ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Γενάρη 2004
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λυρική «Κάρμεν»

Το φλογερό πάθος της «Κάρμεν» ζωντανεύει και πάλι στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Το αριστούργημα του Μπιζέ ανεβαίνει σήμερα (7 μ.μ.) για δεύτερη συνεχή βραδιά, στο θέατρο «Ολύμπια», ενώ θα δοθούν πέντε ακόμη παραστάσεις στις 20, 21, 23, 24 και 25/1. Η όπερα παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη και μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη και Βύρωνα Φιδετζή. Το ρόλο της μοιραίας ηρωίδας, που προκαλεί επειδή επέλεξε να ζήσει με το δικό της τρόπο θα ερμηνεύσουν διαδοχικά η Λυδία Αγγελοπούλου και η Βικτόρια Μαϊφάτοβα.

Ενα έργο - σταθμός στην ιστορία του λυρικού θεάτρου, η «Κάρμεν» του Μπιζέ, είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο λογοτεχνικό έργο του Προσπέρ Μεριμέ. Η πρεμιέρα της το 1875 στο Παρίσι («Paris Opera Comique»), ξεσήκωσε αντιδράσεις από κριτικούς και κοινό, που στην ηρωίδα έβλεπαν μια γυναίκα ανήθικη. Αλλοι όμως αγάπησαν το έργο, γιατί παρουσίαζε ρεαλιστικούς ήρωες. Σε αντίθεση με την επεισοδιακή πρεμιέρα στο Παρίσι, το έργο σημείωσε επιτυχία στην Οπερα της Βιέννης, λίγο καιρό αργότερα. Η όπερα αποθεώθηκε και άνοιξε ο δρόμος για τη διεθνή της καταξίωση. Κορυφαίοι μουσουργοί όπως οι Βάγκνερ, Μπραμς και Ραβέλ γοητεύτηκαν από το μουσικό πλούτο της, ενώ ο Τσαϊκόφσκι πρόβλεψε πως θα γραφόταν στην ιστορία της όπερας ως η πιο διάσημη όπερα του κόσμου.

Τους ρόλους ερμηνεύουν επίσης οι: Βαγγέλης Χατζησίμος, Εμίλ Ιβανόφ, Ερνέστο Γκριζάλες, Γιάννης Γιαννίσης, Κύρος Πατσαλίδης, Μαρίνα Βουλογιάννη, Αντωνία Καλογήρου, Κατερίνα Κοστέα, Διονύσης Τρούσσας, Κώστας Ντότσικας, Κώστας Μαυρογένης, Διονύσης Σουρμπής, Ελένη Σταμίδου, Συρανούς Τσαλικιάν, Ινές Ζήκου, Σόνια Μιλένκοβιτς κ.ά. Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία «Μανώλης Καλομοίρης». Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς. Κοστούμια: Κλερ Μπέισγουελ. Διεύθυνση χορωδίας: Φανή Παλαμίδη. Χορογραφία: Εφη Καρακώστα.


Κυριακή 18/1
  • Καλλιόπη Βέττα
    Καλλιόπη Βέττα
    Τραγούδια του, που αναδεικνύουν τις κοινές ρίζες ρεμπέτικου και μπλουζ, αριστουργήματα του Μάρκου καθώς και τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Τσιτσάνη κ.ά. παρουσιάζει ο Στέλιος Βαμβακάρης, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, τηλ. 210.5203.661). Μαζί του η Εβελίνα Αγγέλου. Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή.
Δευτέρα 19/1
  • Ο Σωκράτης Μάλαμας ξεκινά τις εμφανίσεις του, στο club του «Σταυρού του Νότου» (Φραντζή και Θαρύπου 35-37, Ν. Κόσμος, τηλ. 210.9226.975). Κάθε Δευτέρα και Τρίτη (έως 17/2) θα διηγείται παλιές και καινούριες μουσικές ιστορίες του - μαζί και ακυκλοφόρητα τραγούδια.
  • Στο «Συρμό», δυο ακόμη ξεχωριστές βραδιές από τους Νίκο Ζιώγαλα, Γιώργο Αλουπογιάννη και Δημήτρη Κοργιαλά.
  • Ζωντανή παρουσίαση του δίσκου «Ρηχά Νερά» του Αγγελου Σφακιανάκη, στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο» (10 μ.μ.), από τους: Λ. Μπεντίουι, Π. Θαλασσινό, Μ. Λιδάκη, Β. Κορακάκη, Χρ. Θηβαίο, Ν. Μπέρκα, Β. Ασημάκη, Δ. Ζερβουδάκη και Γ. Κότσιρα. Επίσης, τα «Μακρινά Ξαδέλφια» παρουσιάζουν το δίσκο τους «Αποχή Κληρονομιάς».
  • Το κουαρτέτο μπουζουκιών «Ραστ» εμφανίζεται κάθε Δευτέρα στο «Χαμάμ».
Τρίτη 20/1
  • Στην αίθουσα τέχνης «Εκφραση Γιάννα Γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α), φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής του Θανάση Μακρή. Πρόκειται για μια ουσιαστική ζωγραφική, χωρίς πολυπλοκότητες και ευφυολογήματα αλλά με μέτρο που απορρέει από προσωπικά βιώματα, εμπειρίες, και βαθιά γνώση από την πολυετή ενασχόληση.
  • Εκθεση ζωγραφικής της Ντίνας Μπαλονά φιλοξενείται στο χώρο τέχνης «24» (Σπευσίππου 38). Παρουσιάζονται έργα φιλοτεχνημένα κυρίως με κάρβουνο, υδατόχρωμα, παστέλ και φωτογραφίες σε καμβά.
Τετάρτη 21/1
  • Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
    Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
    Παραδοσιακά τραγούδια από τη δισκογραφία της και κομμάτια της έθνικ σκηνής ερμηνεύει η Σαβίνα Γιαννάτου, στο «Free2Go club 22» (Βουλιαγμένης 22), στις 10 μ.μ. Συμμετέχουν οι «Πριμαβέρα εν Σαλόνικο» και η Λάμια Μπεντίουι.
Πέμπτη 22/1
  • Συναυλία της «Ορχήστρας των Χρωμάτων» με έργα Χατζιδάκι, στην αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ζωγράφου), με ερμηνευτές τους Αλίκη Καγιαλόγλου, Ηλία Λιούγκο, Βασίλη Γισδάκη. Διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.
  • Αυλαία των εμφανίσεων της Ελένης Τσαλιγοπούλου, στο «Σταυρό του Νότου». Παραστάσεις: κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο.
  • Την καινούρια του δουλιά παρουσιάζει ο ζωγράφος Χρήστος Παλλαντζάς στην αίθουσα «Σκουφά» (Σκουφά 4).
Παρασκευή 23/1
  • Πρεμιέρα, στη Νέα Σκηνή του «Απλού Θεάτρου», με το έργο «Ατσάλι» της Ρόνα Μουνρό, σε σκηνοθεσία Ελλης Παπακωνσταντίνου, μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου - Παγκουρέλη. Παίζουν: Μάνια Παπαδημητρίου, Γιώργος Μωρόγιαννης, Λαμπρινή Αγγελίδου, Σοφία Καλεμκερίδου.
  • Πανόραμα σύγχρονου ελληνικού χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μέχρι 26/1, με τη συμμετοχή σαράντα χορευτικών ομάδων.
  • Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Χρήστος Θηβαίος ξεκινούν τη «συγκατοίκησή» τους στο «Μετρό» (Γκύζη και Κάλβου 83, τηλ. 210.6461.980), παρουσιάζοντας τραγούδια από τις τελευταίες δισκογραφικές τους δουλιές και γενικότερα από την πορεία τους, με διάθεση για αυτοσχεδιασμό και εναλλαγή ρόλων. Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο (10.30 μ.μ.), Κυριακή, Δευτέρα (8.30 μ.μ.).
  • Στη μαγεία του φλαμένκο προσκαλούν ο εξαίρετος κιθαρίστας Antonio Negro και το συγκρότημά του, που εμφανίζονται στο «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς). Μέχρι 29/1.
  • Εργο του Θ. Μακρή
    Εργο του Θ. Μακρή
    Οι «Χειμερινοί Κολυμβητές» εμφανίζονται σήμερα και αύριο (10 μ.μ.), στο «Gagarin 205» (Λιοσίων 205, τηλ: 210.8547.600).
  • Η Καλλιόπη Βέττα πραγματοποιεί το πρώτο μελωδικό της διήμερο, στο «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, Πετράλωνα, 210.3421.212), όπου θα παρουσιάσει τον τελευταίο δίσκο της «Horison» και άλλα τραγούδια.
  • Θεατρικό τραγούδι από τους Μαίρη Εσπερ, Χάρη Μπόσινα, Γιώργο Νικητόπουλο και Μαριλένα Τριανταφυλλίδου κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στην «Αθηνά» (Λ. Ποσειδώνος 3, Παραλία Ν. Φαλήρου -Μοσχάτου, τηλ. 210.4813.605). Μέχρι 31/1.
Σάββατο 24/1
  • Το Duo «Faros» (Ντέιβιντ Λιντς - Γιώργος Καλούδης) εμφανίζεται στις 10.30 μ.μ., στο «Αθηναϊκό Καφενείο» (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Σόλωνος).

Στέλιος Βαμβακάρης
Στέλιος Βαμβακάρης


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ