ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΠΑΤΡΑΣ
Ως εδώ! Οχι άλλοι νεκροί!

Δυναμική διαδήλωση στο κέντρο της πόλης. Με ΜΑΤ και δακρυγόνα η κυβέρνηση έκανε καθαρό ότι είναι ταγμένη να υπηρετεί το κεφάλαιο και τις δολοφονικές επιπτώσεις της δράσης του

... όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ τα οποία στάλθηκαν για να δηλώσουν δέρνοντας ότι μόνο τα κέρδη των αφεντικών είναι ιερά και απαραβίαστα

ICON

... όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ τα οποία στάλθηκαν για να δηλώσουν δέρνοντας ότι μόνο τα κέρδη των αφεντικών είναι ιερά και απαραβίαστα
Ως εδώ!

Δε θα θάβουμε κάθε μέρα συναδέλφους για να κερδίζουν τα αφεντικά σας!

Ρητή, απόλυτη, η θέση που διατύπωσαν χτες το πρωί με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο οι οικοδόμοι της Πάτρας, Ελληνες και αλλοδαποί, που έκαναν απεργία με απόλυτη συμμετοχή και με πορεία έφτασαν έξω από το κτίριο της Νομαρχίας.

Απέναντί τους βρήκαν τα ΜΑΤ της κυβέρνησης του «νέου ήθους», της «νέας προοπτικής και ελπίδας», δηλαδή της κυβέρνησης που επιχειρεί αλλάζοντας προβιά να αλυσοδέσει για άλλη μια τετραετία την εργατική τάξη. Μιας κυβέρνησης που δεν ξεχνά στιγμή την επιλογή της να υπηρετεί το κεφάλαιο και γι' αυτό υποδέχτηκε και χτες τους διαδηλωτές με δακρυγόνα. Τους απεργούς διαδηλωτές οικοδόμους που βγήκαν οργισμένοι στο δρόμο με αφορμή τη δολοφονία στον τόπο δουλιάς του 37χρονου Αλβανού εργάτη Βλάσι Μαρτζίνι, πατέρα ενός ανήλικου και ενός αγέννητου παιδιού.

Στο οργισμένο συλλαλητήριο που ακολούθησε με τη μαζική συμμετοχή Ελλήνων και μεταναστών οικοδόμων αλλά και εργαζομένων από άλλους χώρους δουλιάς, κεντρικό αίτημα ήταν η εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας με παράλληλη λήψη νέων μέτρων που θα διασφαλίζουν τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων.

Με ένα φέρετρο, μαύρες σημαίες και το πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας που έγραφε: «Βουτηγμένα στο αίμα των εργατών τα κέρδη του κατασκευαστικού κεφαλαίου» στην προμετωπίδα της πορείας, οι εργάτες διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης κατά της κυβερνητικής πολιτικής που στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου, δε διστάζει με τη μη λήψη των ανάλογων μέτρων να θυσιάζει ανθρώπινες ζωές.

Κουβαλώντας συμβολικά το φέρετρο του νεκρού συναδέλφου τους οι οικοδόμοι έφτασαν έξω από τη Νομαρχία
Κουβαλώντας συμβολικά το φέρετρο του νεκρού συναδέλφου τους οι οικοδόμοι έφτασαν έξω από τη Νομαρχία
Αφού έκαναν μια στάση μπροστά από το δημαρχείο της Πάτρας, αντιπροσωπεία των οικοδόμων παρέδωσε το ψήφισμα στον αντιδήμαρχο της πόλης Γιώργο Λάζαρη - ο νεκρός εργάτης δούλευε σε έργο της ΔΕΥΑΠ - κατευθύνθηκαν στη συνέχεια προς τη Νομαρχία για να συναντηθούν με το νομάρχη Αχαΐας Δημήτρη Κατσικόπουλο που εκλέχτηκε με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Επίθεση με χημικά και δακρυγόνα

Εκεί, οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει την είσοδο και δεν επέτρεπαν ούτε στην αντιπροσωπεία των απεργών οικοδόμων, που την απώθησαν βιαίως, να έχει συνάντηση με το νομάρχη. Οι οικοδόμοι αντέδρασαν, μπήκαν ορμητικά στη Νομαρχία και ένιωσαν από πρώτο χέρι το δήθεν νέο ύφος και ήθος που ευαγγελίζονται τελευταίως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και η «νέα» ηγεσία του. Η αρχή έγινε από τους άντρες της αστυνομίας που βρίσκονταν στις σκάλες του κτιρίου και ψέκασαν με πυροσβεστήρες τους απεργούς, για να αναλάβουν αμέσως μετά δράση οι ειδικές δυνάμεις των ΜΑΤ που επιτέθηκαν με χημικά και γκλομπ κατά των διαδηλωτών. Ακολούθησε συμπλοκή όπου οι δυνάμεις καταστολής, αναγκάστηκαν να νιώσουν κι αυτές στο πετσί τους τι θα πει αγωνιζόμενο λαϊκό κίνημα που μάχεται για τα δικαιώματα του λαού.

«Στις 26 Νοέμβρη δεχτήκαμε επίθεση των ΜΑΤ με χημικά. Σήμερα (σ.σ. χτες) δεχτήκαμε ανάλογη επίθεση. Ξεκινάμε το πρωί για δουλιά και δεν ξέρουμε αν θα γυρίσουμε το μεσημέρι. Γι' αυτό βρισκόμαστε στους δρόμους, γι' αυτό μας επιτίθενται», ήταν τα λόγια ενός νεαρού οικοδόμου αμέσως μετά την επίθεση των δυνάμεων καταστολής. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας Δημήτρης Αγγελόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Η επίθεση αυτή δείχνει το όραμα που ευαγγελίζονται ο "Μεσσίας" του ΠΑΣΟΚ και οι παρατρεχάμενοί του. Εφτασαν στο σημείο να χτυπήσουν απεργιακή διαδήλωση για τους νεκρούς συναδέλφους μας. Αυτή η συμπεριφορά σήμερα, δίνει και το άλλοθι στην εργοδοσία να έχει τα χέρια της λυτά, να ασυδοτεί πιο έντονα και να έχουμε νέα θύματα, για τα οποία η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε με πορεία προς την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, όπου είχε προηγηθεί η απεργιακή συγκέντρωση.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η εργατική τάξη δεν μπορεί να βολεύεται σε ένα σύστημα που ανταλλάσσει τη ζωή της με το μεροκάματο. Μπορεί να τους φράξει το δρόμο, να επιβάλλει τα δικά της συμφέροντα», και καλεί το λαό στις επικείμενες εκλογές να καταδικάσει τα κόμματα του δικομματισμού και να αναδείξει ισχυρό ΚΚΕ.


ΠΑΜΕ
Αυταρχικό και αντιδημοκρατικό το «νέο πρόσωπο» της κυβέρνησης

«Ο αυταρχικός κατήφορος και η αντεργατική πολιτική είναι το αυθεντικό πρόσωπο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», επισημαίνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλοντας την απρόκλητη επίθεση των κατασταλτικών κρατικών μηχανισμών βίας σε βάρος της πορείας των οικοδόμων της Πάτρας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στους εργαζόμενους οικοδόμους της Πάτρας.

«Το δήθεν νέο ύφος και ήθος της "νέας" ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ αποκαλύφθηκε σήμερα κοντά στο Καλέτζι, στο κέντρο της Πάτρας», επισημαίνει το ΠΑΜΕ, με αφορμή την επίθεση των ΜΑΤ στους απεργούς οικοδόμους. Η αλήθεια είναι αποκαλυπτική, συνεχίζει, το «νέο» πρόσωπο είναι το ίδιο αυταρχικό και βαθιά αντιδημοκρατικό, που με τη βοήθεια των κατασταλτικών μηχανισμών αφήνει ασύδοτους και ατιμώρητους τους εργοδότες να αυξάνουν τα ματοβαμμένα κέρδη τους.

Τέλος, το ΠΑΜΕ καλεί τα Συνδικάτα και τους εργαζόμενους να αναπτύξουν κίνημα υπεράσπισης της ίδιας τους της ζωής και να βάλουν εμπόδιο με τους αγώνες τους στην κυβερνητική πολιτική, την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Την ωμή, βάρβαρη και απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής σε βάρος των απεργών οικοδόμων καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Φαίνεται, σημειώνει ειδικότερα, ότι ο νέος εκσυγχρονισμός του ΠΑΣΟΚ, το νέο ήθος στην πολιτική που προσπαθεί να πλασάρει ο Γ. Παπανδρέου αντέχει μέχρι τα όρια που θίγονται τα συμφέροντα των αφεντικών τους. Οταν αυτά θίγονται, όταν ξεσκεπάζονται, όταν οι εργάτες παλεύουν, διεκδικούν το δίκιο τους, τον ιδρώτα τους, όταν απαιτούν να παρθούν μέτρα προστασίας της ζωής τους στα γκέτο της εργοδοσίας, τότε οι μάσκες πέφτουν.

Φαίνεται καθαρά, συνεχίζει η Ομοσπονδία, ότι τα ονόματα αλλάζουν η πολιτική παραμένει η ίδια. Οι υπηρέτες του κεφαλαίου δε διστάζουν να δείχνουν το πρόσωπό τους, να δίνουν εγγυήσεις στους κεφαλαιοκράτες ότι θα υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους με κάθε τρόπο, έστω και 55 μέρες πριν από τις εκλογές.

Είναι δείγμα ότι μετά τις εκλογές θα ακολουθήσουν την ίδια πολιτική σε βάρος της εργατικής τάξης, σημειώνει το ΠΑΜΕ και καλεί τους οικοδόμους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να καταδικάσουν στις εκλογές τις δυνάμεις του δικομματισμού και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Να στρέψουν το όπλο της ψήφου τους ενάντια στις δυνάμεις που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ