ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ
Στο επίκεντρο της δράσης των συνδικάτων

Ευρεία συμμετοχή στην ημερίδα του Πανεργατικού Μετώπου

Απ' την παρουσίαση των θέσεων του ΠΑΜΕ για την υγεία και την Πρόνοια
Απ' την παρουσίαση των θέσεων του ΠΑΜΕ για την υγεία και την Πρόνοια
Δυναμικό βήμα προς την κατεύθυνση της αγωνιστικής συσπείρωσης των εργαζομένων, ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων και της δράσης για τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, με αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, αλλά και στην πολύμορφη επίθεση που δέχεται το δημόσιο σύστημα Υγείας, αποτέλεσε η ημερίδα με θέμα: «Δημόσια Υγεία και οι θέσεις του Ταξικού Συνδικαλιστικού Κινήματος», που πραγματοποίησε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη (11.12.03).

Στην ημερίδα πήραν μέρος εκπρόσωποι εργατικών συνδικάτων, των γιατρών και εργαζομένων στην Υγεία, συνταξιούχοι, νεολαίοι, εκπρόσωποι του αναπηρικού και γυναικείου κινήματος, και κατατέθηκε πολύτιμη εμπειρία για τους αγώνες που πρέπει να γίνουν, μέσα από μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία, γι' αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα.

Ανοίγοντας την ημερίδα ο Γ. Μαυρίκος μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ ξεκαθάρισε ότι η υγεία έχει άμεση σχέση με τον τρόπο παραγωγής και το χαρακτήρα της κοινωνικής οργάνωσης. Οτι ο αγώνας για την Υγεία είναι άρρηκτα δεμένος με τον αγώνα ενάντια στη συνολική αντιλαϊκή πολιτική, για την ανατροπή του καθεστώτος των μονοπωλίων, ότι για το ταξικό κίνημα η Υγεία δεν μπορεί παρά να είναι κοινωνικό αγαθό και λαϊκό δικαίωμα, που πρέπει να μπει στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Με τη δημιουργία κοινωνικής συμμαχίας και ενιαίας συντονισμένης δράσης με τη μικρομεσαία αγροτιά, τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης, τα κινήματα των γυναικών, της νεολαίας και με πολύμορφες δραστηριότητες, πρωτοβουλίες, κινητοποιήσεις.

Ο Γ. Μαυρίκος αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας «συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανάπτυξη κοινής δράσης των εργαζομένων για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης και της διεκδίκησης κοινών στόχων πάλης, με το εργατικό λαϊκό κίνημα». Στην ανάγκη, σε αυτή την πορεία, να υπάρχει αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, η ενίσχυση του ταξικού πόλου με τη συγκρότηση στους χώρους δουλιάς επιτροπών αγώνα του ΠΑΜΕ.

Υπογράμμισε ότι τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα σε Υγεία και Πρόνοια έχουν φέρει ισχυρό πλήγμα στο δημόσιο τομέα Υγείας - Πρόνοιας - Ψυχικής Υγείας. Ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ουσιαστικά ασκούν ίδια πολιτική στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας. Και τα δυο κόμματα είναι υπέρ της συνύπαρξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα Υγείας. Δημαγωγούν όταν λένε πως η Υγεία είναι αγαθό και την ίδια στιγμή συμφωνούν σε μέτρα εμπορευματοποίησής της. Αντίστοιχα, οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν συμφωνήσει στο χαρακτήρα και στην ουσία των αντιδραστικών αλλαγών στην Υγεία και Πρόνοια, αποδέχονται τη λογική του ανταγωνισμού και της ανταγωνιστικότητας για την αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας και στον τομέα της Υγείας.

Πρέπει να μπει - επισήμανε - στο επίκεντρο της δράσης των συνδικάτων η πάλη για ένα σύγχρονο δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, υποταγμένο στις λαϊκές ανάγκες, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες, με την κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης. Η πάλη για να γίνει εργατική - λαϊκή περιουσία η βιομηχανία φαρμάκου και βιοϊατρικής τεχνολογίας, για πρόληψη, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, κατοικίας, στο σχολικό περιβάλλον, για ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Για την υπεράσπιση του πλαισίου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και επέκτασή τους στο δημόσιο τομέα, για τη συγκρότηση επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς, για προσλήψεις μόνιμου ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για ουσιαστικά μέτρα συνολικής φροντίδας και στήριξης των ανθρώπων με αναπηρίες.

Αναγκαίος ο συντονισμός
και η κοινή δράση

Στην ημερίδα, παρεμβάσεις έκαναν ο Μ. Βλασταράκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), ο οποίος υπογράμμισε ότι το δικαίωμα στην Υγεία και το δημόσιο σύστημα Υγείας, συνεχώς αλλοιώνονται και επισήμανε την ανάγκη αγωνιστικής υπεράσπισή του από όλη την κοινωνία.

Ο Σπ. Δρίβας, γιατρός εργασίας, αναφέρθηκε στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλιάς, που έχει σαν συνέπεια χιλιάδες εργατικά ατυχήματα (188 καταγράφηκαν μόνο το 2001) και επαγγελματικές ασθένειες.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε ο χαιρετισμός που απηύθυνε εκ μέρους των εργατών της Παλαιστίνης ο Ιμπραήμ Χαϊντάρ, γραμματέας της Γενικής Ενωσης Εργατών της Παλαιστίνης, αλλά και τα όσα περιέγραψε για τις βαρβαρότητες που ζει καθημερινά ο παλαιστινιακός λαός από το ισραηλινό καθεστώς.

Η Χρ. Τζουμανίκα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ, επικέντρωσε τον χαιρετισμό της στην επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων στα νοσοκομεία και τόνισε ότι για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση χρειάζεται μαζικότητα στους αγώνες και συσπείρωση γύρω από υγιείς συνδικαλιστικές δυνάμεις, γύρω από το ΠΑΜΕ.

Ο Β. Βακάλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, αναφέρθηκε στη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας και ζωής της εργατικής τάξης και υπογράμμισε ότι κοντά στην πάλη για δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας είναι απαραίτητη η πάλη για τη βελτίωση όλων των όρων που επιδρούν στην κατάσταση της εργατικής τάξης.

ο Μ. Καμακάρης, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, υπογράμμισε ότι οι ανάπηροι της χώρας που ξεπερνούν το 1.000.000, είναι τα πρώτα θύματα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται στην Υγεία - Πρόνοια - Κοινωνική Ασφάλιση, ότι οι πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ βοηθούν να ενταχθούν στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους.

Ο Τ. Φωτόπουλος, μέλος της ΕΕ του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στην ταξικότητα του συστήματος Υγείας της χώρας.

Ο Θ. Κακαβάς, μέλος του ΔΣ του ΙΚΑ, αναφέρθηκε στις αρνητικές εξελίξεις στο ΙΚΑ, ενώ η Κ. Μπουντούρογλου, πρόεδρος της ΟΓΕ, υπογράμμισε ότι οι γυναίκες πλήττονται άμεσα από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στην Υγεία και από τις ιδιωτικοποιήσεις στο οικονομικό φιλέτο της αναπαραγωγικής διαδικασίας και τόνισε ότι χρειάζεται πρόληψη στην ΠΦΥ και τα Κέντρα Υγείας για το γυναικείο πληθυσμό.

Ο Π. Γιαννίδης, υγειονομικός και μέλος της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, μίλησε για το απάνθρωπο εργασιακό καθεστώς που βιώνουν οι νέοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ή όσοι εργάζονται με τις 8μηνες και 12μηνες συμβάσεις του ΟΑΕΔ, χωρίς ασφάλιση και με μειωμένες αποδοχές.

Ο Γ. Βαγγελάκος, από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, τόνισε ότι οι συνταξιούχοι που βιώνουν καθημερινά τις δραματικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων στο ΙΚΑ, θα αγωνιστούν μαζί με το ΠΑΜΕ για την υπεράσπιση δημόσιας Υγείας - Πρόνοιας.

Ο Ηλ. Σιώρας, από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων, στην υπερεντατικοποίηση της δουλιάς των εργαζομένων και τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Η Μ. Τσίτεβα, εκπρόσωπος των μεταναστών, τόνισε ότι το χτύπημα του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος Υγείας και η χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών πλήττουν άμεσα τους μετανάστες που στην πλειοψηφία τους είναι ανασφάλιστοι και δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Ο Β. Γκλεζάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδος, υπογράμμισε ότι καθημερινά ο λαός βιώνει την οικονομική αιμορραγία, πληρώνοντας άμεσα ή έμμεσα για την υγειονομική του περίθαλψη, και την ίδια ώρα οι επιχειρηματίες του χώρου κερδίζουν υπερκέρδη από τα κεφάλαια που επενδύουν.

Η Μαρία Αννίνου, από το ΠΙΚΠΑ αναφέρθηκε στη διάλυση του Ιδρύματος που οδήγησε στο σταμάτημα των παροχών Υγείας προς το παιδί προσχολικής αγωγής (εμβόλια κλπ.) σε πανελλήνιο επίπεδο.

Τέλος, ο Παναγιώτης Μπότσης, από την Ομοσπονδία Φαρμάκου, επισήμανε ότι το φάρμακο είναι αναντικατάστατο κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να διεκδικηθεί από το εργατικολαϊκό κίνημα.

Στην ημερίδα, μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι: Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Π. Μαντάς, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ και Χρ. Καραπάνος, εκ μέρους της Κομμουνιστικής Ανανέωσης.


Ν.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ