ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΟΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Ο αγώνας συνεχίζεται...

Κατάληψη με τρακτέρ χτες του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας Τυρνάβου

Αποψη από τη χτεσινή κινητοποίηση στον Τύρναβο

ICON

Αποψη από τη χτεσινή κινητοποίηση στον Τύρναβο
Ενώ οι εκπρόσωποι του δικομματισμού αναλώνονται σε «κοκορομαχίες» διεκδικώντας την «κουτάλα» της εξουσίας για να εντείνουν την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι αγρότες, που μαστίζονται από αυτή την πολιτική συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη της διεκδίκησης για την ικανοποίηση των δίκαιων και ζωτικής σημασίας αιτημάτων τους. Βεβαίως, αυτή η μάχη δε φτάνει να δίνεται μόνο στους δρόμους, αλλά θα πρέπει να δοθεί και στην κάλπη με την καταψήφιση του δικομματισμού, ο οποίος ευθύνεται γι' αυτή την πολιτική και την ενίσχυση του ΚΚΕ που την αντιμάχεται στεκόμενο παντού και πάντα στο πλευρό της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Χτες το πρωί εκατοντάδες παγετόπληκτοι της επαρχίας Τυρνάβου, με δεκάδες τρακτέρ προχώρησαν σε κατάληψη του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας διεκδικώντας, μεταξύ των άλλων, την άμεση καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τον παγετό του 2001 και του 2003. Με την κινητοποίησή τους, που διοργάνωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί Τυρνάβου, Δένδρων, Πλατανουλίων και Αμπελώνα, οι παγετόπληκτοι απαίτησαν, επίσης, να μην αυξηθούν οι εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ και διαμαρτυρήθηκαν για την απαράδεκτη παρακράτηση από την Αγροτική Τράπεζα τριών ευρώ ανά δέντρο που πήραν ως προκαταβολή το καλοκαίρι οι αγρότες για τις ζημιές που προκάλεσε ο παγετός του περασμένου Μάρτη και Απρίλη στις αχλαδοκαλλιέργειες. Υπενθυμίζουμε ότι η παρακράτηση των 3 ευρώ γίνεται καθώς η διοίκηση του ΕΛΓΑ, αφού κατέβαλε τις προκαταβολές, έκρινε πως οι ζημιές δεν προκλήθηκαν από τον παγετό αλλά από άλλες αιτίες και πως οι αγρότες δε δικαιούνται αποζημιώσεις από τον Οργανισμό, παρά μόνο κάποιες ενισχύσεις από τα ΠΣΕΑ!

Βεβαίως, η «ρίζα» των προβλημάτων και των παγετόπληκτων της επαρχίας Τυρνάβου βρίσκεται στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η οποία χρησιμοποιεί και τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες από τις καιρικές συνθήκες, ως μέσο για την υλοποίηση του στόχου ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Οπως έλεγαν πολλοί αγρότες στη χτεσινή κινητοποίηση, αυτή η «πηγή» του κακού είναι που πρέπει να «χτυπηθεί» με τον αγώνα τους για να δουν καλύτερες μέρες. Και πολλοί ήταν αυτοί που τόνιζαν ότι ισχυρό «όπλο» για να «χτυπηθεί» είναι να καταψηφίσουν στις ερχόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που υπερασπίζονται εξίσου αυτή την πολιτική.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους αγρότες ο Χ. Αρχοντής, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), κάλεσε τους αγρότες να μη σκύψουν το κεφάλι, αλλά να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση.

Στη συγκέντρωση μίλησε, επίσης, ο δήμαρχος Τυρνάβου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Ν. Μπαντόγιας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και μέλος της διοίκησης της ΕΟΑΣΝΛ, ο Γ. Χαλιβέρας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού. Επίσης, παραβρέθηκαν ο Χρ. Κιτσίδης, δημοτικός σύμβουλος, ο Ν. Κούβελας, γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Τυρνάβου του ΚΚΕ και άλλοι εκπρόσωποι μαζικών φορέων της περιοχής.

ΝΕ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αντεπίθεση στην αντιαγροτική πολιτική

Σε οργάνωση του αγώνα τους «από τα κάτω» και το πέρασμα του κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς στην αντεπίθεση καλεί σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «το τελευταίο διάστημα ζούμε ξανά μια προσπάθεια κοροϊδίας, παραπλάνησης και εμπαιγμού των αγροτών του νομού μας. Εχει στηθεί πάλι σκηνικό πολιτικής εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού των ελαιοπαραγωγών για τη βγάλει "λάδι" ενόψει των εκλογών η καταστροφική για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτοί που όλο αυτόν τον καιρό συμφωνούσαν και στήριζαν αυτήν την πολιτική. Που πήραν μέρος σε συσκέψεις επί συσκέψεων και συμφώνησαν με τις περικοπές στις επιδοτήσεις, προτείνοντας κιόλας τον πιο ανώδυνο τρόπο στους κυβερνώντες. Βουλευτές, πράσινοι και γαλάζιοι αγροτοπατέρες και άλλοι "παράγοντες" κάθε επιπέδου, άλλοι πρωταγωνιστές και άλλοι κομπάρσοι, παίζουν στη θεατρική παράσταση της πολιτικής εξαπάτησης των αγροτών».

Η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες του νομού να κινητοποιηθούν άμεσα και δυναμικά, διεκδικώντας το σύνολο της επιδότησης χωρίς καμία περικοπή. Να παλέψουν για μια άλλη πολιτική χωρίς πλαφόν και πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Να πάρουν απόφαση να αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς. Να ενισχύσουν πολιτικά και με την ψήφο τους το ΚΚΕ για να ανοίξει ο δρόμος σε μια άλλη πολιτική.

Διακοπές... συνηθισμένες

«Συνηθισμένο φαινόμενο είναι οι διακοπές του ρεύματος κατά τις παραμονές των μεγάλων εορτών» μας ενημερώνει η Διεύθυνση Περιφέρειας Αττικής της ΔΕΗ, απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα του «Ρ» στο οποίο επισημαίνονται οι λόγοι για τους οποίους τέτοιες μέρες (μεγάλες γιορτές) παρατηρούνται διακοπές ρεύματος, όπως συνέβη την Πρωτοχρονιά.

Ναι, έτσι απλά, αντιμετωπίζεται ένα τόσο σοβαρό θέμα. Μάλιστα επιρρίπτονται και ευθύνες στους καταναλωτές διότι - λέει η ΔΕΗ - πέφτουν οι ασφάλειες από την υπερκατανάλωση ενέργειας. Το θέμα όμως είναι τι κάνει η ΔΕΗ για να μην είναι αυτά τα φαινόμενα συνηθισμένα; Οπως ο κάθε καταναλωτής υποχρεούται να πληρώνει τους λογαριασμούς με τις εκάστοτε αυξήσεις, έτσι και η ΔΕΗ υποχρεούται να προβεί στις ανάλογες επενδύσεις για την ενίσχυση του δικτύου.

Αλλά πώς να ενισχύσει το δίκτυο αφού κύριο μέλημα των επιχειρήσεων που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια - και με τέτοια κριτήρια λειτουργούν μετά την ιδιωτικοποίηση ή μετοχοποίηση τους η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η ΕΥΔΑΠ κλπ. - δεν είναι το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου αλλά η αύξηση των κερδών των μεγαλομετόχων.

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΙΓΙΟΥ
Νέο συλλαλητήριο τη Δευτέρα

Με νέο συλλαλητήριο τη Δευτέρα 19 Γενάρη συνεχίζουν οι ελαιοπαραγωγοί του Αιγίου, να διεκδικούν αγωνιστικά την καταβολή της επιδότησης στο λάδι χωρίς περικοπές. Το αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 10.30 έξω από την Παναιγιάλειο Ενωση. Η ΠΑΣΥ της περιοχής καλεί τους αγρότες να πάρουν μαζικά μέρος για να ανατρέψουν τις αντιαγροτικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

ΚΚΕ
Να λειτουργήσει τελωνείο στα Ψαρά

Το θέμα της ανάγκης να λειτουργήσει τελωνειακή υπηρεσία στα Ψαρά, έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σ. Σκοπελίτης, Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας, με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται: «Σύμφωνα με το αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου και σχετικά με το πρόβλημα των επαγγελματιών ψαράδων στα Ψαρά, είναι σχεδόν αδύνατος ο εφοδιασμός των αλιευτικών σκαφών σε καύσιμα γιατί στα Ψαρά δε λειτουργεί η τελωνειακή υπηρεσία.

Ετσι ο εφοδιασμός των αλιευτικών σκαφών γίνεται δύο φορές το μήνα γεμίζοντας τα ντεπόζιτα των σκαφών αυτών, καθώς ούτε δεξαμενές ούτε βενζινάδικα υπάρχουν στο νησί. Υπάρχει τοπικό γραφείο στα Ψαρά, το ενοίκιο του οποίου καταβάλλεται, όμως το γραφείο αυτό δεν έχει στελεχωθεί από το 1998».

Ο υπουργός ερωτάται «εάν προτίθεται να στελεχώσει και πότε το τοπικό τελωνειακό γραφείο ώστε να λειτουργήσει προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα των ψαράδων του νησιού»;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ