ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Γενάρη 2004
Σελ. /40
Αλλαγή για τις γυναίκες είναι η χειραφέτηση από το δικομματισμό και τη μοιρολατρία

Συζήτηση της Αλέκας Παπαρήγα με γυναίκες χτες το βράδυ στο Κερατσίνι

«Μπορείτε να μου πείτε, αν το παιδί μου, που θα δουλεύει ανασφάλιστο, σύμφωνα με την πρόταση του Παπανδρέου, πάθει ένα ατύχημα και κόψει το χέρι του, πώς θα πάρει σύνταξη;».

Απλή, απλούστατη η ερώτηση. Βγαλμένη από την καθημερινότητα ενός κόσμου - ειδικά των γυναικών - που μετρούν σακάτηδες και νεκρούς στη Ζώνη. Αρκούσε και μόνο η ερώτηση για να πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων όλα τα φούμαρα περί «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας», που μια μέρα πριν διαλαλούσε εν είδει «ριζοσπαστικής και φρέσκιας πρότασης» ο Γ. Παπανδρέου.

Η ερώτηση έγινε χτες το βράδυ στο Κερατσίνι. Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου είχαν συγκεντρωθεί γυναίκες της πόλης για μια συζήτηση μ' έναν δικό τους άνθρωπο. Τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία θα είναι και υποψήφια στην περιοχή.

Από μια σύμπτωση, την ίδια ώρα, οι «μονομάχοι» του δικομματισμού μιλούσαν σε διαφορετικά σημεία του Λεκανοπεδίου, επίσης για τις γυναίκες. Γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο, αντίθετα έδωσε την αφορμή για μια ευθεία αντιπαράθεση, όχι με τα «φρουφρού κι αρώματα» που ντύνουν την κοινή και για τους δυο αντιλαϊκή πολιτική που πρεσβεύουν, αλλά με τον πυρήνα της.

«Ξέρουμε, σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, προκαταβολικά τι θα πουν και πώς θα το πουν. Ο ένας θα ζητήσει από τις γυναίκες να ψηφίσουν "δημοκρατική παράταξη" - όχι πια ΠΑΣΟΚ - για "αλλαγή και ανανέωση". Ο άλλος νιώθει κι αυτός το ίδιο, ότι οι γυναίκες θέλουν αλλαγή πολιτικής. Σας ρωτάω ευθέως: Οταν περπατάτε στη λαϊκή, οι άλλες γυναίκες σας λένε ότι το πρόβλημά τους είναι η αλλαγή και η ανανέωση;».

- «Για την ακρίβεια μιλάμε», ήρθε η απάντηση άμεση από το ακροατήριο.

«Ακριβώς, για την ακρίβεια, τη φτώχεια, την ανεργία, τα ναρκωτικά, αυτά λένε οι γυναίκες. Για το φρέσκο φαΐ που λείπει από το τραπέζι κι όχι τα φούμαρα για τις "φρέσκιες ιδέες". Φρέσκο δεν είναι ό,τι μπαγιάτικο και παλιό μάς σερβίρουν ως νέο. Φρέσκο είναι ό,τι αλλάζει τη ζωή των εργατών και την κάνει καλύτερη. Ο,τι φέρνει την ισοτιμία για τη γυναίκα. Φρέσκο είναι ό,τι κερδίζει ο εργάτης, ό,τι αποσπά από τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Αλλαγή θα είναι η χειραφέτησή σας από τους μονόδρομους και τη μοιρολατρία».

Οι γυναίκες δε χρειάζονται «νέες προτάσεις» σαν αυτή που ξεστόμισε προχτές ο Γ. Παπανδρέου, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα. Θέλουν κανονική δουλιά, κανονικό μισθό, κανονική ασφάλιση. Θέλουν να καλύπτει η οικογένεια τις βασικές ανάγκες της. Ανάγκες που όπως κάθε λαϊκό δικαίωμα εμπορευματοποιημένο, όπως η στέγαση, η παιδεία, η υγεία, δεν ικανοποιείται με το ξεροκόμματο των 600 ευρώ.

Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τις γυναίκες να ρέπουν προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι σ' αυτές αποτυπώνεται η έλλειψη πίστης των γυναικών στις δυνάμεις τους και τόνισε ότι η μοιρολατρία με τη σειρά της αναπαράγει την ανισοτιμία.

Σε εκείνους που καμουφλάρουν την εκμετάλλευση της εργαζόμενης, την καταδίκη της στη μερική απασχόληση, την επιφόρτισή της με τριπλά καθήκοντα, προβάλλοντας ένα στιλάτο κασκόλ ή μια μοδάτη γραβάτα, οι γυναίκες πρέπει να απαντήσουν ότι σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν ενάντια στην υποταγή.

Είναι απαραίτητο, τόνισε, όλοι αυτοί που χαρακτηρίζουν το βιασμό του σώματος ως «εργασία στον έρωτα», που αναγνωρίζουν την πορνεία ως «επάγγελμα», να ηττηθούν. Και τις απώλειες που πρέπει να έχει το ΠΑΣΟΚ, δεν πρέπει να τις καρπωθεί ο άλλος εταίρος του δικομματισμού, η ΝΔ, αλλά ούτε κόμματα όπως ο ΣΥΝ, που εμποδίζουν τον απεγκλωβισμό λαϊκών δυνάμεων από το ΠΑΣΟΚ.

«Εμείς, κατέληξε, δε λέμε ψηφίστε ΚΚΕ για να σας σώσουμε. Λέμε ψηφίστε ΚΚΕ για να δημιουργήσουμε μαζί ένα αντίβαρο. Για να έρθει ο λαός στο προσκήνιο, να ενταθεί η λαϊκή πάλη με όρους πιο ευνοϊκούς. Απέναντι στα προπαγανδιστικά τους τρυκ, έχουμε την πειθώ, την ίδια την πραγματικότητα. Δε διαπραγματευόμαστε πόσα θα χάσουν οι γυναίκες, αλλά πόσα θα κερδίσουν. Οι γυναίκες δεν πρέπει να γίνουν ο αδύναμος κρίκος για το λαϊκό κίνημα και ο δυνατός για το δικομματισμό. Με πείσμα, με φαντασία, με αισιοδοξία, κόντρα στη μοιρολατρία δίνουμε τη μάχη για πιο ισχυρό ΚΚΕ, για να πάρει ο δικομματισμός ένα μάθημα».

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στον τηλεοπτικό «902»:

  • Στις 18.00, στην εκπομπή «Μπροστά στην κάλπη», ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητά με τους καλεσμένους του για τις πολιτικές εξελίξεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις θέσεις των κομμάτων.
  • Στις 22.00, στην εκπομπή «Προεκτάσεις», ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος συζητά με τους καλεσμένους του με θέμα «Πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, απελευθέρωση αγορών, η ελληνική οικονομία στα πλαίσια της ΕΕ και οι θέσεις των κομμάτων».
  • Στις 23.30 ένα οδοιπορικό στα προβλήματα της ξεχασμένης από όλες τις κυβερνήσεις Ευρυτανία.
Στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφτεί την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, σήμερα Πέμπτη, όπου στις 10 π.μ. θα συναντηθεί με την Πρυτανεία, στη συνέχεια θα περιοδεύσει στους χώρους του Ιδρύματος και στις 11.20 π.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ