ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φωτίζει και θα φωτίζει για πάντα

Κλείνοντας τα 85 χρόνια τιμής και μνήμης του ΚΚΕ αισθάνομαι την ανάγκη να θυμίσω και ν' απαντήσω στους εκάστοτε κρατούντες στην εξουσία στο διάβα του χρόνου, ό,τι όρθιο, αλύγιστο και απροσκύνητο περπάτησε στις ματωμένες στράτες του 20ού αιώνα και έγραψε με το αίμα του τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, το νέο '21.

Κόντρα στον άνεμο της προδοσίας της άρχουσας τάξης. Κόντρα στην 5η φάλαγγα της 4ης Αυγούστου. Κόντρα στο 3ο Ράιχ της φασιστικής χιτλερικής θύελλας. Κόντρα στα πέτρινα χρόνια του ξεριζωμού, της φωτιάς και της θύελλας. Κόντρα στον ιδεολογικό και πολιτικό τυφώνα της περεστρόικα και της «ανανέωσης». Κόντρα στον πράσινο ήλιο του εμπαιγμού και της πρόκλησης. Κόντρα στις ντιρεκτίβες της ΕΕ και της ΟΝΕ. Κόντρα στη νέα τάξη του αρχικουρσάρου που στάζει αίμα.

Κρατώντας τη σκυτάλη του επαναστατικού λαϊκού κινήματος, πέρασε τις πύλες του 21ου αιώνα ολοπλήγωτο μα ζωντανό. Φιμωμένο μα τρομερό. Με τα μάτια στυλωμένα στο μεγάλο Οκτώβρη.

Κλείνοντας απαντάμε στον εγκληματία πλανητάρχη και στους λακέδες του που ονειρεύονται να διαφεντέψουν τον πλανήτη οδηγώντας την ανθρωπότητα στην κόλαση του Δάντη: Το φως που καίει σ' αυτή τη γωνιά του πλανήτη, την Ελλάδα, δε σβήνει γιατί αντλεί τη φλόγα του απ' το βυθό της μνήμης. Δε γονατίζει ο Ολυμπος, δεν προσκυνά ο Πάρνωνας, ο Γράμμος κι η Μουργκάνα. Εδώ το λένε ΕΑΜική Αντίσταση, εδώ το λένε ΚΚΕ.

Φωτίζει και θα φωτίζει σαν άστρο λαμπερό στο κέντρο του πλανήτη τις ιδέες του Μ-Λ και του προλεταριακού διεθνισμού, καλώντας τους λαούς σε αντεπίθεση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΝΤΟΥΝΙΑΣ

Πρόεδρος ΠΕΑΕΑ Κολωνού

Να θερίσει θύελλες ο δικομματισμός!

Μέρες κρίσιμες - αποφασιστικές, αλλά και ενθαρρυντικές περνάει ο τόπος. Σήμερα διαμορφώνονται όροι, συνθήκες και προοπτικές για ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές. Ομως θα πρέπει να είμαστε πάντα στον αγώνα, στους δρόμους, στην επικοινωνία, στη διαφώτιση, πόρτα - πόρτα, και να μην υποτιμάμε την υπονομευτική, υποκριτική, αποπροσανατολιστική στάση και δράση του δικομματισμού, ούτε να τρομοκρατούμαστε, αλλά να την αποκαλύπτουμε.

Στο ρεαλισμό της αμάθειας, της ανεργίας, της φτώχειας, της ακρίβειας, του πολέμου, της τρομοκρατίας, αντιτάσσουμε το ρεαλισμό του αγώνα, της αντίστασης, της πάλης για τη λαϊκή συμμαχία, για το λαϊκό μέτωπο, για το σοσιαλισμό.

Οι εκλογές είναι μάχη σοβαρή, σύνθετη ιδεολογική πάλη. Κριτήριο ψήφου η πείρα από την καθημερινή ζωή. Να δούμε ποιοι είναι μαζί μας και ποιοι εναντίον μας. Η εκλογική μάχη θα δοθεί με στόχο την όξυνση της ταξικής πάλης, τη ριζοσπαστικοποίηση του λαού, την ενίσχυση του ΚΚΕ. Να μετατρέψουμε την αγανάκτηση σε συνειδητή στάση. Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει: Μεγάλο βήμα στο μέλλον, στήριγμα σε όποια επίθεση, δυνάμωμα της λαϊκής πάλης, ξεπήδημα και νέων ριζοσπαστικών δυνάμεων.

Πολλά συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό. Επειδή βλέπουν τους λαούς να ξεσηκώνονται, να νιώθουν τη δύναμή τους, μεταχειρίζονται τρομοκρατία και ευνοούν και προωθούν σχήματα, που ως κυβερνήσεις προωθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Θέλουν να εφαρμόσουν τον ανθρώπινο καπιταλισμό. Τρομάρα που τους δέρνει. Εκατοντάδες χιλιάδες οι ξεσηκωμένοι. Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία, Νότιος Κορέα, Λατινική Αμερική, Ασία, Αμερική κλπ., προωθούν απαγορεύσεις διαδηλώσεων, απεργιών, περιορισμό κυκλοφορίας, κατακρεουργούν ωράρια, αφαιρούν κεκτημένα, εντείνουν καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Καλλιεργούν φόβο και ανασφάλεια, για να τα ξεχάσει όλα ο λαός και να δεχτεί αδιαμαρτύρητα νέες θυσίες.

Η ΕΕ θέλει δημοκρατία χωρίς κομμουνισμό(!) που τον φοβούνται σαν το διάολο το λιβάνι. Κηρύσσουν διαρκή πόλεμο για την ύπαρξη του καπιταλισμού. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η τρομοκρατία και τρομολαγνία χρησιμοποιούνται για να δέσουν χειροπόδαρα το λαό εάν αντισταθεί.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μοιάζουν με δίδυμα σιαμαία που δεν μπορείς να τα ξεχωρίσεις. Μαλώνουν όχι γιατί διαφωνούν, αλλά για την καρέκλα. Ανθηρή οικονομία λέει το ΠΑΣΟΚ, αλλά οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Μισθοί και συντάξεις στον πάτο. Κερδοφορία κεφαλαίου στην πρώτη θέση στην ΕΕ. Από την άλλη, πάγωμα μισθών και συντάξεων, η αύξηση βλάπτει... Η ΝΔ συμφωνεί και επαυξάνει. Καυχιέται ότι έσωσε την Ελλάδα από τον κομμουνισμό. Ζητάει περισσότερες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, ιδιωτικοποιήσεις.

Μπροστά σ' αυτήν την πραγματικότητα να φωνάξουμε όλοι, ενωτικά και συσπειρωμένοι: Φτάνει πια, όχι άλλο. Μαύρο στο δικομματισμό, ψήφο στο ΚΚΕ για ν' ανασάνουμε, να ζήσουμε ανθρώπινα κι όχι σαν σκουλήκια!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΤΑΖΩΝΑΣ

Ατοπήματα του ΟΤΕ

Ενα από τα καλά της ηλεκτρονικής τεχνολογίας είναι η τηλεφωνική κάρτα. Ο ΟΤΕ, όμως, πλημμελώς έχει οργανώσει το δίκτυο καρτοτηλεφώνων για την άνετη χρήση της τηλεκάρτας. Το κοινό, από το οποίον ο ΟΤΕ εισπράττει τα υπερκέρδη του, υποφέρει πολύ από έλλειψη καρτοτηλεφώνων, ακόμη και σε σημεία πόλεων με μεγάλην κίνησιν των κατοίκων.

Για παράδειγμα. Στην πλατεία Συντάγματος όπου υπάρχει ο μεγάλος σταθμός του μετρό δεν υπάρχει ούτε ένα καρτοτηλέφωνο. Το ίδιο συμβαίνει και στο Κέντρο, στην πλατεία Κοραή, όπου επίσης υπάρχει σταθμός του μετρό, χωρίς να υπάρχει και εκεί καρτοτηλέφωνο. Ούτε και στο Μοναστηράκι υπάρχει καρτοτηλέφωνον, στο σταθμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και του μετρό, αλλά και εις όλην την πλατείαν;

Σε ορισμένα άλλα, πολυσύχναστα μέρη των Αθηνών, όπως η πλατεία Μητροπόλεως, η διασταύρωση Ερμού και Ευαγγελιστρίας, η πλατεία της Πλάκας κ.ά., υπάρχει ένα καρτοτηλέφωνον ή και δύο, ενώ έπρεπε να υπάρχουν περισσότερα. Αυτά είναι ενδεικτικά της γενικής ακαταστασίας, η οποία αποδεικνύεται και από το παράδοξον συγκριτικό δεδομένο: Οτι στην πλατεία Βικτωρίας έχουν τοποθετηθεί 26 (ναι, είκοσι έξι!) καρτοτηλέφωνα και στις πλατείες Συντάγματος, Μοναστηρακίου και Κοραή ούτε ένα...

Οι συνέπειες αυτής της αντικοινωνικής συμπεριφοράς του ΟΤΕ είναι ουσιαστικής σημασίας. Γιατί χιλιάδες άνθρωποι, Ελληνες και αλλοδαποί, χάνουν πάρα πολλές ώρες και κουράζονται με την εξαντλητική αναμονή στα λίγα και σε αναζήτηση των ανυπάρκτων αλλού καρτοτηλεφώνων. Επίσης υπάρχουν και οικονομικές επιπτώσεις καθώς πολλοί εξαναγκάζονται στη χρήση κινητών τηλεφώνων και εκεί όπου μπορούσε να αποφευχθεί τούτο. Είναι αδιανόητον να μη υπάρχουν καρτοτηλέφωνα εις τας εισόδους και εξόδους όλων των σταθμών του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Και το ερώτημα είναι, αν μαζί με τη θεραπεία του κακού που πρέπει να γίνει, θα υπάρξουν και κυρώσεις κατά των υπευθύνων για την ταλαιπωρία των πολιτών.

Με αυτήν τη συγκεκριμένη τριτοκοσμική κατάσταση θα υποδεχτεί η Ελλάδα τους επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων;

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΔΙΩΤΗΣ

Πρωτοπρεσβύτερος, τ. εφημέριος του εν Αθήναις Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών

ΣΚΕΨΕΙΣ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

Οι εχθροί των λαών

Αλέξης Σωτηριανός, Νύμφες Κέρκυρας. Κανένας λαός δεν είναι εχθρός των άλλων λαών. Εχθροί των λαών είναι οι έμποροι του πολέμου, οι ιμπεριαλιστές, οι καπιταλιστές, αυτοί που πίνουν το αίμα των λαών. Οι εχθροί των λαών είναι οι Αμερικανοί. Που σκοτώνουν λαούς για τα πετρέλαια. Είναι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που για τα συμφέροντα των μεγάλων συμπαρατάσσονται και σκοτώνουν λαούς, επίσης, όπως στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, τώρα. Η γη των Γιάνκηδων και των Τζόνηδων δεν πλήρωσε, δεν ποτίστηκε με αίμα και δε λιπάθηκε με κόκαλα των θυμάτων λαών. Γι' αυτό και ο αμερικάνικος λαός, ίσως, δεν καταλαβαίνει πόσο εγκληματικό είναι να πνίγεις στο αίμα άλλους λαούς. Ομως, οι λαοί αντιστέκονται και θα νικήσουν.

Λευτεριά

Β. Γκουντέλα. Δυο τρελοί και τρεις τρελοί/ όλοι μας γίναμε τρελοί/ μα πήγα στο τρελοκομείο/ και να τι μου απάντησε εκεί το σωματείο:

Τι τα κάνετε ρε φίλε τα μυαλά/ και πού πετάξατε την ανθρωπιά/ εμείς εδώ μέσ' τα τρελοκομεία/ μα εσείς θέλετε ζουρλομανδύα!

Κι εγώ άκουγα σιωπηλός!/ Τόσο μυαλό σας έβαλε ο θεός/ μέσ' τα κρανία, μα εσείς θηρία!/ Κι όσο κι αν παιδέψω τα δικά μου/ τα μυαλά, δεν μπορώ να καταλάβω/ τι σας φταίνε τ' αθώα τα παιδιά!

Κι εγώ άκουγα σιωπηλός!/ Για δεν πάτε στην αρένα ν' αλληλοφαγωθείτε,/ με το δικό σας αίμα λύση τότε ίσως βρείτε!

Σας χαρίζω εγώ βελόνες, σας χαρίζω και κλωστές,/ μα δε θα βρεθεί κανένας να σας ράψει τις πληγές!

Κι εγώ άκουγα σιωπηλός!/ Και στα ρινγκ για ανεβείτε/ και αρχίστε πυγμαχία/ κι από κάτω τους δικούς σας/ να τους τρώει η αγωνία.

Κάτω όλοι ξαπλωθείτε/ από τις πολλές γροθιές/ να γλιτώσουν επιτέλους/ οι επόμενες γενιές!/ Κι εγώ απάντησα. ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΣ!

Κύριε Μπους δε γράφεται η λέξη ελευθερία,/ μ' ένα σώμα κομμένο στα τρία!/ Κύριε Μπους δε γράφεται η λέξη λευτεριά/ βάζοντας στη σειρά άψυχα κορμιά...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ