ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ν. ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ
«Τα κεφάλια μέσα» μετά τις εκλογές...

Την υποτιθέμενη «χαλάρωση» της σκληρής πολιτικής λιτότητας στα κράτη της ΕΕ έβαλε στο στόχαστρο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνας. Σε χτεσινή ομιλία στο Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, απέφυγε να κάνει ευθείες αναφορές στις προεκλογικές ανέξοδες υποσχέσεις. Είναι, όμως, σαφές ότι επιχείρησε να δώσει το στίγμα των διαθέσεων του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζών, στο οποίο παραμένουν στοχοπροσηλωμένες οι ηγεσίες και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας εστίασε και στα παρακάτω σημεία:

  • Η ...«εκτεταμένη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής», σύμφωνα με τον ίδιο, «σε μερικές τουλάχιστον περιπτώσεις ξεπέρασε τα όρια της συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης» (!). Είναι φανερό ότι καλλιεργεί το έδαφος για την οικονομική πολιτική, που «πρέπει» να εφαρμοστεί και στη χώρα.
  • Για την οικονομία των ΗΠΑ είπε ότι «στο α` εξάμηνο του 2003 η αύξηση του ΑΕΠ στηριζόταν σε υπερβολικό βαθμό στην επέκταση των αμυντικών δαπανών και στον υψηλό δανεισμό των νοικοκυριών».
  • Τους τελευταίους μήνες, καταγράφεται αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, που, εκτός των άλλων, «συμβάλλει στην ταχεία αύξηση του διεθνούς εμπορίου και την ανάκαμψη των ναύλων». Πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις αυτές «σαφώς ευνοούν την ελληνική ναυτιλία» (δηλαδή τα κέρδη των εφοπλιστών).
  • Με βάση τα λεγόμενά του, προκύπτει ότι, παρά την οικονομική ανάκαμψη, ο βαθμός εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, όχι μόνο δεν πρόκειται να μειωθεί, αλλά, αντίθετα, θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Είπε συγκεκριμένα ότι η «αύξηση της παραγωγικότητας θα διευκολύνει τη συγκράτηση της ανόδου του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος»...
Γ΄ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
«Φιάσκο» το πρόγραμμα για τις μικρές επιχειρήσεις

Μόλις 1.839 επιχειρήσεις συμμετείχαν στην α΄ φάση του προγράμματος, ενώ στο υπουργείο Οικονομίας διέδιδαν ότι η συμμετοχή θα φτάσει στις 15.000-20.000

Σε παταγώδη αποτυχία και σε ένα ακόμα απροκάλυπτο «φιάσκο» οδηγείται το περιβόητο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στα πλαίσια των Περιφερειακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του πρώτου κύκλου προκήρυξης του έργου που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο έχει την ευθύνη για το πρόγραμμα. Το υπουργείο ανακοίνωσε την προκήρυξη, μέσα στο Γενάρη, του δεύτερου κύκλου του συγκεκριμένου προγράμματος, συνολικού ύψους 145,7 εκατ. ευρώ, λίγο πριν από τις εκλογές, για ψηφοθηρικούς λόγους.

Σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, στην πρώτη φάση του προγράμματος για μικρές αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις, που απασχολούν μέχρι 50 άτομα (ο τίτλος πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ψευδεπίγραφος καθώς επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα για τα ελληνικά δεδομένα δε θεωρούνται μικρομεσαίες), συμμετείχαν μόλις 1.839 μεταποιητικές και τουριστικές επιχειρήσεις από όλη τη χώρα, σε σύνολο 700.000 περίπου επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων που υπάρχουν ...ακόμα στην Ελλάδα. Η συμμετοχή αυτή ήταν ελάχιστη σε σχέση και με τις ίδιες τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, που, πριν την προκήρυξη ου έργου, θεωρούσαν ότι θα πάρουν μέρος 15.000-20.000 επιχειρήσεις. Ενα από τα στοιχεία του προγράμματος αυτού ήταν ότι τη διαχείρισή του την έχουν αναλάβει τράπεζες, έναντι αδράς μάλιστα αμοιβής. Οι τράπεζες όμως δεν αρκέστηκαν στα χρήματα της αμοιβής που προβλέπει η σύμβαση με το δημόσιο, αλλά εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία, όπως καταγγέλθηκε τότε, να «αλιεύσουν» πελάτες με εκβιαστικό τρόπο. Με δεδομένο ότι η αξιολόγηση των φακέλων γίνεται από τις ίδιες, πίεζαν τους επαγγελματοβιοτέχνες να γίνουν και πελάτες τους, με το δέλεαρ ότι θα εξετάσουν ευνοϊκά το φάκελό τους...

Στη δεύτερη φάση της προκήρυξης του προγράμματος, που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα γίνει μέσα στο Γενάρη, υπήρξαν ορισμένες επουσιώδεις αλλαγές στους όρους προκήρυξης, οι οποίες όμως δεν αλλοιώνουν τα γενικά του χαρακτηριστικά. Να σημειώσουμε επίσης ότι από το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει αποκλειστεί η Αττική. Ο συνολικός προϋπολογισμός της β΄ φάσης ανέρχεται στα 145,7 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 87 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για προγράμματα ενίσχυσης των μεταποιητικών επιχειρήσεων και τα 58,7 εκατ. ευρώ για τουριστικές επιχειρήσεις.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΜΗΔΕΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Γενικόλογες υποσχέσεις στα αιτήματά τους

Ηξεις αφήξεις οι απαντήσεις του υφυπουργού Γεωργίας στην Ερώτηση του ΚΚΕ

Με γενικολογίες απάντησε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας στα αιτήματα των κτηνοτρόφων της περιοχής Μηδέας Αργολίδας, που μετέφερε μέσω Ερώτησής του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης. Απαντώντας ο υφυπουργός Φ. Χατζημιχάλης αναφορικά με το αίτημα για τη λειτουργία σφαγείων αρκέστηκε να πει: «Η σφαγειοτεχνική υποδομή στη χώρα έχει εκσυγχρονιστεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά, θα έλεγα, τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι μια κατάκτηση. Το ίδιο ισχύει και για το Νομό Αργολίδας».

Παίρνοντας το λόγο ο Σπ. Στριφτάρης τόνισε αναφορικά με τα σφαγεία: «Εδώ και 5 χρόνια δεν τελειώνουν. Ξέρω ότι είναι κοντά στο τέλος, τα επισκέφθηκα και εγώ ο ίδιος αλλά κάποτε πρέπει να πάρουν άδεια να λειτουργήσουν και όχι να λειτουργούν με προσωρινές άδειες. Αν δε θέλουν οι ιδιωτικοί φορείς να κάνουν σφαγεία, δε θα περιμένουμε πότε θα έρθουν αυτοί για να βρουν να σφάξουν τα ζώα τους οι κτηνοτρόφοι. Θα πρέπει και η νομαρχία αλλά και η κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι σ' αυτό το κοινωνικό ζήτημα». Παράλληλα, για τους ελέγχους στο γάλα σημείωσε: «Τους απειλούν ότι ούτε το γάλα τους δε θα αγοράζουν. Και τώρα θα βρεθούν να τους εξετάζουν το μικροβιακό φορτίο. Και καλά θα κάνουν να τους εξετάζουν. Να μην τους απειλούν όμως...».

ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τον αγώνα

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στη Γενική Τράπεζα και μετά την απόφαση κυβέρνησης και Μετοχικού Ταμείου Στρατού για την παράδοση της τράπεζας στη γαλλική «Societe Generale». To ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων σε χτεσινή συνεδρίαση αποφάσισε τα παρακάτω:

  • Να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου
  • Να ζητήσει από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας (είναι ο δεύτερος μετά το ΜΤΣ μεγαλύτερος μέτοχος) να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες για τη διασφάλιση των συμφερόντων των μελών του (εργαζομένων και συνταξιούχων)
  • Να προκηρύξει 24ωρη απεργία τη μέρα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων
  • Να καλέσει εκπροσώπους των κομμάτων στη ΓΣ των μετόχων προκειμένου να πάρουν θέση για την τράπεζα.
ΠΑΣΕΓΕΣ
Εγιναν τα τρία... τέσσερα

Τους στόχους της... προηγούμενης τριετίας, έθεσε για την επόμενη τετραετία η φρεσκοεκλεγείσα γαλαζοπράσινη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Οπως ανακοινώθηκε χτες, το ΔΣ ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του Προέδρου Τζ. Καραμίχα, που, όπως και αυτή που εγκρίθηκε πριν τρία χρόνια, είχε ξανά ως βασικό στόχο την επιχειρηματικότητα... Τι έγινε, δεν έφτασαν τρία ολόκληρα χρόνια του Καραμίχα και της παρέας του για να επιτευχθεί η επιχειρηματικότητα των συνεταιρισμών και χρειάζονται κι άλλα τέσσερα;... Κι αυτό το «όραμα» και το πρόγραμμα Καραμίχα για τους συνεταιρισμούς, χρειάζεται πάλι εξειδίκευση, στις 29 Γενάρη στη Θεσσαλονίκη;...

Η μόνη διαφορά που φαίνεται είναι πως η γαλαζοπράσινη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, με το νέο καταστατικό... εξασφάλισε τις καρέκλες της για 4 χρόνια, δηλαδή, συν ένα χρόνο στη νέα θητεία της. Αλλά αυτό που δεν κρύβεται με τίποτα είναι πως αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα και τις προσδοκίες των μικρομεσαίων αγροτών. Δεν έχουν καμία σχέση με ένα συνεταιριστικό κίνημα που θα λειτουργεί σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών. Και πάνω απ' όλα δεν έχουν καμία σχέση με τους αγώνες επιβίωσης της αγροτιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ