ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ- ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Τη Δευτέρα η συγκέντρωση στην Τρίπολη

Την ίδια μέρα, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου και η Επιτροπή Αγώνα ελαιοπαραγωγών οργανώνουν τη Δευτέρα συλλαλητήριο στην Παναιγιάλεια Ενωση

Μια συντονισμένη, αγωνιστική απάντηση από κτηνοτρόφους και αγρότες απ' όλη σχεδόν την Πελοπόννησο ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, θα δοθεί στην Τρίπολη, τη Δευτέρα 12 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της πόλης, μετά από κάλεσμα των δυνάμεων της ΠΑΣΥ σε Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία, αλλά και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας και του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Σοφικού στην Κορινθία. Ταυτόχρονα, την ίδια μέρα, στις 10.30 π.μ., ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου και η Επιτροπή Αγώνα Ελαιοπαραγωγών καλούν σε παναγροτικό συλλαλητήριο στο Αίγιο, μπροστά από την Παναιγιάλεια Ενωση, με κεντρικό αίτημα την άμεση καταβολή του συνόλου της επιδότησης του λαδιού.

Σε δήλωσή του στο «Ρ», ο αγροτοσυνδικαλιστής της ΠΑΣΥ Αρκαδίας Δημήτρης Κολοβός τόνισε: «Ολοι μαζί να παλέψουμε για να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Να στηριχτεί η εγχώρια παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Πριν από κάθε μετεγκατάσταση, να οριστούν χωροταξικά συγκεκριμένες κτηνοτροφικές περιοχές σε επίπεδο δήμων και να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές για να λειτουργούν οι μικρές μονάδες μας και πάνω απ' όλα να στηριχτεί η δημιουργία και η λειτουργία παραγωγικών συνεταιρισμών». Ο δήμαρχος Οινούντων Λακωνίας, Βαγγέλης Βαλλιώτης, από την πλευρά του, υπογράμμισε στο «Ρ» πως «ο μόνος δρόμος των αγροτοκτηνοτρόφων είναι ο διαρκής αγώνας ενάντια στις πολιτικές επιλογές που οδηγούν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς».

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 2003
Μακράν της πραγματικότητας...

Ενώ η ακρίβεια πολιορκεί τα λαϊκά νοικοκυριά, η κυβέρνηση κατάφερε να ...μειώσει τον πληθωρισμό το 2003 στο 3,1% από 3,4% το 2002

Εκτός πραγματικότητας είναι τα στοιχεία που έδωσε χτες η Στατιστική Υπηρεσία για τον πληθωρισμό στη χώρα μας το 2003, ο οποίος εμφανίζει αισθητή ...μείωση ως προς το 2002! Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, ο επίσημος πληθωρισμός σημείωσε πέρσι άνοδο 3,1% έναντι ανόδου 3,4% που είχε σημειωθεί το 2002. Στοιχεία για την εξέλιξη του πληθωρισμού από μήνα σε μήνα (Δεκέμβρης προς Νοέμβρη) και σε μέσα επίπεδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΥΕ, θα δημοσιοποιηθούν αργότερα, καθώς δεν έχουν συγκεντρωθεί ακόμα τα στοιχεία για τους μήνες Οκτώβρη και Νοέμβρη.

Η μείωση του πληθωρισμού με στατιστικές αλχημείες εξυπηρετεί προφανείς κυβερνητικές επιδιώξεις. Κατά πρώτον η κυβέρνηση επιδιώκει να πείσει τα λαϊκά στρώματα, που καθημερινά δοκιμάζονται από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια στα ράφια των καταστημάτων, ότι οι επαφές του υπουργείου Ανάπτυξης με εμπόρους και επιχειρηματίες ήταν αποτελεσματικές και ότι επέφεραν τελικά το ποθητό αποτέλεσμα, τη συγκράτηση των τιμών. Ενα καθ' όλα ψεύτικο στοιχείο, δηλαδή, το οποίο θα επιδιώξει να το εκμεταλλευτεί και προεκλογικά. Στα πλαίσια αυτά ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, έσπευσε να μιλήσει χτες για «ένα καλό νέο, τη σημαντική πτώση του πληθωρισμού». Αυτό, κατά τον υπουργό, αποτελεί μια απόδειξη ότι η ελληνική οικονομία το 2003 τερμάτισε σχετικά καλά, με έναν πληθωρισμό χαμηλότερο του αναμενόμενου και μία ανάπτυξη υψηλότερη της αναμενόμενης... Η κυβέρνηση επιδιώκει, επίσης, με τη δημοσιοποίηση στοιχείων περί χαμηλού πληθωρισμού, να επηρεάσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών, υπέρ των δεύτερων, αφού το ύψος του ετήσιου πληθωρισμού αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του ύψους των μισθολογικών αυξήσεων.

Η στατιστική απεικόνιση της ακρίβειας δεν έχει φυσικά καμιά σχέση με τα αλλεπάλληλα κύματα ανατιμήσεων που βιώνουν καθημερινά τα λαϊκά στρώματα, τα οποία, μη δυνάμενα να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά τους έξοδα με τους χαμηλούς μισθούς και τις συντάξεις, πέφτουν θύματα της τραπεζικής τοκογλυφίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με την κυβερνητική εκδοχή της ακρίβειας, σε ετήσια βάση (Δεκέμβρης '03/'02) η ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά αυξήθηκε μόνον 3%, η ένδυση-υπόδηση 2,9%, η στέγαση 2,8%, η υγεία 3,8%, οι μεταφορές 1,8%, η εκπαίδευση 4,4%, ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση, 7,3%, σημείωσε η ομάδα αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω της αύξησης της τιμής των τσιγάρων. Από τα ξεχωριστά είδη, η μεγαλύτερη αύξηση, 19,2%, καταγράφεται στην τιμή της νωπής πατάτας και ακολουθούν με 10,6% τα κουρεία-κομμωτήρια, ενώ οι αυξήσεις που σημειώθηκαν σε άλλα είδη - πάντα σύμφωνα με την ΕΣΥΕ - κυμαίνονται σε μονοψήφιους αριθμούς.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Διεκδικούν την άμεση καταβολή ενισχύσεων και αποζημιώσεων

Το δίκαιο αίτημα για ενισχύσεις και αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών των οποίων η φετινή παραγωγή υπέστη σημαντικές ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών θέτει με επιστολή - υπόμνημα διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Γεωργίας Γ. Δρυ η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΝΚ). Το εν λόγω αίτημα είχε θέσει η ΕΟΑΣΝΚ στον Γ. Δρυ και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νομό χωρίς, όμως, να λάβει καμία απάντηση.

Η επιστολή της ΕΟΑΣΝΚ έχει ως εξής: «Κύριε υπουργέ. Οπως σας κάναμε γνωστό, εκ μέρους της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, αλλά και ο Αγροτικός Σύλλογος του Παλαμά, μέλος της Ενωτικής Ομοσπονδίας, στην πρόσφατη επίσκεψή σας στην Καρδίτσα και στον Παλαμά, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, απ' αυτά που εσείς τα χαρακτηρίζετε "καθημερινά", για τα οποία, δυστυχώς, ακόμα δεν απαντήσατε έστω και αρνητικά.

Χαρακτηριστικά, σας ζητήσαμε να δεσμευτείτε και να υλοποιήσετε τη συμπλήρωση εισοδήματος για τους παραγωγούς βαμβακιού πάνω από 30% του μέσου όρου που καθορίσατε για την Καρδίτσα. Επίσης, σας ζητήσαμε να αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί που λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των ιδιομορφιών των χωραφιών δεν μπόρεσαν να συλλέξουν καθόλου βαμβάκι, με αποτέλεσμα να απειλούνται με οικονομική καταστροφή και αφανισμό, κυριολεκτικά.

Ενα άλλο "καθημερινό" πρόβλημα δημιουργήσατε με την παρακράτηση επιδοτήσεων από το 2001, γιατί ο δορυφόρος δεν είδε καλά τα χωράφια και οι αγρότες ακόμα δεν πήραν τα χρήματά τους».

Και καταλήγει: «Η ΕΟΑΣΚ ζητά να ικανοποιήσετε τα δίκαια αιτήματα και να λύσετε τα μικρά αυτά προβλήματα, που για τους παραγωγούς είναι μεγάλα και καθοριστικά, για να μπορέσουν να ζήσουν και να συνεχίσουν την παραγωγική τους διαδικασία».

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Το ΚΚΕ έφερε στη Βουλή τα προβλήματά τους

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Αργολίδας και ειδικότερα της περιοχής της Μηδέας, εξαιτίας της πρακτικής που ακολουθούν σε βάρος τους οι υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας και της Νομαρχίας Αργολίδας, έφερε με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ τονίζονται τα εξής: «Σε διωγμό έχουν κηρύξει οι υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας και της Νομαρχίας Αργολίδας τους κτηνοτρόφους του νομού και ειδικά στην περιοχή της Μηδέας.

Για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία τούς πιέζουν να κάνουν μετεγκατάσταση των ποιμνιοστασίων τους, χωρίς να τους υποδεικνύουν πού πρέπει να τα πάνε, αλλά και το κυριότερο να μην αναλαμβάνουν την ευθύνη για το κόστος της μετεγκατάστασης, αλλά και των απαραίτητων υποδομών (δρόμος, νερό και ηλεκτροδότηση).

Επιπλέον, η κατασκευή σφαγείων στο νομό καρκινοβατεί πάνω από 5 χρόνια και είναι αναγκασμένοι να μεταφέρουν τα προς σφαγή ζώα τους σε άλλους παρακείμενους νομούς (Αρκαδίας, Κορινθίας) με τεράστια επιβάρυνση για τα φτωχά βαλάντιά τους».

Η Επίκαιρη Ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Γεωργίας και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, οι οποίοι ερωτώνται:

-- Τι μέτρα θα πάρουν για να σταματήσει ο διωγμός των κτηνοτρόφων της Αργολίδας;

-- Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αναλάβει το κόστος της μετεγκατάστασης και τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και πού;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ