ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ
Στα χωράφια χύνονται τα λύματα!

Από διαμαρτυρία των κατοίκων των Σπάτων για τα λύματα του αεροδρομίου που χύνονται στα χωράφια

Eurokinissi

Από διαμαρτυρία των κατοίκων των Σπάτων για τα λύματα του αεροδρομίου που χύνονται στα χωράφια
Μπορεί να υπερηφανεύονται ότι το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα είναι από τα καλύτερα στον κόσμο, αλλά το γεγονός ότι δεν έχει αποχέτευση και τα λύματα χύνονται στα γειτονικά χωράφια, φαίνεται ότι δεν απασχολεί την κυβέρνηση και βεβαίως τη γερμανική εταιρία «Χόχτιφ», που διοικεί και εκμεταλλεύεται το αεροδρόμιο. Το οποίο αναδεικνύεται σε εστία μόλυνσης και μέγα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς μετατρέπει σε βόθρο τους αγρούς των Μεσογείων, όπου παράγονται αγροτικά προϊόντα.

Ο Δήμος Σπάτων και οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών των χωραφιών, κάλεσαν χτες στο Δημαρχείο των Σπάτων, εκπροσώπους όλων των κομμάτων και δημοσιογράφους, προκειμένου να τους παρουσιάσουν το πρόβλημα στις σωστές του διαστάσεις και να ζητήσουν την άμεση παρέμβασή τους για την προστασία της δημόσιας υγείας. Παρουσίασαν στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι «κανένας από τους όρους της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δεν τηρείται», από τη διοίκηση του αεροδρομίου, που παρανομεί ασύστολα, σε βάρος του περιβάλλοντος, με την ανοχή της κυβέρνησης και των αρμοδίων υπουργών.

Συγκεκριμένα κατήγγειλαν ότι η διοίκηση του αερολιμένα, παρανόμως και χωρίς την έγκριση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, πέρασε κάτω από τη Λεωφόρο Σπάτων Λούτσας, αγωγό αποχέτευσης, με κατεύθυνση από νότο προς βορά, ο οποίος εκβάλλει σε χωματόδρομο και από εκεί στους αμπελώνες. Ενέργεια η οποία χαρακτηρίζεται παράνομη και σε σχετική έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σπάτων, αλλά και σε έκθεση ειδικού μηχανικού, που έχει προσληφθεί ως Τεχνικός Σύμβουλος.

Απαντώντας στον ισχυρισμό του υπευθύνου της «Υπηρεσίας Περιβάλλοντος» του αεροδρομίου, ότι πρόκειται για αγωγό που μεταφέρει όμβρια ύδατα και όχι για αστικά απόβλητα, τόνισαν ότι είναι «αναληθής, ιδιοτελής και επικίνδυνος» για τους εξής λόγους:

-- Σύμφωνα με έκθεση εργαστηρίου, στο οποίο προσκομίστηκε δείγμα από την έξοδο του αγωγού, «δεν πρόκειται για όμβρια ύδατα, αλλά για αστικά απόβλητα και μάλιστα ατελώς επεξεργασμένα».

-- Η ίδια η Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Αερολιμένα σε έκθεσή της προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, αναγνωρίζει ότι το «Χημικά Απαιτούμενο Οξυγόνο (COD), ο φώσφορος και τα νιτρικά υπερβαίνουν τα όρια που έχουν τεθεί από το νόμο» και ότι «τα εισερχόμενα στη Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων του Αερολιμένα απόβλητα είναι χαμηλής ποιότητας (με αποτέλεσμα την κακή επεξεργασία τους)».

-- Ακόμα και αν επρόκειτο για όμβρια ύδατα, παρανόμως αποχετεύονται στους αμπελώνες, γιατί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ορίζει ρητά ότι αυτά πρέπει μέσω συγκεκριμένων φυσικών ρεμάτων να χύνονται στη θάλασσα.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου και των ιδιοκτητών των χωραφιών τόνισαν τέλος ότι το κράτος έχει δεσμεύσει 22.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης ως Ζώνη Περιορισμένης Ανάπτυξης γύρω από το αεροδρόμιο, αλλά δεν μπορεί να παραβλέπει τις ποινικές ευθύνες της διοίκησης του αεροδρομίου για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΛΑΓΟΝΗΣΙ
Συγκέντρωση για την παραλία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο ξεπούλημα της παραλίας Λαγονησίου πραγματοποιούν αύριο Κυριακή, 18 Γενάρη, κάτοικοι, περιβαλλοντικοί φορείς και ο Δήμος Καλυβίων. Οι συγκεντρωμένοι θα αποκλείσουν τη λεωφόρο Αθηνών - Σουνίου, στο ύψος της εισόδου του ξενοδοχείου «Grand Resort» (πρώην «Ξενία» Λαγονήσι), συμφερόντων Μαντωνανάκη, στον όμιλο του οποίου η κυβέρνηση παραχώρησε την εκμετάλλευση 40 στρεμμάτων της παραλίας Λαγονησίου, που ανήκει στο Δήμο Καλυβίων.

Αναβολή λόγω... εκλογών

Αναβλήθηκε για μετά τις βουλευτικές εκλογές η εκλογή μητροπολιτών Θεσσαλονίκης και Ελευθερούπολης, με χτεσινή ομόφωνη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ύστερα από πρόταση του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Στο μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Π. Ευθυμίου, δήλωσε χτες τη συναίνεσή του στην απόφαση της ΔΙΣ. «Είναι ορθό, είπε, το ότι η Εκκλησία κρατά τη γραμμή που ανακοίνωσε και στην εγκύκλιο της, ότι πρέπει να παραμείνει έξω από κάθε μορφής πολιτική διαμάχη και έξω από κάθε μορφής πολιτική αντιπαράθεση».

«Κλείνει» ο σταθμός «Κάτω Πατήσια»

Εκτός λειτουργίας θα παραμείνει αύριο Κυριακή ο σταθμός του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου στα Κ. Πατήσια (και στα δύο ρεύματα), λόγω έργων ανάπλασης. Ετσι, οι συρμοί του «Ηλεκτρικού» την Κυριακή, θα διέρχονται χωρίς στάση από το σταθμό των Κ. Πατησίων. Το επιβατικό κοινό, που ταλαιπωρείται καιρό τώρα, εξαιτίας των έργων ανάπλασης στους ΗΣΑΠ, θα εξυπηρετηθεί μέσω των άλλων σταθμών.

Κόβουν την πίτα τους οι μετανάστες

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της θα κόψει «η Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστευτικών Κοινοτήτων, Ενώσεων και Συλλόγων», την Κυριακή 18 Γενάρη στις 11 το πρωί, στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Η Συντονιστική Επιτροπή υπογραμμίζει «τις δυσκολίες που έχουν οι μεταναστευτικές οργανώσεις» και τονίζει «πως τα προβλήματα των μεταναστών παρά τις παρεμβάσεις και τα αιτήματα παραμένουν τα ίδια και εκατοντάδες χιλιάδες μεταναστών ζουν σε συνθήκες παρανομίας, αλλά και άγριας εκμετάλλευσης με κάθε έννοια. Η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης όχι μόνο δεν έχει λύσει τα προβλήματα των μεταναστών, αλλά τα έχει οξύνει και έχει δημιουργήσει συνθήκες ομηρίας».

Πάνω από 1.500.000 μετανάστες, επισημαίνει, «προσφέρουν πολλά στην οικονομία και αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό της εργατικής δύναμης. Οι μετανάστες δεν είναι ανταγωνιστές των Ελλήνων εργατών και εργαζομένων, γεγονός που η κυβερνητική πολιτική αποσιωπά. Το κύριο αίτημα των μεταναστών είναι, πάντοτε ήταν, η νομιμοποίηση». «Οι μετανάστες θα αγωνιστούν για τα προβλήματά τους στον κοινό αγώνα με τους Ελληνες εργάτες και εργαζόμενους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Η ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ διοργανώνει συνεστίαση αύριο Κυριακή, 18 Γενάρη, στο κοσμικό κέντρο «ΚΙΒΩΤΟΣ» (πρώην ΚΑΣΤΕΛΟ), οδός Καυταντζόγλου και Ράλλη 26, Κάτω Πατήσια.

-- H Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών - Υπαξιωματικών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΥΕΑ) διοργανώνει την Κυριακή 18 Γενάρη στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα της ΠΟΑΟ (Πειραιώς 6, 4ος όροφος) εκδήλωση (κοπή πίτας) για το νέο χρόνο.

-- Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Μέσης Ανατολής (ΠΣΑΜΑ) θα ολοκληρώσει τις εργασίες της διακοπείσας συνέλευσής του στις 21.1.2004, ώρα 10 π.μ. στα γραφεία της ΠΟΑΟ (Πειραιώς 6). Θα κοπεί και πίτα.

-- Η ΠΕΑΕΑ Ν. Σμύρνης, τη Δευτέρα 19.1.04 στις 6 μ.μ. στα γραφεία της - Βριούλων (τηλ: 210.9354.841) διοργανώνει σύσκεψη των συναγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης με θέμα τις εκλογές. Θα μιλήσουν οι Λάκης Σάντας και Διαμαντής Μαυροδόγλου.

Τρία άτομα (ένας Ελληνας και δύο αλλοδαποί) συνελήφθησαν στο νομό Εβρου γιατί μετέφεραν, σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στην καρότσα ΙΧ φορτηγού αυτοκινήτου, 30 αλλοδαπούς οικονομικούς μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων. Το φορτηγό, που έφερε παραποιημένες πινακίδες κυκλοφορίας και πλαστή άδεια κυκλοφορίας, κατευθυνόταν προς το εσωτερικό της χώρας όταν το σταμάτησαν για έρευνα συνοριακοί φύλακες πλησίον του χωριού Μάνδρα στο 23ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Διδυμότειχου - Αλεξανδρούπολης.

Οι αιτήσεις προτίμησης για το διορισμό δικαστικών αντιπροσώπων στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μάρτη θα κατατίθενται αποκλειστικά και μόνο στους δικηγορικούς και συμβολαιογραφικούς συλλόγους, καθώς και στις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας. Οι αιτήσεις αυτές θα πρέπει να περιέλθουν το αργότερο στον Αρειο Πάγο μέχρι 2 Φλεβάρη 2004. Σχετική εγκύκλιος έχει αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες από το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα κάνει και τους διορισμούς των δικαστικών αντιπροσώπων.

Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατά του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη κατέθεσε ο δικηγόρος Πρ. Μιχαηλίδης, με αφορμή την παραίτηση του πρώτου από την αρχηγία του κόμματός του.

Ο Πρ. Μιχαηλίδης υποστηρίζει ότι ο Κ. Σημίτης από τις 11 Γενάρη βρίσκεται παράνομα στον πρωθυπουργικό θώκο και ζητάει από την Εισαγγελία Πρωτοδικών να γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες προς αποτροπή άκυρης γενικής εκλογής βουλευτών στις εκλογές της 7ης Μαρτίου. Την υπόθεση ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δ. Παπαγγελόπουλος ανέθεσε στον εισαγγελέα Π. Παναγιωτόπουλο για τις περαιτέρω ενέργειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ