ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Φλεβάρη 2004
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πόσο... «δουλεύουν» τους αγρότες!

Ο «Ρ» αποκαλύπτει σήμερα μια ενδιαφέρουσα πτυχή της κοινής δικομματικής κοροϊδίας και προεκλογικής ψευτο-παροχολογίας από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Motion Team

Στο «φουλ» δουλεύουν οι μηχανές της δικομματικής κοροϊδίας σε βάρος των αγροτών, κάνοντας τον ίδιο ακριβώς απατηλό θόρυβο... Οπως σε όλες τις προηγούμενες εκλογές, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και οι δικομματικές κοκορομαχίες δίνουν και παίρνουν, προκειμένου να «τσιμπήσουν» οι φτωχομεσαίοι αγρότες και να ρίξουν την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ. Τις προηγούμενες μέρες Γιωργάκης και Κωστάκης «ενίσχυσαν» τις αναφορές τους για τους αγρότες. Αρχισαν να διαλαλούν προεκλογικές ψευτοπαροχές και να ερίζουν για το ποιος έχει την πατρότητά τους! Και σκοπίμως και τα δύο αυτά κόμματα δεν κάνουν λόγο για το ότι συμφωνούν απολύτως με τα όσα σχεδιάζονται και θα συμβούν σε βάρος των μικρομεσαίων Ελλήνων αγροτών, στο όνομα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, της διεύρυνσης της ΕΕ, της ΟΝΕ, της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας.

Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που κάνουν «κρα», για το πόσο φτηνή, αλλά και «σικέ» είναι η δικομματική αντιπαράθεση που εκτυλίσσεται στα μάτια των ψηφοφόρων. Και εν προκειμένω, των αγροτών. Τούτο φαίνεται, ακόμα και στα ψιλά... στα επιμέρους θέματα. Επιμέρους θέματα, που όμως αποτελούν γρανάζια και... γραναζάκια της ίδιας μηχανής. Δηλαδή των αντιλαϊκών - αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των δυο κομμάτων, που τις πρεσβεύουν και τις υπηρετούν, ανεξάρτητα από το ποιο θα βρεθεί στην κυβέρνηση και ποιο στην αξιωματική αντιπολίτευση. Δείτε τώρα τι λέγεται, τι συμβαίνει και τι κρύβεται πίσω από μια απλή εξαγγελία που διαλαλούν ίδια κι απαράλλακτα και οι δύο μονομάχοι του δικομματισμού: Τα λεγόμενα Κέντρα Εξυπηρέτησης ή Στήριξης Αγροτών.

Συγχρονισμός...

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, βγαίνει ο Γιωργάκης και διαλαλεί στις 24/1/2004 από το Αγρίνιο ότι «πρέπει να υπάρχει, και αυτό θα το εγγυηθούμε, η παροχή διαρκούς τεχνικής και συμβουλευτικής στήριξης στο νέο γεωργό. Είναι καθήκον της πολιτείας». Κι ακολούθως συμπλήρωσε: «Είναι στο πρόγραμμά μας τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Αγρότη, που θα μπορούν μάλιστα να λειτουργούν ενισχυμένα με νέους εθελοντές και ώρες που θα τους βοηθούν την εξυπηρέτησή τους. Αυτά τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Αγρότη θα λειτουργούν με συγκεκριμένες προδιαγραφές και απαιτήσεις».

Ταυτόχρονα, από την πλευρά της ΝΔ, βγαίνει κι ο Κωστάκης από τις Μοίρες της Κρήτης και διαλαλεί: «Δημιουργούμε Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη στήριξη του αγρότη». Σε άλλη λεκτική παραλλαγή μια μέρα αργότερα στην Ιεράπετρα, αναφέρει: «Δημιουργούμε Τοπικά Κέντρα Αγροτικής απασχόλησης για την τεχνολογική και επιστημονική στήριξη του». Του αγρότη εννοούσε... Επίσης την ίδια μέρα (Κυριακή 25/1) ο υπεύθυνος του Τομέα Γεωργίας της ΝΔ και βουλευτής Βοιωτίας Ευαγ. Μπασιάκος βγάζει και μια ανακοίνωση... τόνωσης του κλίματος δικομματικής εξαπάτησης των αγροτών. Η πρώτη φράση έλεγε: «Είναι ενδιαφέρον ότι το ΠΑΣΟΚ του κ. Γ. Παπανδρέου ανακάλυψε επιτέλους τους αγρότες!». Και η σχετική ανακοίνωσε συνέχιζε ως εξής: «Στο πολυδιαφημιζόμενο πακέτο μέτρων του δεν περιλαμβάνεται τίποτα το καινούριο. Τα "Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών" αποτελούν αντιγραφή του θεσμού των "Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης" της Νέας Δημοκρατίας, που είναι απολύτως αναγκαία, αφού οι αγρότες στερούνται την τελευταία 10ετία οποιασδήποτε δυνατότητας γεωτεχνικής συμβουλευτικής στήριξης και πληροφόρησης, μετά τη διάλυση των "γραφείων γεωργικής ανάπτυξης"». Μάλιστα...

«Απατεωνίσκοι»

Δηλαδή, αυτά τα κέντρα εξυπηρέτησης αγροτών είναι τόσο μεγάλη και τόσο σπουδαία παροχή, που αξίζει να «κονταροχτυπιούνται» οι αρχηγοί και τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ; Αν το δει κανείς εκ πρώτης, φαίνεται για μια ανέξοδη παροχή και γι' αυτό ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τη βάλανε στον προεκλογικό ντορβά, προκειμένου να έχουν και κάτι να... τάξουν στους αγρότες. Και μάλιστα να μπορούν να το υλοποιήσουν μετά τις εκλογές, με μόνη διαφορά τ' όνομα...

Ομως από το 2005 και μετά είναι σίγουρο ότι θα γίνουν κέντρα παροχής συμβουλών στους αγρότες. Και λέμε σίγουρα, γιατί αυτό προβλέπεται από την ίδια την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ! Η δήθεν αυτή παροχή, που «σκίζονται» για το ποιος την πρωτοσκέφτηκε και ποιος θα την πρωτοπροσφέρει στους αγρότες, περιλαμβάνεται μέσα στα νέα ακόμα χειρότερα μέτρα της Νέας ΚΑΠ. Της Νέας ΚΑΠ, που ψήφισε πέρσι στις 26 Ιούνη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, συμφωνώντας στην πράξη με ό,τι έγινε, περιορίστηκε σε μια υποκριτική αντιπολίτευση περί ανικανότητας και αδυναμίας διαπραγμάτευσης. Και στην περίπτωση της ΝΔ, η πολιτική εξαπάτησης των αγροτών αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Η ΝΔ και τα στελέχη της λένε και ξαναλένε λόγια του αέρα και με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά ποτέ ακριβώς δεν είπαν: Τι ακριβώς ήθελαν να περιλαμβάνει η Νέα ΚΑΠ και τι οι προτάσεις της ΕΕ για τα μεσογειακά; Και δεν είπαν ποτέ τι θα διαπραγματεύονταν αυτοί και τι θα διαπραγματευτούν αν γίνουν κυβέρνηση...

Οσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, μη μας πουν τα υψηλόβαθμα αγροτικά στελέχη της ΝΔ ότι δεν ξέρουν τι λέει ο βασικός κανονισμός της Νέας ΚΑΠ (1782/2003) στο κεφάλαιο 3. Και δε νομίζουμε να καταγγείλουν και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αντιγράφει το πρόγραμμα της ΝΔ... Είναι προφανές ότι και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ ξέρουν τι θα γίνει και τι προβλέπει ο βασικός κανονισμός της Νέας ΚΑΠ. Αλλά, όπως φαίνεται, θέλουν να εξαπατούν τους αγρότες με κάθε τρόπο, χωρίς ίχνος ντροπής και ευθιξίας!

Τους... πρόλαβαν!

Λοιπόν, γι' αυτά τα κέντρα που θα γίνουν πράξη με βάση το κεφάλαιο 3 του κανονισμού 1782/2003, ορίζονται τα εξής:

«Αρθρο 13: Σύστημα παροχής συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις

1. Το αργότερο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2007, τα κράτη μέλη δημιουργούν σύστημα παροχής συμβουλών στους γεωργούς για τη διαχείριση της γης και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων (που αναφέρεται στο εξής ως "σύστημα παροχής συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις") το οποίο λειτουργεί υπό την ευθύνη μιας ή περισσότερων καθορισμένων αρχών ή ιδιωτικών φορέων.

2. Η δραστηριότητα παροχής συμβουλών καλύπτει τουλάχιστον τις κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης και τις ορθές γεωργικές πρακτικές και περιβαλλοντικές συνθήκες που αναφέρονται στο κεφάλαιο 1.

Αρθρο 14: Οροι

1. Οι γεωργοί μπορούν να συμμετέχουν στο σύστημα παροχής συμβουλών σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε εθελοντική βάση.

2. Τα κράτη μέλη δίνουν προτεραιότητα στους γεωργούς που λαμβάνουν πάνω από 15.000 Ευρώ ως άμεσες ενισχύσεις ετησίως.

Αρθρο 15: Υποχρεώσεις των εγκεκριμένων ιδιωτικών φορέων και των καθορισμένων αρχών

Με την επιφύλαξη της εθνικής νομοθεσίας περί προσβάσεως του κοινού στα έγγραφα, τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι ιδιωτικοί φορείς και οι καθορισμένες αρχές που αναφέρονται στο άρθρο 13 να μην κοινοποιούν προσωπικές ή ατομικές πληροφορίες και στοιχεία που αποκτούν στα πλαίσια της δραστηριότητας παροχής συμβουλών, σε πρόσωπα ξένα προς το γεωργό, που διαχειρίζεται τη σχετική εκμετάλλευση, εκτός εάν διαπιστώσουν παρατυπία ή παραβίαση κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων τους, η οποία, με βάση το κοινοτικό ή το εθνικό δίκαιο, καλύπτεται από υποχρέωση των δημόσιων αρχών, ιδίως σε περίπτωση εγκληματικών πράξεων».

Τέτοια κέντρα που διαλαλούν ως μέγιστη παροχή ο Γιωργάκης κι ο Κωστάκης και θεσπίζει η ΕΕ έχουν ανάγκη οι αγρότες ή το δικαίωμα να μπορούν να παράγουν χωρίς πρόστιμα και ποσοστώσεις, να έχουν τιμές που να τους εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα, να έχουν φτηνά καλλιεργητικά μέσα κλπ.; Βεβαίως, όλ' αυτά μόνο μια άλλη ριζικά αντίθετη από τη σημερινή πολιτική μπορεί να τα επιβάλει. Με βασικό στήριγμα τον παραγωγικό συνεταιρισμό, στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας, όπως προβάλλει και παλεύει το ΚΚΕ.

Φαίνεται ακόμη να έχουν καμία σχέση με κέντρα που θα έχουν γεωπόνους μέσα στο χωράφι και δίπλα στους αγρότες;.. Φαίνεται από πουθενά ότι θα βελτιώσουν, την εδώ και χρόνια σκόπιμη πολιτική διάλυσης των αρμόδιων κρατικών γεωτεχνικών υπηρεσιών, σε κέντρο και περιφέρεια;.. Προφανώς, τα νέα αυτά «κατασκευάσματα» θα λειτουργούν στα λόγια ως κέντρα που θα συμβουλεύουν, πρωτίστως, εύπορους... αγρότες και στην πράξη θα είναι η ευρω-αγροαστυνομία, που θα ελέγχει τους όρους της λεγόμενης πολλαπλής συμμόρφωσης της Νέας ΚΑΠ. Δηλαδή, θα είναι μηχανισμοί που θα επιβάλλουν τα πρόστιμα και τις περικοπές επιδοτήσεων, για τα όσα σκαρφίστηκε και προαποφάσισε η ΕΕ, προκειμένου να πετύχει πρόσθετες μειώσεις στις αγροτικές ενισχύσεις, στο όνομα της αειφόρου ανάπτυξης της γεωργίας! Κι όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, τα ξέρουν πολύ καλά εκεί στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Αλλά... Υπάρχει, λέτε, καθόλου πράσινη ή γαλάζια τσίπα;..


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ