ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Δε θα καταφέρουν να πλήξουν την επανάσταση

Συνέντευξη με τον Ορλάντο Φουντόρα, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και προέδρου του Κουβανικού Κινήματος για την Ειρήνη και την Κυριαρχία των Λαών

Ο Ορλάντο Φουντόρα
Ο Ορλάντο Φουντόρα
Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Ορλάντο Φουντόρα, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και προέδρου του Κουβανικού Κινήματος για την Ειρήνη και την Κυριαρχία των Λαών. Αυτή τη συνομιλία μας μεταφέρουμε στο σημερινί «Ρ».

-- Σήμερα, η Κούβα συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο τόσο των ΗΠΑ όσο και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ποιες είναι οι πρόσφατες εξελίξεις;

-- «Οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις ενάντια στην πατρίδα μας δε σταμάτησαν ποτέ και μάλιστα επιδεινώθηκαν. Είναι όλο και πιο επιθετικές. Ωστόσο, όσο και αν προσπάθησαν, δεν κατάφεραν να πλήξουν την κουβανέζικη επανάσταση. Πρέπει να πούμε πως έχουν πραγματοποιηθεί πολλαπλές τρομοκρατικές ενέργειες ενάντια στη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 3.342 πολίτες μας.

Εδώ και 43 χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει έναν οικονομικό αποκλεισμό στην πατρίδα μας με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ωστόσο, στα Ενωμένα Εθνη συνεχώς πραγματοποιούνται ψηφοφορίες που είναι κατά του οικονομικού αποκλεισμού αυτού. Ετσι και φέτος, 179 χώρες ψήφισαν ενάντια στον αποκλεισμό, υπέρ του αποκλεισμού ψήφισαν μόνο οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και τα Νησιά Μάρσαλ. Μιλάνε για έναν οικονομικό αποκλεισμό, ωστόσο, στην ουσία πρόκειται για έναν οικονομικό πόλεμο διότι σε οποιαδήποτε χώρα, εταιρία, πρόσωπο που έχει συνάψει κάποια εμπορική συμφωνία με την Κούβα, τους επιβάλλεται πρόστιμο. Μέχρι και σε πλοία που μεταφέρουν ακόμα και φάρμακα επιβάλλουν μεγάλο πρόστιμο και την απαγόρευση να προσαράξουν για έξι μήνες σε λιμάνι των ΗΠΑ.

Είναι φοβερά πράγματα αυτά. Δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ενωση υιοθέτησε την ίδια στάση εναντίον μας, με τη δικαιολογία των κυρώσεων που επιβάλαμε σε άτομα που χρηματοδοτούνταν από το Γραφείο Αμερικανικών Συμφερόντων, με σκοπό τη δημιουργία κόμματος αντιπολίτευσης, καθώς και κλίματος αποσταθεροποίησης και αναταραχών. Μέσα σ' αυτό το κλίμα έγιναν μια σειρά από πειρατείες σε αεροσκάφη αλλά και σε πλοίο. Θα πρέπει να θυμίσω πως οι τρεις που απήγαγαν το πλοίο στις 2 Απρίλη για να φτάσουν στις ΗΠΑ, απείλησαν επανειλημμένα τους 36 επιβάτες του, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές τους. Αυτούς οι ΗΠΑ προσπάθησαν να τους παρουσιάσουν ως πολιτικούς αντιφρονούντες. Στην ουσία όμως, ήταν 3 δολοφόνοι, για τους οποίους εκκρεμούσαν και άλλες 13 κατηγορίες εναντίον τους. Τελικά, δικάστηκαν με βάση τους νόμους της χώρας μας για τις πράξεις τους και μόνο, και εκτελέστηκαν.

Πρέπει να σημειώσω ότι σήμερα στην Κούβα είναι φυλακισμένοι και ζωντανοί ένας πολίτης της Γουατεμάλας και ένας από το Σαλβαδόρ, που έβαλαν βόμβες σε ξενοδοχεία της χώρας μας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί κόσμος, μεταξύ των οποίων και ένας Ιταλός τουρίστας. Εμείς απεχθανόμαστε την ποινή του θανάτου, αλλά υπάρχουν στιγμές που πρέπει να επιβάλλεται, γιατί τίθενται σε κίνδυνο εκατομμύρια άνθρωποι».

-- Στις ΗΠΑ βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι 5 Κουβανοί με την κατηγορία της κατασκοπίας. Θα θέλαμε το σχόλιό σας.

-- «Πράγματι, βρίσκονται φυλακισμένοι στις πιο άθλιες συνθήκες και με κανένα δικαίωμα. Είναι απομονωμένοι και δεν τους επιτρέπεται να δουν κανέναν. Οι 5 Κουβανοί, που για μας είναι ήρωες για τις πράξεις τους, βρίσκονται κρατούμενοι σε διαφορετικά σημεία. Στην ουσία αυτό που πραγματικά έπραξαν ήταν να συλλέξουν πληροφορίες από τρομοκρατικές οργανώσεις που εδρεύουν στη Φλόριδα, ώστε να υπερασπίσουν τη χώρα τους ενάντια σε πράξεις σαμποτάζ και εγκλήματα που σχεδιάζονται και χρηματοδοτούνται από το έδαφος των ΗΠΑ. Για τα σχέδια αυτά, ενημερώθηκε αμέσως το Εφ Μπι Αϊ, αλλά αντί να πιάσουν τους πραγματικούς ενόχους, έπιασαν τους 5 πατριώτες μας με την κατηγορία της κατασκοπίας. Στην ουσία θα πρέπει να πούμε ότι δεν κατασκόπευαν κανένα στρατιωτικό μυστικό των ΗΠΑ, ούτε τίποτε παρόμοιο. Δεν έθεταν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των ΗΠΑ με τις ενέργειές τους. Η δίκη τους διεξήχθη στο Μαϊάμι, παρόλο που - σύμφωνα με τη νομοθεσία - απαγορεύεται να πραγματοποιείται δίκη σε εχθρικό τόπο για τους κατηγορούμενους. Καταδικάστηκαν σε μια στημένη δίκη. Ο Χεράρδο Ερνάντες Νορδέλο δις σε ισόβια κάθειρξη, ο Ραμόν Λαμπαπίνο Σαλαζάρ και Αντόνιο Γκερέρο Ροντρίγκες σε ισόβια κάθειρξη, ο Ρενέ Γκονζάλες σε 15 χρόνια φυλάκισης και ο Φερνάντο Γκονζάλες σε 19 χρόνια».


Κλ. Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ