ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Γιάννης Χριστογιώργος
Γιάννης Χριστογιώργος
Φωτ.

Ο Κώστας Θεοδωρίδης από την Καρδίτσα προσφέρει, μέσω της ΝΕ για τα 85 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ 3.000 ευρώ στη μνήμη των γονιών του, καθώς επίσης στη μνήμη του ζωγράφου ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΟΛΔΑΣΗ και της θετής κόρης του ΣΤΕΛΛΑΣ.

Ο Δ. Γιολδάσης με τη δράση του την κοινωνική, αλλά κυρίως την καλλιτεχνική, αναδείχτηκε σε προσωπικότητα και κοινωνικό παράγοντα, όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά και στο πανελλήνιο.

Με το θάνατό του άφησε όλη την περιουσία του, το σπίτι του και τον κύριο όγκο του καλλιτεχνικού έργου του στη θετή κόρη του, η οποία, μετά το θάνατό της, τα πρόσφερε στο Δήμπο Καρδίτσας, σύμφωνα με την επιθυμία του Δ. Γιολδάση.

Σε όλη τη διαδρομή της ζωής του ο Δ. Γιολδάσης υποστήριξε σταθερά τις θέσεις και ενέργειες του ΚΚΕ, ήταν αδιάλλακτος υποστηριχτής της κομμουνιστικής ιδεολογίας.

* * *

Φωτ.

Στην αξέχαστη μνήμη του αγαπημένου αδελφού μου ΤΑΣΟΥ ΚΕΣΙΔΗ από τη Φλώρινα, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή στις 4 Σεπτέμβρη 2003, ξαφνικά, ύστερα από τροχαίο δυστύχημα, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 1.500 ευρώ.

Λίζα Κεσίδου

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη των ακριβών μας: Της κόρης και αδελφής ΗΛΕΚΤΡΑΣ Μακρή - ΑΡΧΟΝΤΗ, η οποία «χάθηκε» σε τροχαίο δυστύχημα στις 29 Δεκέμβρη 1989, της συζύγου και μητέρας ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ Κ. ΜΑΚΡΗ, η οποία πέθανε στις 7 Απρίλη 1999 και του αδελφού και θείου ΑΛΕΚΟΥ Δ. ΜΑΚΡΗ, που εκτελέστηκε στις 19 Οκτώβρη 1949 στο Μεζούρλο της Λάρισας, προσφέρουμε 30 ευρώ στην Οικονομική Εξόρμηση, μέσω της ΝΕ Καρδίτσας, 20 ευρώ στο τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και 20 ευρώ στο Παράρτημα της ΠΕΕΠΠ.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Κώστας Μακρής

* * *

Φωτ.

Στις 14 Δεκέμβρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ημέρα που τελείωσε η ζωή της αγωνίστριας ΧΑΡΙΚΛΕΙΑΣ ΤΕΛΩΝΗ.

Στη μνήμη της προσφέρω στο ΚΚΕ 1.000 ευρώ ως δεύτερη δόση για την Οικονομική Εξόρμηση.

Χαρικλάκι! Πέρασε ένας χρόνος από το φευγιό σου, αλλά κανείς δε σε ξέχασε. Και μπορεί βέβαια τα «πατερμά» και τα «κυργελέησον» να μην τα άκουσες στον ύπνο σου, όμως τα ανθοδοχεία σου, όλο το χρόνο, είχαν φρέσκα λουλούδια.

Αν ρωτάς για τα δικά μας νέα, σε πληροφορώ πως έρχονται εκλογές και οι γαλάζιοι και οι πράσινοι βγήκαν στα μπαλκόνια και γίνονται καλλιστεία, για το ποιος είναι καλύτερος για να κρατήσει την κουτάλα.

Μπαίνουμε και μεις, του ΚΚΕ, ανάμεσά τους, ακούμε πολλά «μπράβο καλά τα λέτε», εισπράττουμε «πολλή συμπάθεια», αλλά οι πολλοί την ψήφο τους την κρατούν να την κάνουν τράμπα με καμιά θεσούλα.

Τέλος πάντων, κουκουέδες είμαστε, δεν το βάζουμε κάτω και συνεχίζουμε για το καλύτερο.

Σ' αφήνω τώρα. Θα τα ξαναπούμε -εκτός απροόπτου- του χρόνου τέτοιον καιρό.

Γιώργης Μαντάς

* * *

Ο Νικόλαος Ντακομύτης προσφέρει, ως δεύτερη δόση, 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Νεάπολης, για την Οικονομική Εξόρμηση.

* * *

Στις 10 Δεκέμβρη 2003 έφυγε από τη ζωή η πρώτη εξαδέλφη μου ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΣΕΜΠΕΡΑΚΗ.

Αλεξάνδρα Μακρή
Αλεξάνδρα Μακρή
Στη μνήμη της και αντί για στεφάνι στη σορό της προσφέρω 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ «Αϊ-Γιώργη» Κοκκινιάς.

Μαρία Τσεμπεράκη

* * *

Στη μνήμη των: ΙΩΑΝΝΗ ΡΑΪΣΑΚΗ, παπα-ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΚΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΞΑΘΟΥΔΑΚΗ, ΔΗΜΗΤΡΗ και ΜΙΧΑΛΗ ΤΟΜΑΔΑΚΗ, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από παρακρατικούς τρομοκράτες, του ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΣΟΥΝΗ, ο οποίος εκτελέστηκε από Γερμανούς.

Και στη μνήμη των: ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ και ΑΡΕΤΗΣ ΚΑΜΗΛΑΚΗ, ΑΝΔΡΕΑ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗ, ΒΑΣΙΛΗ ΤΟΜΑΔΑΚΗ, ΒΑΣΙΛΗ ΣΤΕΡΕΛΑΚΗ, οι οποίοι ήταν από τους πρώτους αντιστασιακούς της περιοχής των 9 χωριών Χανίων Κρήτης, ο Γιώργος Χαλκιαδάκης προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Μια φλογερή ΕΠΟΝίτισσα και ένθερμη οπαδός του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής της, η ΠΟΛΥΞΕΝΗ Πατσαλιά -ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ «έφυγε» για πάντα από κοντά μας την 1η Αυγούστου 2003.

Στη μνήμη της με πολύ σεβασμό και εκτίμηση, προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση 250 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ιθάκης.

Τα εξαδέλφια της Σπύρος Α. Δελαπόρτας,

Γιάννης, Αγγελος, Γεράσιμος Πατσαλιάς

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΣΑΡΙΔΑΚΗ, ο οποίος γεννήθηκε στον Πειραιά και πέθανε στην Αγία Βαρβάρα στις 15 Ιούνη 2002, η σύζυγός του Μαρία Μπουκολίνη προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση 10 ευρώ.

Ηλέκτρα Αρχοντή
Ηλέκτρα Αρχοντή
* * *

Φωτ.5

Στη μνήμη του παλαίμαχου κομμουνιστή, μαχητή του Κόκκινου Στρατού, μέλους του ΚΣ της ΠΕΕΠΠ, αντιπροέδρου του πολιτιστικού συλλόγου «Μπεριόζκα», μέλους της ΚΟΒ Βάθης - Μεταξουργείου, σιδηροδρομικού ΙΩΑΝΝΗ Διονύσιου ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, που πρόσφατα έκλεισε ένας χρόνος από το θάνατό του.

Της παλαίμαχης κομμουνίστριας, αντάρτισσας του ΕΛΑΣ στην ομάδα του Αρη Βελουχιώτη και μαχήτριας του ΔΣΕ ΣΕΒΑΣΤΗΣ (Τούλας) ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, η οποία «έφυγε» από κοντά μας στις 24 Μάρτη 2003.

Του αγωνιστή κομμουνιστή, λοχαγού του 3/40 Συντάγματος του ΕΛΑΣ ΝΙΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΗ - Αυγερινού και στο ΔΣΕ Κρόνου από τη Σγάρα Τζουμέρκων, ο οποίος πέθανε στην Τασκένδη τον Οκτώβρη του 1951.

Της ΑΓΟΡΩΣ (Αουρίκας) ΓΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ψηφοφόρου του ΚΚΕ, από την Κρανιά Γρεβενών, η οποία πέθανε το Νοέμβρη του 2002.

Και στη μνήμη του αγωνιστή κομμουνιστή αντάρτη του ΕΛΑΣ και μαχητή του ΔΣΕ, που τραυματίστηκε στη μάχη της Καστοριάς (Καλή Βρύση), από όπου και καταγόταν, ο οποίος έζησε πολιτικός πρόσφυγας στο Βουκουρέστι, ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, τα παιδιά και τα ανίψια τους Λίτσα, Χαρίκλεια Παπαϊωάννου, Βλαδίμηρος, Αρης Παπαϊωάννου και Βιολέττα και τα εγγόνια τους Σεβαστή, Ιωάννα και Χάρης, Αλέξανδρος προσφέρουν για την Οικονομική Εξόρμηση 220 ευρώ.

Χριστόφορος Δαμάνης
Χριστόφορος Δαμάνης
* * *

Φωτ.

Πέρασαν 5 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ και προέδρου για πολλά χρόνια του Παραρτήματος Παγκρατίου της ΠΕΑΕΑ., από το Καταφύγιο Αιτωλοακαρνανίας.

Στη μνήμη του η συντρόφισσά του Μαρία προσφέρει 50 ευρώ στην ΚΟΒ παγκρατίου, της οποίας ήταν μέλος.

** *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ του οποίου η καρδιά έπαψε να χτυπά στις 17 Ιούλη 2003, σε ηλικία 78 χρόνων, μέλος του ΚΚΕ από το 1943 και αξιωματικός του ΔΣΕ, γεννήθηκε το 1925 στο χωριό Κομνήνιο Ημαθίας. Προερχόταν από πολυμελή αγροτική οικογένεια και από μικρός μπήκε στη βιοπάλη.

Το 1943 εκλέχτηκε γραμματέας της ΕΠΟΝ του χωριού του, διωκόμενος, μετά την Απελευθέρωση για τη δράση του, καταφεύγει στο συγκρότημα του καπετάν Μαύρου.

Το καλοκαίρι του 1948, στις μεγάλες επιχειρήσεις του Γράμμου, πολεμώντας ως διοικητής διμοιρίας, τραυματίζεται βαριά με αποτέλεσμα να χάσει το ένα χέρι του.

Με την υποχώρηση του ΔΣΕ, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, δούλεψε σε υπεύθυνη θέση της ΚΟ της πόλης. Εκεί δημιούργησε οικογένεια.

Επέστρεψε στην πατρίδα με την οικογένειά του το 1978. Ζούσε στη Βέροια, συνδέθηκε με την ΚΟΒ και για πολλά χρόνια πρόσφερε τις υπηρεσίες του στο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ. Ηταν καθημερινός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη».

Στη μνήμη του πρόσφεραν για την Οικονομική Εξόρμηση: Η συντρόφισσά του Βούλα και τα παιδιά του Αλέξανδρος και Νίκος 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πάσσα -Κιόσκι Βέροιας, 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», 30 ευρώ στο περιοδικό της Εθνικής Αντίστασης και 30 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ. Επίσης οι οικογενειακές φίλες Μαρία και Ελένη, από τη Θεσσαλονίκη, 50 ευρώ.

* * *

Πριν από λίγες μέρες «έφυγε» για πάντα από κοντά μας η παλιά Μυτιληνιά αγωνίστρια ΑΝΝΑ ΣΑΜΑΡΑΔΕΛΛΗ, η οποία ως τα 96 χρόνια της αγωνιζόταν για τα ιδανικά της ειρήνης και του σοσιαλισμού.

Δημήτρης Γιολδάσης
Δημήτρης Γιολδάσης
Στη μνήμη της η Ελένη Χατζημιχάλη προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κοινωνικών Κινημάτων Ζωγράφου.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΗ, αντάρτη του ΔΣΕ στον Πάρνωνα, και αντί για μνημόσυνο προσφέρω 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Ραφήνας.

Γ. Κόκακλης

* * *

Φωτ.

Σήμερα Κυριακή 28 Δεκέμβρη στον Αγιο Νικόλαο Λιβαδειάς γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΝΤΑ (Βόλγα), ο οποίος γεννήθηκε το 1914 στον Ελικώνα Ζερίκι Λιβαδειάς.

Στην Κατοχή εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ και έγινε μέλος του ΚΚΕ. Ηταν υπεύθυνος στην περιοχή του Ελικώνα. Αργότερα υπηρέτησε στην Εθνική Πολιτοφυλακή.

Στον εμφύλιο, ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Πιάνεται το 1948 και καταδικάζεται δυο φορές σε θάνατο. Φυλακίζεται στη Θήβα και εξορίζεται στην Ικαρία.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος προσχωρεί στην ΕΔΑ. Αναδείχτηκε σε ΓΓ του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς και εκλέγεται πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Λιβαδειάς.

Μετά τη μεταπολίτευση πρωτοστατεί στην αναδιοργάνωση της ΚΟ Λιβαδειάς του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 5 χρόνια από το θάνατο του παλαίμαχου αγωνιστή ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΔΑΜΑΝΗ, στελέχους του ΚΚΕ, ο οποίος ως το θάνατό του αγωνίστηκε για τα ιδανικά του σοσιαλισμού. Υπήρξε υπόδειγμα αγωνιστή και φωτεινό παράδειγμα τόσο για τους συντρόφους του, όσο και για τους Κνίτες.

Νώντας Παπανάγνου
Νώντας Παπανάγνου
Στη μνήμη του η γυναίκα του Ανέζα Παλαμάρη προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Νεράιδας Λάρισας.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΓΙΩΡΓΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και κομμουνιστή ως το τέλος της ζωής του, η γυναίκα του πρόσφερε 10 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω Εδαφικής Χαϊδαρίου.

* * *

Φωτ. 2

Σε ηλικία 51 χρόνων, «έφυγε» από κοντά μας την 1η Απρίλη 2003, η αγαπημένη μας κόρη ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΥΘΟΥΛΚΑ.

Στις 16 Απρίλη πέθανε η αγαπημένη σύζυγός και συντρόφισσά μου ΣΑΪΤΣΑ ΚΕΡΑΜΑΡΗ.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟ Χαϊδαρίου.

Σταύρος Κεραμάρης, τα παιδιά και τα εγγόνια

  • Στη μνήμη της Γεωργίας Βυθούλκα η κόρη της Σούλα προσφέρει 20 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΧΡΗΣΤΟΥ ΝΑΣΤΗ, μέλους του ΚΚΕ, η σύζυγός του Αλίκη και τα παιδιά του Κώστας, Δημήτρης, Ελένη προσφέρουν για τα 85χρονα του ΚΚΕ, το οποίο ο Χρήστος Νάστης τίμησε με τους αγώνες του, 70 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αξέχαστου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΠΕΤΡΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΗ η γυναίκα του Ολγα, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας, για την Οικονομική Εξόρμηση, 50 ευρώ.

Νίκος Οταμπασίδης
Νίκος Οταμπασίδης
* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΟΜΝΗΝΟΥ, στελέχους του Μακεδονικού Γραφείου της ΕΠΟΝ και προέδρου του Παραρτήματος Αμαρουσίου της ΠΕΑΕΑ, η σύζυγός του Μαργαρίτα προσφέρει 80 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Αμαρουσίου και 70 ευρώ στο τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Μέλη και φίλοι του Παραρτήματος Ιλιου της ΠΕΑΕΑ προσφέρουν προς τιμή των 85 χρόνων του ΚΚΕ 500 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ιλιου Δυτικής Αχτίδας.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΘΩΜΑ ΣΑΜΑΡΑ, η γυναίκα του Ειρήνη και τα παιδιά του προσφέρουν 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Βελγίου για την Οικονομική Εξόρμηση.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΝΩΝΤΑ ΠΑΠΑΝΑΓΝΟΥ, ο οποίος «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, οι φίλοι του και μέλη του ΚΚΕ από το Γαρδίκι Φθιώτιδας προσφέρουν στην Οικονομική Εξόρμηση 150 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αδελφού μου ΝΙΚΟΥ ΟΤΑΜΠΑΣΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Τοπικής Αυτοδιοίκησης Καλλιθέας.

Στέφ. Οταμπασίδης

* * *

Ο Κώστας Λώλας από τον Αετό Μεσσηνίας προσφέρει 100 ευρώ στη ΝΕ Ηρακλείου για την Οικονομική Εξόρμηση στη μνήμη συγχωριανών του μελών του ΚΚΕ οι οποίοι εκτελέστηκαν με αποφάσεις ιταλικών στρατοδικείων, σκοτώθηκαν στον ΕΛΑΣ ή στον εμφύλιο πολεμώντας ως μαχητές του ΔΣΕ, εκτελέστηκαν με αποφάσεις έκτακτων στρατοδικείων ή πέθαναν στις φυλακές και τις εξορίες:

Λόντος Νικολής, Καζαντζάς Βασίλης, Λώλας Θανάσης, Αγγελόπουλος Νίκος, Καζαντζάς Πανάγος, Αλεβίζος Δήμος, Τσακίρης Δημοκράτης, Γεωργακόπουλος Περικλής, Λαμπρόπουλος Λάμπρος, Αλεβίζος Μανόλης, Καζαντζάς Νικόλαος, Καζαντζάς Δημήτριος, Αραμπατζής Γιάννης (από τη Χίο), Μπαλογιάννης Ηλίας, Γκότσης Ναπολέων, Καζαντζάς Σπύρος, Ντεμοίρης Γιώργος, Ανδρεόπουλος Κώστας, Λώλας Δημοσθένης, Νικολόπουλος Λύσανδρος, Γκότσης Κώστας, Αθανασόπουλος Σπύρος, Ασημακόπουλος Γιάννης, Καραΐσκος Μήτρος - Αλαμπάσης, Καζαντζάς Γεώργιος, Καζαντζάς Δημήτριος, Καζαντζάς Παναγιώτης, Νικολόπουλος Σωτήρης, Χόνδρος Περικλής, Λώλας Γεώργιος.


Χαρίκλεια Τελώνη
Χαρίκλεια Τελώνη

Σεβαστή Παπαϊωάννου
Σεβαστή Παπαϊωάννου

Σαϊτσα Κεραμάρη
Σαϊτσα Κεραμάρη

Χρήστος Καστάνης
Χρήστος Καστάνης

Θωμάς Σαμαράς
Θωμάς Σαμαράς

Στέφανος Κομνηνός
Στέφανος Κομνηνός

Πολυξένη Πατσαλιά-Βλαχογιάννη
Πολυξένη Πατσαλιά-Βλαχογιάννη

Ιωάννης Παπαϊωάννου
Ιωάννης Παπαϊωάννου


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ