ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΡΤΑ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Θα πληρωθούν τα δουλεμένα

Ο αγώνας συνεχίζεται για επαναπρόσληψη

Να πληρώσει τα χρεωστούμενα στις 30 εργάτριες του συνεργείου καθαριότητας του Νοσοκομείου Αρτας που απέλυσε, υποχρεώθηκε, τελικά χτες ο εργοδότης Αθ. Στάμος, μπροστά στον αποφασιστικό αγώνα που διεξάγουν με τη συμπαράσταση του ΕΚ Αρτας και άλλων μαζικών φορέων του νομού οι εργαζόμενες. Συγκεκριμένα, χτες (12/12) το πρωί, ο εργοδότης αναγκάστηκε να εκτελέσει την απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας για καταβολή των χρωστούμενων - δεδουλευμένων (μήνας Νοέμβρης και επιδόματα, νυχτερινά, αργίες μηνών Σεπτέμβρη και Οκτώβρη). Ομως εκτός της εξόφλησης των δεδουλευμένων, ο εργοδότης αρνείται την επαναπρόσληψή τους που ζήτησε η Επιθεώρηση Εργασίας. Γι' αυτό και οι εργάτριες συνεχίζουν και δικαστικά τον αγώνα τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργάτριες του εν λόγω συνεργείου εδώ και δύο μήνες περίπου ξεκίνησαν αγώνα, με τη συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου Αρτας, για την ανασυγκρότηση του σωματείου καθαρισμού δημοσίου (ΝΠΔΔ) και τη διεκδίκηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Ο Αθ. Στάμος που έχει αναλάβει την εργολαβία, είχε παραβιάσει κάθε έννοια δικαίου καθώς και τις συμβατικές του υποχρεώσεις που αφορούν τους όρους υγιεινής του Νοσοκομείου.

Η ανασυγκρότηση του Σωματείου έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του προβλήματος και τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των εργατριών. Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις στο νομό της Αρτας και στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκονται πολλοί μαζικοί φορείς.

Ωστόσο, η Εισαγγελία Αρτας διεξάγει ανακριτική διαδικασία με βάση τις μηνύσεις που έχει καταθέσει ο εργοδότης Αθ. Στάμος εναντίον εργατριών, του Νικήτα Γλυνάτση, προέδρου του ΕΚ Αρτας και του Χρ. Βαρέλη, γραμματέα του ΕΚΑ.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Επέτρεψαν στην Αστυνομία να παρίσταται στη συνεδρίαση!

Πρωτοφανής πρόκληση από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΕΚΑ και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Γρ. Φελώνη

Σε καφενείο του Συνδικαλιστικού της Ασφάλειας, ούτε λίγο - ούτε πολύ, επιχειρούν να μετατρέψουν το κτίριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας οι κυρίαρχες δυνάμεις που το ελέγχουν. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΚΑ και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρης Φελώνης αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες γιατί με προσωπική του παρέμβαση όχι μόνο δεν αποτρέπει την είσοδο αστυνομικών στο κτίριο, αλλά επιχειρεί να κάνει και το χωροφύλακα σε όποιον συνδικαλιστή αντιδράσει.

Τα όσα συνέβησαν στην προχτεσινή συνεδρίαση είναι τουλάχιστον εξωφρενικά. Μέχρι τώρα οι αστυνόμοι έφταναν μέχρι την είσοδο του κτιρίου, απ' όπου τους έδιωχναν οι συνδικαλιστές των ταξικών συνδικάτων. Προχτές οι αστυνομικοί ανέβηκαν ως τον 6ο όροφο του κτιρίου και είχαν το θράσος να μπουν και μέσα στη συνεδρίαση της διοίκησης! Οταν οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ επιχείρησαν να τους πετάξουν έξω, παρενέβη ο πρόεδρος του ΕΚΑ, ζητώντας και το λόγο υπέρ της Αστυνομίας, γιατί - όπως είπε - «εγώ μόνο μιλάω»!

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επιχειρούν να σταθεροποιήσουν είναι ότι επικεφαλής των αστυνομικών που μπήκαν στο κτίριο ήταν ο ίδιος ο διοικητής του τμήματος Αγ. Παντελεήμονα. Από τη δικιά του ομολογία για τους λόγους που βρέθηκε εκεί, προκύπτει ότι με την παραμικρή κίνηση οποιουδήποτε συνδικαλιστή κινητοποιείται παράλληλα κι ένας μηχανισμός παρακολούθησης από την Αστυνομία. Στην προκειμένη περίπτωση ο διοικητής είπε ότι μπήκε μέσα στο ΕΚΑ γιατί ήθελε να μάθει αν θα γινόταν πορεία! Ομως τέτοιο θέμα δεν υπήρχε καν. Αντίθετα μια μικρή ομάδα συνδικαλιστών από τους απεργούς των Ανω Λιοσίων είχε πάει στη συνεδρίαση για να ζητήσει τη συμπαράσταση της διοίκησης του ΕΚΑ. Η μεγάλη μάζα των απεργών βρισκόταν την ίδια ώρα στη Βουλή, όπου γινόταν συζήτηση σχετικής Ερώτησης του ΚΚΕ. Και οι μεν και οι δε ήταν υπό παρακολούθηση. Οταν ο διοικητής του τμήματος είδε ότι αργούσαν να βγουν αυτοί που είχαν μπει στο ΕΚΑ, ανέβηκε θρασύτατα στον 6ο όροφο, μπήκε μέσα στη συνεδρίαση και ρώτησε κανονικότατα για το αν θα γίνει πορεία! Οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ πετάχτηκαν πάνω και του είπαν να βγει έξω, συμπληρώνοντας πως ποτέ το συνδικαλιστικό κίνημα δε δίνει λογαριασμό στην Αστυνομία για το τι θα κάνει. Σ' αυτό το σημείο παρενέβη ο Γρηγόρης Φελώνης και αφού ζήτησε το λόγο από τους συνδικαλιστές της ΔΑΣ γιατί απάντησαν έτσι στον αστυνόμο (!), τον διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί «εγώ μόνο μιλάω» και τον καθησύχασε πως δεν πρόκειται να γίνει καμιά κινητοποίηση!

Με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ καταγγέλλει την κατ' επανάληψη παρουσία αστυνομικών οργάνων στο κτίριο του ΕΚΑ, το μέγεθος όμως του προβλήματος που αποκαλύφθηκε τόσο από τη στενή παρακολούθηση των συνδικαλιστών όσο και από την απαράδεκτη στάση του προέδρου του ΕΚΑ παραμένει.

Σ' ό,τι αφορά τις δυνάμεις που απαρτίζουν την πλειοψηφία της διοίκησης φρόντισαν και με την ψήφο τους να κάνουν καθαρό πως όχι μόνο διαβεβαιώνουν την Αστυνομία ότι δε θα γίνουν κινητοποιήσεις, αλλά και παίρνουν τα αναγκαία μέτρα για να μην μπορεί να συμβεί αυτό. Ετσι όταν η ΔΑΣ κατέθεσε πρόταση για παναθηναϊκή στάση εργασίας ενάντια στις απολύσεις, τη φτώχεια, την ανεργία, την υποαπασχόληση, την ποινικοποίηση των αγώνων και πλαίσιο διεκδικήσεων, η πλειοψηφία καταψήφισε την πρόταση!

Ακόμα χειρότερα έκαναν καθαρό πως ενοχλήθηκαν από την παρουσία εργαζομένων στις συνεδριάσεις της διοίκησης, ενόχληση που δεν έδειξαν για την παρουσία της Αστυνομίας.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΚΟΡΦΙΛ
Εκλεισε η τελευταία κλωστοϋφαντουργία

Στο δρόμο 57 εργάτες

Στο δρόμο πετάχτηκαν και οι υπόλοιποι 57 εργάτες στην κλωστοϋφαντουργία «ΚΟΡΦΙΛ» στην Κόρινθο, καθώς οι υπεύθυνοι της επιχείρησης ανακοίνωσαν το κλείσιμο του εργοστασίου, κοινοποιώντας, ταυτόχρονα, τις απολύσεις στους εργαζόμενους. Τα προηγούμενα χρόνια, με την αποδοχή των δήθεν εθελούσιων εξόδων των εργαζομένων, είχαν απολυθεί περίπου πενήντα εργαζόμενοι. Το μοναδικό εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στην Κόρινθο που λειτουργούσε περισσότερο από 35 χρόνια, ακολουθώντας την πεπατημένη της «Σίσσερ» και άλλων κλωστοϋφαντουργιών, στο όνομα της αύξησης των κερδών πέταξε 57 εργαζόμενους στο δρόμο. Μάλιστα, προ τριμήνου, σύμφωνα με καταγγελία του σωματείου των εργαζομένων, η εργοδοσία είχε ήδη πάρει την απόφαση να σταματήσει τη δραστηριότητά της στην Κόρινθο και να μεταφέρει τα μηχανήματα στο Αιγίνιο της Πιερίας, όπου διατηρεί βαφείο νημάτων, ισχυριζόμενη πως τα έξοδα μεταφοράς ανεβάζουν δυσβάσταχτα το κόστος λειτουργίας.

Η πρώτη αντίδραση των εργατών μετά την κοινοποίηση των απολύσεων ήταν να διαδηλώσουν στους δρόμους της πόλης με κεντρικό σύνθημα: «Οχι στο κλείσιμο της ΚΟΡΦΙΛ, εργασία με πλήρη δικαιώματα». Αλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι οικογενειάρχες, δούλευαν πολλά χρόνια στη συγκεκριμένη επιχείρηση και αδυνατούν πλέον να βρουν οποιαδήποτε άλλη εργασία.

Ανακοίνωση της ΝΕ Κορινθίας
του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στους απολυμένους της «ΚΟΡΦΙΛ» και τους καλεί να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ πίνουν νερό στην πολιτική της ΕΕ, στο όνομα της ελεύθερης αγοράς, που σημαίνει ασύδοτη δράση του κεφαλαίου που κωδικοποιείται σε συνθήκες όπως αυτή του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ, του Συμφώνου Σταθερότητας» και συμπληρώνει: «Η "καλή" συμπεριφορά του σωματείου τα προηγούμενα χρόνια, η υπακοή στις επιταγές της εργοδοσίας για την αύξηση της κερδοφορίας της, η απεμπόληση των δικαιωμάτων των εργαζομένων προσδοκώντας ότι έτσι θα τύχαινε ευνοϊκής και ανθρώπινης συμπεριφοράς από τον καπιταλιστή αποδείχτηκαν φρούδες».

Στη συνέχεια, η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους απολυμένους, να συμπαραταχτούν, να συντονίσουν, να οργανώσουν από κοινού τον αγώνα τους. Να διεκδικήσουν τώρα μέτρα ανακούφισης των ανέργων και των απολυμένων. Καταλήγοντας τους καλεί να ενισχύσουν και εκλογικά το ΚΚΕ, «βασική προϋπόθεση για βαθιές και ριζικές αλλαγές που απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας και των απολύσεων».

«ΠΕΣΙΝΕ»
Τρομο-δημοκρατία και χαφιεδισμός

Τη δημοκρατία στους χώρους δουλιάς και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους εκπροσώπους του, έχει βάλει στο στόχαστρο η γαλλική πολυεθνική ΠΕΣΙΝΕ, στο εργοστάσιό της «Αλουμίνιον της Ελλάδος», στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας. Εγκαλεί σε έγγραφη απολογία το συνδικαλιστή Σωτήρη Καλλέα, επειδή διακινούσε κουπόνια του ΚΚΕ στους εργαζόμενους της επιχείρησης!

Ετσι, μετά το τελευταίο «κρούσμα» αντεργατικής πρακτικής - που αποκάλυψαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ - της απόκρυψης ατυχημάτων και της άσκησης ψυχολογικής πίεσης και εκβιασμών σε εργαζόμενους που έπαθαν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους ατύχημα, η διοίκηση του εργοστασίου βάλθηκε σε «κυνήγι μαγισσών», προκειμένου να φιμώσει τις φωνές αντίστασης. Ενώ η συναίνεση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) του σωματείου είναι δεδομένη.

Με πρακτικές χαφιέ, η διεύθυνση του εργοστασίου, σύμφωνα με καταγγελία της Επιτροπής Αγώνα ΠΑΜΕ της ΠΕΣΙΝΕ, έβαλε «άνθρωπό» της και μάλιστα πρώην συνδικαλιστή, να παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τον εκλεγμένο συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ στο ΔΣ του σωματείου και να καταγράφει κάθε τι το «επιλήψιμο»...

Η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ, καταγγέλλει τη νέα προκλητική επίθεση της εργοδοσίας και την προσπάθεια φίμωσης κάθε φωνής που παλεύει για την υπεράσπιση των εργατικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, δηλώνει ότι θα συνεχίσει τη δράση της και θα ενημερώνει τους εργαζόμενους και καλεί σε αντίσταση και αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια της πολυεθνικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ