ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Δυναμική εκκίνηση με την Ειρηνοδρομία Δελφοί - Ολυμπία - Ακρόπολη

180 δρομείς διάνυσαν 530 χιλιόμετρα στη διαδρομή Δελφοί - Πάτρα - Πύργος - Ολυμπία - Τρίπολη - Νεμέα - Ισθμια - Μέγαρα - Ελευσίνα - Χαϊδάρι - Ακρόπολη μεταφέροντας και διαδίδοντας τα μηνύματα της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

Μια άλλη ομάδα ειρηνοδρόμων σε αναμνηστική φωτογραφία
Μια άλλη ομάδα ειρηνοδρόμων σε αναμνηστική φωτογραφία
Δυναμικό ξεκίνημα έκανε η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΙΡΗΝΗΣ, με την Ειρηνοδρομία, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στη διαδρομή Δελφοί - Ακρόπολη, με ενδιάμεσους σταθμούς στην Πάτρα, τον Πύργο, την Ολυμπία, την Τρίπολη, τη Νεμέα, τα Ισθμια, τα Μέγαρα, την Ελευσίνα και στο Χαϊδάρι.

Η Ειρηνοδρομία εξελίχθηκε σε μια σκυταλοδρομία, όπου 180 αθλητές - δρομείς του Αθλητικού Συλλόγου ΑΗΣ ΑΠΟΛΛΩΝ Δυτικής Αττικής, καθώς και άλλοι ειρηνοδρόμοι από διάφορες περιοχές της χώρας (Τρίκαλα, Τρίπολη, Δρομείς Υγείας Πάτρας, Αγρίνιο, Αίγιο, Πειραιάς) διάνυσαν πάνω από 530 χιλιόμετρα, μεταφέροντας τα μηνύματα της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, ανέδειξαν τις πραγματικές ολυμπιακές αξίες, κόντρα στην εμπορευματοποίηση και στην κάλπικη «ολυμπιακή εκεχειρία».

Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΙΡΗΝΗΣ 2004 διοργανώνεται από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) και δεκάδες ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις, Ολυμπιονίκες, φορείς και προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στις 9 του Μάη. Στόχος είναι, με τη διοργάνωση, σε όλη την Ελλάδα, πολύμορφων εκδηλώσεων (πολιτικών, πολιτιστικών, αθλητικών) να αναδειχτούν τα ιδανικά του πολιτισμού, της φιλίας, της δημοκρατίας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς.

Θερμές εκδηλώσεις υποδοχής

Οι ειρηνοδρόμοι, με το σήμα της νίκης, στον Ισθμό της Κορίνθου
Οι ειρηνοδρόμοι, με το σήμα της νίκης, στον Ισθμό της Κορίνθου
Η εκκίνηση της Ειρηνοδρομίας έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου στους Δελφούς. Σε κάθε πόλη σε κάθε σταθμό της διαδρομής οι ειρηνοδρόμοι έτυχαν ιδιαίτερης υποδοχής από τις τοπικές επιτροπές ειρήνης και τους φίλους της ειρήνης.

Σε κάθε σταθμό η υποδοχή από τους φιλειρηνιστές ήταν θερμή και μαζική παρ' όλες τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Τα χιόνια, η βροχή και πολύ κρύο που συνάντησαν οι δρομείς σε μεγάλο μέρος της διαδρομής των 530 χιλιομέτρων που διάνυσαν δε στάθηκαν εμπόδιο για τους 180 δρομείς να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.

Η Πάτρα, το Σάββατο το μεσημέρι ήταν ο πρώτος μεγάλος σταθμός μετά την εκκίνηση. Ακολούθησαν, το βράδυ, ο Πύργος και η Ολυμπία. Την Κυριακή το πρωί η εκκίνηση δόθηκε από την Τρίπολη με επόμενους σταθμούς τη Νεμέα, τα Ισθμια, τα Μέγαρα και την Ελευσίνα.

Η πανηγυρική υποδοχή των ειρηνοδρόμων στο Λεκανοπέδιο έγινε στο Παλατάκι (Χαϊδάρι) στις 6.30 μ.μ. της Κυριακής. Εκατοντάδες φιλειρηνιστές από τις επιτροπές ειρήνης της Αθήνας, υποδέχτηκαν τους δρομείς με θερμά χειροκροτήματα και μαχητικά αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Στην εξέδρα, η ορχήστρα του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου και το συγκρότημα των εργαζομένων του ΟΤΕ με μουσική και τραγούδια ζέσταναν την παγωμένη από το ψύχος ατμόσφαιρα. Με το σύνθημα «αλληλεγγύη στην πάλη των λαών κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών» οι συγκεντρωμένοι υποδέχτηκαν τους δρομείς.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής της Ολυμπιάδας Ειρήνης υποδέχτηκε τους δρομείς ο γραμματέας της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Ανδριανός Μπούκουρης, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους της όλης διοργάνωσης. Στόχος, είπε, μέσα από τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται είναι:

- Να αναδειχτεί και να καταδικαστεί το απάνθρωπο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού, μέσα από την πολύπλευρη δράση των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο.

- Να αναδειχτεί και να καταδικαστεί ο κάλπικος χαρακτήρας της «ολυμπιακής εκεχειρίας».

- Να αναδειχτεί και να καταδικαστεί η άκρατη εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και η κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών σε όλο το φάσμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

- Να αναδειχτούν οι αληθινές αξίες του αθλητισμού σαν γέφυρες φιλίας και συναδέλφωσης των λαών.

- Να συσπειρωθούν νέες δυνάμεις στο αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα και να στείλουν ένα μήνυμα αντεπίθεσης και αισιοδοξίας που θα λέει ότι η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί.

Εκ μέρους του Αθλητικού Συλλόγου «ΑΠΟΛΛΩΝ» και των δρομέων χαιρέτισε ο Κώστας Σάμιος, ο οποίος τόνισε ότι οι αθλητές του μαζικού λαϊκού αθλητισμού θα συνεχίσουν τη συμπόρευσή τους και τη συνεργασίας τους, για να αναδειχτούν μέσα από τις εκδηλώσεις της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ οι πραγματικές αξίες του αθλητισμού.

Η Ειρηνοδρομία ολοκληρώθηκε με μια σεμνή τελετή στις 8 το βράδυ κάτω από τον Ακρόπολη. Στην τελική ευθεία της Ειρηνοδρομίας πήραν μέρος όλοι οι δρομείς και με τον τερματισμό παρέδωσαν σε αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ, από την Βέρα Νικολαΐδου, αντιπρόεδρο, και τον Γρηγόρη Πετρόπουλο, οργανωτικό γραμματέα, τα σύμβολα της Ειρηνοδρομίας που έφεραν οι ειρηνοδρόμοι στη διάρκεια της διαδρομής υπό τη μορφή σκυτάλης. Αυτά ήταν τέσσερα στεφάνια, δάφνης από τους Δελφούς, κότινου από την Ολυμπία, χλωρού σέλινου από τα Νέμεα και πεύκου από τα Ισθμια, καθώς επίσης και χώμα από τον Μαραθώνα.

Θα συνεχίσουμε

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Οργανωτική Επιτροπή της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, τονίζεται: «Η επιτυχία όλων των εκδηλώσεων αποδεικνύει ότι η πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ για τη διοργάνωση ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ήταν όχι μόνο σημαντική, αλλά και αναγκαία, για να εκφραστούν δυνατά και μαχητικά τα αντιιμπεριαλιστικά φιλειρηνικά αισθήματα του ελληνικού λαού.

Θα συνεχίσουμε τις εκδηλώσεις, για να διατρανώσουμε τη θέληση του λαού μας να ζήσει ειρηνικά, για να καταδικάσουμε τη δράση του ιμπεριαλισμού, για να αποτρέψουμε τη μετατροπή της χώρας μας απόρθητο φρούριο των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, που ανέλαβαν, δήθεν, την προστασία των αγώνων χτίζοντας ένα αυταρχικό κράτος. Ο λαός με τη δράση του μπορεί να συντρίψει τα σχέδιά τους.

Το επόμενο διάστημα συνεχίζουμε με πρωτοβουλίες από τις Επιτροπές Ειρήνης και τους άλλους μαζικούς φορείς που συμμετέχουν στην ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΙΡΗΝΗΣ. Πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά, πιο μαζικά και πιο μαχητικά. Για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Για μια ζωή χωρίς πόλεμο. Για τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών, ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό».

Μηχανοκίνητη πορεία στη Χαλκίδα

ΧΑΛΚΙΔΑ.- Κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες (συνεχής και έντονη βροχή και κρύο), που έκαναν απαγορευτική τη συμμετοχή των δίτροχων, πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο, στη Χαλκίδα, η μηχανοκίνητη πορεία που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 2004.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας για το επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και 15μελή των σχολείων, καθώς και τοπικούς αθλητικούς ερασιτεχνικούς συλλόγους, προγραμματίζει τουρνουά ποδοσφαίρου, ομιλίες, συγκεντρώσεις και άλλες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ (που «αγκάλιασαν» και πρόβαλαν την εκδήλωση), λίγο πριν την εκκίνηση, η Αννα Γαλανού, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, καλωσόρισε τους φιλειρηνιστές και τόνισε την έντονη αγωνιστική χρονιά, «που ανοίγει με τη σημερινή μηχανοκίνητη αντιιμπεριαλιστική πορεία, προκειμένου να διαφυλαχτεί το πολύτιμο αγαθό της ειρήνης», καλώντας το φιλειρηνικό, το λαϊκό κίνημα και τους φορείς του στην πόλη, για συνεχή πάλη και ακούραστο αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και στον πόλεμο, μέχρι να επικρατήσουν το δίκιο και η ειρήνη στον κόσμο.

Η πορεία, που (παρά την έντονη βροχή και το κρύο) είχε καλή συμμετοχή και σχολιάστηκε θετικά από τους Χαλκιδαίους, ξεκίνησε από την είσοδο του λιμανιού της Χαλκίδας στις 7 μ.μ., με επικεφαλής το αυτοκίνητο της Επιτροπής Ειρήνης και τα δύο ζωγραφισμένα ταμπλό από νέους της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη.

Το ένα ταμπλό απεικόνιζε το σήμα της «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 2004» και το σύνθημα: «Με τη συνεργασία των λαών ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό» και το δεύτερο απεικόνιζε ακάνθινο στεφάνι, που σχημάτιζε τα ονόματα των πολυεθνικών εταιριών, χορηγών των Ολυμπιακών Αγώνων και στο εσωτερικό του το περιστέρι της ειρήνης ματωμένο, συνοδευόμενο από το σύνθημα «Οχι στην Ολυμπιάδα των κερδών, των εμπόρων και των πολυεθνικών».

Η αυτοκινητοδρομία, αφού γύρισε όλο το κέντρο της Χαλκίδας και τις συνοικίες της, κατευθύνθηκε προς τη Νέα Λάμψακο και από κει στη Νέα Αρτάκη όπου και τερμάτισε.

Στη Λάρισα

Οι φιλειρηνιστές της Λάρισας πήραν χτες τη σκυτάλη των πολύμορφων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλία, στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ. Οι Λαρισαίοι και οι Λαρισαίες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στην πλατεία Ταχυδρομείου, ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Γ. Μπαλασούλης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας.

Στη συνέχεια οι αγωνιστές της Ειρήνης φωνάζοντας συνθήματα κατά του ιμπεριαλισμού και υπέρ της φιλίας και της αλληλεγγύης των λαών πραγματοποίησαν πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες πολύμορφες εκδηλώσεις που θα γίνουν και στη Λάρισα στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ