ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρέμβαση διεθνούς εμβέλειας

Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΙΡΗΝΗΣ αποτελεί παρέμβαση του ελληνικού φιλειρηνικού κινήματος με διεθνή ακτινοβολία. Οι πολύμορφες εκδηλώσεις της θα αναδείξουν τις πραγματικές αξίες του ολυμπιακού πνεύματος, την ευγενική άμιλλα, τη συλλογικότητα, την αγωνιστικότητα ως τρόπο ζωής της νεολαίας. Θα καταδικαστούν τα πρωτόγνωρα μέτρα αστυνόμευσης και στρατιωτικοποίησης, τα οποία δημιουργούν συνθήκες στρατιωτικής «κατοχής» στην πόλη διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Θα καταδικαστεί η εμπορευματοποίηση των αγώνων και η απάνθρωπη εκμετάλλευση των αθλητών.

Στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης θα πραγματοποιηθούν δεκάδες πολιτικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, που θα προβάλλουν τους στόχους αυτής της πρωτοβουλίας. Θα αναδειχτεί η απάνθρωπη, πολύπλευρη δράση του ιμπεριαλισμού, τόσο για τις πολεμικές του επιθέσεις, όσο και για την οικονομική εξάρτηση, εξαθλίωση, πείνα και θάνατο, όπου οδηγεί η πολιτική του χώρες και λαούς. Θα συνεχιστεί η ανάπτυξη και το δυνάμωμα του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Ηδη έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις, στις οποίες θα πάρουν μέρος παλαιοί Ολυμπιονίκες και άλλοι γνωστοί αθλητές Ελληνες και ξένοι (Χουαντορένα, Μαραντόνα, Κωνσταντίνοβα κ.ά). Επίσης, αντιπρόσωποι της ΠΟΔΝ, της ΠΔΟΓ, της ΠΣΟ και άλλων παγκόσμιων οργανώσεων και κινημάτων.

Αλμπέρτο Χουαντορένα και Ντιέγκο Μαραντόνα. Δύο προσωπικότητες του παγκόσμιου αθλητισμού που θα συμμετάσχουν στην Ολυμπιάδα Ειρήνης

Motion Team

Αλμπέρτο Χουαντορένα και Ντιέγκο Μαραντόνα. Δύο προσωπικότητες του παγκόσμιου αθλητισμού που θα συμμετάσχουν στην Ολυμπιάδα Ειρήνης
Στη Διακήρυξη που δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μετά τη συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής της Ολυμπιάδας Ειρήνης σημειώνονται τα ακόλουθα:

«Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης ξεσηκώνονται μπροστά στη βαρβαρότητα που βιώνει η ανθρωπότητα.

Η αγωνιώδης λαϊκή κραυγή κατά του πολέμου, της πείνας, της φτώχειας, της επίθεσης στα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα, η γενικευμένη αντίθεση στο "δίκαιο του ισχυρού", που προσπαθεί να στεριώσει ο ιμπεριαλισμός, επιβάλλει την εγρήγορση όλων μας, τη συσπείρωση και αναμέτρηση με τις δυνάμεις που επιχειρούν να φυλακίσουν με τον τρόμο τα όνειρα και τη θέληση των λαών για ένα δίκαιο κόσμο.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα υποδέχεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, που φέρουν τη σφραγίδα της κυρίαρχης αντίληψης που μετρά τα πάντα με το κέρδος, που καταγράφει σαν εμπορεύματα τις στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες όπως είναι ο Αθλητισμός, η Υγεία, η Παιδεία, ο Πολιτισμός, η Εργασία, το δικαίωμα δηλαδή στη ζωή.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες από πεδίο ευγενικής άμιλλας οδηγήθηκαν σε πεδίο ανταγωνισμού εταιριών, για να αποσπάσουν μεγαλύτερα κέρδη. Οι αθλητές υποχρεώνονται να συρθούν στις εταιρίες, για να μπορέσουν να αγωνιστούν.

Ο ελληνικός λαός πληρώνει τεράστια ποσά για ολυμπιακά έργα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι αποκομίζουν απίστευτα κέρδη.

Το αίμα των λαών στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη, στο Αφγανιστάν ρέει καθημερινά και οι υπαίτιες κυβερνήσεις μιλούν για ειρήνη. Υπογράφονται συμφωνίες ολυμπιακής εκεχειρίας και την ίδια στιγμή εξυφαίνονται σχέδια νέων πολέμων, μπαίνουν στην παραγωγή νέα πυρηνικά όπλα, συγκροτούνται νέες επιθετικές στρατιωτικές μονάδες όπως το NATO και ο Ευρωστρατός.

Στο όνομα της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας και της ασφάλειας χτίζεται ένα κράτος ακόμη πιο αυταρχικό. Σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, με τις πιο σύγχρονες πολεμικές μηχανές μας υπόσχονται "προστασία". Από αυτούς, όμως, ποιος θα μας προστατέψει;

Στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχουν, δρουν, αντιστέκονται και αγωνίζονται και οι λαοί με τις δικές τους αξίες, το δικό τους πολιτισμό. Τα ιδανικά της φιλίας και της αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς είναι ζωντανά και επίκαιρα.

Αυτή τη φωνή φιλοδοξούμε να μεταφέρουμε με την Οργάνωση της Ολυμπιάδας Ειρήνης 2004, με τη διοργάνωση πολύμορφων πολιτικών, πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων από το Γενάρη έως το Μάρτη 2004, στις οποίες θα πάρουν μέρος:

  • Εκπρόσωποι κινημάτων ειρήνης από πολλές χώρες.
  • Εκπρόσωποι Ελληνικών και Διεθνών Οργανώσεων και κινημάτων εργατών, νεολαίας, γυναικών κ.λπ.
  • Πρώην Ολυμπιονίκες και γνωστοί Ελληνες και ξένοι αθλητές.
  • Εργατικές Ομοσπονδίες και Συνδικάτα.
  • Απόστρατοι αξιωματικοί διάφορων χωρών και του NATO.
  • Σύλλογοι, φορείς και προσωπικότητες των Γραμμάτων, της Τέχνης και του Πολιτισμού.
  • Πανεπιστημιακοί, προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Καλούμε πλατιά τους μαζικούς φορείς του ελληνικού λαού, κάθε ανήσυχο και προβληματισμένο άνθρωπο, όσους δε βολεύονται με τη "νέα τάξη πραγμάτων", να στηρίξουν με κάθε τρόπο τις εκδηλώσεις της Ολυμπιάδας Ειρήνης, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα αντεπίθεσης και αισιοδοξίας ότι η μόνη "υπερδύναμη" είναι οι λαοί».

Σήμερα η εκκίνηση της μεγάλης Ειρηνοδρομίας

Ξεκινάει σήμερα τα ξημερώματα από τους Δελφούς και μέσω Πάτρας Πύργου, Ολυμπίας, Τρίπολης, Νεμέας, Ισθμίων, Μεγάρων, Ελευσίνας, Χαϊδαρίου (Παλατάκι) καταλήγει αύριο βράδυ στην Ακρόπολη

Ανοίγει σήμερα, Σάββατο, η αυλαία της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 2004, που διοργανώνεται από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) και δεκάδες ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις, Ολυμπιονίκες, φορείς και προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στις 9 του Μάη.

Η εκκίνηση της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ γίνεται με την Ειρηνοδρομία Ειρήνης που θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο, ακολουθώντας τη διαδρομή ΔΕΛΦΟΙ - ΟΛΥΜΠΙΑ - ΑΘΗΝΑ, από ειρηνοδρόμους του Αθλητικού Συλλόγου ΑΗΣ ΑΠΟΛΛΩΝ Δυτικής Αττικής, καθώς και άλλους ειρηνοδρόμους από διάφορες περιοχές της χώρας και από τις περιοχές που θα διέλθει η Ειρηνοδρομία.

Η Ειρηνοδρομία ξεκινάει σήμερα το πρωί στις 04.45 από τους Δελφούς με ενδιάμεσους σταθμούς Πάτρα - Πύργο - Ολυμπία - Τρίπολη - Νεμέα - Ισθμια - Μέγαρα - Ελευσίνα - Παλατάκι (Χαϊδάρι) και τελικό σταθμό αύριο βράδυ στην Ακρόπολη, μετά από διαδρομή 530 χλμ. και 40 ωρών.

Το πλήρες πρόγραμμα της Ειρηνοδρομίας έχει ως εξής:

Σήμερα, Σάββατο 10 του Γενάρη

-- Ωρα 1.30 το πρωί: Αναχώρηση Ειρηνοδρόμων για Δελφούς από πλατεία Δαβάκη - Αιγάλεω.

Από παλαιότερη λαμπαδηδρομία στη μνήμη του αγωνιστή της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη
Από παλαιότερη λαμπαδηδρομία στη μνήμη του αγωνιστή της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη
-- Ωρα 4.45 το πρωί: Εκκίνηση διαδρομής από Δελφούς.

-- Ωρα 2 το μεσημέρι: Αφιξη ειρηνοδρόμων στην Πάτρα (υποδοχή από την Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και άλλους φορείς στην πλατεία Τριών Συμμάχων).

-- Ωρα 8.30 το βράδυ: Αφιξη ειρηνοδρόμων στον Πύργο (υποδοχή από Επιτροπή Ειρήνης Ηλείας και άλλους φορείς).

-- Ωρα 10 το βράδυ: Αφιξη ειρηνοδρόμων στην Ολυμπία.

Αύριο, Κυριακή 11 του Γενάρη

-- Ωρα 5.30 το πρωί. Αφιξη ειρηνοδρόμων στην Τρίπολη.

-- Ωρα 9 το πρωί. Αφιξη ειρηνοδρόμων στη Νεμέα (Πεδίον Αρεως).

-- Ωρα 12 το μεσημέρι. Αφιξη ειρηνοδρόμων στα Ισθμια (υποδοχή από την Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Κορίνθου και άλλους φορείς).

-- Ωρα 3 το μεσημέρι. Αφιξη ειρηνοδρόμων στα Μέγαρα (υποδοχή από την Επιτροπή Ειρήνης Μεγάρων στην κεντρική πλατεία Μεγάρων).

-- Ωρα 5 το απόγευμα. Αφιξη ειρηνοδρόμων στην Ελευσίνα (παλιό εργοστάσιο ελαιουργίας και υποδοχή από την Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας και άλλους μαζικούς φορείς).

-- Ωρα 6.30 το βράδυ. Αφιξη ειρηνοδρόμων στο Χαϊδάρι (Παλατάκι), υποδοχή από Επιτροπές Ειρήνης των περιοχών Δυτικής Αττικής (η εκδήλωση υποδοχής θα ξεκινήσει από τις 5.30 το απόγευμα).

-- Ωρα 8.30 το βράδυ. ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΟΔΡΟΜΙΑΣ στην ΑΚΡΟΠΟΛΗ (Διονυσίου Αρεοπαγίτου).

Η Οργανωτική Επιτροπή της Ολυμπιάδας Ειρήνης 2004, με τη διοργάνωση των πολύμορφων αυτών εκδηλώσεων (πολιτικών, πολιτιστικών, αθλητικών) από το Γενάρη έως το Μάη του 2004, φιλοδοξεί να αναδείξει τα ιδανικά του πολιτισμού, της φιλίας, της δημοκρατίας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς. Η Οργανωτική Επιτροπή καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης και τους φορείς των περιοχών απ' όπου θα διέλθει η Ειρηνοδρομία να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις υποδοχής των ειρηνοδρόμων, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα αντεπίθεσης και αισιοδοξίας ότι η μόνη «υπερδύναμη» είναι οι λαοί.

Η ΠΕΔΥΕ καλεί στο Παλατάκι

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) καλεί το λαό της Αθήνας σε μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση υποδοχής των αθλητών της Ειρηνοδρομίας στο Παλατάκι στο Χαϊδάρι, την Κυριακή, 11 του Γενάρη, στις 5.30 το απόγευμα. Για τη μετάβαση μπορούν να αξιοποιηθούν τα αστικά λεωφορεία της γραμμής Β15 (από το σταθμό του Μετρό στο Μεταξουργείο), καθώς και εκείνα που πηγαίνουν από την πλατεία Κουμουνδούρου (μέσω της Λεωφόρου Αθηνών) προς Ελευσίνα - Μάνδρα -Μαγούλα (κάθοδος στη στάση Παλατάκι).

  • Οι Επιτροπές Ειρήνης Χολαργού, Αγ. Παρασκευής και Χαλανδρίου δρομολογούν πούλμαν για την υποδοχή των ειρηνοδρόμων στο «Παλατάκι», το οποίο θα ξεκινήσει στις 3.45 το απόγευμα από την πλατεία Δημοκρατίας στο Χολαργό, θα περάσει από την πλατεία Κύπρου, το τέρμα λεωφορείων Χολαργού, ενώ στις 4.15 το απόγευμα θα περάσει από την πλατεία της Αγ. Παρασκευής και στις 4.30 το απόγευμα από την πλατεία Χαλανδρίου στον «Αγ. Νικόλαο».
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα ο «Δρόμος Θυσίας»

Με το «Δρόμο Θυσίας», μια εκδήλωση αφιερωμένη στους χιλιάδες ανώνυμους και επώνυμους αγωνιστές που σημάδεψαν με τη δράση τους το φιλειρηνικό - αντιπολεμικό κίνημα, ξεκινούν σήμερα Σάββατο οι εκδηλώσεις της Ολυμπιάδας Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη που θα κορυφωθούν το Μάη. Η εκκίνηση της πορείας θα γίνει στις 11 το πρωί από το μνημείο του Ν. Νικηφορίδη στην πλατεία Ειρήνης των Συκεών. Με ενδιάμεσο σταθμό το άγαλμα του αντιστασιακού αθλητή Ιβανώφ στη συμβολή των οδών Λαγκαδά και Κολωνιάρη, ο δρόμος θυσίας θα καταλήξει στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στο κέντρο της πόλης.

Αύριο Κυριακή 11 Γενάρη, οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με συναυλία στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ. Θα συμμετέχουν οι τραγουδιστές Βασίλης Λέκκας, Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Κώστας Πρατσινάκης, Βασίλης Πρατσινάκης, Σωτήρης Μπαλάς, Παναγιώτης Καραδημήτρης, Ανθή Τατσιούλη, Δημήτρης Νικολούδης, Ελένη Μιχαλοπούλου, Αποστόλης Σωτηρούδης, Σουζάνα και Ελένη Βουγιουκλή, Γιώργος Λίζος. Επίσης θα συμμετέχουν οι μουσικοί Στάθης Σαββίδης, Γιάννης Φιλιππουπολίτης, Αντώνης Κουμανδράκης, Λεωνίδας Κυρίδης και Γιάννης Ιωαννίδης.

Η πρωτοβουλία της ΕΔΥΕΘ συσπειρώνει καθημερινά ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, και εκπροσώπους εργατικών και άλλων μαζικών φορέων. Η προσπάθεια να αναδειχτούν τα ιδανικά της ειρήνης και της φιλίας, του ευ αγωνίζεσθαι κόντρα στην επιχείρηση επιβολής του «πολιτισμού» της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων και της πλήρους εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, αγκαλιάζεται ευρύτερα από το λαό της Θεσσαλονίκης, αλλά και από παράγοντες της κοινωνικής, πολιτικής και καλλιτεχνικής ζωής της πόλης που καλούν και δημόσια σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις που οργανώνονται και θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

«Η Ολυμπιάδα Ειρήνης έρχεται να συμβάλει στην προσπάθεια να ξυπνήσουμε όλους αυτούς, που κλείνουν τα μάτια στον εφιάλτη του πολέμου. Η διατήρηση της ειρήνης είναι ό,τι πιο σημαντικό για την ανθρωπότητα. Αυτό το κάλεσμα θα απευθύνουμε σε όλους τους πολίτες. Ο λαός της Καλαμαριάς θα είναι "παρών" στις εκδηλώσεις, σ' αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια που γίνεται και θα διαρκέσει μέχρι το Μάιο. Ομως πρέπει να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο την πρωτοβουλία για να εκφραστεί η αντίθεση από όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια λοιπόν για να κινητοποιήσουμε και άλλους φορείς και της Καλαμαριάς αλλά και γενικότερα της Αυτοδιοίκησης στο νομό μας», δήλωσε ο Χριστόδουλος Οικονομίδης, Δήμαρχος Καλαμαριάς.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και ο τραγουδιστής Κώστας Πρατσινάκης, τονίζοντας πως «πρέπει να αποδείξουμε ότι η ειρήνη είναι υπεράνω όλων. Ειδικά στους Ολυμπιακούς αγώνες -ούτε η ολυμπιακή εκεχειρία θεωρείται δεδομένη - ο δρόμος της ειρηνικής συνύπαρξης θα πρέπει να αναδειχτεί σαν κυρίαρχη και μόνη επιλογή».

Εκδηλώσεις σ' όλη την Ελλάδα

Εκδηλώσεις στα πλαίσια της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ πραγματοποιούνται σε πολλές πόλης της Ελλάδας:

Στη Θεσσαλία

Με ειρηνοδρομία ξεκίνησαν χτες στην Καρδίτσα οι εκδηλώσεις που διοργανώνει η Τοπική Επιτροπή Ειρήνης στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης. Οι φιλειρηνιστές που έδωσαν το «παρών» τους στην ειρηνοδρομία ξεκίνησαν το απόγευμα από το Εργατικό Κέντρο και στη συνέχεια πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης βροντοφωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Οι εκδηλώσεις στην Καρδίτσα θα συνεχιστούν - ήδη για το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη έχει προγραμματιστεί βραδιά ειρήνης - και θα κορυφωθούν το Μάη με τη μεγάλη πορεία ειρήνης.

Στη Λάρισα οι εκδηλώσεις ξεκινούν τη Δευτέρα με συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου και πικετοφορία στους δρόμους της πόλης. Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας καλεί τους μαζικούς φορείς του λαού, κάθε ανήσυχο και προβληματισμένο άνθρωπο, όσους δε βολεύονται με τη νέα τάξη πραγμάτων, να στηρίξουν με κάθε τρόπο τις εκδηλώσεις της Ολυμπιάδας Ειρήνης, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα αντεπίθεσης και αισιοδοξίας, ότι η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί.

Στα Τρίκαλα οι φιλειρηνιστές του νομού συμμετέχουν στην τελετή έναρξης της ειρηνοδρομίας στους Δελφούς, όπου μετέβησαν με πούλμαν που δρομολόγησε η τοπική Επιτροπή Ειρήνης.

Στη Χαλκίδα

Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας και φορείς της πόλης πραγματοποιούν σήμερα Σάββατο, στις 6 το απόγευμα, μηχανοκίνητη πορεία ειρήνης, ακολουθώντας τη διαδρομή Χαλκίδα - Νέα Λάμψακος - Νέα Αρτάκη - Χαλκίδα. Στη Νέα Αρτάκη, όπου θα φθάσει η πορεία, θα γίνει συγκέντρωση και ομιλίες για τους σκοπούς και το περιεχόμενο της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ. Επίσης, η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας, σε συνεργασία με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και τα 15μελή σχολείων, καθώς και εκπαιδευτικούς, προγραμματίζει σχολικό τουρνουά ποδοσφαίρου στα πλαίσια της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ