ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι διαφημιστικές εταιρίες «στοχεύουν» τα παιδιά...

Εκδήλωση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών με θέμα τη διαφήμιση παιχνιδιών και την καταστρατήγηση του νόμου

Eurokinissi

«Επιθετική διαφήμιση» και «αδυναμία της πολιτείας να εφαρμόσει ένα, ήδη υπάρχον, πλήρες νομικό πλαίσιο». Αυτό είναι το κοινό συμπέρασμα όσων έλαβαν μέρος στη συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσε χτες, στην Ενωση Συντακτών, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών (ΣΕΒΠΠΑ), με θέμα: «Η διαφήμιση παιχνιδιών και η καταστρατήγηση του νόμου».

«Η διαφήμιση είναι ένα επικοινωνιακό όπλο για τη χειραγώγηση των μαζών», είπε χαρακτηριστικά η Λ. Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ, στην τοποθέτησή της, τονίζοντας ότι οι πολιτικοί και οι νομοθέτες γνωρίζουν πολύ καλά πώς η διαφήμιση μπορεί να χειραγωγήσει τις μάζες και να προκαλέσει σοκ, προκειμένου να πετύχει το στόχο της, αφού οι ίδιες διαφημιστικές εταιρίες είναι αυτές που αναλαμβάνουν και τις προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων. Μίλησε μάλιστα για μία απόλυτα καταναλωτική δημοκρατία, που όποιος δεν είναι μαζί της τον χαρακτηρίζει εχθρό και τον πολεμά.

Οπως είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, τα παιδιά είναι ένα σημαντικός και ιδιαίτερα ευάλωτος «στόχος», με αγοραστική δύναμη, αφού το χαρτζιλίκι συνεχώς αυξάνεται και τα προϊόντα που αφορούν τους ανήλικους καταναλωτές βρίσκονται παντού. Οι νόμοι και το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, αλλά δεν εφαρμόζεται, σημείωσε, τονίζοντας παράλληλα ότι το ΕΣΡ, που είναι αρμόδιο να ελέγχει την κατάσταση, είναι ένα διοικητικό όργανο, που απλά επιβάλλει πρόστιμα, σε θέμα που χρειάζονται δραστικά μέτρα. Με τη διαφήμιση, επισήμανε η Λ. Κανέλλη, τα παιδιά διαπαιδαγωγούνται από πολύ μικρή ηλικία να εξυπηρετούν τις ανάγκες του συστήματος, λέγοντας ότι το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και δε θα αλλάξει όσο εξακολουθούμε να μετέχουμε σε μία απόλυτα καταναλωτική δημοκρατία, της οποίας οι κανόνες και οι επιδιώξεις είναι να «κατασκευάζει "Ράμπο" από κούνια», που δε θα αντιδρούν και θα λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες.

Σύμφωνος με την άποψη για άκρως επιθετική πολιτική απέναντι στους μικρούς αγοραστές, εμφανίστηκε και ο Γ. Πιντέρης, διδάκτωρ Ψυχολογίας, ο οποίος μίλησε για βιασμό της ελεύθερης βούλησης μέσα από τη διαφήμιση, ενώ σημείωσε ότι τα παιδιά είναι εύκολη λεία του καταναλωτισμού και των διαφημιστών. Από την πλευρά του ο Γ. Μουστάκας, πρόεδρος του ΣΕΒΠΠΑ, είπε χαρακτηριστικά ότι «η πολιτεία προστάτευσε το παιδί, θεσπίζοντας τον 2251/94, όμως η θέσπιση ενός νόμου δεν αρκεί, χρειάζεται και η τήρηση, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει». Κατέληξε δε λέγοντας ότι με τη διαφήμιση «δεν ταΐζουμε μόνο τα καταναλωτικά ένστικτα του παιδιού, δεν το βοηθάμε να εξελιχθεί σε έναν ενήλικα με πλαστές και ανικανοποίητες ανάγκες, αλλά γεννάμε και επιθετικούς ψυχισμούς»...

Στη συζήτηση συμμετείχαν και οι βουλευτές Μ. Βαρβιτσιώτης, Μ. Μπετενιώτης και Φ. Κουβέλης.

ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα οικονομικά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν οι δήμαρχοι της Αττικής αύριο Πέμπτη, μέρα που ξεκινά η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2004, διεκδικώντας, ανάμεσα σε άλλα, επιπλέον 200 εκατ. ευρώ απ' όσα προϋπολογίζει η κυβέρνηση να αποδοθούν στους δήμους το επόμενο έτος. Οι δήμαρχοι θα συγκεντρωθούν στις 6 μ.μ. έξω από τη Βουλή και θα επιδώσουν στους αρχηγούς των κομμάτων ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Σε αυτό κατέληξε ομόφωνα χτες το Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, υλοποιώντας την πρόσφατη απόφαση του συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας που προέβλεπε κινητοποιήσεις, εφόσον η κυβέρνηση δεν υλοποιούσε τις δεσμεύσεις της. Δεσμεύσεις που δεν αρκούν, για να αλλάξουν το σκηνικό της οικονομικής ανέχειας που παρουσιάζουν οι δήμοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης, όσο και των ίδιων των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), καθώς αρκούνται σε αιτήματα - ψίχουλα, με λύσεις στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια το αίτημα για ουσιαστική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης προς τους δήμους, δεν αναφέρεται καν στις διεκδικήσεις των συλλογικών οργάνων, αποδεχόμενοι έτσι οι αιρετοί τη «λύση» που προτείνει η κυβέρνηση, για να αρθεί το οικονομικό αδιέξοδο των δήμων: Τη φορολόγηση των δημοτών, δηλαδή τη λειτουργία όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών με ανταποδοτικότητα.

Σ' αυτό το πλαίσιο η ΤΕΔΚΝΑ διαμόρφωσε χτες το ψήφισμα αιτημάτων, με τα οποία ζητείται απλά μια προσωρινή ανακούφιση των οικονομικών των δήμων. Συγκεκριμένα η ΤΕΔΚΝΑ ζητά: Να αποδοθούν επιπλέον 200 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους το 2004. Μέχρι το τέλος του χρόνου να δοθούν στους δήμους τα 50 εκατομμύρια ευρώ, που εκκρεμούν από τη ΣΑΤΑ (κονδύλια που προορίζονται για έργα). Να αποδοθούν οι παρακρατημένοι πόροι παρελθόντων οικονομικών ετών και να λειτουργήσει παράλληλα η αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης των εσόδων προς την ΤΑ.

Στο μεταξύ, το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ θα έχει την Παρασκευή συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας για τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το ανώτατο συλλογικό όργανο ζητά επιπλέον 91 εκατομμύρια ευρώ για το 2004. Ακολούθως θα συνεδριάσει το ΔΣ και ανάλογα με τα αποτελέσματα της συνάντησης θα υπάρξει κινητοποίηση των αιρετών στη Βουλή, τη Δευτέρα, 22 Δεκέμβρη, μέρα ψήφισης του προϋπολογισμού.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΟΝΤΑΡΑ

Ετών 68

Κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 17/12/2003 και ώρα 4.15 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου του Νεκροταφείου Σχιστού.

Η σύζυγος: Σταυρούλα. Τα παιδιά: Παναγιώτης και Δήμητρα, Αγγελική και Αντώνης. Τα εγγόνια: Μαρία, Σταυρούλα, Σταυρούλα, Σοφία, Νικολέτα. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Υπόθεση Κόκκαλη

Το Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών θα αποφασίσει τελικά για την υπόθεση του Σωκράτη Κόκκαλη, μετά την εισήγηση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλία Κολιούση, ο οποίος ζητά το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού του επιχειρηματία για να διερευνηθεί μόνο το αδίκημα της δωροδοκίας. Ο εισαγγελέας προτείνει τα άλλα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται, δηλαδή της κατασκοπίας, της απάτης, της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος, να μπουν στο αρχείο.

Στο παρελθόν, είχαν διαφωνήσει ο ειδικός ανακριτής Γ. Πουρνάρας και η εισαγγελέας Φανή Κοντοθανάση για την αρχειοθέτηση ή όχι όλης της υπόθεσης. Η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών θα είναι οριστική.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΣΑΠΜΑΝ
«Αθώα» η Αστυνομία, λέει ο εισαγγελέας

Αθώα και ...αμόλυντη παραδίδεται η Αστυνομία της Θεσσαλονίκης για τη σύλληψη και κράτηση του Βρετανού διαδηλωτή Σ. Τσάπμαν στη συμπρωτεύουσα τον περασμένο Ιούνη στις κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προκαταρκτική εξέταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Α. Δημόπουλου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν παράνομες πράξεις για τις αστυνομικές αρχές και έκρινε «προσήκουσα» τη συμπεριφορά τους στη συγκεκριμένη υπόθεση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες και ο εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης Θ. Δημητριάδης συμφώνησε με την προκαταρκτική εξέταση και η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο.

Η προκαταρκτική έρευνα στηρίχτηκε κυρίως σε καταθέσεις αστυνομικών και στα σχετικά βίντεο και απάλλαξε την αστυνομία, τόσο για το σακίδιο με τις βόμβες, όσο και για τον τραυματισμό του διαδηλωτή.

Ειδικότερα, το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας αναφέρει ότι ο Σ. Τσάπμαν είχε δύο σακίδια - ένα μαύρο και ένα γαλάζιο - και ότι υπήρξε αποσπασματική συρραφή των φωτογραφιών για να ενοχοποιηθεί η Αστυνομία. Το πόρισμα δέχεται ότι οι αστυνομικοί δεν έθεσαν δίπλα στον Βρετανό διαδηλωτή σακίδιο με σφυριά για να τον ενοχοποιήσουν και πως ο ίδιος αρχικά δεν είχε δηλώσει ότι κακοποιήθηκε. Επίσης, αναφέρεται ότι στο γαλάζιο σακίδιο δεν είχε ρούχα και μπουκάλια νερό, αλλά βόμβες μολότοφ.

Μάλιστα, το πόρισμα δέχεται ότι δεν προέκυψε κακοποίηση του Σ. Τσάπμαν από αστυνομικούς, αλλά τραυματίστηκε στην προσπάθεια σύλληψης, καθώς γλίστρησε (!) και έπεσε στην προσπάθεια να διαφύγει, ενώ αστυνομικός τον ακινητοποίησε με το πόδι, γιατί έφερε επάνω του και τον εξοπλισμό του.

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε η εισαγγελέας των δικαστικών φυλακών Διαβατών Ειρήνη Αποστόλου, προκειμένου να διαπιστωθεί πώς πέρασαν και τελικά βρέθηκαν μέσα σε θάλαμο των φυλακών ένα περίστροφο και μια χειροβομβίδα. Κάτοχος των όπλων φέρεται να είναι ο κρατούμενος Γιώργος Χατζόπουλος, ο οποίος είχε συλληφθεί σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς μαζί με τον Θ. Γρηγοράκο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ