ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ
Ζητούμενο η εμβάθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής

Αξιώνει μεγαλύτερη ελαστικότητα στις εργασιακές σχέσεις και τη σύνδεση των πανεπιστημίων με τους μεγαλοεπιχειρηματίες

Το όραμα της ντόπιας πλουτοκρατίας σε ό,τι αφορά στο μοντέλο οικονομικής «ανάπτυξης» τα επόμενα χρόνια παρουσίασε χτες από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θ. Καρατζάς. Στην ουσία πρόκειται για μια συγκεκριμένη κρατικομονοπωλιακή πολιτική στο πλαίσιο της ΕΕ και σε βάρος των συμφερόντων των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Ο τραπεζίτης δήλωσε αισιόδοξος για τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την προϋπόθεση να επιταχυνθούν οι αντιλαϊκές διαρθρωτικές αλλαγές, η λεγόμενη ανταγωνιστικότητα, η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Αναφορές έκανε ακόμη και για το ρόλο της Παιδείας, με την αξίωση της περαιτέρω διασύνδεσης των πανεπιστημίων με τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ο Θ. Καρατζάς εστίασε στα παρακάτω σημεία:

  • Ολυμπιακοί Αγώνες: Τους αναβάθμισε σε «καταλύτη για την εξοικείωση εκατοντάδων επιχειρηματικών μονάδων με ό,τι πιο προηγμένο υπάρχει διεθνώς στους τομείς των μεγάλων έργων, της καινοτόμου τεχνολογίας και των υπηρεσιών»
  • Κοινοτικά κονδύλια: Αναφέρθηκε και σε Δ΄ ΚΠΣ, εκτιμώντας το ύψος του μεταξύ 13 και 17 δισ. ευρώ
  • Επέκταση στα Βαλκάνια: Θεωρεί ότι πρόκειται για χρυσοφόρα πηγή πλουτισμού και για το ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο στο πλαίσιο της διεύρυνσης της ΕΕ
  • Υποδομές: Το συγκεκριμένο μοντέλο οικονομικής μεγέθυνσης, σύμφωνα με τον Καρατζά, προαπαιτεί συγκοινωνιακές και άλλες υποδομές. Θεωρεί ότι μέχρι το 2006 το «κύριο μέρος των μεγάλων έργων υποδομής θα έχει ολοκληρωθεί», με αποτέλεσμα μετά την ημερομηνία αυτή να υπάρχουν πόροι για την «ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων, την επιχειρηματικότητα και τη βελτίωση του παραγωγικού περιβάλλοντος». Αναφέρθηκε στα διευρωπαϊκά δίκτυα και στην περαιτέρω απελευθέρωση και ενοποίηση των δικτύων ενέργειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών
  • Ανταγωνιστικότητα: Αναφέρθηκε στην «αναγκαιότητα» για καινοτόμα προϊόντα. Στο σημείο αυτό αξίωσε «πανεπιστήμια συνδεδεμένα με τις ανάγκες της παραγωγής, με προγράμματα σπουδών ανοιχτά και στα μηνύματα της αγοράς»
  • Δημόσια διοίκηση: Απαίτησε «να αλλάξει αποστολή και να υιοθετήσει έναν περισσότερο καθοδηγητικό και λιγότερο παρεμβατικό ρόλο, έναν ρόλο ευέλικτου στρατηγείου»
  • Εργασιακές σχέσεις: Είπε συγκεκριμένα ότι η «ταχύτητα των αλλαγών στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία έχει οδηγήσει την ΕΕ να ανάγει την ευελιξία σε κεντρική ευρωπαϊκή στρατηγική ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης». Συμβουλεύοντας τους μεγαλοεπιχειρηματίες πρόσθεσε ότι «οι ίδιες επιχειρήσεις πρέπει όχι μόνο να επιδιώκουν μεγαλύτερη θεσμική ελαστικότητα από την πολιτεία, αλλά και να προάγουν και ...μια καλύτερης ποιότητας σχέση με τους εργαζόμενους»...
Ο Α. Τσοχατζόπουλος

Σαν χώρα ευημερίας παρουσίασε την Ελλάδα, κατά την ομιλία του στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος. Κάνοντας εκτενείς αναφορές στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ο υπουργός υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα περιέλθει σε οικονομική κρίση. Αντίθετα, άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει νέα δυναμική, αφού θα εξοικονομηθούν πόροι οι οποίοι τώρα κατευθύνονται στις «ανάγκες» των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν παρέλειψε πάντως να αναγγείλει πως το Γενάρη θα δημοπρατηθούν οι πρώτες ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εξαίροντας παράλληλα το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ασία προς την Ευρώπη.

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επιμέρους αποκλίσεις» οι ... ανατιμήσεις!

Την ώρα που οι καθημερινές ανατιμήσεις σε μια σειρά ειδών πλατιάς κατανάλωσης ροκανίζουν τα λαϊκά εισοδήματα και η ακρίβεια είναι η μόνη που «σταθεροποιείται», η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επιχειρεί να θολώσει τα νερά. Σ' αυτό το πλαίσιο χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε την «πρώτη συνάντηση φόρουμ καταναλωτών». Πρόκειται για μια κυβερνητική φιέστα στην οποία πρόθυμα συμμετέχουν επιχειρηματίες και καταναλωτικές οργανώσεις με προφανή στόχο τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων.

Οπως αποκαλύπτεται από τα λεγόμενα του υπουργού, η κυβέρνηση μέσα από το νέο «θεσμό» επιχειρεί να καλλιεργήσει αυταπάτες ότι δήθεν οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να «διαπραγματεύονται» με τους επιχειρηματίες ζητήματα όπως η διαμόρφωση των τιμών και τα τερτίπια που μετέρχονται για να τους καταληστεύουν. Ουσιαστικά, δηλαδή, να τους καταστήσει συνένοχους στην πολιτική της εκχώρησης πλήρους ασυδοσίας στους επιχειρηματίες.

Κατά τα άλλα, και ενώ οι ανατιμήσεις από μικρότερες έως μεγαλύτερες, είναι καθημερινό φαινόμενο και ο ένας μετά τον άλλο μεγάλοι βιομηχανικοί κλάδοι ανακοινώνουν τις προθέσεις τους για νέες ανατιμήσεις μέσα στο επόμενο διάστημα, ο Α. Τσοχατζόπουλος «βλέπει» «πτωτική πορεία» των τιμών και χαρακτηρίζει τις αυξήσεις «επιμέρους αποκλίσεις». Ο ίδιος έκανε, για άλλη μια φορά, σαφές ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να πάρει μέτρα στην κατεύθυνση της συγκράτησης των ανατιμήσεων και της κερδοσκοπίας και παρέπεμψε στις «συμφωνίες», στη «διαφάνεια», στις «ομαλοποιημένες αγορές» και στο «διάλογο» στα οποία εξαντλείται η πολιτική για τη συγκράτηση των τιμών.

Στο μεταξύ, από το γραφείο του υφυπουργού Ανάπτυξης συνεχίζουν να παρελαύνουν εκπρόσωποι επιχειρηματικών κλάδων, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παζαρέψει τον τρόπο που θα επιβληθούν οι ανατιμήσεις που σχεδιάζονται, για να περιορίσει το πολιτικό κόστος προεκλογικά. Χτες ο Κ. Κουλούρης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους πολυεθνικών επιχειρήσεων από τον κλάδο των απορρυπαντικών, καλλυντικών και ειδών προσωπικής υγιεινής.

Σύσκεψη για το ΧΑΑ

Με στόχο να αναβαθμιστεί το κύρος του Χρηματιστηρίου, το οποίο είχε πληγεί εξαιτίας της σημαντικής πτώσης των τιμών και από μια σειρά διεθνή γεγονότα (λογιστικές απάτες στις ΗΠΑ), ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, σε σύσκεψη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναφέρθηκε στα νομοθετικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στον τομέα αυτό. Φυσικά ο υπουργός, στην αναφορά που έκανε σε αρνητικά γεγονότα που είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί η εμπιστοσύνη των μικρών επενδυτών προς το χρηματιστηριακά τζόγο, απέφυγε, για ευνόητους λόγους, να αναφερθεί στο μεγάλο «κόλπο γκρόσο» του 1999, το οποίο καθοδήγησαν κυβέρνηση, τράπεζες, χρηματιστές κλπ., με το οποίο ξεπουπουλιάστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπενδυτές. Οσο για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, στο χειμαζόμενο Χρηματιστήριο, αυτό αφορά την εφαρμογή από το 2004 των διεθνών λογιστικών προτύπων, τα μέτρα με τα οποία αυξάνονται τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων που θα τζογάρονται στο Χρηματιστήριο, τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για την Εταιρική Διακυβέρνηση, την ιδιωτικοποίηση του ΧΑΑ, την ενίσχυση του λογιστικού ελέγχου κλπ.

ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ
Το ΠΑΣΟΚ πήρε μυστρί...

Γέφυρες, δρόμους, σχολεία και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους θα φτιάξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων. Η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας για την πορεία υλοποίησης των έργων του Ταμείου Συνοχής εντάσσεται, φυσικά, στην προπαγανδιστική αξιοποίηση των έργων που κατασκευάζονται και με κοινοτική συνδρομή. Ετσι, αφού επισημαίνεται ότι αναμένεται να εγκριθούν άμεσα 530 εκατ. ευρώ από την Κοινότητα για χρηματοδότηση έργων του Ταμείου Συνοχής, στη συνέχεια απαριθμεί τα έργα που έχουν ενταχθεί στο σχεδιασμό χρηματοδότησής τους. Μεταξύ αυτών αναφέρεται η σιδηροδρομική γραμμή Θριασίου-Ελευσίνας-Κορίνθου, η Γ΄ φάση του έργου της Κακιάς Σκάλας, η επέκταση της «γραμμής 2» του Μετρό της Αθήνας από Ηλιούπολη προς Ελληνικό κλπ. Στον τομέα του περιβάλλοντος, αναφέρεται η χρηματοδότηση έργων για την προστασία και πυρόσβεση δασών, η αναβάθμιση του περιαστικού δάσους Θεσσαλονίκης, αποχετευτικά έργα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, σύστημα μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον Ελαιώνα, έργα διαχείρισης απορριμμάτων, έργα ύδρευσης κλπ.

Ο,τι δεν έκαναν σε 20 χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, θα τα κάνουν σε 4 μήνες... Από την άλλη, ενώ η κυβέρνηση τσιμεντοποιεί ελεύθερους χώρους και ξεπουλάει δασικές εκτάσεις, προβλέπει να προμηθευτεί ...συστήματα δασικής προστασίας. Να προστατεύσουν τι;

Η κυβερνητική προπαγάνδα αξιοποίησης των έργων γίνεται, φυσικά, βάσει σχεδίου και κατά δόσεις... Την προηγούμενη Δευτέρα, ρόλο εργολάβου που θα πλημμυρίσει την Ελλάδα με έργα κάθε μορφής είχε αναλάβει ο υπουργός Μεταφορών, Χρ. Βερελής, χτες η σκυτάλη πέρασε στα χέρια του υφυπουργού Χρ. Πάχτα, σήμερα ίσως χτυπήσει η Παπανδρέου κλπ. Στο μεταξύ, καταστρέφουν, ξεπουλούν, ισοπεδώνουν κάθε πνεύμονα πρασίνου, κάθε μέρα και κάθε ώρα σφίγγονται όλο και περισσότερο στις αγκαλιές των εργολάβων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ