ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Γενάρη 2004
Σελ. /40
Πυροτεχνήματα από το... εξωτερικό

Εντυπώσεις με σοβαρά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με στόχο την ψηφοθηρία, επιχειρεί να δημιουργήσει ο Γ. Παπανδρέου

Με ένα ακόμη πυροτέχνημα, σχετικό με τη βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιχείρησε ο Γ. Παπανδρέου να φωτίσει την προεκλογική του πορεία. Η «ιδέα» που έριξε στο τραπέζι για τη σταδιακή και αμοιβαία με την Τουρκία περικοπή των αμυντικών δαπανών, «υιοθετήθηκε» με ανέξοδες τοποθετήσεις από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Α. Γκιουλ και στη συνέχεια «εκτοξεύτηκε» μέσω των ΜΜΕ στην κοινή γνώμη.

Χτες ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε «σωστή και θετική» την ανταπόκριση του Αμπ. Γκιουλ, σημειώνοντας όμως ότι θα πρέπει να προχωρήσει και στην πράξη. «Η μείωση αυτή θα απελευθερώσει πόρους και για τον πολιτισμό και για τον κοινωνικό τομέα που έχει ανάγκη μεγαλύτερης ενίσχυσης» επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ως πολιτική ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε τη στάση της Τουρκίας ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος. Παρατήρησε μάλιστα ότι «με δεδομένο πως η Τουρκία έχει διαφορετικές στρατιωτικές ανάγκες και στόχους απ' ό,τι η Ελλάδα, το γεγονός ότι μπαίνει σε μια τέτοια συζήτηση αποτελεί μια μοναδική θετική εξέλιξη, θα έλεγα, στις σχέσεις των δύο χωρών». Επιχειρώντας να ερμηνεύσει τη «διάθεση της Τουρκίας να προχωρήσει για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών», την απέδωσε «στο γεγονός, ότι η Ελλάδα, στα χρόνια που πέρασαν, κατάφερε να ενδυναμώσει την άμυνα και την ασφάλειά της, να αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή και, επομένως, με βάση αυτή την ισχύ και δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεών της μπορεί με άνεση να συζητήσει πλέον ένα θέμα μείωσης των εξοπλισμών, κάτι που είναι αναγκαίο πολιτικά και κοινωνικά».

Η εξέλιξη αυτή «έγινε δυνατή χάρη στην πολιτική του Γ. Παπανδρέου και στην ευρύτερη αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι ιδιαίτερα θετικά τα αποτελέσματα από τη μείωση των δαπανών» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας πως τα τελευταία χρόνια έχουν εξοικονομηθεί 2,3 δισ. ευρώ.

Οι διπλωμάτες

Ομως, όπως σημειώνουν έμπειροι διπλωμάτες στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η ουσιαστική συμπίεση των αμυντικών δαπανών δεν μπορεί να συντελεστεί πριν την τελεσίδικη επίλυση των ελληνοτουρκικών εκκρεμοτήτων. Οι ίδιες πηγές, επίσης, σημειώνουν ότι μεγάλο μέρος των εξοπλιστικών δαπανών και των δύο χωρών προκύπτει από τη θέση, το ρόλο και τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Τέλος, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι στην Τουρκία αποκλειστική αρμοδιότητα για τον προγραμματισμό των στρατιωτικών δαπανών έχει το «βαθύ κράτος», οι στρατιωτικοί, οι οποίοι έχουν διαρθρωμένα σημαντικότατα οικονομικά συμφέροντα με το σύμπλεγμα της εγχώριας και ξένης βιομηχανίας όπλων.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Ιδιο πνεύμα» για το Κυπριακό

«Η εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης για το Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, είναι ο επόμενος εθνικός στόχος», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσο Παπαδόπουλο στη Λευκωσία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα περισσότερο από ποτέ να δείξουμε όλοι διάθεση εθνικής συναίνεσης», ενώ ζήτησε να εξαιρεθούν τα εθνικά θέματα από την προεκλογική αντιπαράθεση! Διαπίστωσε «ταύτιση απόψεων και αντίληψης» με τον Κύπριο Πρόεδρο στον οποίο, όπως είπε, δεσμεύτηκε ότι «από τις 8 Μάρτη και μετά, με τη βούληση βέβαια, του ελληνικού λαού, θα εργαστούμε στο ίδιο πνεύμα για την ευόδωση των προσδοκιών του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Σε δηλώσεις του νωρίτερα, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, διαπίστωσε ότι τις «τελευταίες ημέρες στην υπόθεση του Κυπριακού υπάρχει μια δυναμική», ενόψει της τυπικής ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας το Μάη στην ΕΕ, αλλά επισήμανε ότι η επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού παραμένει ζητούμενο. Επέρριψε για αυτό την ευθύνη στην κωλυσιεργία και την αδιαλλαξία της «άλλης πλευράς». Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφια, είναι ένα νέο ξεκίνημα και μια μοναδική ευκαιρία σε όλο τον κυπριακό λαό - Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους - να αγκαλιάσουν το όραμα της ειρήνης, της συνύπαρξης, της συνεργασίας.

Κληθείς να σχολιάσει τη θετική δήλωση Γκιούλ στην πρόταση του Γ. Παπανδρέου για μείωση των εξοπλισμών, αφού σημείωσε ότι και ο ίδιος έχει συζητήσει με τον Ερντογάν την προοπτική για τον περιορισμό των εξοπλισμών, έσπευσε να εξοστρακίσει και αυτό το θέμα από την προεκλογική αντιπαράθεση.

Τι «παίζεται» στο Νταβός;

Μπορεί ο Γ. Α. Παπανδρέου να μην έχει ανακοινώσει ούτε καν το πέρασμά του από το Νταβός, αλλά για να το λέει ο πολύς Κλάους Σβαμπ, οικοδεσπότης του «Φόρουμ», κάτι παραπάνω θα ξέρει. Η έλευση στο Νταβός των Ντ. Ερντογάν και Γ. Παπανδρέου αυξάνουν τις πιθανότητες προόδου στο Κυπριακό, λένε στη «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ», τόσο ο Σβαμπ, όσο και ο γγ του ΟΟΣΑ Ντ. Τζόνστον. «Πιστεύω πως οι προοπτικές για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό είναι καλές», δηλώνει ο Τζόνστον(!), που επισκέφθηκε τον Ερντογάν στην Αγκυρα, την περασμένη βδομάδα. Οι ισχυροί συνδαιτυμόνες του Γ. Παπανδρέου στο Νταβός ενδιαφέρονται για την επίλυση του Κυπριακού, ώστε «να αναβαθμιστούν οι προοπτικές για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αργότερα». Στα σαλόνια και τα σαλέ του Νταβός, ο Γ. Παπανδρέου νιώθει μεγαλύτερη άνεση να λύνει τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής και να αναλαμβάνει δεσμεύσεις που αργότερα εμφανίζονται ως τετελεσμένα και «εθνική πολιτική». Εξάλλου, εκεί θα είναι εκλεκτοί φίλοι του, ο Ντικ Τσέινι, ο πολιτικός διοικητής του Ιράκ Πολ Μπρέμερ, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζον Ασκροφτ, οι ομόλογοί από τη Βρετανία και τη Γερμανία Τζακ Στρο και Γιόσκα Φίσερ και άλλοι παλιοί γνώριμοί του από τις τακτικές επισκέψεις του στο Νταβός...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ