ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
Επικίνδυνη η «γρίπη των πουλερικών»

ΓΕΝΕΥΗ - ΑΝΟΪ.- Η λεγόμενη «γρίπη των πουλερικών», που μεταδίδεται στον άνθρωπο μόνον όταν έρθει σε άμεση επαφή με άρρωστα πτηνά, ενδεχομένως να έχει μεγαλύτερες και χειρότερες επιπτώσεις από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, προειδοποίησαν χτες ιολόγοι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Αφορμή γι' αυτήν την προειδοποίηση, που έρχεται μετά το θάνατο τριών Βιετναμέζων μέσα στο τελευταίο 48ωρο και την ασθένεια άλλων δώδεκα, είναι το ενδεχόμενο ο ιός να αναπτύξει την ικανότητα να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, όχι μόνο με άμεση, αλλά και με έμμεση επαφή.

Ο περιφερειακός συντονιστής της ΠΟΥ Πίτερ Κόρντνγκλεϊ δήλωσε χτες στη Μανίλα: «Η γρίπη των πουλερικών είναι ένα μεγαλύτερο πιθανό πρόβλημα από το SARS, γιατί δεν έχουμε άμυνες κατά αυτής της ασθένειας. Εάν ο ιός καταφέρει να μεταλλαχτεί, αφού συνδυαστεί με ιό που προκαλεί την κοινή γρίπη στον άνθρωπο, τότε θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά διεθνών διαστάσεων»...

Τα συμπτώματα της γρίπης των πουλερικών στον άνθρωπο, όπως και στο σύνδρομο SARS, μοιάζουν με εκείνα άλλου τύπου ιώσεων λιγότερο επικίνδυνων: Πυρετός, βήχας και πιθανή πνευμονική λοίμωξη... Ηδη, οι επιπτώσεις της γρίπης στα πουλερικά έχει προκαλέσει το θάνατο εκατομμυρίων πτηνών σε Νότια Κορέα, Βιετνάμ και Ιαπωνία.

Χτες, στο Σίδνεϊ, δύο αεροσυνοδοί νοσηλεύτηκαν με ύποπτα συμπτώματα του συνδρόμου SARS. Αμφότερες ασθένησαν μετά τη συμμετοχή τους σε πτήση στην Κίνα.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Δεκάδες αποχωρήσεις από τη δύναμη κατοχής

ΣΟΦΙΑ.--

Τους 62 έφτασε ο αριθμός των Βούλγαρων στρατιωτών που αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη δύναμη κατοχής που θα αναχωρήσει τις προσεχείς ημέρες με προορισμό την πόλη Καρμπάλα, στο Ιράκ, για να αντικαταστήσει τη μονάδα 480 αντρών που βρίσκεται εκεί. Οι αποχωρήσεις είναι αποτέλεσμα των θανάτων 5 Βούλγαρων στρατιωτών τον προηγούμενο μήνα στην Καρμπάλα.

Την ανακοίνωση έκανε χτες ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Νικόλα Κόλεφ. Πάντως χτες ανώτεροι πολιτικοί και στρατιωτικοί παράγοντες παραβρέθηκαν στην αποχαιρετιστήρια τελετή του βουλγάρικου τάγματος στη στρατιωτική βάση Καζανλάκ, 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Σόφιας. «Πιστεύω ότι στην αποστολή σας θα τα καταφέρετε σαν πραγματικοί Βούλγαροι άντρες» είπε ο Πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Παρβάνοφ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ