ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Γιάννης Παναγιώτου
Γιάννης Παναγιώτου
Φωτ. 4

Ο Γιάννης Τσιλιβαράκης οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ το 1933. Ηταν από τα πρώτα στελέχη του ΕΑΜ στη Μάνη, πολιτικός καθοδηγητής και αχτιδικός αντιπρόσωπος της επαρχίας Οιτίλου. Στον εμφύλιο εντάχθηκε στο ΔΣΕ.

Σκοτώθηκε στις 25 Μάη 1946 σε συμπλοκή με παρακρατικούς.

Ο Γιάννης Διασάκος ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και μαχητής του ΔΣΕ στον εμφύλιο, σκοτώθηκε το 1947.

Ο Πέτρος Τσιλιβαράκης, υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ στην Αμφιάλη.

Πέθανε το Φλεβάρη του 1984.

Ο Δαμιανός Διασάκος, αταλάντευτος οπαδός του ΚΚΕ. Πέθανε στις 10 Απρίλη 1990.

Στη μνήμη τους οι Δαμιανός, Παναγιώτα, Δέσποινα, Γιάννης, Μιχάλης και Σαράντος Τσιλιβαράκης και Νίκος, Μαρία, Ηλίας, Γιάννα, Τασία, Γιώργος Διασάκος προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κεντροανατολικής Πόλης, 800 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατο του αξέχαστου συζύγου και συντρόφου στη ζωή Γιώργου Μιχαηλίδη.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο προσφέρω 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Ζωή Μιχαηλίδου

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ Γιώργου Βασιλάκου.

Στη μνήμη του η σύζυγός του προσφέρει 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ ΕΒΕ Περιστερίου.

Χρήστος Τσαμαλής
Χρήστος Τσαμαλής
* * *

Φωτ.

Ολόκληρη η οικογένεια του Μήτσου Παναγιώτου (Χρυσικού) από το χωριό Μενδενίτσα Λοκρίδας συμμετείχε στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Κατοχής. Εδωσε τα πάντα για τη λευτεριά. Θυσιάστηκαν. Στις 9 Οκτώβρη 1943 οι Γερμανοί έκαψαν το σπίτι τους με όλο το χωριό. Ο Μήτσος Παναγιώτου ήταν στο ΕΑΜ, στον εμφύλιο εντάχθηκε στο ΔΣΕ και σκοτώθηκε. Η γυναίκα του Φώτω ήταν στην Αντίσταση και ύστερα σε βοηθητικές Υπηρεσίες στα τμήματα του Διαμαντή. Ο γιος τους Θοδωρής, ΕΠΟΝίτης μαχητής του ΔΣΕ, σκοτώθηκε. Ο Κώστας, ΕΠΟΝίτης, επίσης μαχητής του ΔΣΕ σκοτώθηκε στα Βαρδούσια. Η κόρη τους Χαρίκλεια, μαχήτρια του ΔΣΕ στα τμήματα του Διαμαντή, επέζησε αιχμάλωτη, αλλά η υγεία της καταστράφηκε και πέθανε στην Αθήνα. Ο Γιάννης Παναγιώτου (Χρυσικός), (φωτογραφία ), το 1941 έφυγε στη Μέση Ανατολή, εντάχθηκε στα στρατιωτικά τμήματα και πολέμησε. Παλιός ΟΚΝίτης, συμμετείχε στο κίνημα και κλείστηκε στο «σύρμα». Γύρισε με την Απελευθέρωση, διώχτηκε από τους Σούρληδες και έμεινε στον Πειραιά. Σε όλες τις κινητοποιήσεις μετά τη χούντα ήταν πρωτοπόρος. Στέλεχος του ΚΚΕ στον Κορυδαλλό και στο κίνημα Ειρήνης. Πήγε άδοξα πριν μερικά χρόνια από καρδιακή προσβολή.

Ο μόνος επιζών, αντάρτης και αυτός στο ΔΣΕ στον Παρνασσό Νίκος Παναγιώτου, προσφέρει στη μνήμη τους για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ (μέσω «Ριζοσπάστη») 100 ευρώ.

Γεώργιος Βασιλάκος
Γεώργιος Βασιλάκος
* * *

Φωτ.

Ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος (Λούης), ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας στις 16 Δεκέμβρη 2003, γεννήθηκε στην Πάτρα. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και αντάρτης του ΕΛΑΣ, μετά την Απελευθέρωση διώχτηκε και καταδικάστηκε από έκτακτο στρατοδικείο σε θάνατο. Αφέθηκε ελεύθερος το 1964. Το 1967 πιάστηκε και πάλι και εξορίστηκε στα Γιούρα. Από το 1970, που επέστρεψε από την εξορία, αγωνιζόταν, ως το θάνατό του, από τις γραμμές του ΚΚΕ. Εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στο Περιστέρι για μία οκταετία. Εκλέχτηκε επίσης πρόεδρος του Παραρτήματος Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ.

Το 40ήμερο μνημόσυνό του θα γίνει την Κυριακή 25 Γενάρη στην εκκλησία Ευαγγελίστριας Περιστερίου στις 10.00 π.μ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 150 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Μπουρναζίου.

Η σύζυγος Σεβαστή Ζουμή-Δημητροπούλου

Τα αδέλφια και οι άλλοι συγγενείς

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο του πολυαγαπημένου μας Νίκου Κονταρά.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 150 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης.

η σύζυγος Βούλα Κονταρά.

Τα παιδιά Αγγελική και Παναγιώτης Κονταράς.

Τα εγγόνια του.

* * *

Στη μνήμη του Τίμου Περλέγκα ο Μανώλης Καλοχριστιανάκης από τις Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης, προσφέρει 100 ευρώ στη ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση.

* * *

Ο Γεώργιος Ν. Χατζηδάκης (Κατσαπλιάς), προσφέρει 100 ευρώ στη ΝΕ Ηρακλείου Κρήτης, στη μνήμη των Δημήτρη Βλισίδη, Γεώργιου Τσομπανάκη, Σπύρου Βλασάκη, Γιώργη Σπανουδάκη, Παπανικολή Αποστολάκη, Κωνσταντίνου Τοράκη, Μιχάλη Δ. Χατζηδάκη, Γεωργίου Μ. Χατζηδάκη, Διονύση Ν. Χατζηδάκη.

* * *

Φωτ.

Ο Χρήστος Γεωργίου Τσαμαλής, παιδί φτωχής οικογένειας από τη Νέα Αμπλιανή Λαμίας, αποφοίτησε από την Πάντειο με μεγάλες δυσκολίες το 1938. Τότε εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Στην Κατοχή, παρά την αναπηρία του στο δεξί πόδι του, εγκατέλειψε τη Νομαρχία, όπου εργαζόταν και πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση-ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Υπηρέτησε στο Αρχηγείο του ΕΛΑΣ στο Καρπενήσι και στο Γαρδίκι Φθιώτιδας.

Γιώργος Μιχαηλίδης
Γιώργος Μιχαηλίδης
Μετά την Απελευθέρωση επανήλθε στη Νομαρχία Λαμίας. Αρχισαν όμως οι διώξεις και οι ταλαιπωρίες. Τον μετέθεσαν στη Νομαρχία Σάμου και από εκεί στην Καλαμάτα από όπου τον απέλυσαν το 1947.

Στη συνέχεια τον συνέλαβαν και τον έστειλαν εξορία γιατί δεν υπέγραφε δήλωση αποκήρυξης του ΚΚΕ. Οι ταλαιπωρίες κλόνισαν σοβαρά την υγεία του και πέθανε στην Αθήνα σε ηλικία 44 χρόνων.

Ο Χρήστος Τσαμαλής έμεινε πιστός στα ιδανικά του. Εγκατέλειψε μια λαμπρή σταδιοδρομία. Αφησε παρακαταθήκη το παράδειγμα ενός αταλάντευτου κομμουνιστή σε μας και άντεξε στις δύσκολες εποχές που ακολούθησαν.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Λουτρακίου, 100 ευρώ για τα 85 χρόνια του ΚΚΕ.

Ο εξάδελφός του Μίλτος Τσαμαλής.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του πατέρα μας Δημήτρη Γ. Παυλόπουλου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και των ιδανικών του σοσιαλισμού, προσφέρουμε 400 ευρώ για τα 85 χρόνια του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Παιδείας Καλλιθέας-Ταύρου.

Ο πατέρας μας ήταν άνθρωπος που μας γαλούχησε με τα οράματα, τις ιδέες και τα ιδανικά του Κόμματος, του αγώνα και των θυσιών.

Είσαι πάντα στη σκέψη μας.

Γιώργος-Βαγγέλης


ΚΗΔΕΙΑ

Την πολυαγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, γιαγιά, αδελφή και θεία

ΘΕΟΔΩΡΑ (ΛΟΛΑ) ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 20-1-04 και ώρα 4 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Καισαριανής.

Ο σύζυγος: Γεώργιος. Τα παιδιά: Αννιτέλλα και Κάρολος, Βαγγέλης και Δήμητρα. Τα εγγόνια: Ιωνάς, Θοδωρής, Δώρα. Τα αδέλφια: Μαίρη και Ηλίας Σκρουμπέλος, Λιάνα και Αλέξανδρος Ρηγίδης. Τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ