ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 2004
Σελ. /40
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σημίτη απολογήσου!

Η αντιλαϊκή πολιτική της σημιτικής 8ετίας δημιούργησε τεράστια προβλήματα στα λαϊκά στρώματα της περιοχής

Από τις προπέρσινες αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία. Ανάλογη θα είναι και η σημερινή «υποδοχή»στον πρωθυπουργό
Από τις προπέρσινες αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία. Ανάλογη θα είναι και η σημερινή «υποδοχή»στον πρωθυπουργό
Η τελευταία ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στην οποία θα μιλήσει, ως πρωθυπουργός, ο Κ. Σημίτης θα είναι αυτή που θα πραγματοποιηθεί, σήμερα το βράδυ, στο Αλκαζάρ της Λάρισας. Με αφορμή την παρουσίαση της διαβόητης «Χάρτας Σύγκλισης» για τη Θεσσαλία, ο αποχωρών πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει έναν απολογισμό του έργου της κυβερνητικής του 8ετίας, υποσχόμενος, ταυτόχρονα, μια νέα τετραετία «δυναμικής ανάπτυξης» της περιοχής.

Απ' ό,τι φαίνεται ο πρωθυπουργός θ' αποφύγει στην ομιλία του να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις για τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η πολιτική της 8ετίας στη Θεσσαλία, προτιμώντας να επαναλάβει τα «μεγάλα λόγια» για «νέες εποχές», για «συμβόλαιο με τους πολίτες» κι άλλα τέτοια ηχηρά και άδεια.

Ομως, οι Θεσσαλοί ζητούν από τον πρωθυπουργό να απολογηθεί για:

- Την ανεργία. Οι κυβερνώντες είναι υπόλογοι γιατί δεν πήραν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αρνούμενοι να δεχτούν τις προτάσεις του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κι άλλων φορέων της περιοχής. Μάλιστα, θέλησαν να κοροϊδέψουν τος ανέργους, ισχυριζόμενοι ότι το πρόβλημά τους θα λυθεί μέσω των διαβόητων προγραμμάτων «αντιμετώπισης» της ανεργίας, τα οποία στοχεύουν στη χρηματοδότηση, με «ζεστό χρήμα», των επιχειρηματιών, στο βόλεμα των «ημετέρων» και στη διαχείριση των πελατειακών πολιτικών σχέσεων του κυβερνώντος κόμματος. Τέτοια προγράμματα εφαρμόστηκαν πολλά στους θεσσαλικούς νομούς, αλλά η ανεργία, αντί να περιορίζεται, διογκώνεται.


- Το μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης - όπως εκφράζεται με τη μείωση των τιμών των προϊόντων και των επιδοτήσεων για τον παραγωγό και την αύξηση του κόστους παραγωγής, με τις περικοπές στις καλλιέργειες και τους περιορισμούς στην παραγωγή, με την τοκογλυφική πολιτική της ΑΤΕ και τις εξευτελιστικές αποζημιώσεις για καιρικές καταστροφές κ. ά. - έφερε δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος, ενώ η αδιαφορία και η αναλγησία των κυβερνώντων για τους ανθρώπους της «άλλης» Ελλάδας οδήγησε σε υποβάθμιση των συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο. Η κατάσταση αυτή ανάγκασε χιλιάδες φτωχούς αγρότες της Θεσσαλίας να εγκαταλείψουν τα χωράφια και τα χωριά τους και είτε να προστεθούν στις ουρές ανέργων των ελληνικών μεγαλουπόλεων, ή να πάρουν των ομματιών τους για την ξενιτιά, αναζητώντας δουλιά.

- Την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας. Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις ότι η Θεσσαλία θα γίνει αυτάρκης υγειονομικά και θα σταματήσουν οι συνεχείς διακομιδές ασθενών προς τα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και προς τα επιχειρηματικά ιατρικά και νοσοκομειακά κέντρα, το δημόσιο σύστημα υγείας στην περιοχή υποβαθμίζεται κι εμπορευματοποιείται, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμένει και να οξύνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν και πέρασαν 6 και πλέον χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας δεν έχει αναπτύξει παρά μόνο το 50%-60% των δυνατοτήτων του - κυρίως λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε επιστημονικό και άλλο προσωπικό - ενώ τα 4 Νομαρχιακά Νοσοκομεία της περιοχής υποβαθμίζονται, μετατρεπόμενα σε χώρους ταλαιπωρίας κι απελπισίας των ασθενών, τα δε Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν και οδηγούνται στο κλείσιμο.

- Την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Η δημόσια εκπαίδευση στη Θεσσαλία αντιμετωπίζει πάμπολλα προβλήματα. Από το κτιριακό και την έλλειψη τεχνολογικής και άλλης υποδομής - πολλά σχολεία λειτουργούν σε άθλια κι επικίνδυνα κτίρια, ενώ στις μεγάλες πόλεις εξακολουθούν να ισχύουν οι διπλοβάρδιες σε δημοτικά και γυμνάσια - μέχρι την έλλειψη εκπαιδευτικών κ.ά. Κι ενώ κλείνουν πολλά δημόσια σχολεία στα χωριά, στις πόλεις φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τα ιδιωτικά. Και, βεβαίως, η φροντιστηριακή παραπαιδεία «καλά κρατεί» και θεριεύει, ροκανίζοντας μεγάλο μέρος του λαϊκού εισοδήματος. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σκορπίζει, συνεχώς, σχολές στους νομούς, χωρίς να έχει εξασφαλίσει όσα απαιτούνται για τη σωστή κι αποδοτική λειτουργία του και τα ΤΕΙ συνεχίζουν να «παράγουν» άνεργους κι απελπισμένους.

- Την αναπτυξιακή άπνοια. Μεγάλα έργα υποδομής που θα βοηθήσουν στην παραγωγική ανάπτυξη της Θεσσαλίας δε γίνονται, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις της κυβέρνησης για «αναπτυξιακό κέντρο» κ.ά. Η περιβόητη και πολλάκις υποσχημένη εκτροπή του Αχελώου δεν προχωράει και ο ταμιευτήρας της Κάρλας καρκινοβατεί. Η ΠΑΘΕ εξακολουθεί να «τρώει» χρήματα απ' τον δημόσιο κορβανά χωρίς να τελειώνει ποτέ και η Ε65, που θα έβγαζε από τη συγκοινωνιακή απομόνωση τη Δυτική Θεσσαλία, δεν ξεκινάει. Οσον αφορά στα μικρότερα αναπτυξιακά έργα, τα περισσότερα μένουν στα χαρτιά κι όσα ξεκινούν καθυστερούν πολύ να ολοκληρωθούν.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περίσσια υποκρισία!

Για περίσσια υποκρισία όσων μιλάνε για χάρτες και πολιτικές κοινωνικής σύγκλισης, κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή της σχετικά με την επίσκεψη του Κ. Σημίτη στη Θεσσαλία, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι είναι αυτοί που, με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική τους, έχουν επιβάλει τη μακρόχρονη λιτότητα σε όλα τα λαϊκά στρώματα κι έχουν αυξήσει τη φτώχεια.

Η ανακοίνωση, αφού υπενθυμίζει στους Λαρισαίους τα «έργα και τις ημέρες» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και τις επιπτώσεις που είχε και έχει η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στους εργαζόμενους και το λαό της Θεσσαλίας, σημειώνει:

«Θέλουν να ξεγελάσουν τους κατοίκους του Νομού Λάρισας, όπως και γενικότερα, με προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελίες, για να υφαρπάξουν ξανά την ψήφο τους, ώστε μετά τις εκλογές αν είναι κυβέρνηση - όπως και η ΝΔ - να εφαρμόσουν πιο σκληρή αντιλαϊκή πολιτική.

Η ελεύθερη αγορά, η ΟΝΕ, που έχουν ως σημαία το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, είναι επιλογές του κεφαλαίου που φέρνουν μεγαλύτερη εκμετάλλευση του λαού και είναι εντελώς ασύμβατες με κάθε κοινωνική πολιτική, με βελτίωση της θέσης του λαού».

Παρακάτω επισημαίνει:

«Ενώ μιλάνε για κοινωνική πολιτική, μόλις προχτές ψήφισαν νόμο που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες ν' απασχολούν "τζάμπα" ανέργους, αφού η μόνη αμοιβή τους θα είναι το απαράδεκτο επίδομα των 11-12 ευρώ ημερησίως, με την απειλή αν δε δέχονται, να τους κόβουν το επίδομα ανεργίας!

Ενώ με το "μίνι Ασφαλιστικό" νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή, μειώνουν δραστικά τις εισφορές της εργοδοσίας, επιβάλλουν νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων, μεταφέρουν τους εργάτες γης απ' το ΙΚΑ στον ΟΓΑ με χειρότερους όρους».

Στη συνέχεια υπογραμμίζει:

«Κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί από απατηλές προεκλογικές εξαγγελίες. Τώρα οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες και ΕΒΕ, οι νέοι και οι γυναίκες γνωρίζουν τι σημαίνει η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ.

Καμία αλλαγή προς όφελός τους δε θα υπάρξει, είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, είτε ΝΔ. Και οι δύο έχουν βαθιά αντιλαϊκή πολιτική, που στόχο έχει ν' αυξήσει τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και τη διατήρηση της εξουσίας του σε βάρος των πολλών».

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση τονίζει:

«Η λύση των λαϊκών προβλημάτων απαιτεί βαθιές αλλαγές στην οργάνωση της κοινωνίας μας. Προϋποθέτει την κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και την παράλληλη ανάπτυξη του παραγωγικού συνεταιρισμού για μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ. Απαιτείται κεντρικός και περιφερειακός σχεδιασμός διεύθυνσης της οικονομίας, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο, ώστε να λυθούν τα προβλήματα της ανεργίας, της αύξησης των λαϊκών εισοδημάτων, ώστε να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, να εξασφαλίζεται δημόσια και δωρεάν υγεία, ασφάλιση, παιδεία για όλους.

Και, φυσικά, απαιτείται άλλη κυβέρνηση, που θα υπηρετεί το λαό και όχι τα μονοπώλια. Μια τέτοια προοπτική μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τη συγκρότηση μιας πανίσχυρης κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας, που θα έχει σαφέστατα τέτοιους στόχους. Προϋπόθεση για να προχωρήσει αυτή είναι ο απεγκλωβισμός των εργατοϋπαλλήλων και των λαϊκών στρωμάτων από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και, ταυτόχρονα, η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλα τα επίπεδα.

Γι' αυτό στις ερχόμενες εκλογές η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι κοινωνικά και πολιτικά αναγκαία για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα».


Λαϊκή αντεπίθεση με ισχυρό ΚΚΕ

Η δικομματική αντιπαράθεση, με στόχο τη νομή της εξουσίας, κορυφώνεται. Με κύριο σύνθημα μια άλλη πολιτική, με διάφορες παραλλαγές, νέα εποχή, νέα κοινωνία, ανανέωση, νέο ήθος, νέο όραμα κ.λπ., επιχειρούν τα επιτελεία των δύο κομμάτων, με όλα τα μέσα που διαθέτουν, έναν, μεγάλων διαστάσεων, ελιγμό, για να παγιδεύσουν τη λαϊκή αγανάκτηση και οργή και να την εκτονώσουν με ψεύτικες ελπίδες και οράματα.

Η γνήσια λαϊκή θέληση για αλλαγή πολιτικής γίνεται αντικείμενο της πιο αδίστακτης εκμετάλλευσης, το νέο κλίνεται σε όλες τις πτώσεις. Είναι πέρα από σαφές ότι και τα δύο κόμματα συγκλίνουν για μια ακόμα φορά στην ίδια γραμμή. Να αμβλύνουν ως και να εξουδετερώσουν τις λαϊκές αντιστάσεις, διεργασίες και αναζητήσεις μιας άλλης φιλολαϊκής πολιτικής και να καλλιεργήσουν νέες αυταπάτες ότι κάτι καινούριο γεννιέται. Πρόκειται για στόχο και τακτική που ικανοποιεί πλήρως και εξυπηρετεί τους γενικότερους σχεδιασμούς των μεγάλων συμφερόντων και των ιμπεριαλιστών.

Σχεδιασμοί που απαιτούν ένα εργατικό και λαϊκό κίνημα εξουθενωμένο και το λαό υποταγμένο στη μοιρολατρία και σε τελευταία ανάλυση στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Δεν είναι μυστικό ότι τα επιτελεία του συστήματος προβλέπουν νέες δυσκολίες στην κερδοφορία του κεφαλαίου. Τα κρισιακά φαινόμενα είναι έντονα, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα διάφορα τμήματα του κεφαλαίου και στα ιμπεριαλιστικά κέντρα εξελίσσεται σε ανοιχτό πόλεμο, γεγονός που με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγεί σε νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, σε νέους πολέμους, σε νέα βάσανα για τους εργαζόμενους και στην Ελλάδα και γενικότερα.

Οι κύριοι Παπανδρέου και Καραμανλής και τα κόμματά τους σε επίπεδο συνθημάτων όλα τα αλλάζουν, για να βρίσκονται σε επαφή με τα λαϊκά στρώματα, εκτός από ένα. Δε θίγουν τίποτα από τα κέρδη, τα προνόμια, τη δύναμη και την εξουσία των μεγάλων συμφερόντων, τους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους.

Αντίθετα, κρύβουν επιμελώς την κύρια γραμμή τους. Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου, την πιο βαθιά ενσωμάτωση της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα της ΕΕ και των ΗΠΑ. Κρύβουν επιμελώς το νέο γύρο επίθεσης στα λαϊκά εισοδήματα, δικαιώματα, κατακτήσεις, ελευθερίες, το νέο γύρο αίματος που προετοιμάζεται από τους ιμπεριαλιστές.

Στις 8 του Μάρτη, την επόμενη των εκλογών, είναι πέρα από βέβαιο, όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση, μόλις τελειώσουν οι παράτες των Ολυμπιακών Αγώνων, ο ελληνικός λαός θα βρεθεί μπροστά σε νέο κύμα επίθεσης και μάλιστα με το κάλυμμα του νέου, της αλλαγής κλπ. Δύο παραδείγματα. Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε στη Θράκη ότι προσωπικά θα εγγυηθεί την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Κανένας σοβαρός καπιταλιστής δεν πρόκειται να επενδύσει ούτε δεκάρα για τα μάτια του κ. Παπανδρέου, όπως δεν έκανε μέχρι τώρα, παρά τα προνόμια που ήταν στη διάθεσή τους. Θα το κάνει μόνο αν έχει εξασφαλίσει σίγουρα κέρδη, πράγμα που σημαίνει νέα πιο μεγάλα, πιο σκανδαλώδη προνόμια.

Ο κ. Καραμανλής υποσχέθηκε αλλαγές στην υγεία. Μόνο που αυτές οι αλλαγές στηρίζονται στην αύξηση των νοσηλίων, δηλαδή θα γίνουν πιο ακριβές οι υπηρεσίες υγείας για τους εργαζόμενους, για τα ασφαλιστικά ταμεία και χωρίς να θίγεται στο ελάχιστο ο γιγαντωμένος ιδιωτικός τομέας στην υγεία.

Επομένως, αυτό που έχει πρωταρχική σημασία για το λαό δεν είναι ποιος από τους δύο κυρίους θα είναι πρωθυπουργός, αλλά αν και τα δύο κόμματα βγουν από την κάλπη όσο γίνεται πιο αποδυναμωμένα.

Αυτό που έχει πρωταρχική σημασία για το λαό είναι αν μετά τις 8/3 θα υπάρχει ενισχυμένη δύναμη που θα μπορέσει να ηγηθεί της αντίστασης του λαού στο νέο κύμα επίθεσης, που θα εκφράσει τη γνήσια θέληση του λαού για αλλαγή πολιτικής.

Σήμερα, όπως έχουν έρθει τα πράγματα, δεν υπάρχει άλλη δύναμη που να έχει το κύρος, τη θέληση, την αξιοπιστία και τη δύναμη να παίξει αυτό το ρόλο, έξω από το ΚΚΕ με τους συμμάχους του.

Ανεξάρτητα από τις όποιες επιφυλάξεις μπορεί να έχει κάποιος, που δεν αποδέχεται το δικομματισμό, για τη γενική πολιτική του ΚΚΕ, αν θέλει να ακούγεται η φωνή του, να υπάρχει ένα αντίβαρο στην αποθρασυμένη δύναμη της εξουσίας και ένα κίνημα που θα μάχεται με αυτοθυσία χωρίς ταλαντεύσεις και μισόλογα για τα δίκαια του λαού, δεν έχει άλλη επιλογή από την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Οι κομμουνιστές, οι οπαδοί και οι φίλοι του ΚΚΕ, μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, αναλαμβάνουν για άλλη μια φορά την ιστορική ευθύνη να δώσουν το σύνθημα της λαϊκής αντεπίθεσης και να ηγηθούν με το παράδειγμά τους, με το αγωνιστικό τους ήθος και την αυταπάρνηση που τους χαρακτηρίζει στη σκληρή αυτή αναμέτρηση.

Η μάχη αυτή θα κριθεί από την ανάπτυξη της προσωπικής πρωτοβουλίας, της προσωπικής ευθύνης κάθε στελέχους, μέλους, οπαδού, ψηφοφόρου και φίλου του ΚΚΕ.

Πρωτοβουλία και προσωπική ευθύνη να μη χαθεί καμιά ψήφος προς το ΚΚΕ. Να μη χαθεί καμιά ψήφος από όλες εκείνες τις λαϊκές δυνάμεις που βρεθήκαμε στους δρόμους του αγώνα. Να φτάσουμε σε όλους εκείνους και εκείνες που αναγνωρίζουν στο πρόσωπο και στην πολιτική του ΚΚΕ την αγωνιστική συνέπεια και προσφορά, τις ηθικές αξίες και αρχές, το ανατρεπτικό του πρόγραμμα.

Πρωτοβουλία και προσωπική ευθύνη στην ενεργοποίηση των χιλιάδων ψηφοφόρων του ΚΚΕ σε κάθε τόπο δουλιάς, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Με πείσμα και ανυποχώρητο πνεύμα να κατακτήσουμε καινούριες θέσεις, με ένα ισχυρό ΚΚΕ στη Βουλή και στο λαό, στο νου και στην ψυχή χιλιάδων νέων εργαζομένων, νεολαίων και γυναικών.


Δ. Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ