ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Οι εργάτες πληρώνουν, η κυβέρνηση ψηφοθηρεί

Γ. Πάσουλας: Να αποκτήσουν τον έλεγχο οι εργαζόμενοι

Ενα μεγάλο μηδενικό είναι η εισφορά του κράτους στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, του οποίου ο προϋπολογισμός για το 2004 συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Οργανισμού. Εναν Οργανισμό, τον οποίο η κυβέρνηση χρησιμοποιεί, για να διαφημίσει ένα έργο, για το οποίο δε δίνει δεκάρα, στην προσπάθειά της να εξαγοράσει συνειδήσεις, να παραπλανήσει τους δικαιούχους. Παράλληλα, και πάλι με κυβερνητική εντολή, το ΙΚΑ επιμένει να μην αποδίδει από τη συνείσπραξη 240.000.000.000 δραχμές που οφείλει στον ΟΕΚ, για να τα τζογάρει η κυβέρνηση στο χρηματιστήριο.

Ετσι, λοιπόν, και φέτος τα έσοδα του Οργανισμού θα είναι από τις εισφορές ουσιαστικά μόνο των εργαζομένων, καθώς οι εισφορές των εργοδοτών είναι χρήματα από την απλήρωτη εργασία των εργαζομένων. Και ενώ από τη μια μεριά η κυβέρνηση δε δίνει δεκάρα τσακιστή από την άλλη διά μέσου των υπαλλήλων της στη διοίκηση, μετέτρεψε τον Οργανισμό σε μηχανισμό εξασφάλισης πελατείας για τις Τράπεζες.

Ο Γ. Πάσουλας γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδος και μέλος του ΔΣ του ΟΕΚ, εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους, δήλωσε στο «Ρ» ότι «τα έσοδα του ΟΕΚ είναι από εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών. Βέβαια, η εισφορά του εργοδότη δεν είναι χρήματα που έβγαλε από τη δική του δουλιά, αλλά από την απλήρωτη εργασία των εργαζομένων. Ετσι στην ουσία ο ΟΕΚ χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους εργαζόμενους.

Σημειώνουμε ότι το κράτος δε συμμετέχει ούτε κατά μία δραχμή. Ετσι ο ΟΕΚ λειτουργεί σε βάση κοινωνική στην αλληλεγγύη των γενεών ή τουλάχιστον θα έπρεπε να λειτουργεί σε αυτήν την κατεύθυνση».

Και συνέχισε, καταγγέλλοντας ότι «παρ' όλο που το κράτος δεν εισφέρει στον Οργανισμό η εκάστοτε κυβέρνηση τον χρησιμοποιεί - όπως άλλωστε κάνει και με όλους τους Οργανισμούς - σαν δικό της φέουδο για εκλογική πελατεία, για ρουσφετολογικό μηχανισμό, για εξαγορά συνειδήσεων και τέλος παρουσιάζει το έργο που γίνεται με λεφτά των εργαζομένων σαν δικό της έργο και το αξιοποιεί για να υλοποιήσει τους παραπάνω στόχους και για να έχει σε συνεχή ομηρία τους εργαζόμενους».

«Εμείς σαν ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα - τόνισε ο Γ. Πάσουλας - πιστεύουμε ότι γενικά η κατοικία δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα, αλλά δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου. Το γεγονός ότι σήμερα, από τη μια τα κέρδη των μονοπωλίων πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο από την αυξανόμενη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και από την άλλη χιλιάδες εργαζόμενοι στερούνται κατοικίας, χιλιάδες ζουν σε ανήλιαγα υπόγεια, σε ακατάλληλες κατοικίες από άποψη χώρου, χιλιάδες είναι οι άστεγοι, καταδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την αντίφαση, από τη μια πλούτος και από την άλλη φτώχεια και εξαθλίωση.

Ο ΟΕΚ μπορεί να παίξει έναν ιδιαίτερο ρόλο για να στεγάσει τους δικαιούχους του. Αυτό όμως απαιτεί να αλλάξει ρότα, να ξεφύγει από την κυβερνητικό εναγκαλισμό. Αυτό πρακτικά σημαίνει:

Να αλλάξει ριζικά η σύνθεση του ΔΣ και την πλειοψηφία να την έχουν οι εργαζόμενοι. Να του παραχωρηθεί δημόσια γη για την ανάπτυξη του κατασκευαστικού προγράμματος. Τα δάνεια να δίνονται από κεφάλαια του ΟΕΚ άτοκα και στο ύψος της αξίας της κατοικίας σε όλους τους δικαιούχους. Να σταματήσει ο ΟΕΚ να στέλνει πελάτες στις τράπεζες. Κυρίαρχο πρόγραμμα να είναι το κατασκευαστικό, με δημιουργία σύγχρονων κατοικιών και διανομή στους δικαιούχους. Να αυξηθεί η εργοδοτική εισφορά στο 1,5% υπέρ του Οργανισμού, ανάλογη να είναι και η κρατική επιχορήγηση. Να διεκδικήσει η διοίκηση του ΟΕΚ άμεσα τα 705.000.000,00 ευρώ ή 240.000.000.000 δραχμές από το ΙΚΑ, από τη συνείσπραξη. Να σταματήσει να κάνει τον εργολάβο. Να πάψει να είναι παραμάγαζο της εκάστοτε κυβέρνησης. Ετσι πιστεύουμε ότι το δικαίωμα της απόκτησης κατοικίας των εργαζομένων, όπως και ο προσανατολισμός του ΟΕΚ, είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη του ταξικού κινήματος, το δυνάμωμα του μετώπου πάλης των εργαζομένων για μια εξουσία που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και οικονομία που θα κινείται με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών του».


ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΝΘΙΛΗΣ
Δύο δισ. σε κακοτεχνίες

Ο λέβητας που έσκασε σε μια από τις πολυκατοικίες. Ευτυχώς η έκρηξη ήταν μικρή
Ο λέβητας που έσκασε σε μια από τις πολυκατοικίες. Ευτυχώς η έκρηξη ήταν μικρή
Το όνειρο για την απόκτηση στέγης κατάντησε ένας μεγάλος εφιάλτης! Ο λόγος για τους εκατοντάδες κατοίκους της Ανθίλης στη Λαμία, που πριν λίγους μήνες παρέλαβαν τα 132 σπίτια που κατασκεύασε ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και παρέδωσε με τυμπανοκρουσίες και φιέστες. Σπίτια που διακρίνονται από πρωτοφανείς κακοτεχνίες, κατασκευασμένα από ευτελή και ακατάλληλα υλικά. Χιλιάδες είναι τα ευρώ που πρέπει να ξοδέψουν οι ιδιοκτήτες τους για να τα «σουλουπώσουν» στοιχειωδώς, καθώς μέχρι σήμερα ο ΟΕΚ αρνείται να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες του.

Μάλιστα, παρά τις μεγάλες διαμαρτυρίες των κατοίκων, τις συνεχείς καταγγελίες του συνδικαλιστικού κινήματος, ο πρόεδρος του ΟΕΚ αρνείται ουσιαστικά μέχρι σήμερα να προκαλέσει Ενορκη Διοικητική Εξέταση ώστε να καταλογιστούν οι ευθύνες στους επιβλέποντες μηχανικούς του έργου. Ενα έργο που στοίχισε στον Οργανισμό 2.062.446.740 δραχμές!

Οι κάτοικοι είναι οργισμένοι και καταγγέλλουν την τεράστια κοροϊδία και τον εμπαιγμό που δέχονται από τον Οργανισμό. Ο Γιάννης Πάσουλας, γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΕΚ, κατήγγειλε τα όσα έχουν συμβεί και ζήτησε από τον Οργανισμό να επιβάλει κυρώσεις στους εργολάβους και στους μηχανικούς και να ανασκευαστούν οι κακοτεχνίες.


Εμείς επισκεφτήκαμε το κτιριακό συγκρότημα και μιλήσαμε με τους ιδιοκτήτες των σπιτιών.

Η πρώτη στάση ήταν στην πολυκατοικία νούμερο πέντε. Εκεί βρήκαμε την κ. Αθανασία να σκουπίζει τα νερά από το υπόγειό της που είχε πλημμυρίσει από τη βροχή. Η ίδια μας έδειξε τις πόρτες των δωματίων του σπιτιού που δεν έκλειναν, πρίζες στο σπίτι δεν υπήρχαν, ενώ η κουζίνα της ήταν συνδεδεμένη μαζί με το θερμοσίφωνα. Ο Αντώνης Ξαγοράρης έχει διαμέρισμα στην ίδια πολυκατοικία. Το δικό του διαμέρισμα δεν είχε παντζούρια, ενώ στο κατώφλι της μπαλκονόπορτας αντί να έχει μάρμαρο, είχε τρύπα. Σ' αυτό το σημείο έχει τοποθετήσει δυο κομμάτια πέτρα για να μην πέσει.

Σχεδόν σε όλες τις πολυκατοικίες εκτός των άλλων διαπιστώθηκαν σκάλες με μάρμαρα αγυάλιστα, ταβάνια βαμμένα πάνω στα λασπώματα (δεν έχουν περαστεί μάρμαρο), τα είδη υγιεινής είναι από ευτελή υλικά κλπ.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στην τρία πολυκατοικία. Στο σπίτι που επισκεφτήκαμε δε λειτουργούσαν τα καλοριφέρ. Οπως μας κατήγγειλε η ιδιοκτήτρια, οι εσωτερικοί σωλήνες είχαν σαπίσει, με αποτέλεσμα για ένα μήνα να ζει μέσα στη μούχλα που είχε διαπεράσει τον τοίχο που συνέδεε το χολ με το μπάνιο και το μπάνιο με την κρεβατοκάμαρα.

Εσκασε και λέβητας!

Η τραγική εικόνα που παρουσιάζουν τα διαμερίσματα είναι ένα το κρατούμενο, καθώς όπως φαίνεται αυτή η κακοτεχνία μπορεί να θέσει και σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων. Συγκεκριμένα και ενώ βρισκόμασταν στην τρία πολυκατοικία ακούστηκε συναγερμός της Πυροσβεστικής. Είχε μόλις γίνει έκρηξη στο λέβητα στη δωδέκατη πολυκατοικία, ευτυχώς όμως όχι μεγάλη.

Πολύ συχνή η εικόνα από τις διαρροές των σάπιων σωλήνων
Πολύ συχνή η εικόνα από τις διαρροές των σάπιων σωλήνων
«Η κακοτεχνία και η αδιαφορία είναι τέτοια που δεν μπορεί να την περιγράψει άνθρωπος. Και όλα αυτά με χρήματα του εργαζόμενου», λέει γεμάτη οργή και αγανάκτηση η κ. Ρένα, που βρισκόταν στην είσοδο της πολυκατοικίας, τρομοκρατημένη από την έκρηξη που είχε σημειωθεί. Μας πήγε στο διαμέρισμά της και μας κατήγγειλε ότι «ένα μήνα έσταζε νερό το ταβάνι στο σαλόνι. Οι πόρτες όλες έχουν κατέβει, δεν ανοίγει καμία. Τα κουφώματα στις πόρτες είχαν σπάσει». Εχει ξοδέψει μέχρι στιγμής 3.000 ευρώ για να κάνει τις αναγκαίες επισκευές.

Η κ. Τούλα και η κ. Αγγέλα στην πολυκατοικία τέσσερα καθάριζαν τα νερά από τα υπόγειά τους, τα οποία επίσης είχαν πλημμυρίσει. Μας κατήγγειλαν ότι μόλις χτες (5 Νοέμβρη) τους είχαν τοποθετήσει τα καλοριφέρ. Η κ. Τούλα είχε ξοδέψει ήδη κάποιες εκατοντάδες ευρώ για να βάψει ξανά το σπίτι, μια και όπως είπε «ήταν απαράδεκτο», ενώ χαριτολογώντας μας είπε ότι εξαιτίας της κακοτεχνίας των πορτών και των ευτελών υλικών τους, είχε κλειδωθεί μέσα στο σπίτι. Το χειρότερο όμως ήρθε μετά, καθώς στην επίσκεψή μας στο υπόγειό της διαπιστώθηκε εκτεταμένη υγρασία στο ταβάνι, μάλλον από διαρροή στο σπίτι της. Η κ. Αγγέλα με αντίστοιχα προβλήματα προέτρεπε να γράψουμε στην εφημερίδα όσα περισσότερα μπορούμε.

Στην πολυκατοικία δεκαεννιά μας ξενάγησε στο διαμέρισμά του ο Δ. Ζούπας. Αρχικά μας είπε ότι οι εξωτερικές αποχετεύσεις ήταν σπασμένες και με αντίθετη κλίση. Αντί, λοιπόν, τα νερά να βγαίνουν στο δρόμο, γύριζαν στο υπόγειο της πολυκατοικίας. ο Δ. Ζούπας ξήλωσε σχεδόν τα πάντα στο διαμέρισμά του και τα φτιάχνει από την αρχή. Στην κουζίνα του τα πλακάκια ήταν σπασμένα και επειδή δεν έβρισκε ίδια στην αγορά, αναγκάστηκε να τα αλλάξει όλα. Τη στιγμή όμως που είχε φτιάξει την κουζίνα, έπεσε νερό από ηλιακό θερμοσίφωνα στην ταράτσα της πολυκατοικίας, το οποίο διέσχισε εσωτερικά τον τοίχο μέχρι το διαμέρισμά του στο ισόγειο, όπου και του φούσκωσε τον τοίχο της κουζίνας! Οι κάσες στις πόρτες ήταν στραβές. Οι συνδέσεις του ρεύματος ήταν μπερδεμένες κλπ. Ο ίδιος μέχρι στιγμής έχει δαπανήσει 4.000-4.500 ευρώ για να επισκευάσει το σπίτι.


Ο Δ. Ζούπας ξήλωσε τα πάντα. Εχει δαπανήσει μέχρι τώρα 4.500 ευρώ
Ο Δ. Ζούπας ξήλωσε τα πάντα. Εχει δαπανήσει μέχρι τώρα 4.500 ευρώ

Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ