ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Σκιαγραφεί έναν όλο και πιο επικίνδυνο και επιθετικό καπιταλισμό

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα της Συνάντησης

Ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή η διήμερη Ευρωπαϊκή Συνάντηση, που, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, διοργανώθηκε στην Αθήνα, με θέμα: «Η Συνταγματική Συνθήκη και η απάντηση των λαών». Στη Συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι 23 κομμουνιστικών, εργατικών κομμάτων και κομμάτων που συνεργάζονται στην GUE/NGL στο Ευρωκοινοβούλιο, προερχόμενα από 20 χώρες της Ευρώπης. Τις εργασίες της Συνάντησης άνοιξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Για τα αποτελέσματα της Συνάντησης το ΚΚΕ, σε σχετική ανακοίνωσή του, τονίζει τα παρακάτω:

«Η Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο φόντο των αντιθέσεων και ανταγωνισμών που σημάδεψαν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το "Σχέδιο Συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης". Σημειώθηκε πως η αποτυχία της Συνόδου Κορυφής, εξαιτίας των αντιθέσεων στους κόλπους της ΕΕ δεν πρέπει να οδηγήσει σε επανάπαυση. Αντίθετα, χρειάζεται να ενταθεί ο αγώνας για ενημέρωση και εναντίωση στο λεγόμενο "ευρωσύνταγμα".

Ομιλητές καυτηρίασαν την απάτη των δήθεν δημοκρατικών διαδικασιών που ακολουθήθηκαν στη "συντακτική συνέλευση" και ανέφεραν χαρακτηριστικά αρνητικά άρθρα του "Σχεδίου Συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης". Υπογραμμίστηκε η ευθύνη τόσο των κεντροδεξιών, όσο και των κεντροαριστερών κυβερνήσεων και πολιτικών δυνάμεων που στήριξαν και προώθησαν τη νέα συνθήκη.


Υπογραμμίστηκε πως αυτό που ονομάζεται "ευρωσύνταγμα" στην ουσία πρόκειται για μια νέα συνθήκη που ενσωματώνει τις προηγούμενες, και ανταλλάχτηκαν απόψεις για τις επιπτώσεις της και την αντιμετώπισή της από τα λαϊκά κινήματα.

Οπως σημειώθηκε, η πρόσφατη Σύνοδος της ΕΕ απέδειξε, για άλλη μια φορά, πως οι αντιθέσεις που εκφράζονται δεν αφορούν στα λαϊκά προβλήματα και συμφέροντα, αλλά στη διανομή των κερδών, των σφαιρών επιρροής και των εξουσιών εντός και εκτός της ΕΕ, μεταξύ των μονοπωλίων και των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Τονίστηκε ότι το "Σχέδιο Συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης" σκιαγραφεί έναν καπιταλισμό που γίνεται όλο και πιο επιθετικός και επικίνδυνος, μια ΕΕ πιο συγκεντρωτική, αντιδημοκρατική και στρατιωτικοποιημένη.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, στους κινδύνους που εγκυμονεί για την ειρήνη και την ασφάλεια, και τις επιπτώσεις που θα έχει η νέα εξοπλιστική κούρσα που πυροδοτεί. Οπως επισημάνθηκε, η υιοθέτηση της "ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας" επισφραγίζει τη σχέση με το ΝΑΤΟ, αλλά και ενσωματώνει το επιθετικό δόγμα των "προληπτικών πολέμων" που εγκαινίασαν οι ΗΠΑ, με το πρόσχημα της τρομοκρατίας, επεκτείνοντας τα όρια των στρατιωτικών στόχων εντός και εκτός των συνόρων των κρατών - μελών.


Αρκετοί συμμετέχοντες τόνισαν τις νέες απειλές για τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών και τα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών που φέρνει το λεγόμενο "ευρωσύνταγμα", το οποίο στρέφεται ευθέως ενάντια στις όποιες δημοκρατικές κατακτήσεις. Τονίστηκε πως το "Σχέδιο Συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης" διευρύνει και επιβάλλει πλέον και θεσμικά την ανισοτιμία, αρχίζοντας με τις νέες χώρες. Υπογραμμίστηκε από ομιλητές το γεγονός ότι την ίδια περίοδο κλιμακώνονται τα μέτρα ενάντια στις λαϊκές ελευθερίες, ενώ σημειώνεται έξαρση του αντικομμουνισμού και του αυταρχισμού ενάντια σε συνδικαλιστές, αγωνιστές της ειρήνης, κοινωνικές οργανώσεις, μετανάστες και άλλους.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις επιπτώσεις που θα έχει η νέα συνθήκη στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα, στο βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Διάφοροι ομιλητές τόνισαν ότι το "Σχέδιο Συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης" θεμελιώνεται στις αντιλαϊκές βάσεις του Μάαστριχτ και της στρατηγικής της Λισαβόνας και θεσμοθετεί τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Από αρκετούς ομιλητές έγιναν αναφορές στα ελπιδοφόρα σημάδια λαϊκής αμφισβήτησης της νέας συνθήκης και αναφέρθηκαν δράσεις και καμπάνιες που ήδη αναπτύσσονται σε διάφορες χώρες ενάντια στο "ευρωσύνταγμα". Οπως επισημάνθηκε, το "Σχέδιο Συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης" είναι εμπόδιο στους πόθους των λαών για μια Ευρώπη της ειρήνης, της προόδου, της ισότιμης συνεργασίας και της αλληλεγγύης με όλους τους λαούς του κόσμου. Αποτελεί πρόκληση για τις θυσίες και τους αγώνες των λαών και των εργαζομένων στην Ευρώπη.


Υπογραμμίστηκε πως υπάρχει έδαφος, αλλά και ανάγκη, να οργανωθεί πλατιά καμπάνια ενημέρωσης σε κάθε χώρα και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, να στηριχτούν κοινές και συγκλίνουσες δράσεις και πρωτοβουλίες για την απόρριψη του "ευρωσυντάγματος", ειδικά όπου πραγματοποιηθούν δημοψηφίσματα. Σε αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιηθούν και οι κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται σε πολλές χώρες, όπως του αντιπολεμικού κινήματος στις 20 Μάρτη και για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στις 3 Απρίλη.

Επίσης, αρκετοί συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη διαμόρφωσης μετώπων κοινής δράσης και την ανάπτυξη της συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάπτυξη κοινών δράσεων για τους συνταξιούχους και τους μετανάστες.

Επισημάνθηκε η ανάγκη να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός για τη γρήγορη αλληλοενημέρωση των κομμάτων, και συζητήθηκαν μορφές συνεργασίας και ενόψει των ευρωεκλογών.

Στα πλαίσια της καμπάνιας για το "Ευρωσύνταγμα" θα γίνουν κινητοποιήσεις στις χώρες - μέλη της ΕΕ από τα κόμματα και κινήματα ενάντια στο "Ευρωσύνταγμα" την 9η Μάη, μέρα λήξης του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και Νίκης των λαών. Τα συμπεράσματα και η εξέλιξη της καμπάνιας θα συζητηθούν σε νέα Συνάντηση που προτάθηκε να πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες».

Ποιοι συμμετείχαν

Υπενθυμίζεται πως στη Συνάντηση μετείχαν αντιπροσωπείες από τα:

Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας «Γκεόργκι Δημητρώφ»,

Βουλγάρικο Κομμουνιστικό Κόμμα,

Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας,

Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Γερμανίας,

Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα,

Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία,

Κοκκινο - πράσινη Συμμαχία Δανίας,

Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας,

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας,

Κομμουνιστικό Κόμμα Εσθονίας,

Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας,

Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας,

ΑΚΕΛ Κύπρου,

Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας,

Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας,

Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας,

Ουγγαρέζικο Εργατικό Κόμμα,

Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας,

Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας,

Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα,

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ρουμανίας,

Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας,

Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας.

Γραπτή παρέμβαση εκ μέρους της Αριστερής Συμμαχίας Φινλανδίας έστειλε ο ευρωβουλευτής Εσκο Σεπάνεν, ενώ μηνύματα απέστειλαν τα: Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας, Ελβετικό Κόμμα Εργασίας, Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας, Κόμμα Εργασίας Τουρκίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ