ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΙΡΗΝΗΣ 2004
Μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας

Ξεκίνησε χτες από τους Δελφούς και ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ στην Ακρόπολη η μεγάλη Ειρηνοδρομία, η πρώτη εκδήλωση στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης

Από τους Δελφούς, τον «ομφαλό της Γης», ξεκίνησαν χτες, στις 4.45 το πρωί, δεκάδες αγωνιστές και αγωνίστριες της ειρήνης, αψηφώντας το χιονόνερο και το τσουχτερό κρύο, για να διανύσουν μια διαδρομή 530 χιλιομέτρων.

«Η σημερινή εκδήλωση της Ολυμπιάδας Ειρήνης με την Ειρηνοδρομία, που ξεκινάει από εδώ, τους Δελφούς, αποδεικνύει ότι το φιλειρηνικό και γενικότερα το λαϊκό κίνημα δε θα μείνει παρατηρητής των εξελίξεων στη χώρα μας, ενόψει και των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων, που καμιά σχέση δεν έχουν, βέβαια, με τα ιδανικά της φιλίας, της συνεργασίας και της ευγενούς αθλητικής άμιλλας». Αυτά τόνισε ο Γιάννης Κόλαρης από τη Δημοτική Κίνηση Δελφών «Δημοτική Αναγέννηση», στη σύντομη ομιλία του μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών, λίγο πριν δοθεί η εκκίνηση της Ειρηνοδρομίας. «Από εδώ τους Δελφούς», επισήμανε ο Γ. Κόλαρης, «τον ομφαλό της Γης, στέλνουμε σήμερα το πρωί ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας ότι η μόνη υπερδύναμη, που είναι οι λαοί, αργά ή γρήγορα, θα τσακίσει τον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό». Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, και ο Νίκος Φίτσιος, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων.

Στις 6.15 το πρωί, οι 30 ειρηνοδρόμοι του ΑΠΣ «Απόλλων» Δυτικής Αττικής μαζί με τους 10 περίπου ειρηνοδρόμους του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων έφτασαν υπό βροχή στην Ιτέα. Κάθε ομάδα δρομέων, αποτελούμενη από τρία ή τέσσερα άτομα, διάνυε μια απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων, κρατώντας ένα στεφάνι ελιάς, το οποίο παρέδιδε στην επόμενη ομάδα αθλητών, που με τη σειρά της άρχιζε τη δική της διαδρομή. Οι ειρηνοδρόμοι πολλές φορές αναγκάστηκαν να τρέξουν κάτω από καταρρακτώδη βροχή, διασχίζοντας τις μικρές λίμνες που είχαν σχηματιστεί στον εθνικό δρόμο Δελφοί - Ιτέα - Γαλαξίδι. Και όλα αυτά, μέσα στη νύχτα και σε θερμοκρασίες που σε κάποια σημεία της διαδρομής άγγιζαν τους μηδέν βαθμούς.

Τα ξημερώματα βρήκαν τους ειρηνοδρόμους στο Γαλαξίδι. Στις 8.45 το πρωί, έφτασαν στον Αγ. Νικόλαο, όπου τους περίμεναν για να πάρουν τη σκυτάλη 20 περίπου δρομείς από τον Αθλητικό Σύλλογο Αιγίου. Στη Ναύπακτο, τους περίμεναν και πήραν μέρος στην Ειρηνοδρομία δρομείς από το Σύλλογο Υγείας Αγρινίου και στο Ρίο 20 περίπου δρομείς από το Σύλλογο Δρομέων Πάτρας. Αργά το βράδυ, οι ειρηνοδρόμοι έφτασαν στην Ολυμπία.

Το σημερινό πρόγραμμα

Σήμερα Κυριακή το πρόγραμμα της Ειρηνοδρομίας έχει ως εξής: Στις 05.30 το πρωί, άφιξη ειρηνοδρόμων στην Τρίπολη, στις 09.00 το πρωί στη Νεμέα (Πεδίον Αρεως), στις 12.00 το μεσημέρι στα Ισθμια (υποδοχή από την Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Κορίνθου και άλλους φορείς), στις 15.00 το μεσημέρι στα Μέγαρα (υποδοχή από την Επιτροπή Ειρήνης Μεγάρων στην κεντρική πλατεία), στις 17.00 το απόγευμα στην Ελευσίνα (παλιό εργοστάσιο ελαιουργίας και υποδοχή από την Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας και άλλους μαζικούς φορείς), στις 18.30 το βράδυ στο Χαϊδάρι (Παλατάκι), υποδοχή από Επιτροπές Ειρήνης των περιοχών Δυτικής Αττικής (η εκδήλωση υποδοχής θα ξεκινήσει από τις 17.30 το απόγευμα). Και στις 20.30 το βράδυ, ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΟΔΡΟΜΙΑΣ στην ΑΚΡΟΠΟΛΗ (Διονυσίου Αρεοπαγίτου).

Η ΠΕΔΥΕ καλεί στο Παλατάκι

Motion Team

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) καλεί το λαό της Αθήνας σε μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση υποδοχής των αθλητών της Ειρηνοδρομίας στο Παλατάκι στο Χαϊδάρι σήμερα Κυριακή, στις 17.30 το απόγευμα. Για τη μετάβαση μπορούν να αξιοποιηθούν τα αστικά λεωφορεία της γραμμής Β15 (από το σταθμό του Μετρό στο Μεταξουργείο), καθώς και εκείνα που πηγαίνουν από την πλατεία Κουμουνδούρου (μέσω της Λεωφόρου Αθηνών) προς Ελευσίνα - Μάνδρα -Μαγούλα (κάθοδος στη στάση Παλατάκι).

  • Οι Επιτροπές Ειρήνης Χολαργού, Αγ. Παρασκευής και Χαλανδρίου δρομολογούν πούλμαν για την υποδοχή των ειρηνοδρόμων στο «Παλατάκι», το οποίο θα ξεκινήσει στις 15.45 το απόγευμα από την πλατεία Δημοκρατίας στο Χολαργό, θα περάσει από την πλατεία Κύπρου, το τέρμα Λεωφορείων Χολαργού, ενώ στις 16.15 το απόγευμα θα περάσει από την πλατεία της Αγ. Παρασκευής και στις 16.30 το απόγευμα από την πλατεία Χαλανδρίου στον «Αγ. Νικόλαο».
Ο «Δρόμος Θυσίας» στη Θεσσαλονίκη

Νικηφορίδης, Ιβανώφ, Λαμπράκης. Τα μνημεία των τριών αγωνιστών, που έπεσαν στον αγώνα για ειρήνη και εθνική ανεξαρτησία, αποτέλεσαν τους σταθμούς του χτεσινού «Δρόμου Θυσίας», με τον οποίο άνοιξε η αυλαία των εκδηλώσεων της Ολυμπιάδας Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη, που διοργανώνει η ΕΔΥΕΘ. Δεκάδες εκπρόσωποι αθλητικών σωματείων, εργαζόμενοι και νεολαία, θρυλικές μορφές του αθλητισμού στην πόλη, άνθρωποι που όλο το προηγούμενο διάστημα βάδισαν στα χνάρια των μαρτύρων της ειρήνης μέσα από το φιλειρηνικό - αντιπολεμικό κίνημα, πορεύτηκαν χτες από τις Συκιές μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας το μήνυμα της αλληλεγγύης, της ειρήνης και της ευγενούς άμιλλας. Ιδανικά, τα οποία η εμπορευματοποίηση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων έχει ρίξει στην πυρά του κέρδους των πολυεθνικών.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα, με τη μεγάλη συναυλία στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, στις 6 το απόγευμα. Θα συμμετάσχουν οι τραγουδιστές Βασίλης Λέκκας, Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Κώστας Πρατσινάκης, Βασίλης Πρατσινάκης, Σωτήρης Μπαλάς, Παναγιώτης Καραδημήτρης, Ανθή Τατσιούλη, Δημήτρης Νικολούδης, Ελένη Μιχαλοπούλου, Αποστόλης Σωτηρούδης, Σουζάνα και Ελένη Βουγιουκλή, Γιώργος Λίζος.

Στη Λάρισα

Στη Λάρισα οι εκδηλώσεις ξεκινούν αύριο Δευτέρα, με συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου και πικετοφορία στους δρόμους της πόλης. Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας καλεί τους μαζικούς φορείς του λαού, κάθε ανήσυχο και προβληματισμένο άνθρωπο, όσους δε βολεύονται με τη «νέα τάξη πραγμάτων», να στηρίξουν με κάθε τρόπο τις εκδηλώσεις της Ολυμπιάδας Ειρήνης, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα αντεπίθεσης και αισιοδοξίας, ότι η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί.

Η Αλ. Παπαρήγα στην ΟΑ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφτεί το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» σήμερα Κυριακή, στις 10.30 π.μ. Θα έχει συνάντηση με τη Διοίκηση του Σωματείου της Ενωσης Ιπτάμενων Συνοδών και Φροντιστών της ΟΑ και στις 11 π.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων.

Κείμενα - φωτογραφίες Ειρηνοδρομίας: Μ. Πάκιας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ