ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΕ ΣΚΥΛΑΔΙΚΟ
Γιατί έτσι παράγονται τα κέρδη

Πάνω από 140 οι νεκροί εργάτες του 2003, κοντά στους 500 την τελευταία τριετία

Ο,τι απόμεινε από το σκυλάδικο, μέσα στο οποίο κάηκαν ζωντανοί οι τρεις εργάτες

Eurokinissi

Ο,τι απόμεινε από το σκυλάδικο, μέσα στο οποίο κάηκαν ζωντανοί οι τρεις εργάτες
Τρεις νεκροί εργάτες ήταν τα νέα θύματα της εργοδοτικής ασυδοσίας το περασμένο Σάββατο. Οι νέοι νεκροί έρχονται να προστεθούν στους πάνω από 140 εργαζόμενους που σκοτώθηκαν στους χώρους δουλιάς από τις αρχές του 2003. Ενώ, την τελευταία τριετία (2001 - 2003) ο αριθμός των θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων» κοντεύει τα 500, σύμφωνα και με στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Για το πολύνεκρο εργατικό «ατύχημα» του Σαββάτου, πολλά ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι τρεις μέρες μετά οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας δηλώνουν άγνοια για βασικά στοιχεία που θα έπρεπε να ξέρουν και η, κατά τα άλλα λαλίστατη, ηγεσία της Πυροσβεστικής τηρεί σιγήν ιχθύος.

Το μεσημέρι του προηγούμενου Σαββάτου ξέσπασε πυρκαγιά σε παλαιά αποθήκη ξυλείας, στην Πειραιώς 178 (ακριβώς δίπλα στο Praktiker) και ενώ γίνονταν εργασίες για τη μετατροπή της σε νυχτερινό κέντρο. Ταυτόχρονα, με τις εργασίας έκανε πρόβες το μουσικό σχήμα που επρόκειτο να εμφανιστεί. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν οι ζωές τριών εργαζομένων: Του Ντανιέλ Καρασλόβσκι, ετών 28 πολωνικής καταγωγής, του Αλεξάντερ Τσαβκόβσκι, ετών 31, ουκρανικής καταγωγής και του Μπίρμπαν Γκιούροσλαβ, ετών 41, ουκρανικής καταγωγής. Η εταιρία που εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια του κέντρου είναι η ELD ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΕΠΕ και ιδιοκτήτης φέρεται να είναι ο Η. Θάνος.

Η ξυλαποθήκη που ήθελαν να τη μετατρέψουν σε «πολιτιστικό κέντρο» κι έγινε τάφος

Eurokinissi

Η ξυλαποθήκη που ήθελαν να τη μετατρέψουν σε «πολιτιστικό κέντρο» κι έγινε τάφος
Επισήμως άλλα στοιχεία και κυρίως για τις αιτίες του νέου πολύνεκρου εργατικού «ατυχήματος» δεν υπάρχουν. Το χειρότερο είναι ότι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας δε γνωρίζουν ακόμα ούτε πόσοι, ούτε ποιοι εργαζόμενοι δούλευαν στο χώρο, ούτε τις ειδικότητές τους, ούτε αν υπήρχε άδεια εργασιών γενικά και άδεια εργασιών για το Σάββατο, ειδικά. Στοιχεία που κανονικά είναι γνωστά εκ των προτέρων. Η «άγνοια» αυτή αποκαλύπτει έναν από τους τρόπους με τον οποίο η κυβέρνηση στηρίζει τους εργοδότες, αφού ασυδοτούν ελεύθερα, χωρίς κανέναν έλεγχο.

Ορισμένα, όμως, από αυτά που επίσημα «δε γνωρίζουν» οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι δημοσιογράφοι που έφτασαν έγκαιρα στον τόπο της πυρκαγιάς είχαν την ευκαιρία να τα μάθουν από αυτόπτες μάρτυρες που μέσα στον πανικό αναφέρονταν σε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Ωσπου μπράβοι της εργοδοσίας άρχισαν να μοιράζουν μπουνιές σ' όσους τολμούσαν να μιλάνε μπροστά τις κάμερες... Ετσι, έγινε γνωστό ότι η ηγεσία της Πυροσβεστικής έχει στα χέρια της τη σημαντική μαρτυρία πυροσβέστη από τη Φιλαρμονική της Πυροσβεστικής που έτυχε να βρίσκεται εκεί, για να παρακολουθήσει την πρόβα συναδέλφου του μουσικού. Από τη μαρτυρία αυτή αποκαλύφθηκε ότι την ώρα που γινόταν η πρόβα, ακριβώς την ίδια ώρα από πάνω τους γίνονταν και ηλεκτροσυγκολλήσεις. Και για να μη γίνει ζημιά στα σκηνικά είχε στρωθεί λινάτσα, η οποία και όπως ήταν αυτονόητο άρπαξε πρώτη φωτιά! Στον πανικό που επικράτησε κανείς δεν ειδοποίησε τους τρεις αλλοδαπούς εργάτες που δούλευαν στο πίσω μέρος, με αποτέλεσμα αυτοί να καούν ζωντανοί! Ειδικά για τη χρήση αλλοδαπών εργατών σε τέτοιες δουλιές έγινε γνωστό ότι υπάρχει κύκλωμα που φροντίζει να βρίσκει τους πιο εξαθλιωμένους ώστε να πέφτει κατακόρυφα το κόστος. Ο λόγος που ακόμα δε δίνονται στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία για το ποιοι και πόσοι δούλευαν είναι το γεγονός ότι στη μεγάλη πλειοψηφία τους ήταν χωρίς κανένα χαρτί νομιμοποίησης. Το υπό κατασκευή σκυλάδικο δεν ήταν τίποτα άλλο από μια σύγχρονη γαλέρα, όπου η αξία της ανθρώπινης ζωής λογίζεται ως μηδενική από τους βαρόνους της νύχτας και το όλο κύκλωμα των κρατικών υπηρεσιών που καλύπτει τη δράση τους. Για το ΠΑΣΟΚ, εξάλλου, αυτά τα μαγαζιά εξακολουθούν να λογίζονται «πολιτιστικά κέντρα».

Την Κυριακή το πρωί, στον τόπο όπου σημειώθηκε η πυρκαγιά αυτό που υπήρχε ήταν όχι το κτίριο αλλά ό,τι είχε μείνει από αυτό, καθώς τα πάντα - εκτός από τους εξωτερικούς τοίχους - είχαν καεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σα να είχε πιάσει φωτιά αντί για κτίριο ένα δοχείο βενζίνης. Προσπαθώντας να μάθουμε τι συμβαίνει μιλήσαμε με κάποιους που δήλωναν εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο κτίριο. Ομως, όταν τους επισημάναμε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των εργατικών «ατυχημάτων» κύρια αιτία είναι ότι οι εργοδότες δεν παίρνουν μέτρα ασφάλειας αυτοί άρχισαν να φωνάζουν σα να ήταν αυτοί οι εργοδότες...

Χαρακτηριστικές, για το πώς στήνονται αυτά τα μαγαζιά, είναι οι δηλώσεις του Γ. Λαμπριανίδη, προέδρου του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου, προς το «Ρ»: «Στις περισσότερες των περιπτώσεων, χρησιμοποιούνται εύφλεκτα υλικά γιατί είναι φθηνά και στήνονται γρήγορα. Γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να συμβούν παρόμοια περιστατικά όπως αυτό του Σαββάτου. Εχουμε δει πολλές φορές κέντρα διασκέδασης να πιάνουν φωτιά πριν ή μετά την έναρξη λειτουργίας τους». Ακόμα μιλώντας γενικότερα για τους χώρους διασκέδασης επισημαίνει ότι το 80% αυτών δεν περνάνε από τον προβλεπόμενο έλεγχο και κανείς δεν ξέρει αν έχουν ανανεώσει την άδειά τους όπως προβλέπεται από το νόμο. Ειδικά, για τα κέντρα διασκέδασης αναφέρει ότι υπάρχει μια 7μελής Επιτροπή που τα ελέγχει για το αν τηρούν τους όρους ασφάλειας, ώστε να πάρουν την άδεια λειτουργίας τους. Στη συνέχεια, η Επιτροπή πρέπει να διενεργεί επανελέγχους ανά εξάμηνο. Ομως, τα κέντρα διασκέδασης, χωρητικότητας λιγότερης των 200 θέσεων, παίρνουν άδεια λειτουργίας από το δήμο. Ετσι, παρουσιάζεται το φαινόμενο, κέντρα από 500 θέσεις και πάνω να δηλώνουν μέχρι 198 θέσεις. Ενα φαινόμενο που δεν ελέγχεται, αφού η Αστυνομία τα τελευταία δέκα χρόνια έχει κάνει μόλις μία μήνυση!

  • H Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη δολοφονία τριών ακόμα εργατών στο βωμό του κέρδους και της εντατικοποίησης. Εγκληματικές είναι, σημειώνει, οι ευθύνες της κυβέρνησης που τα έδωσε όλα στο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και της ΝΔ που στηρίζει αυτήν την πολιτική. Τώρα η κυβέρνηση δίνει και τζάμπα εργατικό δυναμικό με μισθό το επίδομα ανεργίας. Η Γραμματεία καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που βάζουν πλάτη στην πολιτική κυβέρνησης, κεφαλαίου και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να αποδυναμώσουν τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να παλέψουν στους χώρους δουλιάς για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, για 7ωρο - 35ωρο - 5νθήμερο και να ενισχύσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.
Ηθικός αυτουργός η κυβερνητική πολιτική

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σχετικά με το δυστύχημα του περασμένου Σαββάτου, που κόστισε τη ζωή τριών εργατών: «Ο φρικτός θάνατος τριών ακόμη μεταναστών εργατών στην περιοχή του Ταύρου αποτυπώνει δραματικά το ποιους υπηρετεί η πολιτική της κυβέρνησης και εναντίον ποιων στρέφεται. Κέρδη και πάλι κέρδη για τους επιχειρηματίες. Με όποιο τίμημα! Ακόμη και με ανθρώπινες ζωές! Αναδείχνει και πάλι τις συνθήκες κόλασης, μέσα στις οποίες παλεύουν για να επιβιώσουν στοιχειωδώς οι αλλοδαποί εργάτες και γενικότερα μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης. Πρόκειται, κυριολεκτικά, για το μεροκάματο του τρόμου, αφού βαριές και επικίνδυνες εργασίες, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, γίνονται δίχως τη λήψη στοιχειωδών μέτρων προφύλαξης και ασφάλειας. Γεγονός που αφήνει αδιάφορα τα συνδικαλιστικά όργανα της ΓΣΕΕ, τα οποία στηρίζουν αυτήν την πολιτική.

Είναι χρέος των ταξικών εργατικών δυνάμεων να εντείνουν την πάλη τους και να απαιτήσουν τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ