ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ
Στο δρόμο κάτοικοι και φορείς...

Σε κινητοποίηση καλεί τους κατοίκους της περιοχής, το ερχόμενο Σάββατο, η «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου»

Σε αναβρασμό και αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι κάτοικοι γύρω από το Γουδί, οι οποίοι δείχνουν αποφασισμένοι να μη δεχτούν τα σχέδια της κυβέρνησης και του Δήμου Αθηναίων να κατασκευαστεί στο χώρο το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Το ερχόμενο Σάββατο, 24 Γενάρη και ώρα 5 μ.μ., η «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου», με τη συμμετοχή της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», πραγματοποιεί λαϊκή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στο Γουδί, απαιτώντας ενιαίο πάρκο υψηλού πρασίνου στα 965 στρέμματα του Γουδιού. «Εκφράζουμε», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «τη ριζική αντίθεσή μας στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που ήδη υλοποιούνται για τον κατατεμαχισμό, την τσιμεντοποίηση και την κερδοσκοπική εκμετάλλευση του χώρου των 965 στρεμμάτων».

Παράλληλα, η «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου» στιγματίζει «την ιδιοτελή συνενοχή της Ντ. Μπακογιάννη» και της διοίκησης του Δήμου Ζωγράφου και του δημάρχου Ν. Καζάκου καθώς και την «εκκωφαντική σιωπή του Νομαρχιακού Συμβουλίου». Και καλεί, το λαό του Ζωγράφου και των γύρω περιοχών «να ενωθούμε στην αγωνιστική διεκδίκηση για: Ενιαίο πάρκο υψηλού πρασίνου με 90% πράσινο και 10% ερασιτεχνικές αθλητικές εγκαταστάσεις. Απομάκρυνση όλων των στρατοπέδων και των εγκαταστάσεων της Αστυνομίας. Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση για τη διαμόρφωση, τη λειτουργία και την ανάπτυξη του ενιαίου πάρκου. Και πάρκο ανοιχτό και λειτουργικό για το λαό χωρίς κερδοσκοπικά - ανταποδοτικά κριτήρια».

Κοινή σύσκεψη φορέων

Κοινή σύσκεψη κατοίκων και φορέων, με θέμα την κατασκευή γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Γουδί, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη 4 Φλεβάρη, στα γραφεία του 7ου Διαμερίσματος Αθήνας (Πανόρμου 59). Οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων και των γύρω περιοχών, εκφράζουν τη ριζική αντίθεσή τους στην κατασκευή του τεράστιου γηπέδου του ΠΑΟ σε έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της πρωτεύουσας, που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσω του υπουργού Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλου και συναινεί η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων - στηρίχτηκε από τη ΝΔ - μέσω της δημάρχου Ντ. Μπακογιάννη.

ΙΔΡΥΜΑ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ
Μονάδα για ασθενείς με χρόνιο πόνο

Πολύτιμη βοήθεια στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και άλλες καταληκτικές νόσους και υποφέρουν από χρόνιο πόνο προσφέρει η Μονάδα Ανακουφιστικής - Παρηγορητικής Αγωγής του Εργαστηρίου Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που στεγάζεται σε χώρους του ιδιόκτητου κτιρίου του Ιδρύματος Τζένη Καρέζη. Τα εγκαίνια της Μονάδας που βρίσκεται στους Αμπελόκηπους (Κορινθίας 7) έγιναν χτες παρουσία του Κώστα Καζάκου, συντρόφου της αείμνηστης Τζένης Καρέζη, του υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή, του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Μπαμπινιώτη και εκπροσώπων του πολιτικού και καλλιτεχνικού κόσμου.

Το Ιδρυμα Τζένη Καρέζη ιδρύθηκε το 1992 για να τιμηθεί η μνήμη της ηθοποιού που έφυγε χτυπημένη από τον καρκίνο. Η συγκεκριμένη Μονάδα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8 π.μ έως τις 2:30 μ.μ., με την επιστημονική ευθύνη του Ακτινολογικού Τμήματος του «Αρεταίειου» Νοσοκομείου και είναι στελεχωμένη με διακεκριμένους γιατρούς, ψυχολόγους και νοσηλευτές. Κύριος στόχος της είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής για τους ασθενείς με ιδιαίτερη έμφαση στην ανακούφιση των πόνων και των άλλων ενοχλητικών συμπτωμάτων με παράλληλη ψυχολογική υποστήριξη στους ίδιους και την οικογένειά τους. Οι ασθενείς που προσφεύγουν στη Μονάδα εξυπηρετούνται δωρεάν, ενώ τα αναγκαία φάρμακα παρέχονται μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε ο σύντροφος της Τζένης Καρέζη Κ. Καζάκος όταν αναφέρθηκε στους τελευταίους μήνες της ζωής της, στη βοήθεια που είχε απ' την ανάλογη μονάδα του «Αρεταίειου» Νοσοκομείου. «Η Τζένη κατάφερε χάρη σε αυτή τη βοήθεια να ζήσει τους τελευταίους μήνες της ζωής της ως άνθρωπος», υπογράμμισε και τόνισε ότι δυστυχώς, η ζήτηση για τέτοιες μονάδες είναι τεράστια τόσο στην Αθήνα, όσο και στην επαρχία.

Επικαιροποιείται το Μητρώο Εργαζομένων

Μέχρι τις 27 Φλεβάρη θα πρέπει οι δήμοι και οι κοινότητες να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ενημέρωσης του Μητρώου Εργαζομένων, με βάση την κατάσταση προσωπικού που ίσχυε στις 31 Δεκέμβρη 2003. Μάλιστα, η διαδικασία αυτή αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή εκλογικής αποζημίωσης στο προσωπικό που θα απασχολείται στην προετοιμασία και διεξαγωγή των εκλογών, αλλά και για την ικανοποίηση των αιτημάτων των δήμων για προσλήψεις. Αυτό ορίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, σε μια προσπάθεια προφανώς να ασκηθεί πίεση προς τους δήμους, ώστε να είναι έτοιμοι στην ανωτέρω προθεσμία.

Θυμίζουμε πως το Μητρώο Εργαζομένων στόχο έχει την απογραφή του προσωπικού που εργάζεται στους δήμους, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους Συνδέσμους τους, καθώς και τη σχέση εργασίας με την οποία απασχολούνται. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας υπεγράφη νέα προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών, την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ ΟΤΑ) και την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), η οποία αποτελεί το φορέα υλοποίησης, για την ολοκλήρωση της β' φάσης του έργου. Η β' φάση περιλαμβάνει την ενημέρωση και επικαιροποίηση των στοιχείων προσωπικού για το 2003, σε επίπεδο δήμων, νομών και σε κεντρικό επίπεδο (υπουργείο Εσωτερικών, ΚΕΔΚΕ, ΠΟΕ ΟΤΑ). Τα στοιχεία θα συγκεντρώσει η ΕΕΤΑΑ, η οποία θα τα επεξεργαστεί και θα ενημερώσει τις βάσεις δεδομένων όλων των φορέων.

Στα λόγια... δωρεάν Παιδεία

Στο ποσό των 1,18 δισεκατομμυριων ευρώ, ανέρχεται το ποσό που ξόδεψαν οι Ελληνες γονείς για φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, Αγγλικά, Γαλλικά, χορό, άθληση, μουσική, σύμφωνα με αδημοσίευτη μελέτη της ICAP που βασίστηκε στους Οικογενειακούς Προϋπολογισμούς της Εθνικής Στατιστικής και την οποία δημοσίευσε η «Καθημερινή» την περασμένη Κυριακή.

Βέβαια, αν κανείς υπολογίσει τις συνολικές ιδιωτικές δαπάνες που καλούνται να πληρώσουν οι Ελληνες γονείς για την Παιδεία, σύμφωνα με στοιχεία της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων - Μαθητών Ελλάδας, το ποσό ανέρχεται ανέρχεται σε 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Σε αυτά αντιστοιχούν δαπάνες από το νηπιαγωγείο μέχρι την ανώτατη εκπαίδευση για διάφορες δραστηριότητες, φροντιστήρια και ιδιαίτερα, μουσική, αθλητισμό, γλώσσες, βιβλία, σχολικά είδη, κλπ., αλλά και για εξωσχολικά μαθήματα, έξοδα σπουδών φοιτητών και σπουδαστών (στέγαση και σίτιση), επαγγελματική κατάρτιση και λοιπά.

Στο ίδιο δημοσίευμα, ο υπουργός Παιδείας και ο υπεύθυνος για θέματα Παιδείας της ΝΔ που κλήθηκαν να σχολιάσουν τα στοιχεία της ICAP, υπόσχονται σταδιακή αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, δεν κρύβουν την ταύτισή τους στις κύριες αντιεκπαιδευτικές επιλογές που μεταβάλλουν το σχολείο σε προθάλαμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (διπλό δίκτυο Λυκείου - Τεχνικής Εκπαίδευσης, σύνδεση λυκείου με είσοδο στην ανώτατη εκπαίδευση). Εχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους για ιδιωτικοποίηση πλευρών της εκπαίδευσης. Προωθούν την αύξηση των ταξικών φραγμών. Συμφωνούν στην πολιτική των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων ενάντια στα λαϊκά στρώματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα που δεν μπορεί να κρύψει το όψιμο ενδιαφέρον, για τα βάρη που σηκώνει η λαϊκή οικογένεια, που εκδηλώνουν οι εκπρόσωποι του δικομματισμού. Τα λαϊκά στρώματα καταλαβαίνουν ότι φταίει η πολιτική τους για την κατάντια της Παιδείας.

Πίτα των εκδοτών

Στα πολλά και μεγάλα προβλήματα του κλάδου του βιβλίου στη χώρα μας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών, Γιώργος Δαρδανός, κατά την ομιλία του στη χτεσινή κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του φορέα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΒ παρουσίασε την άσχημη κατάσταση του κλάδου λέγοντας ότι πολλά εκδοτικά είναι έτοιμα να κλείσουν, σημείωσε ότι την τελευταία τριετία δεν έχει γίνει καμία νέα σχολική βιβλιοθήκη, ενώ εξήγγειλε και κινητοποιήσεις των εκδοτών κατά του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει και την ασφάλιση των συγγραφέων. Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε ο συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Κακουλίδης.

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και εγκατάλειψη του θύματος ασκήθηκε εναντίον του ασυνείδητου 29χρονου οδηγού φορτηγού Κ. Χουρμοβίτη, ο οποίος στις 4 το πρωί της περασμένης Κυριακής προκάλεσε θανατηφόρο δυστύχημα και στη συνέχεια εγκατέλειψε αβοήθητη την 20χρονη Πηνελόπη Σπάλα. Ο εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια περαιτέρω ανάκρισης για να εξακριβωθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος, ενώ ο 29χρονος οδηγός αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Μέσης Ανατολής (ΠΣΑΜΑ) θα ολοκληρώσει τις εργασίες της διακοπείσας συνέλευσής του, αύριο Τετάρτη 21.1.2004 ώρα 10 π.μ., στα γραφεία της ΠΟΑΟ (Πειραιώς 6). Θα κοπεί και πίτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ