ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Γενάρη 2004
Σελ. /32
Τώρα και «νέος» ΣΥΝ!

Με σκόπιμη τη θολούρα περί «ενότητας της Αριστεράς», εσωκομματικές διαμάχες, υβρεολόγιο κατά του ΚΚΕ και «κριτική» κατά της εφαρμοζόμενης πολιτικής που έχουν ανεχτεί ή και στηρίξει

Το σκηνικό για την παρουσίαση της εκλογικής διακήρυξης, των συμβόλων και του εκλογικού συνδυασμού, στήθηκε προσεκτικά χτες στο μεσημέρι στο Ζάππειο. Εμφανίστηκαν παράγοντες του ΣΥΝ και των άλλων ομάδων που τον συναποτελούν. Μαζί και τα αδιέξοδα, οι «ισορροπίες» και οι αυτοδιαψεύσεις αυτού του μετεξελιγμένου ΣΥΝ, του νέου ιδεολογικοπολιτικού αχταρμά που κατέρχεται στην εκλογική μάχη της 7ης του Μάρτη ως «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Ενωτικό Ψηφοδέλτιο».

Πίσω από τους κεντρικούς ομιλητές της εκδήλωσης, προσεκτικά τοποθετήθηκαν όρθιοι ορισμένοι νέοι, να φαίνονται στις κάμερες, μήπως και παρουσιαστεί ως δύναμη που εμπνέει τα νιάτα. Αν κι αυτό ουδέποτε εκφράστηκε στις εκλογές των ΑΕΙ, ΤΕΙ και ιδιωτικών σχολών, και πολύ περισσότερο στους λαϊκούς αγώνες. Κατόπιν άρχισαν οι τοποθετήσεις. Πρωτύτερα, από νωρίς χτες το πρωί, διαχέονταν τεχνηέντως φήμες ότι η ηγεσία του ΣΥΝ θα έκανε άλλο ένα κάλεσμα στο ΚΚΕ για «ενότητα». Οι ίδιοι που τις διέρρεαν, οι ίδιοι προεξοφλούσαν σε δημοσιογράφους την αρνητική απάντηση του Κόμματος, αφού «επιμένει στο μονήρη του δρόμο».

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, εξέφρασε την ανάγκη για «ενότητα της Αριστεράς» και πρόσθεσε ότι «είναι λάθος η απομονωτική πολιτική της ηγεσίας του ΚΚΕ» (σ.σ.: στη γραπτή ομιλία του που διανεμήθηκε, το «της ηγεσίας» έλειπε). Ωστόσο, ούτε αυτός, ούτε κάποιος από τους λοιπούς εισηγητές (Μ. Γλέζος, Γ. Μπανιάς, Γ. Θεωνάς, Α. Νταβανέλος και Τ. Χριστοδουλοπούλου) απεύθυναν συγκεκριμένα και ονομαστικά την πολυδιαφημισμένη ανοιχτή πρόσκληση στο ΚΚΕ.

Τα πράγματα έγιναν πιο καθαρά όταν οι εκπροσωπούντες το νέο φορέα ερωτήθηκαν από δημοσιογράφο για το αν συμφωνούν με την άποψη μεγαλοστελεχών του ΣΥΝ (βλ. Χατζησωκράτης) ότι «το ΚΚΕ είναι αυτιστικό κόμμα». Μίλησαν οι Κωνσταντόπουλος και Μπανιάς, περί ανέμων και υδάτων. Χωρίς καν να αναφερθούν στη δήλωση και χωρίς φυσικά να αποδοκιμάσουν το χαρακτηρισμό, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο για επανάληψή του. Τις εντυπώσεις προσπάθησε να σώσει ο Μ. Γλέζος ζητώντας από τη συντονίστρια της παρουσίασης το λόγο, παραδεχόμενος ανοιχτά, έστω και «κομψά», ότι «δόθηκαν δυο απαντήσεις, αλλά δεν ολοκληρώθηκε η απάντηση».

Μετά αποδοκίμασε τις «υποτιμητικές» αναφορές στο ΚΚΕ και υποστήριξε ότι στο νέο φορέα τιμούν τους αγώνες του Κόμματος. Ωστόσο πρόσθεσε: «Εμείς δε θα απαντήσουμε όποιες προσπάθειες κι αν γίνουν να διολισθήσουμε σ' έναν ανταγωνισμό είτε ύβρεων είτε αντιθέσεων με τα άλλα κόμματα της Αριστεράς». Μα από τον «ανανεωτικό» και «πολυπολιτισμικό» ΣΥΝ δεν εκπορεύονται τούτες οι εκφράσεις; Μπορούν να υποδείξουν ανάλογες συμπεριφορές από αλλού; Αυτοί δεν είναι που προσπαθούν να στήσουν τούτο τον «ανταγωνισμό»; Για την ιστορία σημειώστε ότι οι παριστάμενοι ΚΕΔΑίτες δεν άρθρωσαν φωνήεν για το ζήτημα.

Ακολούθησε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, αν θα γίνει επιτέλους το πολυδιαφημισμένο «κάλεσμα» στο ΚΚΕ κι αν υπήρξαν στο εσωτερικό του ΣΥΝ διαφωνίες γι' αυτήν την προοπτική (σ.σ: το τελευταίο διάστημα φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία διαρκώς τέτοιες πληροφορίες). Ο Ν. Κωνσταντόπουλος για άλλη μια φορά προσπάθησε να θολώσει τα νερά με γενικότητες κι ευχές τύπου «εμείς ούτε αποκλείουμε κανέναν, ούτε θεωρούμε ότι είμαστε ιδιοκτησία όλου αυτού του χώρου... είναι μία αποφασιστική κίνηση, για την οποία πρέπει να προβληματιστούν εκείνοι οι οποίοι δεν την αποδέχονται».

Κατόπιν επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις εσωκομματικές τους έριδες, κάνοντας ένα σύντομο κήρυγμα τύπου «στο εσωτερικό του ΣΥΝ και ο πλουραλισμός των απόψεων είναι ανοιχτός και η ανταλλαγή των απόψεων είναι δημιουργική... Ο καθένας διεκδικεί τη διεύρυνση της δημοκρατίας και όχι τη γραφειοκρατικοποίηση της δημοκρατίας... Αξιοποιούμε κριτικές προσεγγίσεις, αξιοποιούμε κριτικές απόψεις ή και διαφωνίες» κλπ. Ούτε μια φορά, όμως, δεν αναφέρθηκε, και πολύ περισσότερο δεν απάντησε, στη στοιχειοθετημένη κριτική και στα όσα επανειλημμένα έχει καταθέσει δημόσια το ΚΚΕ, σχετικά με τις σοβαρές πολιτικές διαφορές των δυο κομμάτων.

Ακούστηκαν και διάφορα άλλα ευφυολογήματα, π.χ., για τα «πέτρινα χρόνια της ήττας και των διαψεύσεων» και να μπουν «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη». Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο της εκλογικής διακήρυξης ήταν κι αυτό ένα γενικόλογο εννιασέλιδο κείμενο, με εύηχες εκφράσεις, συρραφή απόψεων όλων των συμμετεχόντων στο εγχείρημα και όλων των υποομάδων τους, ώστε να ικανοποιούνται οι «ισορροπίες» και να μην εμφανιστούν κάποιοι δυσαρεστημένοι. Οπως ήταν αναμενόμενο, ούτε στο κείμενο αυτό, ούτε στις ομιλίες ακούστηκε έστω και μια φορά ο όρος «σοσιαλισμός» ως γενικότερος στόχος και προοπτική. Καταγγέλθηκαν πτυχές της καθημερινότητας, όπως η ελαστικοποίηση της εργασίας και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ενώ οπωσδήποτε έμεινε στο απυρόβλητο η πηγή αυτών των πολιτικών, η ΕΕ, η ΟΝΕ, οι Συνθήκες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ. Ο,τι δηλαδή έχει υπερψηφίσει ή έχει ανεχθεί ο ΣΥΝ.

Η εκλογική συνεργασία και η κριτική του ΣΥΝ προς το ΚΚΕ

Αν ο ΣΥΝ ήθελε την ενότητα της αριστεράς, όπως ισχυρίζεται, θα το σκεφτόταν καλύτερα και έγκαιρα, και μάλιστα σε κρίσιμες στιγμές για το λαϊκό κίνημα.

Οταν:

- Ψήφιζε το Μάαστριχτ, που έδωσε το πράσινο φως στην ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση όλα αυτά τα χρόνια και σε ό,τι ακολουθήσει από εδώ και εμπρός. Οταν στρατηγική του ήταν και είναι η υποστήριξη της στρατηγικής του κεφαλαίου υπέρ της ΟΝΕ και του ευρώ και η παραπέρα αντιδραστικοποίηση της ΕΕ, με τη θέση του για ομοσπονδία και Σύνταγμα. Οταν υιοθετούσε βασικές επιλογές της ΕΕ, όπως την Κοινή Αγροτική Πολιτική που επιτάχυνε το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, τη μείωση του εισοδήματός της. Την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, δηλαδή την πολιτική επεμβάσεων και τον Ευρωστρατό.

- Οταν εκλιπαρούσε το ΠΑΣΟΚ για συνεργασία τύπου Ζοσπέν στη Γαλλία και έκανε κριτική ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αξιοποιεί τον ΣΥΝ, σε μια περίοδο που αυτό προχωρούσε στο πρώτο κύμα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο όνομα του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ. Ακόμα και τώρα, προεκλογικά, κατατάσσει το ΠΑΣΟΚ στις αριστερές δυνάμεις, αποδείχνοντας ότι στην καλύτερη περίπτωση δεν έχει σαφή γνώμη για το τι κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ και πού αποσκοπεί, αφήνοντας παράθυρο για αυριανές συνεργασίες. Οταν συνεργάστηκε επανειλημμένως στις τοπικές εκλογές με το ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα και έγινε διαχειριστής της αντιλαϊκής πολιτικής που περνάει μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οταν συνεργάστηκε σε βασικά όργανα του κινήματος με το ΠΑΣΟΚ και κατέλαβε συνδικαλιστικές θέσεις και αξιώματα που του έδωσε το ΠΑΣΟΚ, για να έχει την ανοχή και συνενοχή του ΣΥΝ, για να προωθηθεί η γραμμή του ψευδεπίγραφου κοινωνικού διαλόγου και της συναίνεσης π.χ. ΓΣΕΕ, ΓΕΣΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΣΕΒΕΕ, ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ, ΟΚΕ. Και μόνο η επιθυμία συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, η πραγματοποίησή της σε βασικούς τομείς της κινήματος ήταν αρκετή για να δίνει αέρα στο πανιά του και κυρίως να σπέρνει συγχύσεις σε ριζοσπαστικά τμήματα της κοινωνίας, να δημιουργεί επικίνδυνες ταλαντεύσεις.

- Οταν υποστήριζε όλες τις προτάσεις της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μερική απασχόληση, νόθο 35ωρο, όταν ψήφιζε τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και τη μετατροπή των δήμων και νομαρχιών σε μαγαζάκια των επιχειρηματιών και τοπικές εφορίες. Οταν υποστήριζε μεσοβέζικες θέσεις στο καίριο ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

- Οταν ανέχθηκε ή υποστήριξε σε ορισμένα βασικά ζητήματα την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου ως υπουργού Εξωτερικών. Η αντίθεσή του με το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση του πολέμου κατά του Ιράκ, όταν μάλιστα αυτή γινόταν από τη σκοπιά της υποστήριξης των ευρωπαϊκών συμφερόντων, δεν αναιρεί τις ευθύνες του, ούτε τις αντισταθμίζει.

- Οταν υιοθετούσε τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και εναντίον άλλων λαών όπως της Κούβας. Οταν καλλιεργούσε αυταπάτες ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει το αντίπαλο δέος των ΗΠΑ.

- Οταν αποκαλούσε επαναστατική γυμναστική τους λαϊκούς αγώνες και μηδένιζε τη συμβολή του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, τη συμβολή του σοσιαλιστικού συστήματος στον 20ό αιώνα.

Οι προεκλογικές προσαρμογές δεν είναι φερέγγυες, όταν μάλιστα στις προγραμματικές του θέσεις ο ΣΥΝ αποφεύγει να πει πώς βλέπει το ζήτημα της διακυβέρνησης του τόπου, τι θα κάνει αν έχει κυβερνητικές ευθύνες σε επιλογές που ήδη έχουν δρομολογηθεί και έχουν τραγικές συνέπειες για το λαό.

Οι προεκλογικές ευκαιριακές συνεργασίες δεν αποτελούν απάντηση στο δικομματισμό.

Η εκλογική μάχη δεν είναι μια μέρα, είναι μια κορυφαία στιγμή που επηρεάζεται και από το χθες και από το τι σκοπεύει ένα κόμμα να κάνει στις 8 Μαρτίου και μετά.


Α.

Αποχωρήσεων συνέχεια...

Και νέα αποχώρηση από το Συνασπισμό γνωστοποιήθηκε χτες. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Νεστορίδη, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, ο οποίος αιτιολογώντας την απόφασή του αυτή, έκανε λόγο για μεταβολή των φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών του Συνασπισμού.

Επίσης αποχώρησε και ο Γ. Φραγκίδης, στέλεχος του ΣΥΝ στο Κιλκίς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ