ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΔΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
«Σημαδεμένη τράπουλα»

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «ακροβολίζονται» στο νέο περιβάλλον που διαγράφεται

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις πρωτοβουλίες που έχει προαναγγείλει, οι οριστικές αποφάσεις έχουν ληφθεί και το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων, όπως όλα δείχνουν, ξεκινά στα μέσα Γενάρη και καταλήγει σε εκλογές το Μάρτη.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το χρονοδιάγραμμα που έχει κατά νου ο πρωθυπουργός περιλαμβάνει τρεις σταθμούς:

Πρώτα, την αανακοίνωση των προθέσεών του, αμέσως μετά τα Φώτα. Για το σκοπό αυτό ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει την Κυβερνητική Επιτροπή και το Εκτελεστικό Γραφείο και θα ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Κατόπιν αυτών το ΕΓ θα συγκαλέσει εκτάκτως την Κεντρική Επιτροπή σε διάστημα μίας βδομάδας με μοναδικό θέμα το έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέου προέδρου.

Δεύτερον, θα συγκληθεί έκτακτο συνέδριο, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, στο τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη. Εάν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος πιθανότατα θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος, ζητήσει εκλογή από τη βάση του κόμματος, αυτό μπορεί να γίνει έως τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη.

Τέλος, οι εκλογές, όπως όλα δείχνουν, θα γίνουν μέσα στο Μάρτη. Πολύ πιθανό, δε, είναι να πραγματοποιηθούν στις 7 ή στις 14 του Μάρτη, περίπου ένα μήνα μετά την εκλογή του νέου προέδρου, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το ΠΑΣΟΚ το ευνοϊκό κλίμα από την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα.

Ως προς τη θέση που θα έχει ο Κ. Σημίτης, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός με την ιδιότητα του υπηρεσιακού, γεγονός που ανακουφίζει τη χώρα από τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Ολα αυτά προϋποθέτουν ότι οι Σημίτης και Παπανδρέου έχουν συμφωνήσει για τις εξελίξεις. Σημειώνεται, πάντως, ότι ο πρωθυπουργός, απαντώντας για τα περί διαρχίας στους συνεργάτες του κατά τη διάρκεια του λεγόμενου πρωινού καφέ, τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, είπε, σύμφωνα με το «Βήμα»: «Ολα αυτά που γράφονται είναι εκτός πραγματικότητας. Οποτε εκτιμήσω ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος, τότε θα ανακοινώσω τις αποφάσεις μου. Θα τα πω όλα μαζί».

Με τοποθετήσεις τους επί των σεναρίων που κυκλοφορούν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος περιγράφουν τις προσπάθειες που γίνονται για «κατάληψη επίκαιρων θέσεων» ενόψει των εξελίξεων. Ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» δηλώνει ότι δε θα πρέπει να υπάρχει καμία άλλη υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, πλην αυτής του Γ. Παπανδρέου. Ο υπουργός Πολιτισμού φαίνεται πως αποδέχεται «ότι η κατάσταση πρέπει να ξεκαθαρίσει το ταχύτερο δυνατό» και παραδέχεται ότι η διαδοχή έχει κριθεί από καιρό.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Κατσανέβας, ο οποίος είχε δηλώσει ότι δε θα είναι υποψήφιος υπό την ηγεσία του Κ. Σημίτη, δήλωνε χτες ότι «παραμένω στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και βεβαίως είμαι υποψήφιος υπό μια άλλη ηγεσία».

Σταθερός, αντίθετα, στην άποψή του να μην πολιτευτεί παραμένει ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δ. Γκούσκος, ο οποίος δήλωσε ότι «η αλλαγή που φημολογείται, του πρωθυπουργού ενδεχομένως με τον Γιώργο Παπανδρέου, είναι μια αλλαγή προσώπου που κατά την άποψή μου δε λέει πολλά πράγματα, αντίθετα, μου επιβεβαιώνει ότι η πολιτική παίζεται με σημαδεμένη τράπουλα».

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Με τους γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη συναντήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδης. Στη συνάντηση συζητήθηκε η προετοιμασία της εκλογικής μάχης για το επόμενο δίμηνο. Επίσης, έγινε απολογισμός του μέχρι τώρα κυβερνητικού έργου και όπως ήταν αναμενόμενο κρίθηκε «θετικό». Μετά τις γιορτές οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσουν σε συγκρότηση επιτροπών στήριξης του εκλογικού αγώνα.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Μ. Χρυσοχοΐδης εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις εξελίξεις. Είπε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πλήρη ανασύνταξη, έχει αστείρευτες δυνάμεις και θα δικαιώσει την πορεία των τελευταίων χρόνων. «Εχουμε μάθει να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και αποδεικνύουμε κάθε φορά ότι η δημοκρατική παράταξη είναι μια μεγάλη παράταξη που μπορεί και πρέπει και τα επόμενα χρόνια να υπηρετήσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της Ελλάδας».

Εξάλλου, πλέκοντας το εγκώμιο του Κ. Σημίτη, τόνισε πως «η Ελλάδα σήμερα διαθέτει έναν κυβερνήτη ο οποίος κατόρθωσε τα τελευταία 8 χρόνια να πάει τη χώρα μπροστά, να πάει την ελληνική κοινωνία προς την πρόοδο. Ο Κώστας Σημίτης είναι ένας ηγέτης, ένας πολιτικός υψηλού ήθους και νομίζω ότι θα αποτελέσει πρότυπο για τις νέες γενιές. Χρειαζόμαστε πολιτικούς-πρότυπα, σύμβολα για τη νέα γενιά, για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εν αναμονή... των αποφάσεων Σημίτη!

Τις αποφάσεις... του Κ. Σημίτη περιμένουν στη ΝΔ, προκειμένου να αναπροσαρμόσουν ανάλογα την τακτική τους. Οι εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα αποτελούν το υπ' αριθμόν ένα ζήτημα που απασχολεί τα στελέχη της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας έτσι τη σχέση «συγκοινωνούντων δοχείων» μεταξύ των δύο πυλώνων του δικομματισμού.

Κορυφαία στελέχη της ΝΔ παρεμβαίνουν πλέον ευθέως στα σενάρια και τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, με στόχο να ακυρώσουν την όποια «δυναμική» μπορεί να δημιουργηθεί από την «αλλαγή φρουράς». Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση (στο «Φλας») του γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Β. Μεϊμαράκη πως «ο κ. Σημίτης έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον αβεβαιότητας. Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον της αβεβαιότητας κινούμαστε όλοι. Προσδιορίζονται τα πάντα σιγά σιγά». Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, χαρακτήρισε «σπασμωδικές» τις κινήσεις του Κ. Σημίτη, ανησυχώντας μάλιστα γιατί στο ΠΑΣΟΚ «χτίσανε μια στρατηγική ολόκληρη πάνω στον κ. Σημίτη και τώρα είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος». Καταλογίζοντας στο ΠΑΣΟΚ «σύγχυση στρατηγικής», διαπίστωσε ότι «αν ο κ. Σημίτης βγει αύριο και πει μένω, έχει καεί και ο ίδιος. Και θεωρώ ότι όσο το καθυστερούν καίνε και τον Γιωργάκη και δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνουν αυτό»! Επεξηγώντας την τοποθέτησή του, είπε ότι «εγώ δεν είμαι της πολιτικής του ώριμου φρούτου, δε μου αρέσει να περιμένω να τελειώσει η κατάσταση, παρεμβαίνω». Παραδέχτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ «σαφώς θα μονοπωλήσει την επικαιρότητα και αλλάζει και κάποια πράγματα στο πολιτικό σκηνικό», αλλά το δίλημμα, κατά τον γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ, είναι «ο κόσμος θέλει αλλαγή ονομάτων ή αλλαγή πολιτικής ή θέλει να αλλάξει αυτό το σύστημα νομής της εξουσίας που έχει εγκαθιδρύσει το ΠΑΣΟΚ;».

Από την πλευρά του ο Πρ. Παυλόπουλος, σχολιάζοντας το σενάριο της διαρχίας, δήλωσε ότι «Σημίτης και Παπανδρέου συμπράττουν ευκαιριακά με τη μάταιη προσδοκία να μειώσουν την έκταση της νίκης της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές». «Με τυχοδιωκτικές πολιτικές πρακτικές δεν αλλάζει το πολιτικό σκηνικό ούτε επηρεάζεται η λαϊκή ετυμηγορία», υποστήριξε.

Περισσότερο σαφής ο Π. Τατούλης, αποφάνθηκε ότι «η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι εσωτερική υπόθεση του κυβερνώντος κόμματος. Είναι μια μεταβολή στο σκληρό πυρήνα του πολιτικού σκηνικού και χρειάζεται η Νέα Δημοκρατία να αναπροσαρμόσει την τακτική της».

Ο Ρ. Σωμερίτης και η ιστορική αλήθεια

Δεύτερη φύση έχει γίνει στο Ριχάρδο Σωμερίτη ο χυδαίος αντικομμουνισμός, δεδομένου ότι πρώτη του φύση ήταν και παραμένει αυτή που συναντά κανείς μόνο στα κάθε είδους τσιράκια του συστήματος. Ο άνθρωπος ο οποίος, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, λιβανίζει και διαφημίζει την αμερικανόπνευστη «Νέα Τάξη» με όλα τα επακόλουθά της, και οποίος συνέβαλε τα μέγιστα για να εκδοθεί και στην Ελλάδα το γνωστό κατασκεύασμα της ΣΙΑ, η «Μαύρη Βίβλος του Κομμουνισμού», νόμισε πως βρήκε την ευκαιρία να συνεχίσει το έργο του απ' αφορμή την πρόσφατη έκδοση, από τις εκδόσεις «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Αγγελος Σιδεράτος» του βιβλίου «Η Καθαίρεση του Ν. Ζαχαριάδη».

Στο χτεσινό «ΒΗΜΑ» λοιπόν, στη στήλη «ΓΝΩΜΕΣ», δημοσιεύεται ένα λιβελογράφημά του, κατά του ΚΚΕ και των αγώνων του για την εθνική ανεξαρτησία.

Για να γράψει αυτό το άρθρο ο Ριχάρδος Σωμερίτης δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει το, 400 σελίδων βιβλίο, αλλά, όπως ο ίδιος παραδέχεται, μια δισέλιδη παρουσίασή του στην εφημερίδα «ΠΟΝΤΙΚΙ». Το στοιχείο αυτό θα αρκούσε από μόνο του για να δείξει την ποιότητα του ανθρώπου και των γραπτών του.

Θα προσθέσουμε όμως δύο ακόμη στοιχεία για να αντιληφθεί ο αναγνώστης πληρέστερα το θέμα: Πρώτον, το εν λόγω βιβλίο, το οποίο περιέχει σημαντικά, άγνωστα, ιστορικά ντοκουμέντα για μια πολύ δύσκολη περίοδο στην ιστορία του ΚΚΕ έχει επιμεληθεί (όπως αναφέρει και ο Ριχάρδος Σωμερίτης) ο υπογράφων αυτό το άρθρο, ο οποίος (αυτό δεν το αναφέρει ο Ρ. Σωμερίτης) τυγχάνει συντάκτης του «Ριζοσπάστη». Δεύτερον, το βιβλίο παρουσίασε, πρώτος απ' όλο τον ελληνικό ο Τύπο ο «Ριζοσπάστης» αφού είχε προηγηθεί η προδημοσίευσή του στα ΝΕΑ.

Βλέπετε οι κομμουνιστές αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν την ιστορία - και τη δική τους ιστορία - με επιστημονική σοβαρότητα, διότι η αλήθεια υπήρξε πάντοτε επαναστατική. Αντίθετα, οι διάφοροι Ριχάρδοι, ως αδιάλλαχτοι εχθροί του επαναστατικού χαρακτήρα της αλήθειας, προσπαθούσαν πάντοτε, με ή χωρίς εντολή, να μετατρέψουν την ιστορία σε φτηνή προπαγάνδα.


Γιώργος ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ