ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Γενάρη 2004
Σελ. /32

Πλάκωσε κι η

«κουτσή» Μαρία

Γιάνκηδες, γκόου χομ!

Το 1993, ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Κρίστοφερ, μας ενημέρωσε ότι στην Ελλάδα μετά από ένα μήνα θα είχαμε εκλογές. Και είχαμε. Πρόωρες...

***

Το 1996 δε χρειάστηκε να μας πουν τίποτα οι Αμερικανοί. Τους πρόλαβε ο ...κ. Σημίτης. Βλέπετε, λίγους μόλις μήνες προ των εκλογών του '96, είχε προηγηθεί εκείνο το «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ»...

***

Στις ευρωεκλογές του '99, ανήμερα μάλιστα των εκλογών, έφτασε στην Ελλάδα τηλεγράφημα του Κλίντον, με το οποίο ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ έδινε «συγχαρητήρια» στον Κ. Σημίτη για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Το υπουργείο Τύπου έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή ενώ η ψηφοφορία συνεχιζόταν και οι κάλπες ήταν ακόμα ανοιχτές!

***

Παραμονές των εκλογών του 2000, ο τότε Αμερικανός πρέσβης, Ν. Μπερνς, εξέφραζε την ικανοποίησή του για τη μέχρι τότε συνεργασία του με τους Σημίτη-Παπανδρέου, εκφράζοντας την ελπίδα του ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιζόταν και μετά τις εκλογές...

***

Τώρα και με αφορμή τον ...«πού 'σαι Αντρέα να το δεις το παιδί της Αλλαγής» (!), η κυρία Ολμπράιτ μάς δήλωσε ότι «τρέφει απεριόριστο σεβασμό για τον πολύ καλό φίλο της» Γ. Παπανδρέου. Δέκα μέρες μετά, εμφανίστηκε και ο διάδοχός της, ο Πάουελ, για να δηλώσει, επίσης, ότι «ο Γ. Παπανδρέου είναι πολύ καλός μου φίλος»...

***

Επειδή δε θέλουμε να μας παρεξηγήσετε, διευκρινίζουμε ότι κάνουμε τις παραπάνω επισημάνσεις για να δείτε πόσο «ισχυρή» έχει γίνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και για να βουλώσουμε τα στόματα όλων αυτών που αναιδώς αφήνουν υπονοούμενα ότι υπάρχει - τάχα μου - παρέμβαση του ξένου παράγοντα σε αυτή τη χώρα...

Αντε τώρα να βρεις τι είναι αυτός, ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ;

1941 Τα ελληνικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Κλεισούρα.

1946 Με τις ευχές ολόκληρης της ανθρωπότητας, για ένα ειρηνικό μέλλον, χωρίς πολέμους και συγκρούσεις, συνήλθε στη Νέα Υόρκη, σε πρώτη Σύνοδο, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

1964 Ο Παναμάς διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και καταγγέλλει στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη συμφωνία, βάσει της οποίας η διώρυγα και η ζώνη που την περιβάλλει αποτελούν αμερικανική επικράτεια, ενώ στην ίδια τη ζώνη μαίνονται πολύνεκρες συγκρούσεις μεταξύ Αμερικανών και ντόπιων.

1973 Ο υπουργός Οικονομικών της Χιλής ανακοινώνει ότι 40 βασικά είδη διατροφής θα διανέμονται με δελτίο.

1978 Δολοφονείται στη Μανάγκουα της Νικαράγουας ο 53χρονος εκδότης και δημοσιογράφος Πέδρο Χοακίν Τσαμόρο Καρντένα, γνωστός αντίπαλος του δικτάτορα Σομόζα.


«Κεντροαριστερά» Γκουαντανάμο

«Οι πολιτικοί κρατούμενοι στις αγγλικές φυλακές Belmarsh και Woodhill είναι όλοι αλλοδαποί, έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο και οι περισσότεροι από αυτούς κρατούνται πάνω από δύο χρόνια χωρίς δίκη».

Αυτά γράφονται στην ιστοσελίδα της αμερικανικής εφημερίδας «Village Voice», η οποία μάλιστα σημειώνει ότι οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρουσιάζουν αυτές τις δύο αγγλικές φυλακές υψίστης ασφαλείας, ως τη βρετανική εκδοχή των αμερικανικών «στρατοπέδων Δέλτα» στη βάση του Γκουαντανάμο.

Οι συνθήκες κράτησης στις βρετανικές και τις αμερικανικές φυλακές είναι παρόμοιες, τονίζεται. Παρόμοιος είναι ο τρόπος που καταστρατηγούνται και ακυρώνονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Οπως γράφει η «Village Voice»:

  • Οι κρατούμενοι στις «κεντροαριστερές» φυλακές του Μπλερ έχουν συλληφθεί μετά την 11η Σεπτέμβρη με στοιχεία που ακόμα δεν τα έχουν δει οι δικηγόροι τους,
  • Κάθε 24 ώρες, έχουν μία μόνο ώρα να βαδίσουν μπροστά στο κελί τους και μισή ώρα, για να σταθούν σε έναν άλλο κλειστό χώρο,
  • Δε βλέπουν ποτέ ήλιο, δε γνωρίζουν αν είναι μέρα ή νύχτα,
  • Δεν τους επιτρέπουν την άσκηση των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων...
Μπρρρ!

Ξέρετε ποιο είναι το βαθύτερο νόημα της «συμμετοχικής δημοκρατίας», που πρεσβεύει και διαλαλεί όλες αυτές τις μέρες ο κ. Γ. Παπανδρέου; Κανείς δεν το περιγράφει καλύτερα από τον ίδιο. Ιδού:

«Να σου πω ένα θετικό που έκαναν το "Μπιγκ Μπράδερ" και το "Μπαρ": Εδωσαν το σύνθημα ότι συμμετέχεις. Αυτό είναι ένα πολιτικό σύνθημα»!!! (συνέντευξη στο περιοδικό «Esquire», 1/8/2002).

«Οh, my God!» (σ.σ.: «Ω, Θεέ μου!»), που θα 'λεγε και ο Γιώργος...

Από τις καλύτερες στιγμές της χτεσινής συνέντευξης του Γ. Παπανδρέου στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ήταν, όταν η συζήτηση έφτασε στο θέμα της διαφθοράς, οπότε και ο «διάδοχος», θέλοντας να δείξει πόση μεγάλη σημασία δίνει στο ζήτημα, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι αυτό ακριβώς το θέμα - της διαφθοράς - ήταν ένα από τα ζητήματα, για τα οποία είχε επί μακρόν συζητήσεις, σε ένα πρόσφατο ταξίδι του, με την πρόεδρο του ...Περού!

Επειδή βλέπουμε διάφορους της ΝΔ να δείχνουν ενοχλημένοι από τις «στενές σχέσεις» του αμερικανικού παράγοντα με τον Γ. Παπανδρέου, δυο τινά συμβαίνουν: `Η η ΝΔ έχει πρόβλημα (γενικώς) με τις παρεμβάσεις των Αμερικανών στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα, ή το πρόβλημά της δεν είναι οι παρεμβάσεις αυτές καθαυτές, αλλά ότι πρόκειται για παρεμβάσεις που δεν την ευνοούν.

Τι από τα δύο συμβαίνει; Αντί άλλης απάντησης, θα θέλαμε να τους ρωτήσουμε:

Με εκείνο το πολυδιαφημισμένο ταξίδι του κ. Καραμανλή στις ΗΠΑ, τι έγινε; Και κείνη την περίφημη φωτογραφία, που πάσχιζαν να βγάλει με τον Μπους, γιατί πάσχιζαν τόσο πολύ να τη βγάλει; Και γιατί επί τόσες μέρες έγραφαν τότε οι φιλικές προς τη ΝΔ εφημερίδες ότι εκείνη η φωτογραφία θα ήταν μέγα ατού στην πορεία του Καραμανλή προς την πρωθυπουργία; Ε;..



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ