ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Περιφρόνηση στα θύματα του ιμπεριαλισμού

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατάκη

Στην προηγούμενη Σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης είχε ζητήσει από το προεδρείο να τηρηθεί 1 λεπτού σιγή για τα αθώα θύματα των Αμερικανών εισβολέων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, που είχαν χάσει τη ζωή τους στις αρχές Δεκέμβρη του 2003. Ο προεδρεύων είχε τότε δεσμευτεί ότι θα θέσει το αίτημα στο προεδρείο, και θα ενημερώσει το Σώμα στην αμέσως επόμενη Σύνοδο της Ολομέλειας, δηλαδή την τρέχουσα Σύνοδο.

Ο Γιάννης Πατάκης, διαπιστώνοντας κατά την έναρξη της Ολομέλειας ότι ο πρόεδρος Ρ. Cox πρότεινε την τήρηση 1 λεπτού σιγής μόνο για τα θύματα του σεισμού στο Ιράν αλλά όχι και για τα θύματα των εγκληματιών επιδρομέων σε Ιράκ και Αφγανιστάν, πήρε το λόγο για να υπενθυμίσει το αίτημά του και τη δέσμευση του προεδρεύοντος στην προηγούμενη Σύνοδο. Προς γενική κατάπληξη, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αγνόησε επιδεικτικά την υπενθύμιση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, κάνοντας πως δεν άκουσε, και προχώρησε στο επόμενο θέμα!

Στη συνέχεια, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας ζήτησε το λόγο, διαμαρτυρόμενος για το ότι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επέδειξε τέτοια περιφρόνηση στο δίκαιο αίτημα του Γ. Πατάκη, τη στιγμή που συχνά - πυκνά το Ευρωκοινοβούλιο, με πρόταση μάλιστα του ίδιου του κ. Cox, έχει τηρήσει 1 λεπτό σιγής για τα θύματα διαφόρων φυσικών καταστροφών, αλλά ακόμη και για το θάνατο μελών των δυνάμεων εισβολής και κατοχής. «Θεωρώ, κ. πρόεδρε, ότι επιβάλλεται, για λογούς στοιχειώδους ευαισθησίας, να τηρηθεί 1 λεπτού σιγή για τα αθώα θύματα των επιδρομέων στο Αφγανιστάν και Ιράκ», είπε κλείνοντας την παρέμβασή του ο Σ. Κόρακας, για να εισπράξει την... αποστομωτική αλλά και προκλητική απάντηση του κατά τα άλλα ευαίσθητου προέδρου, «το αίτημα σημειώθηκε».

ΙΤΑΛΙΑ
Υπό έρευνα οι σχέσεις «Παρμαλάτ» - Τράπεζας της Αμερικής

ΡΩΜΗ.--

Οι εισαγγελείς της Πάρμα που διερευνούν το σκάνδαλο της χρεοκοπίας του γίγαντα παραγωγής τροφίμων «Παρμαλάτ» έχουν πλέον στα χέρια τους χιλιάδες ντοκουμέντα σχετικά με τις συναλλαγές της Τράπεζας της Αμερικής και της ιταλικής εταιρίας.

Η Τράπεζα της Αμερικής υποστηρίζει ότι έχει χάσει 274 εκατομμύρια δολάρια από τις σχέσεις της με την «Παρμαλάτ». Εφτά μεγάλες ιταλικές τράπεζες έχουν επίσης χάσει χρήματα στην ίδια υπόθεση. Ωστόσο γεγονός είναι ότι μεγάλες τράπεζες όπως η Τράπεζα της Αμερικής, η Ντόιτσε Μπανκ και η Citigroup εξέδωσαν ομολογίες της «Παρμαλάτ», ενώ πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Αμερικής δούλευε ως σύμβουλος της ιταλικής εταιρίας. Φυσικά οι ξένες τράπεζες υποστηρίζουν ότι δε γνώριζαν για την κακή κατάσταση των οικονομικών της «Παρμαλάτ»...

ΡΩΣΙΑ
Παραμένει στη φυλακή ο Χοντορκόφσκι

ΜΟΣΧΑ.--

Δικαστήριο της Μόσχας απέρριψε χτες αίτηση του πρώην προέδρου του πετρελαϊκού ομίλου YUKOS για αποφυλάκισή του με καταβολή χρηματικής εγγύησης μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης του. Το προηγούμενο δικαστήριο είχε αποφανθεί τον περασμένο μήνα την παράταση της προφυλάκισης του Χοντορκόφσκι, που κατηγορείται για απάτη και φοροδιαφυγή, μέχρι τις 25 Μάρτη. Ο Χοντορκόφσκι είχε ζητήσει τη μετατροπή της προφυλάκισης σε κατ' οίκον περιορισμό. Ο Χοντορκόφσκι, ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, συνελήφθη τον Οκτώβρη κατηγορούμενος για απάτη και φοροδιαφυγή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ