα χρέη προς τρίτους που σωρεύονται προσεγγίζουν τα 1,8 δισ. ευρώ.

Η σώρευση των νέων χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές σημειώνεται μετά από δύο ακόμα ρυθμίσεις χρεών: Η πρώτη έγινε με το νόμο 2469/97 και αφορούσε σε χρέη ύψους 200 δισ. δραχμών και η άλλη το Μάη του 2002 για χρέη ύψους 355 δισ. δραχμών.

Κεντρικό επίσης θέμα στη χτεσινή σύσκεψη ήταν και το νομοσχέδιο για τη διαδοχική ασφάλιση.

Eurokinissi

Συνεχίζουν οι αεροσυνοδοί

Συνεχίζουν ακάθεκτοι τον αγώνα τους οι ιπτάμενοι συνοδοί - φροντιστές της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), την ώρα που η διοίκηση της εταιρίας δηλώνει ψευδέστατα και προκλητικά ότι δεν έχει απολυθεί κανένας απεργός! Σε χτεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ της Ενωσης Ιπταμένων Συνοδών Φροντιστών (ΕΙΣΦ) αποφάσισε την κήρυξη δύο ακόμα 48ωρων συνεχόμενων απεργιών, που λήγουν το ερχόμενο Σάββατο.

ΟΕΚΙΔΕ
Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Από τη χτεσινή συνάντηση των συνδικαλιστών της Παλαιστίνης με τους Ελληνες κλωστοϋφαντουργούς
Από τη χτεσινή συνάντηση των συνδικαλιστών της Παλαιστίνης με τους Ελληνες κλωστοϋφαντουργούς
Τη διαβεβαίωση ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τα συνδικάτα που συσπειρώνονται γύρω από το ΠΑΜΕ θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τις προσπάθειες για να ενεργοποιήσουν όλο τον ελληνικό λαό, προκειμένου να σταθεί στην πράξη στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού που αγωνίζεται για ελευθερία και ειρήνη, έδωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Δ. Θεοδώρου στον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών Ιμπραχίμ Χαϊντάρ, σε συνάντηση που είχαν μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας μαζί του. Ο Ιμπραχίμ Χαϊντάρ βρίσκεται στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και του Περιφερειακού Γραφείου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). «Είμαστε στο πλάι του Παλαιστινιακού λαού. Εχουμε κάνει πολλές κινητοποιήσεις σαν ταξικό κίνημα και θα συνεχίσουμε. Το κάνουμε αυτό γιατί πιστεύουμε στο δίκιο του λαού. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται την αλληλεγγύη των εργατών όλου του κόσμου και πιστεύουμε ότι ο λαός της Παλαιστίνης θα βγει νικητής», είπε ο Δ. Θεοδώρου.

Ο Ιμπραχίμ Χαϊντάρ ευχαρίστησε με τη σειρά του την Ομοσπονδία αλλά και όλα τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για τη βοήθεια που δίνουν στον αγώνα των Παλαιστινίων, βοήθεια που προσφέρει ουσιαστικά στην καλύτερη οργάνωση του αγώνα του λαού της Παλαιστίνης.

Στην πλάτη των απολυμένων...

Οι 500 εργάτριες της «Σίσσερ» παραμένουν στην ανεργία. Κι ενώ θα περίμενε κάποιος η ηγεσία του εργοστασιακού σωματείου να έχει κινήσει γη και ουρανό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, διαπιστώνεται ένα διαρκές υπόγειο παζάρι με το υπουργείο Εργασίας για την ανάληψη προγραμμάτων απασχολησιμότητας. Παζάρι που συνοδεύεται - όπως και χτες - μ' ένα χυδαίο αντικομμουνισμό. Που εκφράστηκε από τον Γκουτζαμάνη της «Αυτόνομης Παρέμβασης» του ΣΥΝ στο ΕΚΑ, την πρόεδρο του εργοστασιακού σωματείου και τον σύζυγό της, που στη διάρκεια διαβήματος στο υπουργείο Εργασίας επιτέθηκαν στην συνδικαλίστρια Βιβή Βαζούρα, η οποία επιμένει πως άλλος πρέπει να είναι ο δρόμος διεκδίκησης κι όχι η ζητιανιά των προγραμμάτων της ΕΕ. Το γεγονός ότι ακόμα και ο Δ. Στρατούλης του ΣΥΝ αντέδρασε στο χυδαίο αντικομμουνισμό, όπως εκφράστηκε από στελέχη του κόμματός του, δε σώζει την κατάσταση. Είναι όμως μια ομολογία για την επικινδυνότητα αυτού του δρόμου.

ΠΑΜΕ για Υγεία

Κάλεσμα προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα συνδικαλιστικά στελέχη απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που διοργανώνει με θέμα: «Οι θέσεις του ΠΑΜΕ για το δικαίωμα στην Υγεία». Η εκδήλωση θα γίνει αύριο Πέμπτη 11 Δεκέμβρη στις 6 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ» (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10, Πεδίον του Αρεως).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συλλαλητήριο από ΠΑΜΕ και ΠΑΣΥ

Στις 6 το απόγευμα αύριο, Πέμπτη, στο άγαλμα του Βενιζέλου

Σε λαϊκή πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής που γεννά την ακρίβεια και τη φτώχεια καλούν οι τοπικές Γραμματείες Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ. Καλούν τον εργαζόμενο λαό, την αγροτιά και τη νεολαία να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργανώνουν αύριο, Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενάντια στον νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό, μέσα από τον οποίο προαναγγέλλεται η ένταση της πολιτικής ακρίβειας, φτώχειας και ανεργίας.

Μαζικά και αποφασιστικά, εργάτες, αγρότες, νεολαίοι, πρέπει να βγουν στο δρόμο του αγώνα και να διεκδικήσουν: «Πάγωμα» των τιμών, κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα είδη διατροφής, ένδυσης-υπόδησης, σχολικά είδη, φάρμακα. Κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 44 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ. Ουσιαστικές αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα των μισθών και συντάξεων. Αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά. Αύξηση της φορολογίας των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου. Στήριξη της μικρομεσαίας αγροτιάς.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Στο πλευρό των εργαζομένων της «Club Med»

Συμπαράσταση στους 200 εποχιακά εργαζόμενους, που προτίθεται να απολύσει η τουριστική επιχείρηση «Club Med», και ενάντια στο νέο Κρατικό Προϋπολογισμό της λιτότητας που θα έχει ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις για το εισόδημα των εργαζομένων, εξέφρασαν οι εργαζόμενοι της Κέρκυρας με την 24ωρη πανεργατική απεργία και συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στην πόλη. Η απόφαση ήταν του ΕΚ Κέρκυρας, που πάρθηκε με πρόταση των ταξικών δυνάμεων.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι έκαναν συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο και στη συνέχεια πραγματοποίησαν δυναμικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης. Μαζική ήταν η παρουσία των εργαζομένων του «Club Med», ενώ διάχυτη ήταν στους εργαζόμενους και στους συνδικαλιστές η διάθεση για συμπαράσταση στους εργαζόμενους του «Club Med», ώστε να δοθεί λύση στα προβλήματά τους και να μην κλείσει η επιχείρηση.

ΠΡΕΒΕΖΑ
Αύριο, Πέμπτη, το συλλαλητήριο

Για την ανεργία, την ακρίβεια και τα εργασιακά δικαιώματα

Σε παμπρεβεζιάνικο συλλαλητήριο, αύριο Πέμπτη 11 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., έξω από τα γραφεία του, καλεί το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας. Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να αγωνιστεί, επίσης, ενάντια σην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της ακρίβειας, της ανεργίας, για τα εργασιακά δικαιώματα των σχολικών φυλάκων και των εκτάκτων υπαλλήλων των Δημοτικών Επιχειρήσεων του Δήμου της Πρέβεζας. Ενάντια στο νέο Κρατικό Προϋπολογισμό της λιτότητας και στην υπέρογκη αύξηση των δημοτικών τελών (7,5% πάνω...). Επίσης, οι εργαζόμενοι διεκδικούν μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλιάς και διαμαρτύρονται για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στα μεγάλα σούπερ μάρκετ της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ