ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ - ΙΚΑΡΙΑ
«Ανοιχτές» πληγές από κακοκαιρία και πυρκαγιά

Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Σταύρος Σκοπελίτης, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού από τις καταστροφές του περασμένου Αυγούστου

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, αλλά και ο Δήμος Αγίου Κηρύκου Ικαρίας από τις έντονες βροχοπτώσεις και την πυρκαγιά του Αυγούστου στο νησί, έφεραν χτες στη Βουλή με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας και Αιγαίου, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Σταύρος Σκοπελίτης.

«Αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους κατοίκους και το Δήμο Αγίου Κηρύκου Ικαρίας η πλήρης αδιαφορία των αρμόδιων υπουργείων για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις και την πυρκαγιά της 13ης του Αυγούστου στο νησί», σημειώνεται στην Ερώτηση. Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπενθυμίζουν ότι «παρότι ο δήμος, όπως σημειώνει στην τρίτη κατά σειρά επιστολή του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχει προβεί σε "επανειλημμένες εκκλήσεις προς τις συναρμόδιες υπηρεσίες καμία δεν έδειξε να πείθεται για τη σοβαρότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο οδικό δίκτυο, στην αγροτική οδοποιία και στα δίκτυα ύδρευσης - αποχέτευσης, τόσο από τις έντονες βροχοπτώσεις, όσο και από τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς της 13ης του Αυγούστου 2003"».

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ «Μετά και τις επιπτώσεις που προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση της 1ης Δεκέμβρη 2003, αίτημα του Δήμου Αγίου Κηρύκου είναι να επιχορηγηθεί έκτακτα ο δήμος με το ποσό των 400.000 ευρώ, για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές. Να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως έχει ήδη ζητηθεί, και να παρθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες, τόσο από τις πλημμύρες, όσο και από την πυρκαγιά του Αυγούστου. Επιπλέον, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των παρεμβάσεων στην περιοχή που έχει πληγεί από τη φωτιά, αλλά και συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο ρέμα που δημιούργησε τα σοβαρά προβλήματα και στις δύο τελευταίες βροχοπτώσεις».

Τέλος, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς «γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την αποκατάσταση των ζημιών και τι συγκεκριμένες ενέργειες θα γίνουν και με ποιο χρονοδιάγραμμα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του Δήμου Αγίου Κηρύκου και των κατοίκων του νησιού;».

Το Γενάρη η επιτροπή για το «πόθεν έσχες»

Τον Γενάρη θα συγκροτηθεί η πενταμελής επιτροπή για το «πόθεν έσχες» που είναι υπό τον έλεγχο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στη συνέχεια θα στελεχωθεί από το αναγκαίο προσωπικό. Αυτό αποφάσισαν σε κοινή σύσκεψη χτες οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Κ. Σκανδαλίδης και Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος.

Στην 5μελή Επιτροπή θα καταθέτουν δηλώσεις οι δικαστικοί λειτουργοί, οι δημοσιογράφοι και πρόσωπα που κατέχουν κρατικές θέσεις ή διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα.

Οπως ανέφεραν οι Σκανδαλίδης και Πετσάλνικος οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» που θα υποβάλλονται στην 5μελή επιτροπή κάθε χρόνο υπολογίζεται να φτάνουν τις 18.000 και θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος στο 20% περίπου των δηλώσεων, ενώ σε πέντε - έξι χρόνια θα ολοκληρώνεται η διαδικασία, ώστε να περνούν από έλεγχο όλοι τουλάχιστον μια φορά.

Υπενθυμίζεται ότι οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί θα καταθέτουν πλέον δηλώσεις «πόθεν έσχες» στις υπηρεσίες Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού και της Αστυνομίας, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι στο Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Ετσι, θα μειωθούν κατά πολύ οι δηλώσεις που θα υποβληθούν στον Αρειο Πάγο. Ως γνωστόν πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος που ρυθμίζει το «πόθεν έσχες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ