ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Γενάρη 2004
Σελ. /32
Με το ΚΚΕ στην προοπτική της ρήξης και της ανατροπής

Μιλάει στο «Ρ» ο Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ

Από τη συμμετοχή της νεολαίας στα μεγάλα αντιιμπεριαλιστικάαντιπολεμικά συλλαλητήρια
Από τη συμμετοχή της νεολαίας στα μεγάλα αντιιμπεριαλιστικάαντιπολεμικά συλλαλητήρια
Σε μια εποχή που οι εταίροι του δικομματισμού έχουν βάλει στο στόχαστρο τούς νέους και εμφανίζονται ως οι «εργολάβοι» που θα τους λύσουν τα προβλήματα, η φωνή της ΚΝΕ, της ανυπότακτης πρωτοπόρας νεολαίας, απλώνεται σε όλη τη χώρα. Μεταφέροντας το ανατρεπτικό μήνυμα του ΚΚΕ, που καλεί τους νέους και τις νέες να πάρουν την υπόθεση της αλλαγής της ζωής τους στα χέρια τους. Στον αγώνα στο πλευρό της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Τους λέει ότι η ψήφος μόνο δε φτάνει για να αλλάξουν τα πράγματα, χρειάζεται μια μεγάλη Λαϊκή Συμμαχία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που θα παλέψει για την εξουσία. Για όλα αυτά, ο «Ρ» συζήτησε με τον Θέμη Γκιώνη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ. Την ενδιαφέρουσα αυτή κουβέντα παραθέτουμε παρακάτω:

-- Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, βλέπουμε τα βλέμματα των δυο μεγάλων κομμάτων να στρέφονται ιδιαίτερα στη νεολαία. Γιατί συμβαίνει αυτό; Εχει κάποια ιδιαίτερη σημασία η νεανική ψήφος για το δικομματισμό;

-- Το τελευταίο διάστημα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν μεταμφιεστεί σε «φίλους» της νεολαίας. Οργανώνουν διάφορες στημένες παραστάσεις επικοινωνίας με τους νέους, δήθεν για να ακούσουν και να μάθουν τα προβλήματά τους. Τα προβλήματα της νεολαίας τα ξέρουν αφού οι ίδιοι ευθύνονται για αυτά. Αν θέλουν να μάθουν τη γνώμη της νεολαίας για την πολιτική τους ας σταθούν σε καμιά ουρά ανεργίας όπου το 30% θα είναι νέοι και η πλειοψηφία τους πτυχιούχοι, ας επισκεφθούν κανένα σχολείο να συζητήσουν με τους μαθητές πώς νιώθουν σε ένα σχολείο που εξοντώνει χωρίς να μορφώνει, ας πάνε σε κανένα χώρο δουλιάς να μάθουν ποια η γνώμη των νέων για τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, για τη ζωή «πατίνι» που τους έχουν επιβάλει.

Η νεολαία έχει ξεχωριστή θέση στην προσπάθεια που κάνουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να εγκλωβίσουν συνειδήσεις για να μην αμφισβητηθεί το δικομματικό - διπολικό σύστημα στη χώρα μας. Η επιλογή της νεολαίας δεν είναι τυχαία, επιχειρείται ο εγκλωβισμός των νέων σε συντηρητικές επιλογές από τα πρώτα τους βήματα πολιτικοποίησης. Για αυτούς λοιπόν, η ψήφος της νεολαίας, είναι ψήφος ανανέωσης του δικομματισμού, στήριξης της πολιτικής που ευθύνεται για τα αδιέξοδα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία, είναι ψήφος χειραγώγησης και εξαγοράς νεανικών συνειδήσεων.

Ο Θέμης Γκιώνης
Ο Θέμης Γκιώνης
-- Και ο ΣΥΝ πάντως, έχει προσπαθήσει πολλές φορές να απευθυνθεί στη νέα γενιά ζητώντας την ψήφο και τη στήριξή της...

-- Το κάλεσμα του ΣΥΝ δεν μπορεί να εμπνεύσει τη νεολαία, δεν μπορεί να δώσει απάντηση στους προβληματισμούς και τις ανάγκες της. Ο ΣΥΝ έχει τη δικιά του ευθύνη για την όξυνση των προβλημάτων και την ένταση των αδιεξόδων στη ζωή της νεολαίας, αφού οι αντιλαϊκές πολιτικές που όλα αυτά τα χρόνια εφαρμόστηκαν στην Παιδεία, στα εργασιακά, έχουν και τη δική του υπογραφή. Τα προβλήματα της νεολαίας θα πρέπει να τα ψάξει κανείς στο Μάαστριχτ, στη Λευκή Βίβλο, στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν στα πλαίσια της ΕΕ στο όνομα της εισόδου της χώρας μας στην ΟΝΕ που ο ΣΥΝ έχει στηρίξει.

Πρωτοστάτησε στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού ακόμα και κατά τη διάρκεια των μεγάλων κινητοποιήσεων των μαθητών, ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ, που τους καλούσε να γίνουν χειροκροτητές της ΕΕ και του Γαλλογερμανικού άξονα, πρωτοστατώντας παράλληλα στην κατασυκοφάντηση των μορφών οργάνωσης που η μαθητική νεολαία έχει επιλέξει μέσα από τα 15μελή και τα Συντονιστικό Μαθητών.

Η γενική γραμμή του ΣΥΝ δε συναντιέται με τις ανάγκες και τα δικαιώματα της νεολαίας, γιατί για το ΣΥΝ είναι «μαξιμαλιστικά» αιτήματα το Ενιαίο 12χρονο Σχολειό, η Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, το 35ωρο - 7ωρο - 5νθήμερο, τα 1.100 ευρώ κατώτερο μεροκάματο, η ελεύθερη ζωή από ναρκωτικά, η άρνηση των προγραμμάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ και η διεκδίκηση σταθερής δουλιάς με δικαιώματα. Αντί για αυτά, καλεί τη νεολαία να διαχειριστεί τη μιζέρια που της προσφέρει η σημερινή πολιτική στο όνομα του ρεαλισμού του μονόδρομου της ΕΕ.

Γιατί η νεολαία να ψηφίσει ΚΚΕ

-- Τι διαφορετικό έχει να πει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στη νεολαία;


-- Εμείς δεν είμαστε όψιμοι φίλοι της νεολαίας που θυμηθήκαμε προεκλογικά ότι έχει προβλήματα. Με ένα μεγάλο κομμάτι της έχουμε αναπτύξει δεσμούς μέσα από την καθημερινή πάλη, στους αγώνες και στις πολιτικές πρωτοβουλίες της Οργάνωσης που αποτελούν βήμα διεκδίκησης και προβολής των νεανικών αιτημάτων, του νεανικού προβληματισμού και ανησυχίας. Αυτή η σχέση επιβεβαιώνεται σε σημαντικούς σταθμούς του κινήματος: στην ψήφο των φοιτητικών εκλογών, στην ανάδειξη των μελών της ΚΝΕ στα 15μελή, στα 5μελή, αλλά και στην αυξανόμενη μαζική συμμετοχή νεολαίας στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Οταν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ψήφιζαν νόμους που υπονομεύουν το μέλλον και τη ζωή της νεολαίας, εμείς βρισκόμασταν μέσα στους αγώνες και τις διεκδικήσεις της, συμβάλαμε με όλες τις δυνάμεις μας στην οργάνωση, στο συντονισμό τους, στη σύνδεση με το ταξικό λαϊκό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας μας.

Εμείς έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση για τη νεολαία, θέσεις που ως Οργάνωση και ως Κόμμα προβάλαμε στο μαζικό κίνημα και στη Βουλή. Δεν αρκούμαστε όμως να προβάλουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας για τα προβλήματα. Παλεύουμε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να γίνουν οι θέσεις μας πραγματικότητα. Οποια πέτρα και αν σηκώσεις, όποιο πρόβλημα της νεολαίας και αν δεις, από πίσω υπάρχει η φιλομονοπωλιακή πολιτική που εδώ και χρόνια ακολουθούν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ κι έχει στηρίξει ο ΣΥΝ (ΕΕ, καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις). Λέμε στη νεολαία ότι δεν μπορεί να περιμένει στα πλαίσια αυτής της πολιτικής να έρθουν οι ανάγκες και τα δικαιώματά της στο προσκήνιο. Βασική προϋπόθεση είναι η αληθινή αλλαγή πολιτικής, δηλαδή να έρθουμε σε ρήξη με αυτές τις πολιτικές, να αλλάξουμε την εξουσία και τις κυρίαρχες σχέσεις ιδιοκτησίας στη χώρα μας.

Σε αντίθεση με όλους αυτούς που αναλαμβάνουν «εργολαβικά» να «λύσουν» τα προβλήματα της νεολαίας και γι' αυτό την καλούν να τους ψηφίσει, εμείς λέμε ότι η νεολαία δε χρειάζεται «εργολάβους», πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια της. Υπάρχει δρόμος: η νεολαία, το κίνημά της, να πάρει θέση αγώνα στο πλευρό της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Η ψήφος μόνο δε φτάνει για να αλλάξουν τα πράγματα, χρειάζεται μια μεγάλη Λαϊκή Συμμαχία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, αυτό που λέμε Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο, που θα παλέψει για την εξουσία.

Η νεολαία έχει θέση και μπορεί να έχει συμβολή στη συγκρότηση αυτής της συμμαχίας. Είναι σημαντικό να εμπνευστεί από το όραμα μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς αδιέξοδα, πολέμους, φτώχεια, ανεργία, να συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα και την επικαιρότητα του Σοσιαλισμού. Λέμε στους νέους να μην εμπιστεύονται την προπαγάνδα για το Σοσιαλισμό που γνωρίσαμε. Προβάλλουμε τις κατακτήσεις που έλυναν βασικά προβλήματα του λαού και της νεολαίας και τον έκαναν σύστημα ανώτερο από αυτά που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα. Παρά τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχει κανείς, τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην ανατροπή, οι νέοι θα πρέπει να δουν το μέλλον της ανθρωπότητας όχι από τη σκοπιά της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, αλλά από τη σκοπιά της σοσιαλιστικής προοπτικής.

Η επόμενη των εκλογών να μας βρει από καλύτερες θέσεις

-- Πόσο και πώς μπορεί να αλλάξει η ζωή του κάθε νέου μετά τις εκλογές;

-- Εμείς δίνουμε βάρος στο ζήτημα της επόμενης των εκλογών, τι θα σημάνει για το λαό και τη νεολαία το εκλογικό αποτέλεσμα. Βέβαια εμείς δε λέμε ότι η επόμενη των εκλογών θα αλλάξει διά μαγείας τη ζωή της νεολαίας. Το ζήτημα είναι οι νέοι με την ψήφο τους ποια πολιτική θα ενισχύσουν. Στις εκλογές υπάρχει πράγματι δίλημμα. Το αληθινό δίλημμα που αφορά τη νεολαία είναι αν η επόμενη των εκλογών θα βρει ενισχυμένη την πολιτική που ευθύνεται για τα προβλήματά της, την πολιτική που θα εντείνει την επίθεση στα δικαιώματά της ή την πολιτική της καταδίκης και αντίστασης, την πολιτική της υπεράσπισης των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων της.

Αυτά τα κριτήρια πρέπει να οδηγήσουν στο να αδυνατίσουν το δικομματισμό και να ενισχύσουν το ΚΚΕ. Οι νέοι πρέπει να σκεφτούν ότι όλη αυτή η δικομματική παράσταση που έχει στηθεί με τη στήριξη διαφόρων παραγόντων, ΜΜΕ κλπ., στοχεύει ακριβώς στο να αντιμετωπιστεί αυτό το ενδεχόμενο, του απογαλακτισμού λαϊκών δυνάμεων από το δικομματισμό. Οι υποσχέσεις για «αλλαγή πολιτικής» είναι παραδοχή ότι η πολιτική τους δεν μπορεί να πείσει το λαό και τη νεολαία. Ας επιβεβαιώσουμε τους φόβους τους για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις την επόμενη μέρα των εκλογών.

Να απεγκλωβιστούν από το δικομματισμό περισσότερες νεανικές συνειδήσεις

-- Είναι γεγονός ότι τα εκλογικά ποσοστά και γενικότερα η επιρροή του ΚΚΕ στη νέα γενιά είναι αυξημένη. Υπάρχουν μετρήσιμοι στόχοι για την ΚΝΕ μπροστά σ' αυτή την εκλογική αναμέτρηση;

-- Ο στόχος μας είναι χιλιάδες νεανικές κόκκινες ψήφοι. Να διαμορφωθεί ένα νεανικό ρεύμα ενίσχυσης του ΚΚΕ που θα έχει αξία και για μετά τις εκλογές. Το βασικό σήμερα είναι ότι πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η προνομιακή σχέση που έχουμε αναπτύξει με ευρύτερα τμήματα της νεολαίας μέσα από τη δράση και την παρέμβαση της Οργάνωσής μας. Ο στόχος είναι να μετατραπεί αυτή η σχέση σε πολιτική στάση, σε θέση ενίσχυσης του ΚΚΕ με μαζικό απεγκλωβισμό από τις δυνάμεις του δικομματισμού, της συναίνεσης και της υποταγής. Θεωρούμε ότι έχουμε μεγάλες δυνατότητες. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός νέων που έχει στηρίξει τις δυνάμεις που υποστηρίζει η ΚΝΕ σε διάφορους φορείς της νεολαίας, υπάρχουν οι νέοι που έχουν στηρίξει την ΠΚΣ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, υπάρχουν νέοι που έχουμε συναντηθεί σε κοινά μέτωπα πάλης, όπως αυτό της αντιιμπεριαλιστικής δράσης, νέοι που έχουμε συναντηθεί μέσα από τις πολύμορφες πρωτοβουλίες του Φεστιβάλ μας όπως, π.χ., νέοι καλλιτέχνες και δημιουργοί που φιλοξενούνται στις εκδηλώσεις του. Εχουμε έναν ιδιαίτερο στόχο που αφορά το ζήτημα της εργαζόμενης νεολαίας, της νεολαίας που βρίσκεται στους χώρους κατάρτισης και μαθητείας, στους άνεργους νέους. Με τμήματα της εργαζόμενης νεολαίας έχουμε αναπτύξει σχέσεις μέσα από τις πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ, τη δημιουργία Επιτροπών Νέων Σωματείων αλλά και με την αυτοτελή παρέμβαση της ΚΝΕ. Θεωρούμε ότι πρέπει να διευρυνθεί αυτή η προσπάθεια. Ιδιαίτερα αφού αυτή η κατηγορία της νεολαίας ζει με πιο άμεσο τρόπο τις επιπτώσεις από αυτή την πολιτική και παράλληλα βρίσκεται στο στόχαστρο της εκστρατείας ρουσφετιού, υποσχέσεων.

Για πιο γερή και μαζική Οργάνωση

-- Η ΚΝΕ συμπλήρωσε δυο χρόνια από το 8ο Συνέδριό της και αυτό το διάστημα ολοκληρώνει τη διαδικασία των Συνδιασκέψεων σε όλη τη χώρα. Πώς προχωράει στην υλοποίηση των στόχων του Συνεδρίου της;

-- Η εσωοργανωτική συζήτηση και η διαδικασία των τακτικών 2χρονων Συνδιασκέψεων της ΚΝΕ ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Στη συζήτηση, όπως είναι φυσικό, ξεχώρισε το θέμα της εκλογικής μάχης και η προετοιμασία της Οργάνωσής μας μπροστά σε αυτή. Σταθήκαμε στον έλεγχο της υλοποίησης των στόχων του 8ου Συνεδρίου της Οργάνωσης. Βγήκαν θετικά συμπεράσματα, καταγράφηκαν θετικά βήματα στη δράση και λειτουργία της Οργάνωσης που μας κάνει αισιόδοξους. Η αισιοδοξία βέβαια δε σημαίνει και εφησυχασμός. Πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα για να μπορέσει η ΚΝΕ να ανταποκριθεί στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες και απαιτήσεις. Ξεχωρίζουμε μια σειρά ζητήματα που πρέπει να επικεντρώσουμε την προσπάθειά μας. Μας απασχολεί η ανάγκη να διαμορφωθεί μια πιο σταθερή και διευρυνόμενη πολιτική επικοινωνία της ΚΝΕ με τμήματα νεολαίας. Ιεραρχούμε την ανάγκη να μετρήσουμε περισσότερα βήματα στην κατεύθυνση της ορμητικής ανάπτυξης της Οργάνωσης. Χρειάζεται καλύτερα να αφομοιωθεί ένας τρόπος δουλιάς που θα συνδυάζει τα οργανωτικά - μαζικά - πολιτικά καθήκοντα της Οργάνωσης. Παίρνουμε μέτρα ώστε να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα στην κατεύθυνση λειτουργίας του κυττάρου της Οργάνωσης, των ΟΒ. Διαμορφώνουμε τις συνθήκες ώστε να αναπτυχθεί ένα πλατύ μορφωτικό ρεύμα στην Οργάνωσή μας προκειμένου να βελτιωθεί η σχέση του ΚΝίτικου δυναμικού με την πολιτική και τη θεωρία μας.

Εκτιμούμε ότι αξιοποιώντας το ικανό και πρωτοπόρο στελεχικό δυναμικό που έχει αναδειχτεί από τη δράση της Οργάνωσης και την πολύτιμη βοήθεια των Οργανώσεων, μπορούμε να φιλοδοξούμε ότι το 9ο Συνέδριο της Οργάνωσης θα μας βρει με πολλαπλασιασμένα τα θετικά βήματα, πιο κοντά στους στόχους που έχουμε θέσει.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ