ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Γενάρη 2004
Σελ. /40
Ο δρόμος για την κόλαση...

Εχουν μάθει να εκμεταλλεύονται τις «ανθρώπινες καταστροφές», που οι ίδιοι προκαλούν, για να επιβάλουν ακόμα πιο απάνθρωπες «λύσεις». Η υψηλή ανεργία χρησιμοποιείται σαν πολιορκητικός κριός για την κατεδάφιση των κατακτήσεων των εργαζομένων

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»
Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»
«Οι δουλιές του 21ου αιώνα», έτσι τιτλοφορείται το πρόγραμμα που ανακοίνωσε χτες τα ξημερώματα ο Πρόεδρος Μπους για την «ανάπτυξη της απασχόλησης». Τι προβλέπει; Κυρίως τη σύνδεση των Λυκείων με τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Δε διανοείται κανείς να κατηγορήσει τον πλανητάρχη για αντιγραφή της πανομοιότυπης πρότασης που λίγες ώρες πριν είχε κάνει ο «φίλος Γιώργος» στην Αθήνα. Μάλλον ο Γ. Α. Παπανδρέου βρίσκεται βαθιά μέσα στο αμερικανικό όραμα και είναι βαθύς γνώστης του αμερικανικού μοντέλου για την οικονομία. Υπερφαλλαγίζει ακόμα και τον Κ. Καραμανλή με το «ιρλανδικό μοντέλο» και φτάνει στο αρχέτυπο.

Στις ΗΠΑ καυχώνται ότι έχουν «εξαφανίσει» την ανεργία στο 5%... Τι σημασία έχει αν 44 εκατομμύρια άνθρωποι δεν ξέρουν τι θα πει ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, αν το 60% τουλάχιστον των νέων θέσεων εργασίας είναι μερικής απασχόλησης, αν χάθηκαν πάνω από 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη θητεία Μπους, αν οι 400 πιο πλούσιοι Αμερικανοί έχουν μεγαλώσει 10 φορές τον πλούτο τους την προηγούμενη δεκαετία;... Πάει πολύς καιρός, που ο Κ. Σημίτης φούσκωνε ότι «δε θα γίνουμε Ιρλανδία». Η ισχυρή ανάπτυξη επί εκσυγχρονισμού, περί το 4% του ΑΕΠ ετησίως, απέδωσε, πέρα από τα πρωτοφανή κέρδη, μισό εκατομμύριο ανέργους να συνωστίζονται στα γραφεία του ΟΑΕΔ και νέα φτώχεια.

Καθήκον του Γ. Παπανδρέου «να φύγει μπροστά». Εχουν μάθει να εκμεταλλεύονται τις «ανθρώπινες καταστροφές», που οι ίδιοι προκαλούν, για να επιβάλουν ακόμα πιο απάνθρωπες λύσεις. Η υψηλή ανεργία χρησιμοποιείται σαν πολιορκητικός κριός για την κατεδάφιση των κατακτήσεων των εργαζομένων. Ανασφάλιστος ή άνεργος, μερική απασχόληση ή πείνα, ατομική σύμβαση ή εξαθλίωση, συνδικαλισμός και δικαιώματα ή στους πέντε δρόμους... Τα διλήμματα του δικομματισμού ποντάρουν σε μειωμένες αντοχές και αντιστάσεις, αλλά μπορεί (και πρέπει) να πέσουν έξω...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΒΟΜΒΕΣ... ΕΛΠΙΔΩΝ!

ΒΟΜΒΑ...«Πρόταση βόμβα που προβλέπει την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους νέους εργαζόμενους (και για διάστημα 4 ετών), υπέβαλε χθες ο Γ. Παπανδρέου, ως βασικό μέτρο για την καταπολέμηση της ανεργίας. Η πρόταση βασίζεται στο "μοντέλο Ζοσπέν" που εφαρμόστηκε στη Γαλλία, αλλά επικρίνεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης» («ΝΕΑ»).

ΣΟΚ...«Ευκαιρίες απασχόλησης στους νέους επιχειρεί να δώσει η πρόταση - σοκ του Γ. Παπανδρέου, από το Λαύριο, για κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών. Η απαλλαγή θα ισχύει για 4 χρόνια και στη συνέχεια η επιχείρηση θα υποχρεούται να διατηρήσει το 50% των προσληφθέντων. Αν και πρόκειται για υπό διαμόρφωση πρόταση, στην περίπτωση που εφαρμοστεί αυτούσια, μπορεί κατά τους συνδικαλιστές να προκαλέσει παρενέργειες στα οικονομικά των Ταμείων, ανταγωνισμό για ανασφάλιστη απασχόληση στους νέους και να βάλει στον "πειρασμό" απόλυσης των ηλικιωμένων από τις επιχειρήσεις» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΛΠΙΔΑΣ...«Πλήρη μισθό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ταυτόχρονη απαλλαγή εργοδοτών και εργαζομένων από ασφαλιστικές εισφορές προβλέπει η πρόταση του Γ. Παπανδρέου για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας κάτω των 29 ετών. Ενα παράθυρο ελπίδας για απορρόφηση στην αγορά εργασίας ανοίγει για περισσότερους από 100.000 νέους. Το μέτρο αφορά απόφοιτους Λυκείου, ΤΕΕ και ΙΕΚ, καθώς και πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» («ΕΘΝΟΣ»).

ΕΥΚΑΙΡΙΑ...«Ο μέλλων πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε το μέτρο της τετραετούς πρόσληψης ανέργων νέων από τις επιχειρήσεις με ταυτόχρονη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών - θα απαλλάσσονται και οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι. Αυτοί οι νέοι - που θα αμείβονται και θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με παράταση της κάλυψής τους από το ταμείο των γονιών τους - θα είναι απόφοιτοι Λυκείου ως 25 ετών, απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ ως 29 ετών και φοιτητές. "Οι επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλλονται με εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων. Δίνεται έτσι μια μεγάλη ευκαιρία στο εκπαιδευτικό μας σύστημα να ανταποκριθεί στις ανάγκες της οικονομίας και των επιχειρήσεων" είπε ο κ. Παπανδρέου» («ΒΗΜΑ»).

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ...«Η πρόταση του Γ. Παπανδρέου να καθιερωθεί ανασφάλιστη εργασία 4 ετών για όλους τους νέους ισοδυναμεί με κατάργηση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αργά το βράδυ το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να διορθώσει την γκάφα του υποψηφίου προέδρου του» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ - ΣΟΚ ΚΑΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΝΕΩΝ.

ΕΘΝΟΣ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ 100.000 ΝΕΟΥΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΝΕΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΛΒΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΥΤΟΓΚΟΛ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ.

ΑΥΓΗ: ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΠΑΓΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Προκλητικές οι δηλώσεις Γ. Παπανδρέου - ΑΣΧΗΜΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 84.854 ΝΕΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΕ... ΟΚΤΩ ΜΗΝΕΣ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: (Γ. Παπανδρέου) - ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΑΛΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΩΡΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΓΙΟ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΝΔ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: (Κ. Καραμανλής) - «ΣΤΑΥΡΩΝΕΙ» ΤΟΥΣ ΒΑΡΟΝΟΥΣ.

ΕΣΤΙΑ: ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΛΠΟΝΟΘΕΙΑΣ! - Απίστευτη δήλωσις του κ. Σκανδαλίδη.

ΧΩΡΑ: ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ας το συζητήσουμε...«Πρόκειται για ανασφάλιστη εργασία - και αυτό είναι το σοκ - αφού δε θα επιβαρυνθούν ούτε το κράτος ούτε οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, οπότε προκύπτει πρόβλημα και ανοίγει μέγα θέμα για συζήτηση, ώστε να ακουστούν τα υπέρ και τα κατά στο κρίσιμο θέμα της αύξησης της απασχόλησης. Είναι μια ενδιαφέρουσα προεκλογική πρόταση, αλλά με πολλές ασάφειες, που φαίνεται, ευθύς εξ αρχής, ότι θα συναντήσει πολλές δυσκολίες στην εφαρμογή της. Επειδή, όμως, πονάει πάρα πολύ το πρόβλημα της ανεργίας, χρειάζεται μελέτη, εξειδίκευση και συμπλήρωση της πρότασης...» (Από το άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

Ριζοσπαστισμός... εντός ορίων. «Ακριβώς επειδή η πρόταση Παπανδρέου είναι και πρωτότυπη και ριζοσπαστική, απαιτείται αφ' ενός μεν να τεκμηριωθεί ως προς τη δυνατότητα αποτελεσματικής εφαρμογής της, αφ' ετέρου δε να εξασφαλιστεί ότι δε θα θίξει τα ήδη προβληματικά από οικονομική άποψη Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως και ότι δε θα διαταραχτούν οι εργασιακές σχέσεις και - κυρίως - ότι δε θα γίνει αφορμή για απολύσεις εργαζομένων. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν πρέπει να καλλιεργηθεί η ψευδαίσθηση πως με την εφαρμογή του νέου αυτού μέτρου θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα της ανεργίας» (Από το άρθρο των «ΝΕΩΝ»).

Συμπεράσματα...«Το πρώτο συμπέρασμα που αυτόματα συνάγεται είναι ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την πρωτοβουλία Σημίτη συνεχίζεται χωρίς να διαφαίνονται προοπτικές αλλαγής της. Ο Γ. Παπανδρέου είχε και διατηρεί τον έλεγχο των πολιτικών πρωτοβουλιών, υποχρεώνοντας τη Νέα Δημοκρατία να παραμένει ουραγός των κινήσεών του. Και το δεύτερο συμπέρασμα, το οποίο αφορά στο περιεχόμενο της πρότασης, είναι ότι αποτελεί ένα μέτρο, το οποίο αξίζει να μελετηθεί με ιδιαίτερη προσοχή, γιατί διαμορφώνει αντικειμενικά προϋποθέσεις αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ανεργίας των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» (Από το άρθρο του «ΕΘΝΟΥΣ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ