ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Στο βωμό της επικοινωνιακής ψηφοθηρίας

Στο γνώριμο, πλέον, έδαφος της επικοινωνιακής ψηφοθηρίας, κινήθηκε η χτεσινή συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Κ. Σκανδαλίδη. Με κορόνες περί βαθιάς εκσυγχρονιστικής τομής στον κρατικό μηχανισμό, χάριν, δήθεν, των συμφερόντων του πολίτη, αλλά και με καλλιέργεια, ανέξοδων για την κυβέρνηση, προσδοκιών που όμως μπορούν να μετατραπούν σε ψήφους στο κυβερνητικό κόμμα στις προσεχείς εκλογές, ο υπουργός μίλησε για όλα τα ζητήματα που απασχολούν το υπουργείο του.

Πριν όμως λάβει το λόγο ο υφιστάμενός του υφυπουργός Ν. Μπίστης, ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου ότι έχει σταλεί σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες η σχετική εγκύκλιος για την εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει σε προεκλογική περίοδο τις προσλήψεις και τη μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ο υφυπουργός, αναστέλλεται και η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών αλλά έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για την εξάμηνη ανανέωση των συμβάσεων των υπαλλήλων των ΚΕΠ, που λήγουν άμεσα. Μάλιστα, διευκρίνισε πως το υπουργείο ευνοεί την ανανέωση σύμβασης στους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους και όχι την πρόσληψη νέων υπαλλήλων στη θέση αυτών των οποίων λήγει η σύμβαση.

Ο Κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε προχτές στη Βουλή (αλλά δεν αναμένεται να ψηφιστεί πριν τις εκλογές) για τη λεγόμενη «Διοίκηση με στόχους» που στην πραγματικότητα αφορά τη λειτουργία του κράτους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια μέσω του ασφυκτικού ελέγχου των δημοσίων υπαλλήλων. Ο υπουργός χαρακτήρισε σημαντική θεσμική παρέμβαση στη δημόσια διοίκηση το νομοσχέδιο και τα μέτρα που το συνοδεύουν. Απέφυγε όμως να πει τι θα στοιχίσει στον πολίτη και στους δημόσιους υπαλλήλους όλη αυτή η περιβόητη εκσυγχρονιστική πολιτική, το πόσο ακριβότερες για παράδειγμα θα καταστούν οι δημόσιες υπηρεσίες και με ποιο κόστος κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Ο υπουργός δε δίστασε να καλλιεργήσει την προσδοκία της μονιμοποίησης - ενόψει εκλογών - στους περίπου 30.000 συμβασιούχους του δημοσίου που εργάζονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι το υπουργείο είναι υπέρ της μονιμοποίησής τους αλλά το θέμα δεν έχει ακόμη συζητηθεί στο πλαίσιο της κυβέρνησης, κάτι που ενδέχεται να γίνει άμεσα.

Ακόμα, αναφέρθηκε στο φαινόμενο των ημερών όπου η κυβέρνηση βομβαρδίζει τη Βουλή με νομοσχέδια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει και συνέχεια, ενώ ο ίδιος υποσχέθηκε ότι θα καταθέσει προς ψήφιση τον κώδικα για την Αυτοδιοίκηση. Χαρακτήρισε δε αυτή την κατάσταση φυσιολογική, ενταγμένη στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του κυβερνητικού έργου και της συνέχειας του κράτους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από τις εκλογές δεν πρόκειται να προκύψει αλλαγή του καθεστώτος. Ομολογία που δείχνει τη συνέχεια της πολιτικής που συνδέει το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ.

Τέλος, ο υπουργός είπε ότι το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο θα μπει στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη και θα ψηφιστεί γιατί το κυβερνητικό κόμμα δε θέλει το ισχύον σύστημα, το οποίο χαρακτήρισε άδικο και καλπονοθευτικό, να ισχύσει ως το 2012. «Ξέχασε» βέβαια ο Κ. Σκανδαλίδης να πει ότι το ΠΑΣΟΚ με αυτό το νόμο, δηλαδή με αδικία και καλπονοθεία, επιδίωξε και κέρδισε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις...

Πολιτικά τα αίτια του εκτροχιασμού

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Αρκαδίας του ΚΚΕ για το τρίτο ατύχημα αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ μέσα σε δύο μήνες, στο απαρχαιωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου

Τα πραγματικά αίτια των συχνών εκτροχιασμών αμαξοστοιχιών στο δίκτυο της Πελοποννήσου είναι η πολιτική ιδιωτικοποίησης και συρρίκνωσης του δημόσιου σιδηρόδρομου, η οποία έχει ως επακόλουθο και την κακή συντήρηση του δικτύου.

Αυτό επισημαίνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Αρκαδίας του ΚΚΕ με αφορμή τον προχτεσινό, τρίτο εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ μέσα σε ένα χρόνο, στην ίδια περιοχή, έξω από τη Μεγαλόπολη.

«Οι κυβερνώντες και οι αρμόδιοι - τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΕ Αρκαδίας του Κόμματος - θα προσπαθήσουν πάλι να αποποιηθούν τις τεράστιες ευθύνες τους προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες, με πιο συνηθισμένη πως για όλα φταίνε οι εργαζόμενοι».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ακόμα: «Ολοι γνωρίζουμε ότι η πραγματική αιτία είναι η πολιτική που ακολούθησαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και το σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου βρίσκεται στην ίδια κατάσταση που ήταν και στην εποχή του Χαρίλαου Τρικούπη.

Η κυβέρνηση προκαλεί με τις φιέστες που στήνει, όπως έγινε πριν λίγες μέρες με τον Κ. Σημίτη στα εγκαίνια της σήραγγας του ΟΣΕ στα Τέμπη. Βλέπετε, λεφτά για τις ανάγκες των πλατιών λαϊκών στρωμάτων δεν υπάρχουν.

Η εγκατάλειψη, η λειψή χρηματοδότηση και η δράση της περίφημης ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που έχει αναλάβει κερδοσκοπικά να κατασκευάζει και να συντηρεί τα διάφορα έργα, έχουν ως αποτέλεσμα στην Πελοπόννησο, και στην Αρκαδία, καθιζήσεις δρόμων, εκτροχιασμούς τρένων, γκρέμισμα γεφυρών, αποκλεισμούς και ταλαιπωρίες των κατοίκων. Αυτή είναι η ισχυρή Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ».

Η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα και να τιμωρήσουν με την ψήφο τους την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Να τιμωρήσουν και τη Νέα Δημοκρατία, που ενώ στηρίζει την ίδια πολιτική δημαγωγεί πάνω στα προβλήματα. Να περιορίσουν όσο γίνεται πιο χαμηλά το δικομματισμό που ακολούθησε και υλοποίησε αυτές τις καταστροφικές πολιτικές.

«ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαγκωνίζονται για την κατάληψη της εξουσίας για να συνεχίσουν την ίδια πολιτική. Στις επερχόμενες εκλογές ενισχύστε με την ψήφο σας το ΚΚΕ», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΕ Αρκαδίας του Κόμματος.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Η ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ διοργανώνει συνεστίαση την ερχόμενη Κυριακή, 18 του Γενάρη, στο κοσμικό κέντρο «ΚΙΒΩΤΟΣ» (πρώην ΚΑΣΤΕΛΟ), οδός Καυταντζόγλου και Ράλλη 26, Κάτω Πατήσια.

-- H Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών-Υπαξιωματικών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΥΕΑ) διοργανώνει την Κυριακή 18.1.2004 και ώρα 10.30 π.μ. στην αίθουσα της ΠΟΑΟ (Πειραιώς 6 -Ομόνοια, 4ος όροφος) εκδήλωση (κοπή πίτας) για τον νέο χρόνο.

-- Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Μέσης Ανατολής (ΠΣΑΜΑ) θα ολοκληρώσει τις εργασίες της διακοπείσας συνέλευσής του στις 21.1.2004 ώρα 10 π.μ. στα γραφεία της ΠΟΑΟ (Πειραιώς 6). Θα κοπεί και πίτα. Επίσης, την 31.1.2004 και ώρα 12.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η συνεστίαση του Συνδέσμου, στην ταβέρνα του Δήμου Καισαριανής «Τα ξύλινα».

Μέχρι τις 30 Γενάρη θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στα γραφεία του ΔΣΑ οι δικηγόροι (και οι ασκούμενοι), που επιθυμούν να διοριστούν δικαστικοί αντιπρόσωποι ή ακόμη και να εξαιρεθούν.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικηγόροι δεν μπορούν να διοριστούν δικαστικοί αντιπρόσωποι στην εκλογική περιφέρεια, από την οποία κατάγονται, καθώς και στην εκλογική περιφέρεια, στην οποία ανήκει, ολικά ή μερικά, το Πρωτοδικείο όπου ασκούν τα καθήκοντά τους (Αθήνα, Πειραιάς, Αίγινα, Σαλαμίνα, Πόρος, Σπέτσες, Υδρα, Κύθηρα και Τροιζηνία).

Η ΟΓΕ πάει θέατρο τα παιδιά της, την Κυριακή 18 Γενάρη, στο θέατρο «Αργώ» (Ελευσινίων 11, Πλατεία Καραϊσκάκη), στην παιδική σκηνή «Το Κόκκινο Σκουφί», μια ελεύθερη σύγχρονη διασκευή της Κοκκινοσκουφίτσας.

Τσιμέντο και ο Ιππόδρομος!

Το κτήμα Θων πέρασε στα χέρια του Βωβού, το Γουδί στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, το άλσος Ν. Φιλαδέλφειας στην ΠΑΕ ΑΕΚ, το Πεδίον Αρεως στον Κυριακού, μεγάλο μέρος του Ελαιώνα στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, το Πάρκο Ελευθερίας στον Λαμπράκη, ο χώρος του Ριζαρείου στο Φάληρο στον Βωβό, τα πρώην στρατόπεδα της Αττικής για οικιστική αξιοποίηση, το Ελληνικό παραδίδεται στην οικοπεδοποίηση...

Δε φτάνει που η κυβέρνηση δεν άφησε ελεύθερο για ελεύθερο χώρο στην Αθήνα - τις περισσότερες φορές με τη συναίνεση και της ΝΔ - που να μην τον παραδώσει στα μεγάλα συμφέροντα για τσιμεντοποίηση, έρχεται τώρα - 50 μέρες πριν από τις εκλογές - και αρχίζει τα ταξίματα. Ο χώρος του πρώην Ιπποδρόμου, δήλωσε χτες η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, θα παραχωρηθεί στο Δήμο Καλλιθέας για να αξιοποιηθεί με χρήσεις αθλητισμού, πολιτισμού, αλλά και ...χώρους συνάθροισης κοινού. Δηλαδή, και αυτός ο χώρος προορίζεται για εκμετάλλευση από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, υπό τη σκέπη του Δήμου!

Ανθρακες, λοιπόν, ο θησαυρός, ακόμη και στις ...εξαγγελίες!

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ - ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Εληξε η κινητοποίηση

Εληξε χτες το απόγευμα ο αποκλεισμός του γκαράζ του Δήμου Νίκαιας από μικρό αριθμό συμβασιούχων εργαζομένων στη δημοτική επιχείρηση ΔΕΤΕΟΠΑΝ και αμέσως άρχισε με εντατικούς ρυθμούς η αποκομιδή των απορριμμάτων από την πόλη. Οι συμβασιούχοι που προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια αντιλήφθηκαν τελικά πως η κινητοποίησή τους ήταν χωρίς αιτία αφού τα αιτήματά τους τα έχει εδώ και καιρό ικανοποιήσει η δημοτική αρχή.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Νίκαιας Στ. Μπενετάτος, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου, στάθηκε έμπρακτα στο πλευρό των εργαζομένων και τους κάλεσε σε κοινούς αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Οσον αφορά τους συγκεκριμένους συμβασιούχους, η δημοτική αρχή πήρε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και έδωσε ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν, υπερασπιζόμενη παράλληλα τα εργασιακά τους και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ