ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
«Τώρα στόχος είναι το βιοτικό επίπεδο του 1989!»

Παλιότερη λαϊκή κινητοποίηση για μηνιάτικο 100 ευρώ...

Associated Press

Παλιότερη λαϊκή κινητοποίηση για μηνιάτικο 100 ευρώ...
Η Ρουμανία, μια από τις φτωχές χώρες της Ευρώπης πλέον, «ελπίζει» να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2007. Παράλληλα η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών είναι πολύ πρόθυμη να φιλοξενήσει αμερικανικά στρατεύματα, ενώ την ίδια ώρα οι συνθήκες διαβίωσης για τους εργαζόμενους παραμένουν άθλιες. Για όλα αυτά τα θέματα και τις εξελίξεις είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Κονσταντίν Κρέτου, αντιπρόεδρο του ρουμανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος/Σοσιαλιστική Συμμαχία.

- Από την οπτική γωνία μιας χώρας που δεν είναι ακόμα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δεν κατέληξαν σε συμφωνία για το Ευρω-σύνταγμα;

- Κατά τη γνώμη μου αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Υπάρχουν τόσα πολλά συμφέροντα που ήταν αναμενόμενο ότι δε θα κατέληγαν σε συμφωνία σ' αυτή την προεδρία. Παρ' όλα αυτά εγώ πιστεύω ότι τελικά θα βρουν κάποια λύση επειδή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο.

- Η Ευρώπη με το νέο Σύνταγμα οδηγείται προς μια πιο ομόσπονδη μορφή ή όχι;

- Σίγουρα είναι σημαντικό για κάθε χώρα να διαθέτει τη δικιά της φωνή μέσα σ' αυτό τον υπερεθνικό οργανισμό. Φυσικό είναι να υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα και να δημιουργούνται συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνήσεων γύρω από αυτά. Αλλά τελικά το πιο σημαντικό συμφέρον είναι να διατηρήσουν την κυριαρχία τους και να καταλήξουν με μικρές παραχωρήσεις σε μια συμφωνία (που όμως θα αντιπροσωπεύει κυρίως τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων).

- Η κυβέρνηση της Ρουμανίας επιθυμεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2007. Πώς σχολιάζετε αυτή την προοπτική; Τι σας ανησυχεί;

- Η Ρουμανία θα γίνει μέλος. Κατά τη γνώμη μου αυτό που συνέβη με τη χώρα μου ήταν ένα «κακό αστείο» που οργάνωσαν οι μεγάλες δυνάμεις για να διαπραγματευτούν καλύτερα μαζί της (και με τη Βουλγαρία). Η ΕΕ δε θέλει να πάθει ξανά αυτό που έπαθε με την Πολωνία, όταν αυτή προέβαλλε ισχυρές αντιδράσεις σε ορισμένες πτυχές του κοινοτικού κεκτημένου (κυρίως αυτές που έχουν να κάνουν με τις αγροτικές επιδοτήσεις). Για να αποφύγουν τέτοιες εξελίξεις ανέβαλαν να δεχτούν τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και τις έβαζαν πάντα στο τέλος της σειράς. Οι χώρες αυτές δεν μπορούν να διαπραγματευτούν σοβαρά. Οπότε θα αποτελέσουν (μαζί με την Πολωνία) χώρες δεύτερης κατηγορίας στο εσωτερικό της ΕΕ.

Από την πολύ πρόσφατη απεργία των ταχυδρομικών

Associated Press

Από την πολύ πρόσφατη απεργία των ταχυδρομικών
- Διαβάσαμε ότι διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της κυβέρνησης της Ρουμανίας σχετικά με την εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στο έδαφος της χώρας σας. Πώς προχωράει αυτή η διαδικασία, ποιες είναι οι εξελίξεις;

- Εγώ πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία είναι και αυτό λάθος της ΕΕ. Ο στόχος ήταν αυτός που είπα πριν, δηλαδή να μη διαπραγματευτούν με τις χώρες αυτές, το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε. Δεν μπορούν να γίνουν οι χώρες αυτές μέλη της ΕΕ αν δε γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Οι σχέσεις των δύο χωρών αυτών με το ΝΑΤΟ έγιναν όταν υπήρχε ένταση μεταξύ των δύο μεγάλων χωρών της ΕΕ (Γαλλία και Γερμανία) με τις ΗΠΑ σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ. Οπότε η Ρουμανία και η Βουλγαρία πλησίασαν τις ΗΠΑ για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ (που ήταν προϋπόθεση για την ένταξη στην ΕΕ) και τώρα φυσικά οι Αμερικανοί έρχονται να εισπράξουν το «μερίδιό τους από τα κέρδη» και ζητούν την εγκατάσταση των βάσεων.

Εγώ πιστεύω ότι ούτε οι Ρουμάνοι ούτε οι Βούλγαροι θέλουν να έχουν ξένες βάσεις στο έδαφός τους. Η Ρουμανία υπέφερε δύο πολέμους και δεν υπάρχει οικογένεια στη χώρα μου που να μην έχει κάποιο συγγενή που να έχασε τη ζωή του σε αυτούς τους πολέμους, οπότε ξέρουμε τι θα «πει» στρατιωτικές βάσεις. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Αν η Ευρώπη θέλει να είναι ισχυρή τότε πρέπει να στηριχτεί στις δυνάμεις της και όχι στις αμερικανικές βάσεις.

- Ποιες θα λέγατε ότι είναι μέχρι στιγμής οι συνέπειες στην οικονομία, στις εργατικές συνθήκες από τη διαδικασία ένταξης της Ρουμανίας στην ΕΕ (την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου);

- Το κέρδος θα το έχει η Ευρώπη και όχι η Ρουμανία. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου καταστράφηκε η βιομηχανία και η αγροτική παραγωγή υπολειτουργεί. Για παράδειγμα η αγροτική παραγωγή της Ρουμανίας έχει τη δυναμική να φτάσει να θρέφει 100 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά σήμερα εισάγουμε το 70% των αναγκών μας... Ακόμη στην Ευρώπη κατά μέσο όρο, σε 1.000 ανθρώπους αναλογούν 80 τρακτέρ, ενώ στη Ρουμανία μόλις 8.

Πολλοί Ρουμάνοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να βρουν εργασία. Την ίδια στιγμή ο πληθυσμός «γερνάει», αφού οι γεννήσεις είναι λιγότερες από τους θανάτους. Τις τελευταίες δεκαετίες ο πληθυσμός της Ρουμανίας μειώθηκε.

- Διαβάσαμε επίσης ότι υπήρξε μια προσπάθεια από το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, να επέμβει στο εσωτερικό του κόμματός σας. Ποιες είναι οι εξελίξεις;

- Κατά τη γνώμη μου αυτή είναι μια γενικότερη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Δηλαδή η Αριστερά να αντιπροσωπεύεται μόνο από αυτούς. Αυτό γίνεται επειδή η σοσιαλδημοκρατία ήταν αντίπαλος του υπαρκτού σοσιαλισμού και έγιναν κάποιες κατακτήσεις στις σοσιαλδημοκρατικές χώρες. Αλλά η σημερινή σοσιαλδημοκρατία δεν έχει καμία σχέση με αυτή του παρελθόντος. Σήμερα αυτό που κάνει είναι να εφαρμόζει τις πολιτικές της ΕΕ και ο κίνδυνος γι' αυτούς σε χώρες όπως η Ρουμανία είναι ένα αριστερό κόμμα που δε θα τους πάρει μόνο ψήφους αλλά θα προσφέρει άλλες λύσεις για τα κοινωνικά προβλήματα. Και αυτό δεν το θέλουν. Η ύπαρξή μας λοιπόν τους βάζει σε κίνδυνο και γι' αυτό προσπαθούν να μας εξαφανίσουν.

- Τελικά παρά την παρέμβαση στο εσωτερικό του κόμματός σας, που οδήγησε στη διαγραφή του από τους εκλογικούς καταλόγους, θα συμμετάσχετε στις επόμενες εκλογές;

- Το κόμμα μας θέλει να συμμετάσχει αλλά μετά την παρέμβαση και τη σύμφωνη γνώμη της δικαιοσύνης που οδήγησε στη διάλυση του κόμματος, έπρεπε να ασκήσουμε έφεση. Αλλά επειδή δε γνωρίζουμε αν το κυβερνών κόμμα δε θα επιτεθεί εκ νέου σε μια νέα απόφαση, δημιουργήσαμε ένα νέο κόμμα που λέγεται «Σοσιαλιστική Συμμαχία» για να συμμετάσχουμε στις επόμενες εκλογές.

- Είδαμε πολλές διαδηλώσεις φοιτητών και εργατών στη Ρουμανία τους τελευταίους μήνες. Ποιες είναι οι συνθήκες σήμερα;

- Οι συνθήκες στη χώρα μου είναι χειρότερες από ποτέ. Για παράδειγμα το 1989 (που η Δύση έλεγε ότι ήμασταν η χειρότερη χώρα) η Ρουμανία θεωρούνταν ότι ήταν 4 φορές πίσω από τις αναπτυγμένες χώρες. Σήμερα είναι 30 φορές πίσω. Η αγοραστική δύναμη των Ρουμάνων σήμερα είναι μόλις το 60% της αντίστοιχης του 1989. Τώρα το 1989 είναι στην ουσία ο στόχος των κυβερνήσεων!

Ο κόσμος στη Ρουμανία είχε την εμπειρία του σοσιαλισμού. Ολοι είχαν δουλιά και σπίτι. Η εκπαίδευση ήταν δωρεάν, η ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη επίσης. Σήμερα όλα αυτά έχουν αλλάξει και σ' όλη την Ευρώπη βλέπουμε ότι οι συντάξεις γίνονται πιο μικρές και ανεβαίνει και το όριο συνταξιοδότησης. Επειδή ακριβώς δεν υπάρχει ένα σοσιαλιστικό σύστημα που να λειτουργεί ως αντίβαρο στον καπιταλισμό. Τώρα κανείς δεν ενδιαφέρεται για το λαό, μόνο για το κέρδος. Σήμερα ζούμε στη βαρβαρότητα αλλά το μέλλον πρέπει να είναι μόνο ο σοσιαλισμός.


Γ. Παπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ