ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
«Εστρωσαν το χαλί» στους Γάλλους

Χρονοδιάγραμμα ξεπουλήματος που βολεύει και τη ΝΔ. Παρέμβαση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ

Με νέες μεθοδεύσεις, συζητήσεις παρασκηνίου, και έντεχνες διαρροές προς τον Τύπο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να «στρώσει το χαλί» στη γαλλική τράπεζα Societe Generale, η οποία προαλείφεται για νέο αφεντικό της Γενικής Τράπεζας. Επίσημα οι συναρμόδιοι υπουργοί αποφεύγουν να κάνουν κάποια νύξη για τις προθέσεις τους, ρίχνοντας το μπαλάκι στη διορισμένη διοίκηση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ), που είναι και ο βασικός μέτοχος της τράπεζας. Οι τελικές «πινελιές» για το ξεπούλημα στη γαλλική τράπεζα, σε μια εξέλιξη που σηματοδοτεί και απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων, μπήκαν στη χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Κ. Σημίτη, των υπουργών Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, της διοίκησης της ΤτΕ (Γκαργκάνας, Θωμόπουλος) και του διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Γκ. Χαρδούβελη. Μετά τη συνάντηση που κράτησε πάνω από μια ώρα ο υπουργός Αμυνας ισχυρίστηκε ότι το όλο θέμα «θα το χειριστεί το Μετοχικό Ταμείο Στρατού»... Οι κύκλοι του Μαξίμου «ανεπίσημα» έκαναν λόγο για «επιθετική οικονομική πολιτική» από την πλευρά της κυβέρνησης, για την ανάγκη να «προχωρήσει η υπόθεση», η οποία - σύμφωνα με το περιβάλλον Σημίτη - «έχει καθυστερήσει πάρα πολύ». Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να κινδυνολογήσουν για το μέλλον της Γενικής Τράπεζας από τον... «ανταγωνισμό». Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους η «πιο σοβαρή και αξιόπιστη πρόταση» είναι αυτή της Societe Generale.

Η κυβέρνηση από το παρασκήνιο ισχυρίζεται ότι τάχα οι επίδοξοι αγοραστές δεσμεύτηκαν να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, κάτι βέβαια που δεν ευσταθεί. Η συγκεκριμένη τράπεζα έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες απολύσεις προσωπικού σε τράπεζα που εξαγόρασε στην Τσεχία πρόσφατα, ενώ επίσημα έχει ανακοινώσει πακέτο απολύσεων και για το 2004. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΔΣ του ΜΤΣ επιστρατεύεται από την κυβέρνηση να συνεδριάσει το συντομότερο δυνατό (πιθανόν την ερχόμενη Τρίτη). Στη συνέχεια, για το τυπικό του πράγματος, θα πρέπει να συγκληθεί η γενική συνέλευση των μετόχων για να εγκρίνει τις προειλημμένες αποφάσεις. Η όλη διαδικασία φαίνεται δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις εκλογές. Ετσι, με αυτό το πλαίσιο -χρονοδιάγραμμα καλύπτεται και η ηγεσία της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΝ, που μέχρι τις εκλογές θα μπορούν να ψαρεύουν στα «θολά νερά», εμπαίζοντας τους εργαζόμενους με ψεύτικες υποσχέσεις...

Παρέμβαση της ΚΟΑ

Η ΚΟΑ του ΚΚΕ παρεμβαίνοντας στο θέμα του ξεπουλήματος της Γενικής Τράπεζας επισημαίνει τις επιπτώσεις που θα έχει πάνω στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν την πολιτική των αναδιαρθρώσεων, συγχωνεύσεων και εξαγορών σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, που ακολουθούν από κοινού η κυβέρνηση και τα κόμματα που ψήφισαν τη συνθήκη του Μάαστριχτ.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ είναι η παρακάτω:

«Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στον αγώνα τω εργαζόμενων ενάντια στο ξεπούλημα της Γενικής Τράπεζας σε ιδιώτες, με άμεσες συνέπειες τη συρρίκνωση, τις απολύσεις, την κατάργηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Καλεί τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν αυτή την πολιτική των αναδιαρθρώσεων, συγχωνεύσεων και εξαγορών υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση, μαζί με τα κόμματα που ψήφισαν τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Να εντείνουν και να δυναμώσουν τον αγώνα κατά της παράδοσης της τράπεζας σε οποιονδήποτε ιδιώτη.

Καταγγέλλει την απαράδεκτη πολιτική παρέμβαση σήμερα της κυβέρνησης υπέρ της Societe Generale, η οποία πέραν των άλλων, έχει ήδη προαναγγείλει 600 απολύσεις και, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, έχει ανάμειξη και σε σκάνδαλο με ξέπλυμα χρήματος.

Καλεί την κυβέρνηση και το ΜΤΣ να σταματήσουν και να ακυρώσουν άμεσα κάθε διαδικασία στην κατεύθυνση ξεπουλήματος της τράπεζας, που μπροστά στην προκήρυξη και των εκλογών, σηματοδοτεί και άλλες σκοπιμότητες. Στην αντίθετη περίπτωση, η κυβερνητική πολιτική και οι αρμόδιοι φορείς αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες απέναντι στους εργαζόμενους της Γενικής Τράπεζας και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό».

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΛΜΥΡΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Να διορθωθούν οι αδικίες

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

«Αγανάκτηση και θυμός διακατέχει τους ελαιοπαραγωγούς της επαρχίας Αλμυρού ύστερα από τον εμπαιγμό που δέχτηκαν από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με τις επιδοτήσεις του ελαιολάδου εσοδείας 2002-2003». Αυτό τονίζεται σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση των δύο βουλευτών του ΚΚΕ αναφέρονται τα ακόλουθα:

  • Από τις 2.500 αιτήσεις ελαιοπαραγωγών των Συνεταιρισμών της επαρχίας Αλμυρού για την επιδότηση ελαιολάδου εγκρίθηκαν οι 2.100, ενώ οι 400 αιτήσεις παραμένουν χωρίς καμία απάντηση για τη μη έως τώρα έγκρισή τους.
  • Οι επιδοτήσεις όσων έχουν εγκριθεί είναι μειωμένες σε σχέση με την παραγωγή κατά 70%. Υπάρχει παραγωγός που πήρε 1 ευρώ επιδότηση.
  • Οι επιδοτήσεις ελαιολάδου έως τώρα δίνονταν στους ελαιοπαραγωγούς κατά το μήνα Νοέμβρη και οι αιτήσεις κατατίθενται Ιούνη μήνα. Η δικαιολογία του ΟΠΕΚΕΠΕ που καθυστερεί ο έλεγχος είναι μια επιπλέον κοροϊδία και περιφρόνηση προς τους ελαιοπαραγωγούς της εν λόγω περιοχής, των οποίων σημειωτέον τα τρία τελευταία χρόνια η παραγωγή έχει πληγεί έως και εξ ολοκλήρου από τις άσχημες καιρικές συνθήκες και βρίσκονται οικονομικά εξαθλιωμένοι.

Με δεδομένο ότι η παραγωγή ελιάς είναι μονοκαλλιέργεια στην περιοχή, οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας «τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε να δοθούν άμεσα οι επιδοτήσεις σε όλους τους δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς των παραπάνω συνεταιρισμών; Και τι για την επιδότηση της πραγματικής παραγωγής χωρίς τις αυθαίρετες περικοπές που τινάζουν στον αέρα παραγωγούς με μονοκαλλιέργειες όπως οι συγκεκριμένοι με την ελιά;».

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Αλλεπάλληλες εκδόσεις ομολόγων

Σε συνεχόμενο κρατικό δανεισμό καταφεύγει η κυβέρνηση για να καλύψει τρέχουσες διαχειριστικές ανάγκες του νέου κρατικού προϋπολογισμού, να πληρώσει παλαιότερα δάνεια τα οποία λήγουν, αλλά και για να χρηματοδοτήσει τα ολυμπιακά έργα, κοινοτικά προγράμματα κλπ. Αυτό προκύπτει από σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, που παραθέτει στοιχεία για το πρόγραμμα δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου στο πρώτο τρίμηνο του 2004.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά - εκτός από το δανεισμό μαμούθ, 5 δισ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκε με την κοινοπρακτική έκδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς - θα ακολουθήσουν δύο ακόμα κοινοπρακτικές εκδόσεις ενός 5ετούς ομολόγου, αλλά και η επανέκδοση ενός ομολόγου με ρήτρα τον τρέχοντα πληθωρισμό, το οποίο λήγει στις 25 Ιούλη του 2025.

Αν και στην ανακοίνωση του ΟΔΥΧ δεν αναφέρεται το ακριβές ύψος του δανεισμού από τις δύο νέες κοινοπρακτικές εκδόσεις, σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος του κρατικού δανεισμού το τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη 2004 θα φτάσει τα 15 δισ. ευρώ (περί τα 5 τρισ. δραχμές).

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας, προσπαθώντας να απαντάει στην κριτική που ασκεί η ΝΔ ότι η προσφυγή σε αφειδή δανεισμό αποτελεί ομολογία της αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής, υποστήριξε χτες ότι ο δανεισμός είναι προγραμματισμένος, ενώ το κόστος δανεισμού που επιτεύχθηκε με την κοινοπρακτική έκδοση του ομολόγου, ήταν σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα.

Νέες τιμές σε 72 φάρμακα

Τιμές σε 66 νέα σκευάσματα, νέες μορφές και νέες συσκευασίες κυκλοφορούντων φαρμακευτικών σκευασμάτων περιλαμβάνονται στο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, που εκδόθηκε χτες. Στο ίδιο δελτίο, περιλαμβάνονται μειώσεις τιμών σε 6 ιδιοσκευάσματα, που εγκρίθηκαν μετά από αίτημα της επιχείρησης που τα κυκλοφορεί.

Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στους φαρμακοβιομήχανους να ικανοποιήσει τις αξιώσεις τους, για αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, αρχής γενομένης από τα λεγόμενα «φθηνά» φάρμακα με τιμή μέχρι τρία ευρώ. Ανατιμήσεις αναμένεται να προέλθουν και από τα θεσμικά αιτήματα των φαρμακοβιομηχάνων για αλλαγή του τρόπου κοστολόγησης των φαρμάκων, τα οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προτίθεται να «εξετάσει», σε πρώτη φάση, στο όνομα της ενίσχυσης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας. Τα ζητήματα αυτά, στο βαθμό που δεν προωθηθούν λόγω εκλογών, είναι βέβαιο ότι θα τα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων θεωρούνται βέβαιες και είναι θέμα χρόνου να επιβληθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ