ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Φλεβάρη 2004
Σελ. /32
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Η ΕΠΟΝΙΤΙΚΗ ΓΕΝΙΑ

(Ψηφίζει ΚΚΕ)

ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΕΠΟΝ

................................................................

Απόψε όλοι αφουγκράζονται κατά το λόφο πέρα

- Πάλι η ΕΠΟΝ με το χωνί μαντάτα θα μας πει

τι πρέπει για να κάνουμε... κι αύριο αγώνα μέρα

στην πόρτα μας το μυστικό να ρίξει το χαρτί...

................................................................

(Κώστας Καλαντζής - Θεσσαλός)

ΑΥΡΙΟ 23 Φλεβάρη, μια μέρα αλησμόνητη, η μέρα που ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ εδώ και 61 χρόνια από τότε. Την υποδεχόμαστε με χαρά, με περηφάνια, τούτη την ώρα που μέσα στον προεκλογικό πυρετό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, ολοζώντανη παρουσία μέσα στους λαϊκούς αγώνες.

ΔΕΝ είχε προλάβει να βγει στο φως, δεν είχαμε προλάβει να γράψουμε τα πρώτα επονίτικα συνθήματα στα Εξάρχεια, στην Καισαριανή και στην Καλογρέζα κι η ΕΠΟΝ κολυμπούσε στα βαθιά πλατιά νερά του αγώνα που καθημερινά τράνευε. Θα θυμόμαστε πάντα πως σ' αυτό το θυελλώδικο ξεκίνημα που ποτέ δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε, είχαμε την πολύτιμη βοήθεια και στήριξη του ΚΚΕ, της ΟΚΝΕ, του ΕΑΜ. Πώς μπορεί να ξεχαστεί μια Ηλέκτρα ή ο Αδάμ Μολυβδάς, ο Γ. Τρικαλινός, ο Πορφύρης (Θ. Λιακόπουλος);

ΘΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ πάντα τους μεγάλους φίλους μας που στη μεγάλη εκείνη δοκιμασία βρέθηκαν και στήριξαν με κάθε τρόπο την ΕΠΟΝ και τον αγώνα της. Στον αστερισμό του Δ. Γληνού, πανάξιοι εκπαιδευτικοί παρ' όλα τα κυνηγητά, τις διώξεις, στάθηκαν παραστάτες στην ΕΠΟΝ προσφέροντας πάντα πολύτιμη βοήθεια, καθοδηγώντας μια πλούσια πρωτοπόρα δράση.

ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ επίσης στάθηκε το πολιτιστικό-μορφωτικό έργο, που ανέπτυξε σ' εκείνα τα χρόνια η ΕΠΟΝ και που μ' αυτό κράτησε ακμαίο, δυνατό κι ανυπόταχτο, περήφανο το φρόνημα της ελληνικής νεολαίας. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι λέσχες που λειτούργησαν σ' ολόκληρη την Ελλάδα κι αποτέλεσαν για τη νεολαία αλλά και για τις λαϊκές γειτονιές εστίες πολιτισμού, μόρφωσης και ψυχαγωγίας. Μένει πάντα για το ελληνικό χωριό η μνήμη για τη Λέσχη της ΕΠΟΝ.

ΘΥΜΟΥΜΑΣΤΕ πάντα το μήνυμα που έστειλε στην ΕΠΟΝ ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας Γκι ντε Μπουασόν (1946), στο οποίο, ανάμεσα στ' άλλα τόνιζε: «... Ο κόσμος δεν μπορεί να ξεχάσει τη στάση της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Δε θα λησμονήσουμε ποτέ ότι όταν τα πράγματα ήταν δύσκολα για τους Συμμάχους, η Ελλάδα ύψωσε και κράτησε κεφάλι ενάντια στον εχθρό, ότι οι πρώτες νίκες που γράφτηκαν για λογαριασμό των συμμάχων ήταν ελληνικές κι ότι η Ελλάδα έδωσε 500.000 θύματα σε πληθυσμό 7 εκατομμύρια, δηλαδή τη μεγαλύτερη αναλογία σε όλο τον κόσμο.

Η ΜΑΧΗ για τις εκλογές μας, ανταμώνει με την επέτειο, τα 61 χρόνια της ΕΠΟΝ και ξέρουμε πολύ καλά το μεγάλο χρέος που έχουμε στην κάλπη με το κόκκινο, το δικό μας ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Η χρονιά που πέρασε, το 2003, ήταν αφιερωμένη στα 60χρονα της θρυλικής μας οργάνωσης. Η ΕΠΟΝ δεν μπαίνει σε μουσειακές βιτρίνες. Αντεξε τον πιο μεγάλο κατατρεγμό, γύρεψαν στα κολαστήρια να ξεριζώσουν τα φύτρα της αλλά άντεξε, βάσταξε γιατί είχε μεγάλα ιδανικά κι είναι ακριβώς αυτά που την κράτησαν. Το ζήσαμε στα χρόνια της Κατοχής όταν πολλές άλλες νεολαιίστικες οργανώσεις ανάγγελαν με διάφορα κόλπα την έκδοσή τους και σε λίγο έσβηναν και κανείς δεν τις ξανάβλεπε.

Η ΕΠΟΝ με τη λαμπρή ιστορία της, άντεξε παλικαρίσια στο χρόνο γιατί έπιασε το μήνυμα της εποχής. Ενωσε τα νιάτα κι έγινε μια δυνατή σφιχτοδεμένη γροθιά και πάλεψε με απαράμιλλο ηρωισμό και αυτοθυσία τις σιδερόφραχτες ορδές των χιλτεροφασιστών. Αντεξε γιατί πρόβαλε καθαρούς, ξάστερους σκοπούς και ιδανικά που συγκλόνισαν τη νέα γενιά.

ΟΙ αγωνιστές της ΕΠΟΝ, που διαδέχτηκαν τους πρωτοπόρους της εποχής της (τα νιάτα της ΟΚΝΕ) και δημιούργησε το Νέο Ανθρωπο του αγώνα, της θυσίας και του πολιτισμού, τον ΕΠΟΝίτη, την ΕΠΟΝίτισσα και τα αετόπουλα, μπορούν σήμερα να 'ναι περήφανοι που έχουν άξιους συνεχιστές τους νέους και τις νέες της ΚΝΕ. Οι αγωνιστές κι οι αγωνίστριες της ΕΠΟΝ με το ψηφοδέλτιο της αταλάντευτης πίστης, με τα μεγάλα οράματα, πάμε στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Εξήντα ένα χρόνια με τη «Χρυσή της Νιότης Πανοπλία» με της ΕΠΟΝ την αγωνιστική παρουσία στους σημερινούς μεγάλους αγώνες.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


ΟΤΕ
«Κώδικας» Νταχάου για τους εργαζόμενους

Η διοίκησή του καταργεί τα πολιτικά, συνδικαλιστικά και ατομικά τους δικαιώματα θυμίζοντας άλλες εποχές

Καθεστώς Νταχάου, με εργαζόμενους δούλους, απογυμνωμένους από τα πολιτικά, συνδικαλιστικά, ακόμα και τα προσωπικά τους δικαιώματα, επιχειρεί να επιβάλει η διοίκηση του ΟΤΕ με τον «Κώδικα Διοικητικής Δεοντολογίας και Επιχειρηματικής Συμπεριφοράς». Πρόκειται για «Κώδικα»-έκτρωμα, που παραβιάζει όχι μόνο το Γενικό Κανονισμό Προσωπικού του ΟΤΕ, αλλά και τις στοιχειώδεις συνταγματικές ελευθερίες. Ο χαφιεδισμός, η κατάδοση συναδέλφων αναγορεύονται σε «αρετές», προκειμένου ο όμιλος του ΟΤΕ να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό και οι σκλάβοι-εργάτες να παραμείνουν στην εργασία τους. Φαίνεται πως ο ΟΤΕ μπήκε μπροστά για να ανοίξει το δρόμο ώστε να γενικευτεί η επιβολή, διά ροπάλου, του νόμου της απόλυτης σιωπής στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων. Ετσι, θα βασιλεύει η δημοκρατία του τρόμου, κοινώς η δικτατορία των επιχειρηματιών.

Το νοσηρό και αντιδημοκρατικό αυτό κατασκεύασμα φέρει την υπογραφή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, Λ. Αντωνακόπουλου, πρώην προέδρου του ΣΕΒ και εκλεκτού της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με ημερομηνία 29/1/2004, κατά την οποία και τίθεται σε εφαρμογή.

Και μόνο η ανάγνωση ενός τέτοιου κειμένου σε κάνει να ανατριχιάζεις. Τυχόν εφαρμογή του σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ, κάθε φορά που θα διαβαίνουν την πύλη της επιχείρησης, παύουν να είναι Ελληνες πολίτες.

Στο γύψο


Συγκεκριμένα, ο Κώδικας παρεμβαίνει απροκάλυπτα στα πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων του ΟΤΕ και καθορίζει ότι: «Απαγορεύεται η χρηματοδότηση και οι εισφορές σε πολιτικά κόμματα, πολιτικά πρόσωπα και φορείς καθώς και η άσκηση παρασκηνιακών πιέσεων για λογαριασμό ή υπέρ τέτοιων φορέων και κομμάτων στο προσωπικό. Επιπλέον αντίκειται στην πολιτική μας η αποζημίωση υπαλλήλων οι οποίοι κατέβαλαν τέτοιες εισφορές. Ολοι οι υπάλληλοι διατηρούν το δικαίωμα συμμετοχής σε πολιτικές εκστρατείες υπέρ υποψηφίων και γενικά στην ενασχόληση με τα κοινά εκτός όμως ωραρίου εργασίας».

Τα σχόλια περιττεύουν. Επί της ουσίας - παρά τις περικοκλάδες - η διοίκηση του ΟΤΕ απαγορεύει στους εργαζόμενους την πολιτική δράση, ακόμα και τις συζητήσεις, εμφανιζόμενη μάλιστα υποκριτικά να τους προστατεύει από «παρασκηνιακές πιέσεις»..! Οσο για το δικαίωμα συμμετοχής στα κοινά, όπως είναι και η συνδικαλιστική δράση, την εξοβελίζει εκτός της επιχείρησης. Μήπως ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ φιλοδοξεί «να βάλει στο γύψο» τους εργαζόμενους και για τις ώρες που δε θα εργάζονται;

Ακόμα και οι «Επαφές με ΜΜΕ και λοιπούς φορείς για κοινοποίηση χρηματοοικονομικών ή άλλων στοιχείων» ανατίθενται «μόνο σε εξουσιοδοτημένα στελέχη συγκεκριμένων θέσεων ευθύνης που έχουν δικαίωμα να συζητούν...». Που σημαίνει ότι απαγορεύεται σε οποιονδήποτε εργαζόμενο ή ακόμα και συνδικαλιστή να δηλώσει κάτι για την επιχείρηση στον Τύπο. Αν στο παραπάνω προστεθεί ότι ανάλογη απαγόρευση ισχύει και για «εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικές με μελλοντικές αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική», σημαίνει ότι η διοίκηση του ΟΤΕ, «διά ροπάλου», προσπαθεί να κλείσει κάθε χαραμάδα έγκαιρης πληροφόρησης του ελληνικού λαού, σε περιπτώσεις που σκοπεύει να αυξήσει τα τιμολόγιά του.


Υπό το πρόσχημα περιφρούρησης των συμφερόντων της επιχείρησης με τον Κώδικα η διοίκηση παρεμβαίνει και επιχειρεί να εξουσιάζει τις προσωπικές σχέσεις των εργαζομένων. Ετσι καθορίζει ότι μπορεί να υπάρξει «σύγκρουση συμφερόντων, εάν κάποιο μέλος της οικογενείας μας εργάζεται σε προμηθευτή ή για πελάτη ή άλλο τρίτο μέρος με το οποίο η εταιρία μας έχει επιχειρηματικές σχέσεις». Με τον όρο «οικογενειακό μέλος» αναφέρονται σε σύζυγο, γονείς, τέκνα, αδέλφια, πεθερικά, σύντροφο, συγγενείς..! Γι' αυτό ο υπάλληλος του ΟΤΕ - στα πλαίσια της εργασίας του - προκειμένου να προχωρήσει σε επιχειρηματικές συναλλαγές με άλλη επιχείρηση όπου εργάζεται «οικογενειακό μέλος», «θα πρέπει να αποκαλύψει το δεδομένο αυτό». Δηλαδή, ο ΟΤΕ δε θέλει μόνο να εξουσιάζει τους υπαλλήλους του, αλλά και να φακελώνει τους συγγενείς τους, ακόμα και τους/τις συντρόφους τους..!

Εγκλημα και τιμωρία

Το κλίμα χαφιεδισμού και τρομοκρατίας διατρέχει ολόκληρο τον «Κώδικα» του ΟΤΕ. Σχετικά στο κεφάλαιο «Ερευνες» αναφέρεται: «Καταγγελίες για παραβίαση των νόμων, των κανονισμών ή του παρόντος Κώδικα ενεργοποιούν αυτόματα τη διενέργεια σχετικών ερευνών. Υπάλληλος "ύποπτος" για παραβίαση του Κώδικα δύναται να τεθεί σε προσωρινή αργία άνευ ή μετ' αποδοχών, καθ' όλη τη διάρκεια των ερευνών. Εάν οι αποδείξεις για την παραβίαση του Κώδικα είναι ανεπαρκείς, ο φάκελος κλείνει χωρίς ειδοποίηση/ενημέρωση του "υπαλλήλου" αναφορικά με το αντικείμενο της έρευνας». Θαυμάστε φρασεολογία ...ενωμοτάρχη της χούντας. Θαυμάστε το ήθος τους και τη «συμμετοχική τους δημοκρατία». Μια καταγγελία αρκεί για να ρίχνεται ο εργαζόμενος στο μπουντρούμι, να τιμωρείται ακόμα και με στέρηση αποδοχών.

Παραβιάζοντας τον μέχρι τώρα ισχύοντα Γενικό Κανονισμό Προσωπικού και χωρίς να ορίζονται ακριβώς τα παραπτώματα ο νέος «Κώδικας» ορίζει ότι «οι πειθαρχικές κυρώσεις μπορούν να φθάσουν και μέχρι την απόλυση... Κατά περίπτωση προβλέπεται η αργία με στέρηση αποδοχών, ο υποβιβασμός του υπαλλήλου, η στέρηση επιπρόσθετων αμοιβών ή πριμ και η απόλυση...». Μόνο η φάλαγγα λείπει.

Αλλά στο πνεύμα του «εκσυγχρονισμού» και επειδή κατά τη λογική της «νέας εποχής» τα «πάντα είναι χρήμα» ο Κώδικας ξεκαθαρίζει: «Σας παρακαλούμε να σημειώσετε ότι θα διεκδικήσουμε και αστική αποζημίωση από εσάς, και εάν το αδίκημα στο οποίο υποπέσατε μεταφράζεται σε οικονομική απώλεια για την εταιρία του ομίλου μας, θα σας ζητήσουμε να καλύψετε και αυτήν την απώλεια».

Και για να διευκολυνθεί η αποκάλυψη των «αδικημάτων», επιβραβεύεται και ο καταδότης. Γι' αυτό ο Κώδικας προσθέτει στο παραπάνω πως «θα ληφθεί υπόψη ενδεχόμενη καταγγελία από υπάλληλο για αδίκημα στο οποίο είναι και αυτός συνεργός ή συνένοχος είτε ακούσια είτε εκούσια». Αν το μυαλό σας πήγε στον «αντιτρομοκρατικό νόμο», σας λέμε ότι στο Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι, ακόμα ...δεν εμφανίστηκε η Αντι-τρομοκρατική!

`Η χαφιές ή απολυμένος

Αλλά με απόλυση δεν απειλούνται μόνο όσοι υποπέσουν σε «αδίκημα». Απειλούνται συλλήβδην όλοι οι εργαζόμενοι, αν δεν υποκύψουν και δε γίνουν εθελοντές χαφιέδες.

«Ολοι μας οφείλουμε να καταγγέλλουμε τυχόν παραβάσεις. Τυχόν αδυναμία να προβούμε σε τέτοιες καταγγελίες, καθώς και αδυναμία να τηρήσουμε τις διατάξεις του παρόντος ενδέχεται να έχουν σοβαρές συνέπειες πράγμα το οποίο θ' αντιμετωπιστεί πειθαρχικά από κάθε εταιρία του ομίλου ακόμη και με διακοπή της σχέσης εργασίας σας».

Ολο αυτό το χυδαίο χαφιεδιλίκι θα ελέγχεται μέσα από διαδικασίες «Πιστοποίησης» και θα συντάσσεται «ετήσιο πιστοποιητικό συμμόρφωσης»! Απαντες οι υπάλληλοι πρέπει να δηλώσουν εγγράφως ότι έλαβαν γνώση του συγκεκριμένου εκτρώματος. Απομένει να δούμε μέχρι πού θα φτάσει η «συμμετοχική τους δημοκρατία»!


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ