ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ - ΓΣΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ταμπούρλο στην πλάτη του εργάτη

Διαγκωνίζονται για το κατώτερο μεροκάματο και για το αν ο μισθός εξαθλίωσης έχει όριο τα 560 ή τα 550 ευρώ

Ανοιχτή και προκλητική επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους και στο εισόδημά τους, εξαπολύουν από κοινού η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και οι εργοδότες. Λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις εκλογές και μία μέρα μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του εκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ Αλ. Παπαδόπουλου, που συμπυκνώνονται στο «ούτε ένα βήμα πίσω από τη σκληρή λιτότητα», χθες, ήρθε η σειρά του επιχειρηματιών να προεξοφλήσουν ότι «οι απαιτήσεις των εργαζομένων είναι υπερβολικές».

Των επισημάνσεων του Αλ. Παπαδόπουλου και των επιχειρηματιών, είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη «για τη λήψη επώδυνων μέτρων» στην περίπτωση που εκλεγεί η ΝΔ. Ολα τα παραπάνω συνθέτουν το σε βάρος της εργατικής τάξης παιχνίδι του δικομματισμού και του κεφαλαίου, που στηρίζεται και από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Η επίθεση αυτή, που συνιστά και την αληθινή κοινή προγραμματική βάση του δικομματισμού, επιβεβαιώνει τις θέσεις του ΠΑΜΕ, που λίγες μέρες πριν υπογράμμιζε ότι «η στάση της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ αποθρασύνουν την προκλητικότητα του ΣΕΒ και του κεφαλαίου».

Ετσι, την ώρα που είναι διαπιστωμένο ότι μια οικογένεια με δύο παιδιά τα φέρνει δύσκολα βόλτα με μηνιάτικο εισόδημα μικρότερο των 2.000 ευρώ, χτες, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος - τέσσερις μέρες πριν από την πρώτη συνάντηση για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) - έριξε τις πρώτες τροχιοδεικτικές βολές, λέγοντας: «Θα καταλήξουμε κάπου, αλλά δε θα είναι ικανοποιημένος κανένας. Ούτε οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν βάλει τον πήχη ψηλά, ούτε οι επιχειρήσεις, αφού το κόστος θα είναι μεγάλο»! Κατά τον Οδ. Κυριακόπουλο, το εξευτελιστικό ποσόν των 560 ευρώ, που ζητά ως κατώτερο μισθό η ΓΣΕΕ, είναι πολύ υψηλό, εκτιμώντας ότι η λύση θα βρεθεί κάπου στη μέση ως αποτέλεσμα συμβιβασμού... Συνεπώς ο ΣΕΒ, αξιοποιώντας το πλαίσιο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, βλέπει τον κατώτερο μισθό το πολύ μέχρι 550 ευρώ περίπου. Γίνεται καθαρό ότι για τους βιομηχάνους, δεν τους αρκούν τα κέρδη και τα υπερκέρδη που συσσώρευσαν με τις συμβάσεις πείνας που υπέγραφε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, τα προηγούμενα χρόνια. Γι' αυτούς και τις επιχειρήσεις τους, ο εργάτης είναι κόστος και μόνο κόστος.

Πέραν τούτου, οι βιομήχανοι δε θέλουν καν να ακούνε για το τριανταπεντάωρο, το οποίο για καθαρά δημαγωγικούς - ψηφοθηρικούς λόγους, επανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, σε συνάντησή του με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Χρυσοχοΐδη. «Οι απόψεις μας είναι γνωστές σ' αυτό το θέμα», απάντησε ο Οδ. Κυριακόπουλος όταν του τέθηκε σχετική ερώτηση. Εν ολίγοις, κατά το ΣΕΒ, η εφαρμογή του τριανταπεντάωρου, θα δυναμιτίσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, αφού θα αυξηθεί το κόστος, κινδυνολογώντας, μάλιστα, ότι αριθμός επιχειρήσεων που ήδη βρίσκεται σε οριακή κατάσταση βιωσιμότητας δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν...

Στο φόντο αυτών των παρεμβάσεων, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης και για τις ανάγκες της περιόδου φόρεσε και αυτός την προεκλογική μάσκα. Μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, δήλωσε ότι «πρέπει να ενισχυθούν τα κατώτερα μεροκάματα, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν μείνει πίσω». Ανέλαβε μήπως να διορθώσει τον πρωθυπουργό του, που μόλις πριν από μια βδομάδα, αποτιμώντας το έργο του, καυχόνταν ότι «τα οκτώ αυτά χρόνια πετύχαμε τη σταθερή βελτίωση των εισοδημάτων των Ελλήνων...»; Οχι, απλώς, μπροστά στα μικρόφωνα, έβγαλε το καρότο. Γιατί μέσα στη συνάντηση - σύμφωνα με πληροφορίες μας - ξεκαθάρισε ότι «η Χάρτα Σύγκλισης του ΠΑΣΟΚ ανταποκρίνεται στα αιτήματα των εργαζομένων». Δηλαδή, μία από τα ίδια. Πολύ περισσότερο, που επεξηγώντας τη θέση του για την αύξηση στα κατώτερα μεροκάματα, πρόσθεσε ότι συμφωνεί με τις θέσεις της ΓΣΕΕ. Δηλαδή, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ συμφωνεί το κατώτερο μεροκάματο από 23 ευρώ να αυξηθεί κατά 1 ευρώ και 80 λεπτά..! Τόσο γενναιόδωρη είναι η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος. Οσο για την τοποθέτησή του, όψιμα, υπέρ της μείωσης του χρόνου εργασίας, έχει τόση αξία όσο και η «περήφανη εξωτερική πολιτική» που έδινε τη Σούδα για να σκοτώνουν τους Ιρακινούς.

Πάντως, η ΝΔ σήκωσε το μπαλάκι και διά του εκπροσώπου της Θ. Ρουσόπουλου, με αφορμή το 35ωρο, τον κατηγόρησε για «ύπουλο λαϊκισμό». Κουβέντα, όμως, για τους μισθούς. Ισως γιατί, από τη στιγμή που μίλησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, η τοποθέτηση της ΝΔ περισσεύει!

Στον αντεργατικό χορό μπήκε και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ), που, με χτεσινή του ανακοίνωση, υποστηρίζει ότι σε περίπτωση υιοθέτησης του τριανταπεντάωρου θα αυξηθεί κατά 30% το κόστος λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ζητά από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ «να πρυτανεύσουν ωριμότερες σκέψεις».

Tα πραγματικά αιτήματα των εργατών

Το κλοτσοσκούφι στην πλάτη των εργαζόμενων, ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων, η δικομματική συμφωνία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να κρατήσουν καθηλωμένους τους μισθούς και τα μεροκάματα, αλλά και οι προκλήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων που πιέζουν στην ίδια κατεύθυνση με την κάλυψη που τους παρέχει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, επιβεβαιώνουν τις θέσεις του ΠΑΜΕ. Την ανάγκη οι εργαζόμενοι να απαντήσουν εδώ και τώρα προβάλλοντας τις πραγματικές τους ανάγκες. Να απαντήσουν με ένα πλατύ μαχητικό διεκδικητικό κίνημα που θα απαιτεί κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 44 ευρώ και κατώτερη σύνταξη στα 880 ευρώ.

Ενα κίνημα που με συνέπεια θα παλεύει για πλήρη και σταθερή δουλιά, για το 35ωρο με 7ωρο και 5θήμερο με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ουσιαστική προστασία των ανέργων και επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού για όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών από τη δημόσια και δωρεάν Pαιδεία.

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Αναγκαία η συγκρότηση ταξικού πόλου

Την ανάγκη συγκρότησης του ταξικού πόλου στο χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων που θα οργανώνει τον αγώνα των εργαζομένων με στόχο τη σύγκρουση και ρήξη με την αντεργατική πολιτική και τους φορείς της, ανέδειξε η χτεσινή σύσκεψη που οργάνωσε η ΕΣΑΚ Εργαζομένων στις τράπεζες. Ενώ υπογραμμίστηκε ότι αναγκαίος όρος για την αποτελεσματικότητα του αγώνα αποτελεί η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε συνδικαλιστικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στην εισήγηση, οι εργαζόμενοι πρέπει να πάνε στις κάλπες με κριτήριο ποια πολιτική και ποιο κόμμα αποδέχεται και παλεύει για τα αιτήματα που ικανοποιούν τις σύγχρονες διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες τους.

Με βάση τις κατευθύνσεις αυτές αποφασίστηκε η ένταση των αγωνιστικών δραστηριοτήτων (ανακοινώσεις, συσκέψεις, καθημερινές συζητήσεις κ.ά.) που θα αναδεικνύουν τις επιπτώσεις των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στους εργαζόμενους, θα αποκαλύπτουν τις ευθύνες της κυβέρνησης που τις εφαρμόζει, αλλά και τις ευθύνες όσων στηρίζουν αυτή την πολιτική, όπως η ΝΔ και ο ΣΥΝ. Αλλά και τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) η οποία, στη λογική της συναίνεσης και της υποταγής, προτείνει μια νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που διαιωνίζει την πολιτική λιτότητας και θέτει τους όρους για την υπερεντατικοποίηση της εργασίας. Παράλληλα, η ΕΣΑΚ στο επόμενο διάστημα θα θέσει πιο έντονα το ζήτημα της κατάργησης του σύγχρονου δουλεμπορίου στις τράπεζες - το οποίο παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με περικοπές προσωπικού, ξεπούλημα τραπεζών κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ